^
A
A
A

Kualiti berat badan sangat bergantung kepada jumlah bahagian

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

09 July 2018, 09:00

Orang yang cuba menurunkan berat badan, pertama sekali, mengalihkan perhatian mereka kepada pilihan diet: terdapat diet yang berkesan, dan tidak banyak. Walau bagaimanapun, sangat sedikit orang yang tahu bahawa peranan utama dalam menurunkan berat badan dimainkan tidak banyak oleh apa yang kita makan, berapa banyak makanan yang dimakan. Bagaimana lebih baik - makan banyak, tetapi jarang, atau sedikit demi sedikit, tetapi sering?

Pakar perubatan Amerika dalam bidang fisiologi, yang mewakili Universiti Pennsylvania, cuba menjawab soalan ini. Mereka memutuskan untuk mengikuti bagaimana jumlah bahagian dan nilai tenaga makanan menjejaskan keberkesanan menghilangkan kilogram yang berlebihan.
 
Pakar-pakar yang dicadangkan untuk mengambil bahagian dalam percubaan dua kumpulan wanita. Antaranya ialah 34 wanita yang mempunyai berat badan yang tinggi dan obesiti, dan 39 orang peserta yang mengalami penurunan berat badan. Di samping itu, pakar yang ditubuhkan dan kumpulan ketiga, terdiri daripada 29 wanita yang tidak mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan. Semua kumpulan peserta menjalani pemantauan mingguan di makmal selama sebulan. Setiap minggu mereka ditawarkan produk yang sama: perubahan yang berkenaan hanya jumlah bahagian dan nilai tenaga makanan (perubahan tersebut diedarkan secara rawak).
 
Sekali seminggu, pemakanan wanita berubah: makanan berkalori tinggi digantikan oleh kalori rendah, dan sebaliknya. Setiap peserta semestinya melaporkan tentang berapa banyak makanan yang dimakannya sepanjang minggu.

Pakar mendapati bahawa jika subjek makan makanan kalori rendah, maka pada masa akan datang mereka mahu makan lebih banyak, dan jumlah kandungan kalori setiap hari meningkat sebanyak 27%.
 
Yang paling ketat dalam makanan adalah peserta dari kumpulan penurunan berat badan yang berpengalaman, yang sebelum ini telah berjaya menurunkan berat badan.
Fakta yang tidak disukai adalah bahawa seluruh minggu makanan bergantung pada jumlah porsinya. Iaitu, wanita yang makan sebahagian besar terus memakan lebih banyak makanan, tetapi dengan lebih banyak nilai tenaga.
 
Salah satu pemimpin eksperimen, ahli pemakanan Barbara Rolls berhujah bahawa jumlah batch kawalan sentiasa lebih berjaya dan lebih mudah daripada "duduk" pada diet yang ketat. Untuk menentukan ukuran satu bahagian yang diperlukan, pakar pemakanan mengesyorkan menggunakan kaedah "penumbuk": contohnya, pinggan sarapan atau makan malam harus termasuk jumlah makanan yang sama dengan tiga penumbuk sendiri, dan satu piring untuk makan tengahari - empat penumbuk.
 
Oleh itu, tidak perlu dilupakan bahawa catuan harian harus terdiri daripada produk protein, sayur-sayuran, sayur-sayuran, cendawan, makanan karbohidrat dan buah-buahan yang kompleks. Makanan sayuran yang terbaik dimakan mentah, atau dengan rawatan haba yang minimum. Gabungan yang kompeten bagi produk ini akan membolehkan seseorang mudah dan tanpa menjejaskan kesihatannya mengawal berat badannya.

Hasil kerja penyelidikan diterbitkan di halaman Selera.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.