^
A
A
A

Matahari dan vitamin D mengurangkan risiko kerosakan gigi dengan ketara

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

10 August 2011, 19:01

Pakar dari American Center for Sunlight, Nutrition and Health (SUNARC), selepas menganalisis hasil beberapa kajian, menyimpulkan bahawa matahari dan vitamin D dapat mengurangkan risiko karies.

Di pertengahan abad XIX, para saintis menyedari bahawa kesihatan gigi di kalangan remaja Amerika dan orang muda berbeza-beza bergantung kepada tempat kediaman mereka. Oleh itu, sekiranya dalam keadaan Kentucky semasa Perang Saudara 1861-1865 untuk perkhidmatan ketenteraan kerana kekurangan gigi tidak mendapat 8 orang daripada seribu, maka di kawasan New England nisbah ini adalah 25: 1,000.

Kajian yang dijalankan oleh Clarence Mills dan Bion East pada tahun 1930-an, untuk pertama kalinya, menghubungkan penyebaran geografi kejadian karies dengan pendedahan kepada cahaya matahari. Pakar menggunakan data pada remaja lelaki berumur 12-14 tahun. Kemudian, East mendapati hubungan songsang antara kelaziman karies gigi dan jam tahunan cahaya matahari: yang tinggal di bahagian barat cerah Amerika Syarikat (3000 jam insolation setahun) kurang daripada separuh daripada lesi karies berbanding dengan mereka yang tinggal di timur laut mendung (2200 jam ).

Beberapa karya yang dijalankan pada tahun 1950-an di Oregon menunjukkan bahawa kejadian karies lebih rendah di kawasan cerah di negeri ini. Kesimpulannya kekal tidak berubah walaupun selepas mengambil kira faktor lain yang mempengaruhi kelaziman karies. Kemudian ahli-ahli sains mencadangkan bahawa pengaruh spektrum UV-B menjadikan gigi anda sihat dengan meningkatkan penyerapan kalsium dan metabolisme.

Ingin tahu juga kajian yang dilakukan pada abad ke-20 dan 30 pada abad yang lalu: Semoga Mellanby dan rakan-rakan dari Sheffield (England) mempelajari peranan vitamin D dalam keadaan gigi. Eksperimen pertama pada anjing menunjukkan bahawa vitamin itu merangsang kalsifikasi gigi. Kemudian kesan vitamin "solar" pada karies pada kanak-kanak disiasat, dan ternyata kesannya bermanfaat. Eksperimen tambahan yang melibatkan kanak-kanak dari New York menunjukkan bahawa untuk mengelakkan karies, diperlukan untuk mengambil 800 unit vitamin D setiap hari.

Mekanisme di mana sinar ultraviolet spektrum B mengurangkan risiko untuk mengembangkan karies, adalah untuk menghasilkan vitamin D dan pengeluaran cathelicidin yang seterusnya, yang menyerang rongga mulut yang berkaitan dengan karies bakteria. Catelicidin, seperti diketahui, melawan jangkitan bakteria, termasuk radang paru-paru, sepsis dan tuberkulosis.

Para penyelidik berpendapat bahawa serum 25-hydroxyvitamin D pada kepekatan kira-kira 30-40 nanogram per mililiter (75-100 nmol / l) mempunyai kesan yang serius terhadap pembentukan karies. (Dalam purata putih Amerika angka ini adalah kira-kira 25 ng / ml, untuk lelaki hitam - 16 ng / ml.) Untuk mencapai ini, adalah disyorkan untuk mengambil 1-400 unit antarabangsa vitamin D3 setiap hari atau berjemur pada tengah hari untuk 15 -20 minit, menggantikan 20-30% permukaan badan untuk sinar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.