^
A
A
A

Menggunakan kosmetik bebas gluten menjadi trend

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

11 September 2014, 09:00

Ramai orang cuba untuk tidak makan makanan yang mengandungi protein gluten (rai, gandum, malt). Pakar-pakar telah membuktikan bahawa protein ini mampu mencetuskan reaksi alahan dan pelbagai gangguan pencernaan. Baru-baru ini, pengeluaran produk bebas gluten telah meningkat dengan ketara dan menurut beberapa data, produk kosmetik juga akan ditambah ke senarai ini.

Sesetengah pakar mendapati bahawa kosmetik yang mengandungi gluten boleh berbahaya, bagaimanapun, kenyataan ini menimbulkan beberapa keraguan kepada pakar lain. Terdapat bukti bahawa kosmetik yang mengandungi gluten apabila menelan atau menembusi kulit boleh menyebabkan reaksi sampingan, tetapi ketidakselesaan juga boleh berlaku dengan penggunaan produk kosmetik tanpa gluten.

Namun, pakar-pakar memberi amaran bahawa bahaya kepada kesihatan mungkin kosmetik, yang masuk ke dalam badan dengan tangan atau bibir, jadi berhati-hati yang melampau mesti digunakan dalam gincu, bibir balsem, ubat gigi, ubat kumur, losyen untuk muka, sebagai sebahagian daripada yang gluten.

Juga, kajian terkini oleh pakar Kansa telah menunjukkan bahawa produk bebas gluten boleh berbahaya. Dalam produk sedemikian, saintis menemui ramuan yang menimbulkan alahan. Para saintis menyatakan bahawa lupine (tumbuhan dari keluarga legume), yang sering digunakan sebagai pengganti gandum, tidak selamat seperti yang difikirkan sebelumnya. Lupine mendapat populariti yang luas kerana kandungan protein dan serat yang besar, yang menyumbang kepada pengurangan kolesterol dalam badan, di samping itu, lupine mengandungi tahap lemak yang rendah. Tetapi orang yang mempunyai kecenderungan untuk alergi terhadap kacang soya dan kacang perlu berhati-hati untuk menggunakan produk tanpa gluten. Lupin mengandungi protein yang sama yang menimbulkan alahan kepada kacang tanah dan kacang soya, jadi pada tanda-tanda awal pakar alergi mengesyorkan segera untuk mendapatkan bantuan.

Baru-baru ini, diet bebas gluten telah menjadi semakin popular di kalangan orang-orang yang berusaha untuk menjalani gaya hidup yang sihat. Walau bagaimanapun, pakar mendapati bahawa diet sedemikian sesuai hanya untuk pesakit dengan enteropati glutein (gangguan pencernaan di mana vena dalam usus kecil rosak oleh protein tertentu).

Adalah dipercayai bahawa penggunaan produk tanpa glyuteina membantu menghilangkan berat badan yang berlebihan, ruam kulit, bengkak, sakit kepala dan sebagainya. Jika setiap orang akan makan produk hanya bezglyuteinovye, penyakit ini hanya akan menjadi mustahil untuk mengesan. Sekiranya enteropati glutamin tidak sembuh pada masa yang tepat, ia boleh menyebabkan perkembangan penyakit lain - kelenjar tiroid, arthritis, kanser usus. Orang-orang yang tidak mempunyai masalah kesihatan tidak dinasihatkan untuk menyerahkan sejumlah makanan dan makanan segar secara sedar. Di samping itu, kebanyakan produk bebas gluten kekurangan zat mineral dan vitamin, di samping itu, mereka sangat tinggi kalori kerana gula dan kandungan lemak.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.