^
A
A
A

Mitos dan Fakta tentang Katarak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

01 April 2011, 14:47

Beberapa tahun yang lalu, bagi kebanyakan orang berusia lebih 60 tahun, diagnosis katarak terdengar seperti ayat. Katarak - penyakit berbahaya dan selalunya ia perlahan-lahan berkembang, jadi orang tidak segera menyedari bahawa dia telah membentuk penyakit yang jahat dan tidak tergesa-gesa untuk berunding dengan doktor. Tetapi ini adalah salah, kerana hanya pakar mata pakar yang berkemahiran tinggi dapat mengesan katarak pada peringkat awal, dalam masa yang sesingkat mungkin, menghapuskan penyakit ini. Terdapat banyak mitos dan spekulasi mengenai katarak. Hari ini Excimer menghilangkan mitos - kerana kita tahu segala-galanya mengenai penglihatan ... :)

Nombor mitos 1. Katarak bukan penyakit yang serius

Ini benar-benar mitos, kerana katarak adalah salah satu penyakit mata yang paling serius yang paling sering dipengaruhi oleh orang-orang di usia tua. Sudah tentu, katarak juga boleh berlaku pada orang muda, tetapi kemungkinan besar ia akan disebabkan oleh kerosakan lensa dengan kecederaan, radiasi ultraviolet, pendedahan kepada bahan kimia tertentu, dan sebagainya.

Kanta mata manusia adalah "kanta semula jadi". Ia telus, elastik - ia boleh mengubah bentuknya, hampir seketika "membawa tumpuan", yang mana seseorang melihat baik dekat dan jauh. Dengan katarak, lensa separa atau lengkap lensa berlaku. Kerana pelanggaran ketelusan lensa, hanya sebahagian kecil dari sinar cahaya mula memasuki mata, sehingga orang itu melihat secara tidak jelas dan kabur, terutama dalam cahaya terang. Selama bertahun-tahun, penyakit ini berkembang: kawasan kekeruhan meningkat dan penglihatan berkurangan.

Apabila tahap katarak bermula, lensa bengkak mula menduduki sebahagian besar ruang anterior mata, sehingga mengganggu aliran keluar cairan intraokular. Akibatnya, terdapat peningkatan tekanan intraokular dan glaukoma. Ini sangat berbahaya, kerana tanpa rawatan, visi tidak dapat dipulihkan lagi.

Nombor mitos 2. Katarak boleh sembuh dengan ubat alternatif dan tanpa pembedahan

Sehingga kini, dalam perubatan moden, tidak ada ubat yang dapat memulihkan ketelusan lensa. Kekeruhannya adalah proses tidak dapat dipulihkan protein yang terkandung di dalamnya, yang tidak dapat disingkirkan oleh diet, urutan istimewa, atau dengan cara lain. Satu-satunya jalan keluar adalah pembedahan, pakar oftalmologi seluruh dunia percaya.

Nombor mitos 3. Operasi sangat panjang

Dalam ophthalmologi moden, rawatan katarak yang paling berkesan, pantas dan tidak menyakitkan adalah phacoemulsification dengan implantasi lensa tiruan. Pada waktu operasi mengambil masa kira-kira 15 minit, ia dilakukan di bawah anestesia tempatan sementara pesakit tidak mengalami ketidakselesaan. Operasi ini boleh dibahagikan kepada beberapa tahap: pertama, pakar bedah mata dengan alat berlian membuat mikrout, kira-kira 3 mm dan semua manipulasi selanjutnya dihasilkan melaluinya. Kemudian, menggunakan siasatan khas dengan bantuan ultrasound, kanta ditukar menjadi emulsi dan dikeluarkan dari mata. Melalui mikroelektrik dalam kapsul, di mana kanta itu diletakkan sebelum ini, lensa yang fleksibel dimasukkan ke dalam keadaan lipatan, yang secara bebas membuka mata dan dipasang dengan selamat. Selepas campur tangan pembedahan sedemikian, tiada suturing diperlukan, kerana mikrokut adalah pengeditan sendiri.

Nombor mitos 4. Selepas operasi, anda perlu tinggal di hospital untuk masa yang lama

Jangan takut, anda tidak perlu berbaring di hospital. Di klinik Excimer, operasi untuk katarak dilakukan secara pesakit luar, iaitu, tanpa kemasukan ke hospital dan pada hari yang sama pesakit pulang ke rumah. Sekatan ke atas aktiviti fizikal adalah minimum, pemulihan tidak menyakitkan. Sebelum kedatangan phacoemulsification, semua ini mustahil. Hanya kaedah moden yang membolehkan keputusan yang baik dapat dicapai.

Nombor mitos 5. Masih perlu memakai cermin mata

Ia cukup baik untuk melihat anda bermula dalam beberapa jam, dan ketajaman visual maksimum dipulihkan untuk tempoh 2 hari hingga 1 minggu. Apabila berurusan dengan maklumat terperinci mengenai "katarak" di "excimer" akan membantu anda bukan sahaja untuk menghilangkan penyakit ini, tetapi juga untuk memulihkan penglihatan anda, mencapai ketajaman tertinggi yang mungkin, tanpa rasa sakit dan berkesan, mengelakkan komplikasi dan sekatan ke atas senaman selepas tempoh pemulihan.

Di klinik oftalmologi "Excimer" pencapaian yang paling moden di dunia ofthalmology dalam bidang rawatan katarak adalah lensa multifokal. Kelebihan lensa multifokal yang tidak diragui ialah membolehkan anda mencapai visi yang baik tanpa menggunakan kacamata baik jauh dan dekat, kerana mereka tidak mempunyai satu, tetapi beberapa foci, yang memungkinkan untuk melihat objek yang terletak pada jarak yang jauh dengan baik. Anda tidak perlu menggunakan cermin lagi semasa membaca dan bekerja dengan barang-barang kecil.

Di klinik mata "Excimer", pakar yang berkelayakan akan menyelamatkan anda dari katarak dan kacamata, memberikan penglihatan yang selesa dalam apa jua keadaan. Dalam Excimer, mereka yakin bahawa katarak bukanlah satu keputusan.

Jika anda mempunyai masalah dengan penglihatan, maka di tempat excimer anda akan mendapati semua yang anda perlukan. Kami akan memberitahu anda mengenai penyakit mata dan, yang paling penting, bagaimana untuk merawatnya, jawab semua soalan anda (tanya soalan kepada pakar mata). Laman ini mempunyai halaman berasingan untuk ibu-ibu masa depan, yang dikhususkan untuk masalah penglihatan dan kehamilan. Dan juga bagi mereka yang banyak bekerja di komputer (visi dan komputer). Mari kita cadangkan latihan untuk mata boleh memulihkan penglihatan dan bagaimana untuk memerhatikan kebersihan pencahayaan.

Doktor Excimer menetapkan matlamat menjadikan penjagaan payudara lebih mudah untuk mereka yang memerlukannya. Terdapat kad diskaun di klinik. Pemeriksaan diagnostik komputer lengkap dilakukan untuk setiap pesakit. Apabila anda mendaftar untuk temu janji melalui laman web klinik, anda mendapat diskaun 5% untuk diagnostik penglihatan komputer penuh dengan nasihat pakar mata.

Kami akan dengan senang hati membantu anda.

Kenalan:
Excimer Klinik,
Kiev, Dimitrov St., 5-B
Tel. (044) 238-6800

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.