^
A
A
A

Para saintis telah belajar untuk menilai usia biologi secara tepat

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

09 June 2018, 09:00

Di Internet, anda boleh menemui banyak cara untuk menentukan umur biologi - dari berdiri pada satu kaki untuk memeriksa kulit anda sendiri. Sudah tentu kaedah sedemikian tiada kaitan dengan sains.
Akhirnya, para saintis Cina mengembangkan kaedah pertama di dunia, yang memungkinkan untuk menentukan usia biologi sebenar seseorang.
Malangnya, semua orang secara beransur-ansur mengalami penuaan - dan ini tidak dapat dielakkan. Tetapi para saintis telah lama risau tentang soalan ini: jika kita benar-benar memahami semua proses biologi yang paling rumit yang berlaku di dalam badan, maka adakah mungkin untuk mencegah usia tua dan mengelakkannya? Jawapan untuk soalan ini cuba mencari Profesor Aubrey de Grey, bersama dengan pasukannya, yang merujuk kepada penuaan, sebagai penyakit. Dan penyakit ini boleh dan boleh berhenti.

Pakar Cina telah mencipta jenis urinisis tertentu. Dianggap bahawa analisis ini akan membantu menentukan kehadiran kesan terapi anti-penuaan, tetapi tidak kira-kira, tetapi tepat: untuk ciri-ciri biokimia tertentu.
Mungkin bukan semua orang ingin menerima maklumat sebenar tentang usia biologi mereka. Bagaimanapun, dalam erti kata yang bersungguh-sungguh, inovasi dapat menjadi satu cara untuk meramalkan perubahan zaman kardinal dan juga kematian.

Profesor Jian-Ping Tzu, yang mewakili Pusat Gerontologi Negara (Beijing), bercakap mengenai semua kemungkinan kaedah baru.
Malah orang-orang yang mematuhi cara hidup yang sangat sihat, secara beransur-ansur, tahun demi tahun, berkembang lama - dan kesalahannya adalah kerosakan pada sel dan tisu. Berapa cepat proses ini akan diteruskan bergantung pada banyak - termasuk genetik, dan cara hidup yang sama. Adalah mungkin untuk mempengaruhi proses tersebut, tetapi tidak sepenuhnya. Mengikut pakar yang mematuhi "teori radikal bebas", tekanan oksidatif memainkan peranan penting dalam penuaan organ.
"Pelbagai produk sisa dalam bentuk produk metabolik boleh membawa kepada kerosakan oksidatif molekul biologi - DNA dan RNA. Dalam proses penuaan, jumlah kecederaan meningkat, sementara tahap penanda umur khusus juga meningkat, "jelas profesor.

Penanda umur sedemikian boleh dikenalpasti dengan mudah dalam analisis air kencing. Para saintis menjalankan ujian menggunakan teknik kromatografi cecair berkesan. Semasa percubaan, cecair urin dianalisis untuk lebih daripada 1200 orang kategori umur yang berbeza - dari dua hingga 90 tahun. Telah didapati bahawa tahap penanda spesifik 8-oxo-7,8-dihydroguanosine dikaitkan dengan usia.
"Sudah berusia 21 tahun, seseorang mempunyai peningkatan tahap penanda ini - dan ini disebabkan proses usia."

Menyimpulkan, perkembangan saintis baru untuk menganggarkan usia biologi adalah penyesuaian yang paling berharga, baik untuk doktor dan pesakit. Dan pada masa akan datang ia dapat membawa manfaat yang luar biasa dalam memerangi penuaan. 

Butiran diterangkan oleh profesor-ahli gerontologi pada muka surat Frontiers in Neuroscience Penuaan (frontiersin.org).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.