^
A
A
A

Para saintis telah membentangkan ubat baru untuk melegakan gejala menopaus

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

22 August 2018, 09:00

Para saintis berada di tahap menyelesaikan kerja pada ubat baru yang boleh menghalang reseptor otak khas - ini akan membantu mengurangkan gejala utama yang mempengaruhi wanita semasa menopaus.
 
Mungkin, pengenalan ubat baru ke dalam amalan klinikal perlu dilakukan dalam tempoh 3-5 tahun akan datang. Dadah moden telah menunjukkan hasil yang sangat baik, mengurangkan kesan negatif penyesuaian hormon dalam badan wanita. Bagaimanapun, pakar-pakar telah mensyaki bahawa ubat itu boleh menyebabkan manifestasi negatif hati. Oleh itu, ia mengambil masa untuk mengubah suai alat itu agak.
 
Ujian klinikal akhir telah dijadualkan dan akan berlangsung dalam beberapa bulan. Pasaran farmaseutikal akan dapat membentangkan ubat baru dalam masa tiga tahun.
Sebelum ini, satu-satunya ubat yang dapat meringankan kesihatan wanita dalam menopaus, adalah ubat penggantian hormon. Walau bagaimanapun, kesan sampingan rawatan sedemikian adalah sangat serius, termasuk peningkatan trombosis, patologi kardiovaskular, dan juga kanser payudara.
 
Sekarang, saintis telah membangunkan ubat yang asasnya baru - NKB reseptor otak penghalang bukan hormon. Sehingga kini, ubat itu dibentangkan di bawah nama Pavinetant (MLE 4901). Dia berjaya mengatasi pasang surut, peningkatan peluh, sakit kepala dan kesengsaraan. "Kami berjaya memperbaiki kehidupan wanita dengan cepat dan cekap. Dadah baru ini segera memberi kami memahami bahawa ia mempunyai prospek yang besar, "komentar Dr. Julia Prague, mewakili Imperial College of London.
 
Berdasarkan hasil eksperimen, sudah pada hari ketiga mengambil ubat, frekuensi gejala negatif menurun hampir separuh. Wanita, yang ditawarkan rawatan baru, melaporkan tentang perubahan positif yang dinyatakan dalam kesejahteraan mereka. Kesan dadah stabil sepanjang tempoh ujian.
 
Sebagai pakar British menuntut piawaian yang diterima umum rawatan untuk menopaus sudah lapuk: digunakan untuk rawatan ubat hormon dan perencat terpilih beredar serotonin - silang antara yang berkualiti tinggi dan penghapusan selamat gejala negatif. Ubat baru menggalakkan: ada kemungkinan bahawa alternatif moden tidak lama lagi akan membenarkan penggunaan hormon yang tidak selamat untuk ditinggalkan.
 
"Ubat yang kami usahakan akan menjadi pilihan terbaik bagi pesakit yang pernah mengalami kanser payudara dan takut mengambil terapi hormon pada masa akan datang. Terdapat banyak wanita lain, dengan kontraindikasi untuk mengambil hormon. Bagi kategori ini, ubat baru akan menjadi keselamatan sebenar dari masalah kesihatan dan kesejahteraan, "tambah pakar.
 
Satu perkembangan baru dibentangkan di halaman majalah Menopause.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.