^
A
A
A

Pembatasan ketara karbohidrat dalam diet boleh membahayakan.

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

12 January 2019, 09:00

Diet diet yang mengurangkan jumlah karbohidrat meningkatkan risiko kematian pramatang - inilah yang dikatakan saintis.

Perkara pertama yang berlaku kepada minda seseorang yang ingin menurunkan berat badan adalah sekatan atau pengecualian karbohidrat. Logik ini berlaku, kerana tenaga yang dikeluarkan dengan cepat melancarkan badan untuk menyimpan rizab lemak, lebihan yang melampaui masa melanggar beberapa proses metabolik.

Pemakanan boleh menawarkan pilihan beberapa pilihan makanan rendah karbohidrat. Diasumsikan bahawa tujuan utama diet tersebut adalah memaksa badan tidak berkumpul, tetapi untuk membakar kalori.

Walau bagaimanapun, menurut wakil Persatuan Kardiologi Eropah, sebenarnya diet rendah karbohidrat boleh berbahaya dalam jangka panjang. Selama beberapa tahun, doktor telah mempertimbangkan pelbagai projek pemakanan yang mempertanyakan manfaat sekatan makanan karbohidrat yang berpanjangan. Masalah yang sama dinaikkan pada persidangan masyarakat biasa oleh pakar dari University of Lodz.

Para saintis telah mengkaji beberapa fakta statistik yang diperoleh semasa projek perubatan yang luas yang berlangsung selama sebelas tahun di Amerika Syarikat. Penyelidik telah mengesan hampir 25,000 pesakit dalam kumpulan umur pertengahan 40-50 tahun: pertama sekali, mereka mencatatkan data mengenai penyakit orang-orang ini, kaedah pemakanan, dan punca kematian.

Akibatnya, didapati pesakit yang mematuhi diet rendah karbohidrat mempunyai peluang lebih besar untuk mati selama enam tahun (kira-kira 32%), tidak seperti mereka yang memilih makanan berkarbon tinggi. Kebarangkalian kematian akibat penyakit sistem kardiovaskular atau onkologi masing-masing adalah 50% dan 35%. Penyelidik menjelaskan perkara ini: apabila membandingkan kematian di kalangan pesakit dengan berat badan yang berlebihan dan normal, orang yang beratnya berada dalam julat normal lebih cenderung untuk mati pada diet rendah karbohidrat.

Keputusan yang sama diperolehi apabila menjalankan analisis tidak langsung projek-projek pihak ketiga yang dijalankan pada subjek yang sama: statistik kerja tersebut meliputi lebih daripada setengah juta orang, dan mereka dipantau selama 15-16 tahun.

Akibatnya, analisis sedemikian menunjukkan bahawa makanan karbohidrat yang rendah meningkatkan risiko kematian pramatang sebanyak 15% (khususnya, kematian akibat masalah kardiovaskular - sebanyak 13%, dan daripada penyakit onkologi - sebanyak 8%).

Para saintis menjelaskan bahawa makan sedikit karbohidrat boleh memberi kesan positif terhadap proses metabolik, pada kualiti pankreas, pada penunjuk tekanan darah - tetapi hanya jika masalah tersenarai wujud dan dengan tempoh yang terhad jenis diet ini. Untuk mematuhi sekatan-sekatan tersebut dalam diet untuk mengawal berat badan adalah tidak praktikal. Sudah tentu, satu perkara - penolakan gula-gula dan pastri putih. Dan perkara lain - untuk meninggalkan karbohidrat kompleks: bijirin, pasta dan jenis gandum keras. Dalam keutamaan, orang harus mempunyai diet yang sihat dan seimbang, dan bukan pengecualian karbohidrat.

Butiran mengenai maklumat di atas boleh didapati di halaman. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.