^
A
A
A

Penyelesaian yang sangat baik untuk makan berlebihan boleh... Diet Mediterranean

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

31 July 2019, 09:00

Kolej Perubatan Wake Wake University telah menubuhkan satu percubaan yang menarik dengan monyet dan menyedari bahawa makan diet biasa Mediterranean membantu mencegah masalah seperti makan berlebihan. Kepala perintis adalah Carol Shaivley, dan hasilnya diterbitkan di halaman majalah Obesity.

Kajian terdahulu yang mengkaji pengaruh ciri-ciri diet pada keperluan kalori organisma adalah berdasarkan maklumat yang diperoleh dengan membandingkan data yang berkaitan dengan tikus atau manusia. Dalam tikus, catuan makanan hampir tidak ada hubungannya dengan manusia, dan maklumat yang diambil dari kaji selidik sukarelawan manusia seringkali mempunyai subjektiviti yang besar. Dalam projek baru mereka, para pakar menegaskan kajian kesan pada monyet sambil memerhatikan prinsip diet Mediterania.

Kajian ini berlangsung agak lama - selama tiga tahun penuh: secara fisiologi, tempoh masa ini di primata hampir sama dengan sembilan tahun dalam kehidupan seseorang. Eksperimen ini melibatkan 38 wanita monyet kategori pertengahan umur, yang dibahagikan kepada kumpulan dengan mengambil kira berat badan mereka dan peratusan purata tisu adipose dalam badan. Kumpulan pertama haiwan diberi makan makanan yang termasuk banyak protein haiwan dan lemak - berikutan contoh makanan Barat. Kumpulan kedua terutama menawarkan produk herba, seperti diet Mediterranean yang dipanggil. Secara umum, kandungan protein proporsi, lemak dan karbohidrat dalam diet dalam kedua-dua kumpulan adalah kira-kira sama.

Monyet tidak terhad kepada makanan dan makan sebanyak yang dianggap perlu. Tiga tahun kemudian, para pakar menilai status kesihatan haiwan itu dan mendapati bahawa monyet yang mematuhi diet Mediterranean menggunakan jumlah kalori harian yang lebih kecil dan kelihatan lebih langsing, dan jumlah tisu adiposa dalam badan mereka kurang.

Menurut keputusan eksperimen, pakar untuk kali pertama dapat mengesahkan fakta bahawa pemakanan mengikut diet Mediterranean berjaya mencegah makan berlebihan, boleh bertindak sebagai langkah pencegahan untuk obesiti dan juga keadaan prediabetes - yang jauh lebih berkesan daripada pemakanan jenis barat.

Antara lain, pengambilan makanan tumbuhan secara berkala dapat mengurangkan risiko penyakit hati berlemak bukan alkohol dalam monyet. Penyelidik yakin: pemakanan adalah salah satu faktor yang paling penting yang secara langsung mempengaruhi kesihatan. Pada masa yang sama, saintis mengesyorkan diet Mediterranean sebagai pilihan terbaik untuk diet yang sihat.

Bahan-bahan penyelidikan dibentangkan dalam Obesiti, serta dalam artikel onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22436

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.