^
A
A
A

Produk tenusu dalam diet: menjadi atau tidak?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

30 December 2018, 09:00

Ramai orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka, cuba mengurangkan jumlah lemak haiwan dalam diet kerana peninggalan produk tenusu. Lagipun, diketahui bahawa lemak sedemikian mempunyai kesan negatif terhadap sistem kardiovaskular. Para saintis dari Poland memberi amaran: manfaat memakan kefir, yogurt atau keju adalah jauh lebih besar dari bahaya yang dirasakan atau mungkin.

Pakar-pakar telah menunjukkan bahawa pesakit yang kerap termasuk keju keras atau produk susu yang ditapai dalam diet mereka kurang berkemungkinan mempunyai stroke dan komplikasi kardiovaskular. Satu-satunya pengecualian mungkin susu segar: produk ini telah lama dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit-penyakit koronari.

Dr. Maciej Banash, yang mewakili Universiti Perubatan di sini, menganalisis maklumat yang diperoleh semasa tinjauan pendapat Amerika. Ucapan doktor pada persidangan semasa mesyuarat Komuniti Kardiologi Eropah di Munich datang sebagai kejutan kepada ramai.

Profesor itu menunjuk beberapa percanggahan dalam hasil karya saintifik.

Penyakit jantung dan saluran darah - sebagai contoh, serangan jantung dan strok - disebabkan oleh kerosakan pada vesel penting. Walaupun dengan kemunculan teknik perubatan baru yang berkesan, seperti thromboextraction atau thrombolysis, tahap kematian selepas strok terus menjadi sangat tinggi. Di Amerika Syarikat, strok dikatakan sebagai salah satu penyebab kematian.

Untuk masa yang lama, doktor percaya bahawa sejumlah besar lemak tepu daripada produk tenusu meningkatkan risiko kematian pramatang - contohnya, dari strok atau onkologi. Walau bagaimanapun, hari ini, saintis semakin cenderung untuk mempercayai bahawa pengecualian lengkap produk tenusu adalah salah dan tidak mempunyai asas keterangan yang jelas. Penilaian maklumat yang diperoleh dalam tiga kaji selidik orang dewasa Amerika, hanya disahkan: produk yang diperolehi daripada susu lembu, tidak begitu berbahaya.

Kira-kira dua puluh tahun lalu, Pusat Pengawalan dan Pencegahan Patologi Amerika telah menjalankan kajian berskala besar, yang dikenali sebagai NHANES. Selama sepuluh tahun, pakar perubatan telah menilai keadaan kesihatan, diet dan gaya hidup hampir 25 ribu sukarelawan, mengesan sebarang kemungkinan bahaya. Analisis maklumat yang diterima telah dijalankan oleh saintis Poland. Mereka dapat menentukan bahawa pengambilan produk tenusu membantu mengurangkan peratusan kematian dari sebarang sebab sebanyak 2%. Dan pencinta makanan tetap keju keras tinggal 8% lebih lama daripada peserta lain.

Seterusnya, para penyelidik mengkaji semula dua belas eksperimen lain, menganalisis maklumat mengenai lebih 600 ribu pesakit dari pelbagai bahagian dunia. Berdasarkan hasilnya, saintis telah membuat kesimpulan menarik: manfaat produk susu sangat penting, yang tidak boleh dikatakan, mungkin, susu segar segar. Minum susu bersih boleh meningkatkan kematian sebanyak 4%. Tetapi dari yoghurt, keju, keju cottage masih tidak berbaloi.

Maklumat yang diterbitkan di halaman https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.