^
A
A
A

Quarrel pencinta dikaitkan dengan kurang tidur

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

06 November 2017, 09:00

Para saintis telah menemui bahawa pasangan yang tidak kerap mendapat tidur yang cukup, pertengkaran terjadi lebih kerap. Pasangan yang tidur kurang dari masa yang disyorkan (kira-kira 8 jam), memburukkan bukan sahaja kesihatan mereka, tetapi juga hubungan mereka. Kesimpulan sedemikian berasal dari pakar psikologi dari University of Ohio. Mereka menyiasat lebih daripada 40 pasangan yang berada dalam hubungan dan secara berkala bergaduh. Jika kedua-dua lelaki dan wanita itu tidur tidak cukup masa, mereka berkomunikasi antara satu sama lain kebanyakannya dalam nada tinggi, dengan nota-nota yang jelas tentang sakit hati. Jika hanya seorang yang tidak tidur dari pasangan, maka bahaya pertengkaran dikurangkan dengan kira-kira separuh.

Pakar-pakar psikologi dalam kajian ini memberi perhatian untuk nada dan gerak isyarat orang pertikaian dan tahap darah interleukin-6, dan juga anti-radang faktor protein (tumor nekrosis): Perubahan peredaran darah dalam bahan-bahan ini sering membawa kepada pembangunan pelbagai penyakit kronik. Para saintis mendapati: hanya faktor seperti kekurangan tidur penuh tidak menjejaskan peningkatan penanda keradangan. Akibat, tidur miskin dan tidak mencukupi, lelaki dan wanita sering bercanggah antara satu sama lain: pertengkaran itu menimbulkan gangguan tekanan, yang, seterusnya, menjejaskan keadaan pertahanan imun. Di samping itu, pakar-pakar dapat membuktikan bahawa tidur yang berkualiti memberi kesan kepada mood yang baik, dan walaupun pada rasa yang mencukupi humor sel-sel baik berehat memberi manfaat kepada banyak bidang otak - dan, khususnya, di kawasan yang bertanggungjawab untuk membuat keputusan. Hampir mustahil untuk mencari cara terbaik daripada keadaan, yang tidak terlibat pemikiran logik, ironi, kesediaan untuk mendengar lawannya. Ia juga tidak sengaja bahawa pada bulan pertama selepas kelahiran seorang anak, ibu bapa muda sering mengalami krisis peribadi. Alasan untuk ini adalah sama: lelaki dan wanita hanya perlu tidur dengan baik dan baik. Sudah tentu, kekurangan tidur tidak selalu membawa kepada hasil yang sama.

Menggambarkan hasil kajian, penulis bercakap tentang kekurangan tidur yang kronik, jangka panjang: tubuh manusia selalu mengalami kesakitan dan kerentanan yang berkumpul, yang lambat laun mempengaruhi sikap terhadap pasangan. Satu malam tanpa tidur tidak akan mendatangkan banyak bahaya kepada tubuh, walau bagaimanapun, untuk beberapa malam sudah, tanpa tidur yang berkualiti, memburukkan persepsi tentang realiti, menyekat keperluan untuk komunikasi, dan menghalang keseronokan. Jika kekurangan tidur menjadi kekal, maka orang itu telah terancam dengan akibat yang lebih serius: pengasingan, sikap tidak peduli dan juga kemurungan. Dalam sesetengah lelaki dan wanita, daya tarikan seksual mungkin berkurangan, imuniti mungkin bertambah buruk. Akibatnya sangat serius. Jadi, patutkah anda mempertaruhkan kesihatan dan kualiti hubungan anda? Adalah lebih baik untuk bercakap antara satu sama lain dan menyelesaikan masalah walaupun sebelum ia mula membuat penyesuaian sendiri untuk hidup anda.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.