Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sengkang antara adik-beradik boleh membawa kepada kemurungan

Pakar perubatan artikel itu

Ahli psikologi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021

Cuti Tahun Baru semakin dekat, yang bermaksud bahawa tidak lama lagi akan terdapat pokok-pokok Krismas yang indah di pangsapuri kami dan lampu Krismas akan dinyalakan. Bagi kanak-kanak, Tahun Baru adalah cuti khas yang penuh dengan kegembiraan dan harapan hadiah dari Santa Claus, yang ia tinggalkan di bawah pokok Krismas.

Tetapi ahli-ahli sains berhujah bahawa walaupun bercuti cerah seperti Tahun Baru boleh dibayangi oleh pertengkaran yang tidak berkesudahan antara adik-beradik. Sebab utama pertengkaran dan konflik seperti itu ialah remaja mencabuli ruang peribadi masing-masing dan tidak boleh berkongsi perkara atau hak siapa yang akan duduk untuk bermain permainan baru. Oleh itu, walaupun hadiah di bawah pokok itu tidak boleh membawa kegembiraan, tetapi hanya untuk menimbulkan konflik baru.

Selama bertahun-tahun penyelidikan, saintis dari University of Missouri mengkaji sifat-sifat konflik yang timbul antara remaja, yang terutama berlaku untuk saudara-saudari. Pakar menyimpulkan bahawa terdapat dua jenis utama konflik. Salah seorang daripada mereka bersinar melawan latar belakang ruang persendirian kanak-kanak itu dan cuba membawanya ke tempat lain. Prosiding sedemikian menjejaskan kesihatan emosi kanak-kanak dan oleh itu ibu bapa harus berusaha untuk tidak membenarkan konflik di tempat ini di antara kanak-kanak.

"Penyelidikan kami menunjukkan bahawa situasi konflik yang dikaitkan dengan pelanggaran ruang peribadi dikaitkan dengan harga diri yang rendah dan keraguan diri pada masa dewasa," kata Nicole Campione-Barr, salah seorang pakar penyelidikan psikologi. "Gegaran emosi yang berterusan boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kemurungan yang mendalam dalam masa beberapa tahun."

Pakar-pakar mengamati hubungan 145 pasangan saudara perempuan selama dua belas bulan, usia purata anak-anak adalah 12-15 tahun. Remaja ditawarkan untuk menilai pelbagai varian situasi konflik dan perhatikan kekerapan, intensiti dan tempohnya. Terdapat dua sebab utama pertengkaran antara remaja: pencabulan ruang peribadi dan skandal, menimbulkan kemarahan kerana ketidakadilan dan ketidakadilan. Kemudian saintis membandingkan tanggapan remaja, keadaan mereka, serta tahap kecemasan dan kecemasan.

"Walaupun ibu bapa cuba menenangkan anak-anak dan terlibat secara langsung dalam menyelesaikan konflik, saintis mengatakan bahawa orang dewasa tidak boleh campur tangan," kata Dr. Campione-Barr.

Pakar mengesyorkan menetapkan peraturan di dalam rumah, yang semua mesti mengikuti tanpa pengecualian. Pertama, sebelum memasuki bilik sesiapa pun, pastikan untuk mengetuk dan meminta izin untuk masuk. Oleh itu, kemungkinan besar dapat mengurangkan wabak ketidakpuasan di kalangan remaja, yang sangat sensitif terhadap pencerobohan ke wilayah mereka. Selain itu, untuk mengurangkan pertengkaran dan percubaan yang berterusan akan membantu untuk mengedarkan tanggungjawab antara kanak-kanak dan jadual, sekurang-kurangnya bersyarat, yang akan membantu kanak-kanak berorientasikan diri, gilirannya untuk duduk untuk permainan video, dsb.

Dalam kes itu, jika hubungan adik-beradik adalah membimbangkan dan selain penumbuk Pertelingkahan lisan, dan jika ibu bapa tidak berada di bawah kuasa untuk menundukkan remaja mengamuk, maka anda perlu untuk menjimatkan masa, serta pula kepada pakar secepat mungkin.

Hubungan yang kuat dan sihat dalam keluarga sangat penting dalam kehidupan kemudian.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>