Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sukan menyelamatkan dari onkologi

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021

Aktiviti fizikal yang kerap dan bermain sukan membawa manfaat yang besar kepada badan, dan ini bukan rahsia. Walau bagaimanapun, ternyata terdapat satu lagi kelebihan yang signifikan: pendidikan jasmani mengurangkan risiko kanser, pelbagai jenis. Kajian mengenai isu ini telah dijalankan oleh wakil-wakil institusi seperti Institut Kanser Kebangsaan, Universiti Harvard dan Persatuan Kanser Amerika.

Elakkan dari aktif fizikal dan aktif secara fizikal - saranan tersebut boleh didengar dari hampir setiap doktor. Sesungguhnya, banyak penyakit boleh dicegah dan disembuhkan hanya melalui latihan biasa. Sekarang, saintis menambah satu lagi perincian penting: sukan boleh menjadi langkah pencegahan yang berkesan untuk mencegah kanser. Apakah peranan yang dimainkan oleh pendidikan jasmani dan apakah sebenarnya pencegahan?

Cadangan pakar hari ini adalah perkara berikut: untuk mengekalkan kesihatan mereka sendiri, setiap orang harus melakukan aktiviti fizikal sederhana dari 2 ½ hingga lima jam seminggu. Sekiranya latihan yang lebih intensif sepatutnya dijalankan, maka sudah cukup untuk menjalankannya dalam jumlah 75 minit hingga 2 ½ jam seminggu.

Di bawah aktiviti fizikal sederhana adalah senaman yang pada masa yang sama beban, tetapi tidak membebankan badan, tetapi memaksa ia menggunakan kira-kira lima kali lebih banyak sumber tenaga daripada dalam keadaan tenang yang normal. Jika kita bercakap tentang kelas-kelas yang paling sengit, maka kita bercakap tentang beberapa beban jangka pendek yang besar tetapi boleh dilaksanakan.

Untuk menjalankan kajian, pakar menganalisis maklumat yang dikumpulkan dari sembilan arkib, yang menunjukkan data seperti penilaian aktiviti fizikal semasa masa lapang, kejadian onkologi pelbagai jenis (lima belas bentuk proses malignan dimasukkan dalam kajian semula). Akibatnya, para saintis mendapati bahawa latihan dari tujuh hingga lima belas jam seminggu dikaitkan dengan penurunan risiko tujuh jenis kanser. Tumor tersebut adalah: kanser kolorektal pada pesakit lelaki dan kanser payudara pada pesakit semua peringkat umur, kanser buah pinggang, endometrium dan hati, kanser sel plasma dan NHL (kanser sistem limfatik). Tambahan pula, pengurangan risiko meningkat dengan peningkatan kelas.

Sementara itu, pakar percaya bahawa kajian yang dijalankan agak terhad. Walaupun kira-kira 750 ribu pesakit secara tidak langsung mengambil bahagian dalam mereka, hampir semua mereka mempunyai kaum yang sama, dan aktiviti fizikal mereka hanya dinilai secara umum. Oleh itu, hasilnya tidak boleh dipertimbangkan dengan tepat. Walau bagaimanapun, penemuan saintis telah disahkan dalam beberapa karya eksperimen oleh penyelidik lain.

Bahan ini diterbitkan di halaman Jurnal Klinikal Onkologi


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>