^
A
A
A

Ternyata nyamuk dapat menuntut balas dendam

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

27 June 2018, 09:00

Nyamuk mempunyai keupayaan untuk mengingati, seperti bau orang tertentu, dan keadaan di mana "kenalan" berlaku.
Dalam memerangi nyamuk, kami sering menggunakan segala macam cara - dari fumigators elektrik, salap dan lilin wangi untuk mencari serangga dan menyingkirkan mereka "dengan tangan". Sandal, akhbar, atau hanya sawit boleh digunakan. Seseorang segera menghilangkan "pembunuh darah", sementara seseorang mencari nyamuk mengambil lebih dari satu jam.
 
Tetapi, ternyata, walaupun memukul pada nyamuk "terbiar" dapat sangat menakutkan pembunuh darah. Kesimpulan ini dicapai oleh pakar yang mewakili Universiti Washington (Seattle). Para saintis telah mendapati bahawa nyamuk mempunyai keupayaan untuk mengingati keadaan dan mengaitkannya dengan haruman manusia tertentu. Jika keadaannya berbahaya bagi serangga, maka pada masa akan datang mereka akan "menjauh" dari bau yang sama.
 
Eksperimen berikut dijalankan oleh saintis. Nyamuk demam kuning perempuan "berkenalan" dengan komposisi aromatik yang berbeza - khususnya, dengan wangian individu badan manusia. Apabila dipersembahkan dengan beberapa perisa, pakar-pakar termasuk mekanikal dan getaran yang tidak menyenangkan bagi serangga. Seperti turun naik sedemikian, contohnya, dengan bertepuk tangan atau pukulan terhadap dinding. Selepas 24 jam, serangga dihantar ke ruang terkurung, di mana nyamuk terpaksa membuat pilihan: untuk terbang ke kiri, atau ke kanan. Di satu pihak, serangga datang aroma yang berkaitan dengan mereka dengan turun naik mekanikal yang tidak menyenangkan. Ia menakjubkan, tetapi dalam semua keadaan nyamuk pergi ke arah yang bertentangan tanpa ragu-ragu. Oleh itu, serangga merasakan bahaya yang berpotensi dan melakukan segala-galanya untuk mengelakkannya - walaupun fakta bahawa aroma manusia yang "lazat" telah didengar.
 
Para saintis juga menentukan bahawa otak nyamuk dapat "memahami" dalam wangian. Untuk nyamuk mengembangkan sejenis simulator penerbangan: serangga mencipta ilusi penerbangan, di mana mereka merasakan bau yang berbeza. Pada masa yang sama, saintis mengawal kelakuan kumpulan sel saraf tertentu di dalam otak.
 
Seperti yang diketahui, dopamin sangat penting dalam serangga. Membezakan rasa dan mengenalpasti mereka membantu rantai neuron yang bergantung kepada dopamin. Dan ini berkaitan dengan kedua-dua kenangan yang tidak menyenangkan dan yang positif. Oleh kerana pelbagai jenis wangian manusia, nyamuk dapat mengingat siapa yang berbahaya bagi mereka, dan yang, sebaliknya, adalah menarik.

Walaupun pakar tidak dapat menjawab soalan, ciri aromatik boleh menarik serangga. Bahkan aroma satu orang dapat menyertakan lebih dari empat ratus komponen. Mungkin, tidak semua komponen aromatik adalah penting untuk serangga. Walau bagaimanapun, nyamuk jelas tahu cara memisahkan orang yang "selamat" dari "berbahaya", akhirnya memilih seseorang yang tidak akan mengejar akhbar dengan tangannya.

Maklumat lanjut tentang eksperimen boleh dibaca di halaman Biologi Semasa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.