^
A
A
A

Tuberkulosis tetap menjadi bahaya utama

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

04 November 2016, 09:00

WHO prihatin bahawa tindakan yang diambil untuk menghapuskan wabak tuberkulosis tidak sepatutnya berkesan. Mengikut data baru, kerajaan perlu memperbaiki langkah-langkah pencegahan, kaedah pengesanan dan rawatan penyakit. Matlamat global termasuk mengurangkan kematian tuberkulosis sebanyak 90%, mengurangkan jangkitan baru sebanyak 80%. Menurut Margaret Chan, Ketua Pengarah WHO, penyebaran penyakit berjangkit terus melampaui tindakan yang dilakukan oleh negara-negara dan untuk memperbaiki keadaan memerlukan kerja-kerja yang diperkuat dan diselaraskan dari semua negara.

Pakar menyatakan bahawa salah satu masalah adalah ketidaksamaan antara negara, apabila tahap akses pesakit terhadap diagnosis dan rawatan sangat berbeza.

Usaha untuk memerangi tuberkulosis telah membantu menyelamatkan lebih daripada 3 juta nyawa pada tahun 2015, tetapi data pengawasan epidemiologi menunjukkan penyebaran penyakit yang pesat.

Sepanjang tahun lalu, lebih daripada 10 juta orang telah dijangkiti di dunia, lebih daripada separuh daripada kes-kes baru di Pakistan, India, Afrika Selatan, Indonesia India, China, kira-kira 2 juta orang mati. Sejak tahun 2000, kadar kematian dari tuberkulosis telah menurun sebanyak 22%, tetapi masih penyakit itu terus menduduki kedudukan utama untuk penyebab utama kematian, di samping itu, lebih ramai orang meninggal akibat jangkitan berbanding dengan HIV atau malaria.

Masalah utama masih diagnosis - pengesanan pesat pesakit membawa kepada penyebaran jangkitan. Ia juga menyatakan bahawa bentuk tuberculosis tahan dadah mengancam seluruh sistem kesihatan awam. Pada dasarnya, bentuk ini terdapat di India, Rusia, China. Masalah diagnostik mencegah penggunaan langkah-langkah yang sesuai untuk batuk kering tahan ubat, pada tahun lepas hanya 5 pesakit dengan bentuk ini menerima rawatan yang diperlukan .

Juga mencatat kadar penyembuhan - pada skala global, mereka tidak lebih tinggi daripada 50%.

Di WHO menyatakan bahawa untuk menyelamatkan manusia dari wabak untuk menggunakan ujian pesat, ubat baru. Pelaburan dan tindakan tidak mencukupi untuk hari ini dan orang mula menyedari apa yang menentang perlawanan terhadap antimikroba.

Sepanjang tahun yang lalu, tidak semua yang memerlukan telah dapat mengakses rawatan dan campur tangan pencegahan. Semua ini disebabkan oleh kekurangan dana untuk melawan wabak tuberkulosis. Di Amerika Syarikat, untuk memperuntukkan jumlah yang diperlukan, adalah perlu untuk meningkatkan pendapatan sebanyak 2 bilion, jika tidak dalam 3-4 tahun keadaan mungkin bertambah buruk. Juga, untuk menjalankan penyelidikan untuk mengendalikan ubat baru, kaedah diagnostik, vaksin pencegahan, tambahan $ 1 bilion diperlukan setiap tahun, tetapi sumber untuk semua aktiviti yang dirancang tidak mencukupi.

WHO mengingatkan negara-negara bahawa penting untuk memastikan liputan maksimum perkhidmatan kesihatan, untuk meningkatkan pembiayaan kesihatan awam, terutama di negara-negara di mana terdapat kadar jangkitan dan kematian yang tinggi dari tuberkulosis.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.