^
A
A
A

Untuk kesihatan kulit, bakteria diperlukan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

13 July 2018, 09:00

Kesan kesihatan yang jelas untuk kulit diberikan oleh mikrob tanah. Mereka dapat membubarkan ammonia yang keluar dari peluh, dan juga memberi kulit bahan aktif biologi yang diperlukan.

Penjagaan kulit setiap hari menyediakan pelupusan maksimum bakteria pada permukaannya. Kebanyakan orang menggunakan kosmetik alkohol serta agen antibakteria. Sudah tentu, mikrob boleh merosakkan kesihatan kulit kita - satu contoh ini boleh berfungsi sebagai jerawat, atau proses keradangan yang lain. Oleh itu, kebersihan dianggap sebagai jaminan kesihatan kulit, dan perlu untuk selalu menghilangkan pencemaran dan pelepasan daripadanya.
 
Tetapi kita tidak boleh lupa: terdapat mikrob yang berguna. Pakar-pakar Amerika yang mewakili AOBiome menyatakan bahawa mikroorganisme nitrifying sangat berguna untuk kulit. Bakteria tersebut hidup di dalam tanah dan air, mengambil bahagian aktif dalam kitaran nitrogen biogeokimia. Nitrite dan nitric oxide dianggap sebagai produk metabolisme bakteria. Peranan sebatian ini adalah sangat penting: mereka terlibat dalam peraturan keradangan, semasa proses penyembuhan luka, dalam mengubah lumen vaskular untuk mengelakkan tindak balas autoimun, dan lain-lain Di samping itu, bakteria nitrifying dapat meneutralkan ammonia yang dikeluarkan dari kelenjar peluh, dan mengganggu keseimbangan asid-bes. Permukaan kutaneus. Penyelidik telah merenungkan apa yang akan berlaku jika bakteria ini "diperkenalkan" kepada kulit manusia.

Untuk percubaan, sukarelawan telah dijemput: banyak massa digunakan untuk kulit mereka, di mana bakteria nitrifying tanah hadir. Sesetengah peserta menerima plasebo besar-besaran. Dalam tempoh dua minggu, tidak ada peserta yang tidak boleh menggunakan detergen apa-apa, hanya pada minggu ketiga dibenarkan menggunakan biasa untuk setiap syampu dan prosedur pembersihan yang lain.

Semasa eksperimen, mikroba ditubuhkan pada kulit. Dalam orang-orang yang kulitnya dirawat dengan massa mikrob, DNA mikroorganisma dikesan pada 83-100%. Sejak penggunaan pembersih, tahap ini menurun kepada 60%. Tetapi, seperti yang dinyatakan oleh pakar, keadaan kulit peserta selepas penggunaan jisim mikroba telah bertambah baik. Tidak ada mudarat untuk kesihatan para peserta.

Bagaimanakah bakteria menjejaskan kulit? Pertama, mereka mengasingkan bahan bioaktif dan menurunkan pH. Dan kedua, mereka secara langsung mempengaruhi keseimbangan mikroflora kulit. Para penyelidik mencatatkan bahawa, walaupun skala eksperimen kecil, kita boleh mempertimbangkan hasilnya untuk menjadi benar-benar positif. Sudah tentu, kebanyakan pengkritik saintifik memerlukan eksperimen yang lebih luas, melibatkan lebih ramai peserta dari kategori usia yang berbeza. Para saintis percaya bahawa penyelidikan tambahan diperlukan, pertama sekali, untuk bukti tambahan kesan positif mikroorganisma.

Maklumat boleh didapati di laman web Persatuan Mikrobiologi Amerika.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.