^
A
A
A

WHO memanggil kenaikan harga tembakau

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

04 August 2015, 09:00

Pertubuhan Kesihatan Sedunia dalam satu laporan baru-baru ini menyatakan bahawa semua negara tanpa pengecualian meremehkan kenaikan kadar cukai ke atas produk tembakau sebagai kaedah yang berkesan untuk memerangi merokok, yang membawa kepada kematian yang tinggi dan pembiayaan yang tidak mencukupi bagi perkhidmatan kesihatan.

Laporan tahun ini kepada penyebaran luas rokok terutamanya di sesetengah negara, menekankan kepentingan meningkatkan cukai ke atas produk tembakau, tanpa mengambil kira fakta bahawa lebih daripada 30 buah negara telah ditubuhkan cukai ke atas rokok sama dengan 75% atau lebih daripada harga runcit satu pek dalam kebanyakan negara, kadar cukai tetap agak rendah, dan dalam beberapa cukai tersebut tidak ditetapkan sama sekali.

Ia telah terbukti bahawa kenaikan cukai ke atas produk tembakau adalah kaedah yang paling berkesan dalam memerangi merokok. Menurut Margaret Chan, ketua WHO, meskipun fakta bahawa perniagaan tembakau membawa pendapatan yang mengagumkan, merokok menyebabkan kematian berjuta-juta orang yang menyakitkan, sehingga sangat penting bagi pemerintah semua negara menyadari perlunya mematuhi kebijakan ini.

WHO telah membangunkan keseluruhan strategi yang bertujuan untuk mengurangkan permintaan rokok, contohnya, pakej MPOWER, yang dibangunkan pada tahun 2008, menyelamatkan berjuta-juta nyawa semasa kewujudannya.

Laporan itu menunjukkan fakta bahawa tidak semua negara telah mengamalkan kaedah memerangi merokok seperti menaikkan cukai, sebab itu semua tindakan kerajaan dalam pelan ini dikurangkan kepada sifar. Sejak tahun 2008, 11 negara lain telah meluluskan undang-undang untuk meningkatkan kadar cukai ke atas produk tembakau dan menyertai negara lain yang sebelum tahun 2008 telah menetapkan cukai yang tinggi terhadap jenis produk ini dan di mana peratusan yang rendah perokok diperhatikan.

Kepala departemen WHO mengenai penyakit non-menular Douglas Buntcher mencatat bahwa menaikkan pajak dan, dengan demikian, harga rokok, adalah cara efektif untuk melawan merokok.

Data dari China dan Perancis jelas menunjukkan bahawa kenaikan harga rokok membawa kepada pengurangan bilangan perokok, yang seterusnya, mengurangkan jumlah penyakit maut yang berkaitan dengan merokok.

Di samping itu, laporan ini menekankan keperluan untuk menghapuskan pengedaran haram produk tembakau untuk menghadapi pasaran haram.

Cukai yang diterima daripada jualan produk tembakau adalah sumber pendanaan utama bagi sektor kesihatan.

Penyakit yang menyebabkan merokok adalah ancaman kesihatan awam yang paling meluas. Menurut statistik, merokok membawa kepada penyakit, di mana sekitar 6 juta orang mati setiap tahun (satu orang setiap 6 saat). Selepas 15 tahun, angka ini boleh meningkat kepada 8 juta, jika tidak mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk memerangi wabak tembakau.

Di samping itu, merokok adalah salah satu faktor penyebab penyakit noncommunicable seperti kanser, jantung dan penyakit vaskular, paru-paru, dan diabetes.

Di samping itu, merokok menyebabkan kematian awal, terutamanya di negara-negara yang mempunyai taraf hidup yang rendah dan sederhana.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.