^
A
A
A

WHO telah membuat cadangan baru untuk rawatan penyakit kelamin

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

14 September 2016, 09:00

WHO telah membangunkan cadangan baru untuk rawatan penyakit kelamin, langkah ini disebabkan oleh ancaman yang semakin meningkat terhadap rintangan antibakteria. Selalunya klamidia, sifilis, gonorea yang disebarkan secara seksual, semua penyakit ini disebabkan oleh bakteria dan terapi antibakteria biasanya membantu untuk menyingkirkan penyakit ini sepenuhnya. Tetapi beberapa antibiotik pesat kehilangan keberkesanannya, yang dikaitkan dengan penggunaan dadah yang kerap dan sering, tidak sesuai.

Menurut anggaran awal, lebih daripada 130 juta orang dijangkiti setiap tahun dengan klamidia, kira-kira 80 juta gonorrhea, dan sedikit lebih daripada 5 juta sifilis.

Baru-baru ini, doktor telah menyatakan bahawa rintangan bakteria yang menyebabkan penyakit berjangkit telah meningkat dan semakin sedikit antibiotik sebenarnya menghadapi masalah mereka. Menurut pakar, terutamanya rintangan dibangunkan di Neisseria gonorrhoeae, yang dikatakan tidak bertindak balas kepada rawatan antibiotik untuk chlamydia dan keadaan sifilis tidak banyak, tetapi lebih baik - bakteria yang menyebabkan penyakit-penyakit ini masih bertindak balas kepada beberapa jenis antibiotik yang sedia ada, tetapi dalam apa-apa hal, pencegahan penyakit berjangkit dan rawatan pesat berisiko.

Jika STD tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang serius - keradangan organ-organ urogenital, kehamilan ektopik, kemandulan (wanita dan lelaki), di samping itu, penyakit berjangkit kelamin beberapa kali untuk meningkatkan risiko dijangkiti HIV.

Keadaan ini telah memaksa WHO untuk menyemak kaedah yang sedia ada rawatan penyakit kelamin dan untuk mengenal pasti di setiap negara untuk sesetengah antibiotik dibangunkan rintangan dalam mikrob yang menyebabkan penyakit kelamin. Cadangan baru adalah berdasarkan kepada data ubat antibakteria yang paling berkesan yang ditetapkan untuk penyakit.

Gonorrhea menyebabkan kerosakan pada membran mukus (alat kelamin, mulut, rektum). Bakteria gonococcus dalam masa yang relatif singkat menimbulkan daya tahan terhadap agen antibakteria, dan kelas antibiotik usang tidak benar-benar tidak berkesan.

Sekarang WHO mengesyorkan bahawa semua negara mengkaji semula rawatan gonorrhea, doktor perlu menetapkan hanya ubat yang berkesan. Dalam setiap negara, kestabilan Neisseria gonorrhoeae, berputar di kalangan penduduk, untuk antimikrob yang berbeza, jadi pakar daripada pihak berkuasa kesihatan perlu memantau kelaziman rintangan antimikrob dan untuk menentukan agen antimikrob yang paling berkesan untuk rawatan gonococcal. Hari ini, WHO tidak mencadangkan penggunaan quinolones, kerana di kalangan gonokokus kelas antibiotik ini yang paling kurang terdedah.

Jangkitan sifilis berlaku dalam hubungan dengan luka pada alat kelamin, dubur, rektum, mukosa mulut, bibir, dan wanita yang dijangkiti boleh menjangkiti bayi semasa kehamilan, yang sering punca kematian janin.

Menurut cadangan baru, untuk rawatan sifilis, perlu menggunakan benzathine-penisilin antibiotik yang suntikan, yang jauh lebih berkesan daripada ubat oral.

Chlamydia adalah jangkitan seksual yang paling biasa. Selepas jangkitan, terdapat sensasi terbakar apabila kencing, tetapi selalunya, seseorang tidak mengalami sebarang gejala ciri. Kursus laten penyakit sering membawa kepada masalah dengan kesihatan reproduktif manusia.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.