^

Bagaimana jika saya jatuh cinta?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sering kali, lelaki tidak dapat menjawab soalan mereka sendiri tentang apa yang harus dilakukan jika mereka jatuh cinta? Cinta meliputi dengan kepala dan nampaknya anda tidak boleh hidup tanpa gadis ini, bahawa cinta ini akan membakar anda dan membunuh anda dan bahawa ia akan menjadi tidak terhingga. Untuk memahami bagaimana untuk bertindak lebih jauh, anda perlu tahu apa yang cinta. Dan kemudian pilihan bagi jawapan - bagaimana untuk bertindak dengan seorang gadis - akan datang sendiri.

Cinta adalah ...

Dari bahasa Inggeris, perkataan "cinta" diterjemahkan sebagai kekurangan - ini adalah perasaan yang kuat atau kompleks yang psikologi menganggap positif. Objek perasaan ini adalah orang lain (binatang, objek). Perhatian: pakar psikologi mengatakan bahawa jatuh cinta menyebabkan penyedutan kesedaran, oleh sebab itu, penilaian objek tercinta sangat diputarbelitkan. Ini adalah ciri psikologi, yang, dengan cinta, mesti diambil kira.

Kerana penilaian yang menyimpang dari realiti, maka ada banyak kekecewaan. Anda memberi gadis itu beberapa sifat, dan kemudian ternyata dia sama sekali berbeza. Dan apabila masa berlalu, dan anda melihat matlamat cinta anda dengan mata yang sihat, sangat kerap berfikir: "Dan apa yang saya dapati di dalamnya?"

Tetapi ia akan berlaku kemudian. Sementara itu, seseorang tidak melihat sebarang kelemahan dalam objek jatuh cinta, tetapi dimensi raksasa hanya memperoleh martabat.

Apakah perbezaan antara cinta dan perasaan lain?

Negeri apabila seseorang jatuh cinta adalah berbeza dari lampiran seksual atau hobi kerana seks bukan perkara utama dalam hal ini. Jatuh cinta kepada seseorang sepenuhnya - gaya hidup, tabiat, suara dan sebagainya. Tetapi, tidak seperti cinta, cinta lebih sengit dan ribut, tetapi kurang berpanjangan. Ia boleh lulus selama seminggu, dan mungkin - selama enam bulan - bergantung kepada sifat dan ketekunan orang yang jatuh cinta, dan juga sama ada cinta ini saling atau tidak.

Apabila seseorang jatuh cinta, dia mengalami lebih banyak dan lebih daripada ketika dia jatuh cinta. Keadaan saintis ini mencirikan sebagai akhir, tetapi sempadan cinta yang tepat adalah individu, mereka sukar untuk ditentukan oleh profesional. Mengikut anggaran yang paling ketat, jatuh cinta boleh bertahan sehingga dua tahun. Tetapi, tidak kira betapa gembiranya anda berada dalam keadaan jatuh cinta atau, sebaliknya, tidak kira berapa banyak anda menderita, anda mesti tahu bahawa cinta mempunyai satu sifat yang lebih penting: kehalusan. Cepat atau lambat ia berakhir, lulus sama ada menjadi cinta teguh dan kuat, atau dalam sikap acuh tak acuh atau kekecewaan.

Dan tentu saja, jika anda jatuh cinta, keadaan ini boleh

  • Pembalikan
  • Tidak teratur

Apa psikologi sosial yang mengatakan tentang mereka yang jatuh cinta?

Jika anda jatuh cinta, perkara pertama yang dilakukan oleh seseorang adalah cuba untuk menjadi lebih dekat dengan objek keghairahannya. Sama ada, memerah, menyembunyikan diri dari objek ini, tetapi ini tidak membatalkan hasratnya untuk lebih dekat. Kedua ciri ini diperhatikan apabila ahli psikologi sosial jatuh cinta.

Sekiranya anda jatuh cinta, ia juga ditentukan oleh gejala-gejala fizikal: keadaan kebimbangan atau kebimbangan, atau kegembiraan yang tidak berfaedah, atau penurunan emosi dari kebahagiaan yang tidak terkawal untuk kesedihan yang tidak dapat dilupakan. Cintailah tidak sengaja biasanya dicirikan oleh gejala sedemikian sebagai kesedihan.

Apabila anda bertanya kepada diri anda sendiri "Apa yang perlu dilakukan jika anda jatuh cinta", perhatikan bahawa keadaan jatuh cinta tidak bergantung kepada sama ada ia bersifat timbal balik atau tidak. Jika cinta tidak saling sama, dalam 90% ia cepat berlalu. Tetapi jika objek cinta menjawab semangat untuk sedikit, cinta dapat bertahan lebih lama.

Jadi, bagaimana jika anda jatuh cinta?

Pertama, tanyakan kepada kanak-kanak mengenainya. Kanak-kanak boleh menyatakan pemikiran sedemikian, yang, walaupun kesederhanaan mereka, sangat berguna kepada kita, orang dewasa. Varian jawapan:

  • Ia adalah perlu untuk tidak takut, tetapi pergi untuk berkenalan. (Mac, 5 tahun)
  • Untuk mengatakannya secara peribadi kepada seseorang. Anda tidak boleh menyimpan segala-galanya dalam diri anda. (Frosya, 11 tahun)
  • Nah, jika anda seorang dewasa, anda boleh mencium ... (berbisik) itu memalukan untuk mengatakan, di bibir. (Rebecca, 5 tahun)
  • Berkahwin dan berteman. (Mark, 6 tahun)
  • Cari cara untuk mencegahnya. (Petya, 9 tahun)

Serius, apabila anda jatuh cinta, anda perlu mengambil kira semua maklumat yang anda baca di atas dan tentukan: adakah anda mahu menghubungi objek cinta anda? Jika ya, pergi, buat keputusan, cari tahu. Dan gembira atau, sebaliknya, berdiam diri. Mungkin cintamu tidak akan lulus dengan cepat dan tidak dapat dilihat ketika ia bermula.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.