^
A
A
A

Bagaimana untuk meningkatkan harga diri selepas pengkhianatan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Semakin tinggi harga diri, semakin mudah untuk kita berkomunikasi dengan orang lain. Kami yakin dengan kebolehan kami dan membuka peluang baru.

Tetapi harga diri adalah pembolehubah yang tidak menentu. Ia bernilai mengalami sekurang-kurangnya satu kejutan yang kuat, dan ia telah terbang dengan pantas. Bagi wanita seperti kejutan sering menjadi pengkhianatan seorang lelaki. Bagaimana untuk meningkatkan harga diri selepas pengkhianatan?

Semalam dia yakin dirinya, dirasai, dan sudah hari ini dia dihancurkan oleh satu hujah tunggal: dia lebih suka kepada yang lain.

Sudah tentu, selepas keadaan sedemikian sukar, tidak mudah dilakukan. Selalu nampaknya saingannya lebih baik, lebih cantik dan lebih muda. Dan martabat mereka sendiri menjadi sangat kecil sehingga sangat sukar dicari.

Dan ia tidak berguna hanya untuk berpura-pura bahawa anda yakin dalam diri anda, untuk menyembunyikan kebanggaan anda yang cedera. Keberanian diri yang diendahkan adalah mudah dikenali dengan isyarat, isyarat dan juga oleh mata.

Keyakinan diri mesti datang dari dalam. Percayalah bahawa anda tidak lebih buruk daripada yang lain, dan yang lain akan percaya!

10 tips bagaimana untuk meningkatkan harga diri selepas pengkhianatan
Terdapat beberapa
Petua mudah untuk meningkatkan harga diri selepas pengkhianatan. Cepat kembali ke "diri lama" tidak mungkin untuk bersenam, tetapi langkah yang sedar ke arah matlamat ini semestinya memberi manfaat kepada anda.

Tip 1. Hentikan membandingkan diri anda dengan lawan anda

Dalam beberapa cara anda kehilangannya, dalam beberapa cara anda menang, tetapi akan selalu demikian, kerana tidak ada orang yang sama di dunia. Membandingkan diri dengan orang lain adalah pekerjaan yang tidak berguna.

Petua 2. Lebih baik menganalisis diri anda

Fikirkan tentang kekuatan dan kelemahan anda. Sudah tentu, pertama anda hanya akan mencari kesalahan - ini adalah perkara biasa. Untuk mengingati maruah anda, tuliskan dalam buku nota anda semua pencapaian anda dan kualiti watak yang membantu anda mencapai kejayaan ini.

Petua 3. Berhenti menyalahkan diri sendiri

Jika pengkhianatan berlaku sebahagian kerana kesalahan anda - ini bukan sebab untuk menyeksa diri anda sepanjang hayat anda. Semua orang membuat kesilapan. Ampunilah diri anda untuk mereka, buat kesimpulan yang tepat dan jangan ulangi kesilapan-kesilapan yang akan datang.

Petua 4. Jangan menjadi penyerap diri, mengelilingi diri dengan orang yang positif dan optimis

Berkomunikasi lebih kerap dengan mereka yang menghiburkan anda dan memperbaiki mood anda. Jadi anda akan berasa lebih yakin.

Petua 5. Buat senarai kekuatan anda

Tanyakan setiap kawan anda untuk menulis surat mengenai apa yang mereka hargai dan sayangi anda. Terus membaca semula eulogies dan senarai ini dengan kerap. Oleh itu, anda secara beransur-ansur akan mengusir dari fikiran anda bahawa anda tidak mempunyai merit.

Nasihat 6. Senyum kepada orang yang tidak dikenali dan jangan menolak pujian

Ambil peraturan - setiap hari untuk memberi senyuman kepada orang asing.

Saya cadangkan bermula dengan kanak-kanak kecil - mereka hampir selalu tersenyum kembali. Ini adalah tuduhan positif yang positif!

Kemudian anda boleh tersenyum pada lelaki - ia bukan hanya positif, tetapi juga sedikit lonjakan adrenalin. Jangan malu apabila anda diberitahu pujian: jika mereka berkata, maka anda berhak mendapatnya! Dan penantian yang mudah umumnya merupakan ancaman terbaik untuk harga diri yang rendah!

Tip 7. Suka rupa anda

Dalam penampilan kami, sentiasa ada beberapa jenis cacat semulajadi yang anda hanya perlu terima. Tetapi jika kekurangan anda boleh diperbetulkan - bertindak! Buat gaya rambut yang anda sukai, angkat make-up yang sesuai, kemas kini almari pakaian anda, daftar untuk kecergasan.

Nasihat 8. Kembangkan

Harga diri adalah konsep yang kompleks. Untuk merasakan keyakinan diri, kita perlu sentiasa bekerja pada diri kita sendiri.

Selain itu, anda tidak boleh menangguhkan perkembangan anda. Pelan yang tidak direalisasi hanya akan memburukkan lagi harga diri anda. Sebaik sahaja terdapat idea untuk mempelajari bahasa asing atau pergi ke kursus memasak - segera bertindak!

Sentiasa menduduki diri anda dengan aktiviti yang berguna, dan kemudian harga diri anda akan mula berkembang. Rasakan diri anda seorang yang popular dan menarik!

Nasihat 9. Berikan secara teratur pelbagai pengesahan

Pengesahan memotivasikan kenyataan. Yang paling mudah - "Saya layak mendapat kebahagiaan!", "Saya akan berjaya!", "Saya cantik dan pintar!" dan sebagainya. Pertama, anda akan teragak-agak untuk mengucapkan frasa ini. Tetapi bersabar, dari semasa ke semasa meyakinkan diri sendiri. Tidak lama kemudian anda sendiri akan yakin dengannya!

Petua 10. Lakukan apa yang anda suka

Sukar untuk menikmati hidup dan sayang diri apabila melakukan sesuatu yang membosankan. Isi kehidupan anda dengan acara dan mesyuarat yang menarik.

Pergi ke pawagam dan teater, membaca buku dan berbincang dengan kawan, perjalanan, rasa hidangan baru. Singkatnya, dalam hidup anda, tidak ada tempat untuk kepentingan diri sendiri yang merosakkan diri.

Ingat bagaimana Baron Munchausen menarik diri dari rawa untuk kuncir?

Oleh itu, anda boleh membantu diri anda sendiri - untuk meningkatkan harga diri anda dan berasa yakin lagi, walaupun keadaannya.

Perkara utama adalah untuk mencapai kejayaan dan ingat bahawa kebahagiaan berada di tangan anda!

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.