^
A
A
A

Intensiti aktiviti seksual

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Keamatan aktiviti seksual adalah penting, tetapi bukan utama, penunjuk, hanya secara tidak langsung mencirikan kehidupan seksual yang biasa disebut.

Konsep norma dalam seksologi adalah salah satu soalan yang kurang maju. Untuk masa yang lama norma ini dikenal pasti dengan data digital tertentu mengenai jumlah perbuatan seksual dalam tempoh masa tertentu dan tempoh persetubuhan, yang membawa kepada pelbagai kesalahan dan menyebabkan banyak iatrogenia.

  • "Norma" intensiti kehidupan seksual

Dari zaman purba hingga sekarang, banyak percubaan telah dibuat untuk mengolah beberapa norma purata keamatan kehidupan seksual. Oleh itu, Zoroaster (Persia) ditetapkan untuk mempunyai waktu 1 kali dalam 9 hari. Salomo dan Mohammed untuk wanita yang sudah berkahwin yang ditubuhkan pada masa mereka adalah satu kebiasaan 3 hingga 4 temujanji sebulan, jika mereka tidak mempunyai alasan khusus untuk sementara menahan diri dari aktiviti seksual. Yang paling terperinci mengenai norma-norma ini, bergantung pada profesi, ditunjukkan dalam Talmud. Menurut buku suci ini, orang muda dibenarkan hidup secara seksual setiap hari, kepada tukang dan pekerja - dua kali seminggu, saintis - seminggu sekali, panduan kafilah - sekali sebulan, dan pelaut dua kali setahun. Kadar purata bagi Musa (Bible) adalah 10 jutawan sebulan. Hampir norma yang sama kita bertemu dalam agama Lutheran. Martin Luther menganggap norma 2 kali seminggu.

Dalam diri mereka, perkataan "jarang" dan "kerap" adalah relatif dan bergantung kepada tafsiran masing-masing pesakit. Jadi, untuk soalan yang sama: "Berapa kerapkah anda melakukan hubungan seksual?" - Dari satu pesakit anda boleh mendengar: "Sangat kerap, hampir setiap dekad," dan dari yang lain: "Tidak selalunya ada hari yang tidak lebih dari satu kali." Rupa-rupanya, keamatan kehidupan seksual dan sikap seorang wanita kepada dirinya dapat berubah secara individu dalam batas yang luas.

Jadi, dalam buku "Psikoterapi" D. Miiller-Hegemann mengatakan bahawa, menurut Schulz-Hencke, keupayaan ke puncak syahwat pada lelaki adalah antara 1 jimak sebulan sehingga 3 kali sehari, dan untuk wanita - dari 1 jimak dalam 2-3 bulan sehingga 1 kali setiap malam. Data D. Miiller-Hegemann, tidak dapat dinafikan, berkurangan. Dalam kedua-dua kes ini, keupayaan ini lebih tinggi untuk lelaki dan wanita. Oleh itu, GS Vasilchenko menunjukkan bahawa bilangan maksimum orgasme pada lelaki ialah 6.8 ± 0.52 sehari.

Kami memberikan kelebihan lelaki maksimum, yang diterangkan dalam kesusasteraan dan fiksyen kesusasteraan.

Monograf V. Andreev menyebut seorang bangsawan Moor yang biasa melakukan hubungan seks dengan 40 isteri haremnya selama tiga hari.

Julius Caesar mempunyai kegembiraan seksual yang sangat kuat. Beliau hidup selari dengan ramai wanita. Nyonya-Nya adalah banyak isteri senator Romawi, permaisuri (ratu Mesir Cleopatra dan Mauritania Eunya). Dari Cleopatra, dia mempunyai anak lelaki, dan perempuan simpanan jangka panjangnya, Servilia, ibu Brutus, membawa Caesar dan anak perempuannya Julia Ketiga. Tribune Rakyat, Helvius Cinna, bahkan menulis dan menyusun satu rang undang-undang yang membolehkan Caesar berkomunikasi dengan semua wanita Roma, kononnya untuk meningkatkan bilangan keturunan Caesar yang hebat. Penentang Caesar dikaitkan dengannya, sebagai tambahan kepada pergaulan heteroseksual, penggunaan pesakit pasif yang meluas. Oleh itu, ungkapan senator Roman Kurion the Elder, yang dalam ucapannya mengatakan bahawa Julius Caesar "Omnium virorum mulierum est et omnium mulierum vir", turun dalam sejarah.

Pemilih Saxony dan Raja Poland Augustus II adalah suami 700 isteri dan bapa kepada 354 anak. Augustus II menerima nama panggilan Strong, kerana dia dengan senang hati memecahkan hantaran, cangkir dan piring yang diratakan di tangannya, melancarkan penembak Prusia yang kuat dengan jari-jarinya seperti sekeping kertas. Menurutnya, pada waktu malam dia melawat lima perempuan simpanan.

Dalam mitologi Yunani, pencapaian ketujuhbelas Hercules diketahui, yang, atas perintah raja Mycenaean, Evrasfei, membuahkan 40 anak dara dalam semalam. Menurut sumber-sumber lain, Hercules mencapai prestasi ini ketika dia berusia 20 tahun, atas permintaan Raja Thespian, yang dia terpesona dengan kesucian dan kecerdasannya yang berseri. Thespies secara harfiah memohon Hercules untuk memberi pewaris kepada 50 anak perempuannya. Hercules bersetuju, dan dalam 9 bulan, puteri melahirkan 51 bayi (yang melahirkan anak kembar). Sejujurnya, sejarawan Hungary Lajos Meshterhazi meragui bahawa semua ini terjadi dalam satu malam, menjelaskan terperinci ini dengan "kultus Hercules."

G. S. Vasilchenko mengamati seorang pemahat berusia empat puluh dua tahun, yang selama bertahun-tahun terpaksa mempunyai sekurang-kurangnya 6-7 ejakulasi setiap hari. Tanpa ini, dia tidak boleh bekerja secara kreatif. GS Vasilchenko memetik dari Laporan Kinsey, yang menyatakan bahawa seorang peguam selama 30 tahun mempunyai purata lebih daripada 30 ejakulasi seminggu.

Dalam amalan kami berulang kali bertemu dengan wanita yang mempunyai hubungan seks 8-10 sehari, 80-100 janggut sebulan.

Havelock Ellis melaporkan seorang gadis kampung yang mempunyai komitmen berturut-turut dengan 25 lelaki dan lelaki tanpa sebarang bahaya terhadap jiwa beliau. Sudah tentu, kelebihan seksual maksimum jatuh ke bahagian pelacur profesional. Jadi, Lawson menulis tentang seorang wanita dari Kepulauan Marques, yang melayani 103 orang untuk satu malam.

Perlu diingatkan bahawa sesetengah wanita, setelah menerima orgasme, dapat segera menerima satu kali, dan kemudian satu pertiga, dan lain-lain. Di antara pesakit kita adalah wanita yang mempunyai peluang untuk menerima sehingga 10 atau lebih orgasme untuk satu perbuatan seks (siri orgasmic atau multi- kecenderungan). Kami memberikan sejumlah contoh yang indah.

L. Ya Yakobzon dan IMPorudominsky dianggap norma 1 jawatan setiap 3-4 hari, N.V. Ivanov "norma perubatan relatif" untuk orang 34-35 tahun - 2-3 jawatan seminggu, dan S.A. Selitsky yang sama 2-3 coitus seminggu menganggap "norma maksimum".

V. Hammond mencadangkan norma yang lebih ketat. Dia menganggap wanita itu lebih banyak untuk lelaki yang paling kuat dan sihat. Pada pendapatnya, janggut 2 kali seminggu juga akan berlebihan dan kebanyakan orang akan menyebabkan kehilangan premis keupayaan seksual. Jelas sekali, pandangan yang tidak realistik terhadap Hammond itu dapat dilihat sebagai ungkapan moralitas Victoria yang berlaku pada masa itu di England. Menurut Hammond, seorang lelaki harus memulakan kehidupan seksual tidak lebih awal daripada 21 tahun. Untuk umur 21-25 tahun, dia menetapkan norma-1 dalam 10-12 hari, dan selama 25-40 tahun sekali seminggu. D. Miiller-Hegemann menyebut data yang sangat menarik dari Davis, yang mengendalikan soal selidik di kalangan 1000 wanita dengan pendidikan tinggi: 2% wanita yang disoalsi mempunyai 1-2 jimat setiap malam, 8 peratus setiap malam, 8 peratus sehari, 33 peratus. 1 jawatan seminggu - 45% dan 1 jawatan setiap bulan - 12%.

Pada masa ini GS Vasilchenko betul-betul menunjukkan bahawa pelbagai intensiti kehidupan seksual adalah norma, kerana keamatan itu sendiri bergantung kepada sangat banyak penyebab sifat biologi, psikologi dan sosial. Sehubungan dengan penolakan impotensi tulang belakang fungsional dalam seksopatologi moden, yang nampaknya disebabkan oleh kekurangan pusat saraf saraf tunjang, pemikiran kurtosis menyempitkan dan memperoleh makna yang berbeza.

Begitu juga dengan pandangan moden mengenai melancap. Tanpa menafikan beberapa kesan psikologi yang buruk melancap sebagai onanist kepungan kenalan sosial (autization), rendaman dalam pemeriksaan sendiri, terutama di kalangan orang muda terdedah dengan personaliti psychasthenic, sangat sensitif dan mengganggu, ia pasti tidak mengatakan bahawa apa-apa kesan buruk melancap tidak sebab dan biasanya berhenti dengan permulaan kehidupan seksual yang biasa.

Dalam kesusasteraan seksual lama, bahaya yang disebabkan oleh melancap disamakan dengan akibat wabak dan wabak lain. Sebagai penyakit yang berkaitan langsung dengan melancap, epilepsi, skizofrenia, neurasthenia disebut. Pendapat yang paling lama dipegang adalah hubungan kausal melancap lelaki dengan impotensi tulang belakang, dan onanisme wanita - dengan kekejangan, nymphomania, penyakit alat kelamin luar.

Tissot percaya bahawa melancap adalah lebih biasa pada wanita daripada lelaki. Rohleder juga menganggap bahawa daripada 100 wanita, 95 pernah terlibat dalam melancap, Delaïde juga percaya bahawa melancap sama rata di kalangan wanita dan lelaki. II Mechnikov, dalam kajiannya di Nates des Menschen, mengatakan bahawa kanak-kanak perempuan melancap lebih banyak kanak-kanak lelaki, menjelaskan ini dengan kemunculan seksualiti mereka. M. Mar-gulis memetik Gutseit: "Hampir setiap gadis dari 18 hingga 20 tahun yang tidak bersetubuh terlibat dalam melancap." IL Botneva memerhatikan satu pesakit yang mempunyai sehingga 15 orgasme masturbatory sehari. Menurut K. Imelinski (Poland), melancap di kalangan perempuan dicatatkan dalam 44.8% kes. Penyelidik negara lain melaporkan angka yang sama.

Perhatian yang paling serius perlu diberikan kepada kualiti hidup seksual, kehidupan seks yang sepenuhnya seorang wanita harus ditentukan oleh petunjuk berikut:

  • kehadiran orgasme fisiologi dalam wanita selepas setiap hubungan seksual atau, pada kadar apa-apa, selepas 75% perbuatan seksual;
  • kehadiran dalam had syahwat psikoemosi yang sama (dalam mana-mana, semasa sepuluh tahun pertama hidup bersama);
  • kepuasan terhadap keperluan multiorganistik (siri orgastik), jika ada. Dalam kes ini, adalah perlu untuk mengecualikan keadaan patologi, iaitu nymphomania;
  • kebetulan julat penerimaan di kedua-dua pasangan dan ketiadaan jenis ketidakharmonian seksual lain;
  • pemikiran dan sistem perlindungan yang mencukupi dari kehamilan dengan pemeliharaan peluang terkena secara berkala daripada air mani dalam kemaluan wanita.

Di hadapan petunjuk-petunjuk ini, kekerapan tindakan seksual, pada pendapat kami, tidak bermakna penting.

Sesetengah penulis percaya bahawa ketiadaan orgasme dalam wanita dengan kepuasan umum (kepuasan) tidak banyak melanggar kehidupan seksualnya.

Dari faktor-faktor yang mempengaruhi intensiti aktiviti seksual, kita menyebutkan permulaan aktiviti seksual pada lelaki, yang kadang-kadang membawa kepada penurunan yang lebih cepat dalam keamatannya. Permulaan seksual aktiviti wanita dalam kes rogol atau perkahwinan terlalu awal tanpa cinta (negara-negara timur) boleh menyebabkan penurunan atau penindasan lengkap libido, keengganan untuk kehidupan seksual.

VA Kiselev dan Yu G. Zubarev, setelah memeriksa 186 orang wanita yang tenang, perhatikan bahawa seorang gadis yang lebih awal mula melakukan hubungan seks, semakin tinggi peratusan frigidity. Dalam kes-kes seksual, permulaan aktiviti seksual akan membawa kepada wanita superpotensi. Keletihan yang berlebihan, asthenia fizikal dan mental menyebabkan penurunan intensiti aktiviti seksual.

Keamatan kehidupan seksual mempengaruhi profesion, walaupun tidak ada persetujuan mengenai masalah ini. Sesetengah penulis berpendapat bahawa tenaga kerja mental seolah-olah mengurangkan libido dan potensi. Kepentingan khusus dalam mengurangkan penyelidik berpotensi melekat pada matematik. Poussais seawal tahun 1836 menulis bahawa masalah matematik menindas potensi seksual, dan G. De Coux dan M. St.-Arge dinasihatkan untuk melibatkan diri dalam matematik untuk gangguan dari rangsangan seksual yang berlebihan. Pendapat yang sama dikongsi oleh V. Hammond. G. De Coux dan M. St.-Arge memberi contoh seorang ahli matematik yang tidak dapat menyelesaikan jasmani, kerana sebelum orgasme dia tiba-tiba datang dengan penyelesaian masalah geometrik atau persamaan yang dia hanya sibuk pada hari itu.

NV Sletov memeriksa 67 kes rawatan mati pucuk lelaki yang tidak berkesan, mendapati bahawa di antara mereka adalah 12 orang guru matematik, 4 jurutera, ahli teori, ahli astronomi 1, 10 akauntan, 16 jurutera dan akauntan dan juruwang 5. Oleh itu, daripada 67 pesakit yang tidak dijangkiti dengan mati pucuk, 48 mempunyai kaitan dengan matematik.

PI Kovalevsky, sebaliknya, percaya bahawa di kalangan lelaki sihat yang mempunyai aktiviti mental, dengan pemakanan yang baik dan operasi yang betul bukan sahaja diperhatikan mati pucuk, tetapi walaupun terdapat peningkatan seksualiti, dan hanya keletihan mental yang berlebihan, terutama bagi yang lemah dan kekurangan zat makanan individu, petunjuk kepada penurunan potensi.

Menurut S. Schnabl, wanita yang terlibat dalam kerja mental mempunyai frekuensi tinggi, libido yang lebih jelas dan hubungan yang lebih baik dengan pasangan.

Mari kita berikan beberapa data mengenai pengaruh intensiti hubungan seks pada keadaan kesihatan dan juga kemungkinan kematian semasa dan selepas persetubuhan. Dalam pesakit batuk, sebagai peraturan, libido dan reaksi seksual meningkat dengan ketara berbanding dengan orang yang sihat. Terdapat kes-kes apabila peningkatan tekanan darah semasa hubungan seks menyebabkan hemoptisis berbahaya pada pesakit tersebut.

Meningkatkan tekanan darah dan mengubah bekalan darah ke otak semasa janggut pada orang tua dengan peristiwa aterosklerotik boleh membawa kepada bencana dengan hasil yang teruk akibat strok atau embolisme. Kes kematian mendadak pada masa orgasme ini disebut "kematian manis" (la mort douce, tod susse). Kematian Pandu di tangan isterinya Madola digambarkan dalam buku India kuno. Raja besar Raja Hun Attila meninggal dunia semasa cedera dari pecah sebuah kapal besar. Pada tahun 1909 dan 1912 dua kerja oleh Lipa Bey diterbitkan pada subjek dalam akhbar Jerman. Max Marcuse menulis bahawa kes-kes mortaliti tidak biasa di zaman kita. Beliau percaya statistik terbesar kematian mendadak adalah arkib jabatan polis, di mana catatan kematian dalam rumah pelacuran disimpan.

sexologists Jerman (M. Marcuse et al.) Dianggap contoh klasik seperti penerangan dalam kesusasteraan kes kematian ditunjukkan dalam novel E. J. Hof-mann "Das Freulein von Scuderi". Kes yang dinyatakan dalam novel ini, merujuk kepada "orang cerdik dalam sexuallen Affekt", tetapi lebih sesuai untuk la douce mort kami percaya perihal kematian Dr. Emilion Gordes dalam cerita penulis kontemporari Brazil Jorge Amado, "Teresa Batista bosan berperang."

Seperti yang ditunjukkan, tindak balas umum badan ini untuk hubungan seks lebih ketara di kalangan lelaki berbanding wanita. Adalah dianggap bahawa kes-kes 1a mortar adalah prerogatif eksklusif lelaki, tetapi kita dapat mencari dalam kesusasteraan perubatan kes seorang wanita yang douce. M. Fieschsoobschal mengenai seorang wanita dalam '51, beberapa kali hendak bersalin, menghidap penyakit kencing manis dan penyakit jantung yang tiba-tiba meninggal dunia (mungkin dari embolisme pulmonari) selepas beberapa minit selepas seks kasar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.