^
A
A
A

Zon Erogenous: tempoh persediaan hubungan seksual

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Zon Erogenik dipanggil patch kulit atau membran mukus, kerengsaan yang menyebabkan rangsangan seksual. Untuk zon erogenous, sebagai tambahan kepada kawasan-kawasan ini, juga termasuk organ penglihatan, pendengaran, bau, sentuhan dan rasa, yang, mengambil maklumat yang relevan, menyumbang kepada kemunculan, penstabilan dan intensifikasi rangsangan seksual.

3. Freud dan murid-muridnya menganggap zon erogenous manusia dewasa sebagai hasil akhir perkembangan seksual yang berpanjangan, bermula dengan kelahiran. Oleh itu, menurut idea Freud, bayi yang baru lahir mempunyai seluruh permukaan badan sebagai satu zon erogenous yang berterusan (keseluruhan kulit adalah "erotik"). Anak itu didakwa menerima "keseronokan seksual" daripada menyentuh mana-mana bahagian tubuhnya. Pada masa akan datang, "seksualiti bayi" adalah satu siri peringkat di mana latar depan pelbagai zon erogenous (oral, dubur), dan mengubah arah keinginan seks (autoerotic, homoseksual, heteroseksual). Untuk seksualiti matang dicirikan oleh orientasi heteroseksual keinginan seksual dan peranan utama zon erogenous genital. Menghentikan perkembangan atau kemunduran seksual, menurut Freud, kepada nisbah infantile zon erogenous (lisan, dubur). Menurut penyokong psikosomatik Medicine, penyakit kulit (ekzema, dermatitis, psoriasis), dan membran mukus (Vesicular, bronkitis, radang usus besar, dll) Boleh berdasarkan konflik seksual. Dalam kes ini, "erotisasi" kawasan tertentu kulit dan membran mukus (gatal-gatal, perubahan trophik, dll.) Berlaku.

V. I. Zdravomyslov telah membuat skim untuk meletakkan zon erogen wanita. Zon-zon ini berbeza dengan intensiti pengujaan, kandungan psikologinya. Kerengsaan serentak beberapa zon erogenous, seperti nota AM Svyadoshch, boleh menyebabkan penjumlahan tindakan mereka, dan penindasan beberapa orang lain dengan satu zon. Fenomena ectopy dan heterotopy zon erogenous diperhatikan. Ectopia adalah penutupan zon, ketiadaan apa-apa keputusan apabila terdedah kepadanya (EP = 0). Heterotopy adalah pemindahan zon erogen, kemunculannya di mana ia tidak wujud sebelum ini. Dalam kes yang jarang digambarkan off sebilangan besar zon erogenous, yang membawa kepada kesukaran dalam menjalankan tempoh hastakarya awal, kerana ia adalah perlu untuk mencari zon erogenous yang sah bertempat kadang-kadang agak luar biasa. Di samping itu, terdapat sejenis zon erogenous hipersensitiviti (berterusan atau pada masa-masa tertentu dalam kitaran haid), di mana zon kerengsaan tidak boleh disertai dengan rasa keseronokan, hawa nafsu, dan di sisi lain, merasakan seolah tidak menyenangkan atau menyakitkan.

 • Mulut. Cium bibir       

Sejarah ciuman dapat dikesan kembali ke zaman dahulu. Teori dan hipotesis kemunculan ciuman bibir banyak, monograf yang ditujukan untuk masalah ini telah diterbitkan. Menganalisis fisiologi cium labial, penyelidik membezakan tiga faktor utama: sentuh (sentuh), rasa dan bau. Pelbagai penulis, memberi keutamaan kepada satu atau faktor lain, dengan itu membina hipotesis mereka tentang kemunculan ciuman. Jadi, sebahagian daripada penulis yang memberi peranan utama untuk menyentuh, percaya bahawa cium cinta berasal dari pelukan primitif - mencium anak anda dan menghisap pada payudara ibunya. Penyokong pendapat ini percaya bahawa pada mulanya cium itu adalah hubungan naluri dan hanya kemudian, menyebabkan sensasi seksual, memperoleh kepentingan erogen.

Pendapat ini ditentang oleh yang lain, di mana ciuman itu telah melampaui perbuatan seksual dari sentuhan yang meluahkan keramahan dan penyembahan. Sentuhan orang-orang yang berlainan seks secara beransur-ansur memudahkan rapprochement mereka dan memberikan peluang yang baik untuk keintiman seksual.

Sesetengah penulis melihat bahagian utama dalam sensasi rasa yang timbul semasa mencium. Van de Velde menulis bahawa walaupun orang Romawi purba dapat menentukan rasa cium yang dicintai mereka. Pada pendapatnya, gigitan tidak menyakitkan adalah teknik mencium biasa. Pada lelaki, tempat kegemaran untuk gigitan tersebut adalah bahu kiri atau kawasan di atas klavikula, wanita mempunyai leher (sebelah kiri) dan kedua-dua belah badan. Banyak bergantung kepada pertumbuhan dan kedudukan pasangan. Menurut Van de Velde, kecenderungan untuk menggigit dalam permainan cinta lebih maju pada wanita. Penulis ini mencari sambungan yang hebat antara organ-organ pencernaan dan sfera seksual, antara "rasa dan cinta."

Dan, akhirnya, kumpulan ketiga penulis menganggap rasa bau menjadi faktor utama dalam ciuman itu. Sudah tentu, rasa bau di zaman kuno memainkan peranan yang lebih besar daripada sekarang. Dengan perkembangan tamadun dan perbandaran, rasa bau orang moden memainkan peranan yang semakin kurang penting, tetapi kita akan membincangkannya dengan lebih terperinci dalam bahagian "Hidung dan Bau."

Seperti yang diharapkan, tidak ada tanda tanya dalam penilaian zon ini, kerana hampir setiap wanita mencium satu sama lain dan oleh itu tahu bagaimana ciuman bertindak terhadapnya. Malah, hanya dua peta mempunyai soalan. Salah seorang pesakit selama bertahun-tahun mengalami penyakit pd gusi dan Vesicular ulser dan ditakuti menjangkiti suaminya dengan ciuman, yang lain adalah bau yang tidak menyenangkan mendadak dari mulut dan hidung, dan apabila dia berkahwin pelukannya sentiasa berpaling dari suaminya. Ia boleh dijangkakan bahawa mulut dalam majoriti kes akan sangat menggembirakan wanita, malah ternyata bahawa kesan yang menarik itu muncul dalam tahap kurang daripada 50% kes. 105 wanita mencium adalah menyenangkan, tetapi tidak membangkitkan semangat, dan 73 pesakit sama sekali tidak peduli kepada mereka. 25 wanita mencium tidak menyenangkan atau menjijikkan. Kegembiraan yang tajam ketika mencium bibir hanya mengalami 80 wanita dari 400 (20%). Seringkali, wanita menggunakan mulut mereka untuk mulut, kedua-dua hubungan heteroseksual dan homoseksual.

 • Bahasa

Ovid Nazon dalam "Amores" ("Lagu Cinta") menggalakkan ciuman linguistik. Cucu linguistik, linguistik dinyanyikan oleh banyak penyair zaman purba kuno dan moden.

Ini adalah ciuman Perancis lembut, di mana lidah hanya menyentuh bibir pasangan hanya sedikit, dan Samyana India yang kasar - putaran lidah di mulut yang lain, ini adalah hubungan lidah Jerman dengan lidah. Ia juga dipanggil dalam, panas. Di India "Kamasutra" Vatsyayana dan "Sains Cinta" Ovid Nazon mempunyai pelbagai jenis ciuman. Ovid Nason memberikan wanita beberapa tip kebersihan mengenai perkara ini (kelebihan gigi yang patah boleh mencederakan lidah orang lain, dan bau yang tidak menyenangkan dari mulut akan meracun manisnya cium). V. Du Sosses menumpukan keseluruhan monograf ke sains mencium. Van de Velde menulis bahawa tanpa bahasa tidak ada ciuman cinta sejati, untuk organ ini biasanya salah satu alat yang paling penting untuk variasi dalam ciuman. Cium, pada pendapatnya, mempunyai kerengsaan yang teruk apabila ujung lidah perlahan-lahan menggelitik bibir dan ujung lidah pasangan.

Ia seolah-olah bahawa ciuman linguistik sepatutnya memberi rangsangan seksual yang terhebat. Dalam analisis, ternyata 111 wanita (27.7%) tidak tahu tentang adanya ciuman tersebut, 46 wanita mencium "dengan lidah," tetapi tetap tidak mengenalinya.

 • Hidung dan Bau

Ia secara meluas percaya bahawa lelaki dan wanita dengan hidung besar adalah "yang paling bersemangat." Hidung sebagai zon erogenous disebut oleh banyak ahli seks, tetapi analisis kami menunjukkan bahawa hidung tidak sama sekali zona erogen. Hanya 6 wanita (1.5%) mencium hidung itu "sangat menyenangkan dan sedikit menarik." Jisim utama wanita kekal untuk mengintai ini sama sekali tidak peduli atau bahkan tidak mengenalinya. Tiga wanita mencium hidung mereka dengan tidak menyenangkan.

Pada masa yang sama, para ahli seks perlu sedar tentang sambungan refleks dekat antara conchas hidung dan organ kelamin wanita. Laporan pertama adalah bahawa kerengsaan yang berpunca dari lingkup genital dapat menyebabkan perkembangan penyakit rongga hidung, muncul seawal tahun 1885.

Salah seorang pengasas sains seksologi Havelock Ellis dalam monograf "Perbalahan seksual" menulis: "... Orang yang mempunyai kecacatan pada organ-organ genital semestinya mempunyai kecacatan dari saraf penciuman, dan sebaliknya." N. Henscheld dalam disertasinya (Hamburg, 1967) memberikan satu keseriensi agenesis kawasan pencium yang menarik dalam kombinasi dengan eunuchoidisme.

Kebanyakannya, soalan ini dikembangkan oleh W. Fliss. Beliau berhujah bahawa khas "tempat seks" terletak pada partition hidung dan cengkerang yang lebih rendah (genitalstellen), yang pada setiap tempoh membengkak dan mudah krovotochat.Nam telah menemui beberapa kes rinitis vasomotor dalam bentuk sejenis preeclampsia pada wanita hamil. Sambungan mata Fliess di hidung dengan alat kelamin wanita terbukti dalam kerja mereka oleh banyak doktor

Oleh itu, ia boleh dianggap terbukti dan secara klinikal dan eksperimen kehadiran sambungan refleks antara mukosa hidung dan sfera seksual seorang wanita.

 • Bau

Berhubung dengan seksualiti, keadaan lebih baik dengan rasa bau, yang bagi sesetengah wanita adalah zon erogen yang ketara. I. Bloch memetik kenyataan Genkel: "Bau adalah cita-cita cinta, iaitu sensasi penciuman membentuk penyebab utama persetubuhan." IP Pavlov menulis: "Dan saya fikir, mungkin, agen penyebab utama refleks seksual adalah perengsan bau khusus." Pada manusia, peranan seksual dari rasa bau, menurut J. Novak, adalah sejenis atavisme, "sisa hidup bernyawa", tetapi dengan keadaan patologis ia dapat memberi kesan yang signifikan terhadap kehidupan seksual seseorang. Pada orang yang mengalami perbalahan perasaan seksual, beberapa bau bertindak seperti cambuk, yang menarik perhatian pemacu seks. Satu contoh penyimpangan diberikan di bawah.

Terutamanya dikekalkan sensitiviti kepada bau tertentu di sesetengah serangga. Oleh itu, beberapa spesies rama-rama lelaki mencium betina spesiesnya selama beberapa kilometer dan secara terang-terangan terbang ke arahnya.

Bagi seseorang yang terutamanya menarik dalam hubungan seksual adalah kumpulan kimia akrilik (peluh, pelepasan vagina, cairan semen, rembesan kulup dan kelenjar terletak berhampiran organ-organ kemaluan). Bau bidadari yang menarik lelaki disebut epigones dan termasuk kasturi, tsibert.

Masih Hippocrates menyatakan bahawa setiap lelaki dan wanita mempunyai bau tersendiri. Dia percaya bahawa dengan usia, bau seseorang boleh berubah. Bau lelaki lebih kuat daripada wanita. Kelenjar vestibular wanita menerbitkan bau tertentu "wanita". Bau semasa haid boleh dipergiatkan. Pada sesetengah lelaki, dia bertindak sangat menarik dan dapat menjelaskan keinginan mereka untuk cunnilingus.

O. Stall menumpukan satu bab yang besar dalam monografnya kepada bau khusus lelaki dan wanita. Beliau percaya bahawa bau kumpulan caprylic, biasanya dilihat sebagai tidak menyenangkan, pada sesetengah lelaki adalah menarik.

Jager percaya bahawa lelaki sering merangsang aroma wanita tercinta mereka (bau rambut, bau ketiak dan kepalanya, terutamanya nape). O. F. Scheuer merujuk di sini bau kulit tangan, kaki, dubur dan bahkan najis. Ramai wanita mempunyai semangat kegemaran yang merangsang mereka. I. Blok menulis bahawa bau yang paling menarik termasuk bau reseda, heliotrope, melati, nilam, ungu, mawar dan kasturi. Sesetengah wanita sangat teruja dengan bunga kastanye buatan rumah, yang baunya sama dengan bau benih lelaki. Antara wanita, ada kepercayaan bahawa bau ulas adalah antara bau yang paling menarik pada lelaki. Kami (VI Zdravomyslov) terpaksa bertemu dengan wanita yang melembapkan rambut kemaluan "Carnation" minyak wangi.

Kesan merangsang semangat tertentu pada perasaan seksual ditekankan oleh Moritz dari Dukes. Dia menulis bahawa Richelieu dalam usia tua untuk kegembiraan aktiviti seksual hidup di kalangan bau roh-roh terkuat. NE Ishlopdsky dalam monograf beliau menulis bahawa Timur adalah lebih biasa tidak bunyi bibir dan bahasa lebih kurang, dan mencium pencium apabila hidung subjek ini datang ke dalam kenalan dengan sama ada hidung atau pipi atau cabang lain. Dia menulis bahawa orang Cina, juga mengamalkan ciuman penciuman, mempertimbangkan bibir Eropah mencium ungkapan kanibalisme. M. Hlrschfeld dalam karya utamanya memberi gambar seperti ciuman hidung.

Dalam 86 kes daripada 400, bau suami adalah menyenangkan kepada pesakit kami, dan dalam 9 kes dia juga membangkitkan sensasi seksual, tetapi bersama-sama dengan ini dia sering (102 kes) sangat tidak menyenangkan atau bahkan menjijikkan.

Dalam banyak kes, peranan negatif dimainkan oleh bau vodka, tembakau. Penggunaan alkohol secara meluas semakin menjadi penyebab perkahwinan yang tidak bahagia, yang menyebabkan perceraian. Bau asap wain di kebanyakan wanita bukan sahaja tidak mencium mencium, tapi sering membunuh penuh cinta.

 • Kelopak mata dan penglihatan

Kelopak mata itu sendiri dalam zon erogenous yang tidak jelas. 167 wanita (41.7%) memberi reaksi positif untuk mencium kelopak mata, 152 (38%) daripada mereka telah abad mencium "hanya bagus" dan tidak menyebabkan apa-apa perasaan seksual, dan hanya 9 wanita "mencium di mata" menyebabkan rangsangan seksual tajam. Menurut pesakit kami, tiada siapa yang pernah mencium kelopak mata, dan enam cium ini tidak menyenangkan (mungkin kerana mereka menyematkan bulu mata mereka).

Selain mencium bibir "di mata" diketahui dan apa yang dipanggil "ciuman rama-rama," "mencium rama-rama" - sentuhan dua belah dengan bulu mata.

Keadaan ini berbeza dengan penglihatan. Tidak kira betapa pentingnya pendengaran dalam kehidupan seksual wanita, bagaimanapun, N.E. Ishlondsky, mempercayai bahawa perasaan pendengaran umumnya menunjukkan kesannya selepas sikap positif atau negatif terhadap objek itu kurang tepat ditentukan secara visual, bahawa dalam masalah seksual semua deria, visi memainkan peranan yang dominan.

Pendapat yang sama ini dikongsi oleh J. Bloch, yang mengatakan bahawa tidak mungkin dua pemikir hebat, ahli falsafah Plato dan saintis semulajadi Charles Darwin, bersetuju bahawa "keindahan adalah perwujudan cinta." Kecantikan sentiasa membawa emosi positif. A.E. Mandelstam menulis bahawa kontemplasi bentuk bogel, karya lukisan dan patung yang berkaitan adalah alat yang kuat yang merangsang perasaan seksual. Dia memberikan peranan yang besar kepada pakaian bergaya, linen, kasut, gaya rambut, menekankan daya tarik wanita.

Analisis peta kami mendedahkan data yang agak tidak dijangka. Ternyata 144 wanita tidak peduli kepada jenis suami yang telanjang dan hanya dalam 64 jenis ini menyebabkan keseronokan, dan hanya 16 - kuat. Bersama-sama dengan ini, 66 wanita tidak menyenangkan melihat seorang suami yang telanjang, dan dua pula jijik. 77 wanita daripada 400 (hampir 20%) tidak pernah melihat organ kelamin lelaki.

 • Telinga dan pendengaran

Terusan telinga sejak zaman purba dianggap sebagai zon erogen yang paling kuat. Mencium dan menghisap lobang telinga atau permukaan belakang auricle dalam sesetengah kes memang menyebabkan rangsangan seksual yang kuat pada wanita yang kita perhatikan. Terutamanya secara meluas menggunakan zon ini di negara-negara Timur. Di India, sejak zaman purba "davanbandzh" - pelepasan dalam auricle.

Pada kami 183 wanita (45,7%) tidak pernah mencium telinga, 78 (19,5%) wanita sama sekali tidak peduli dengan ciuman tersebut. Di 121 kes (30%) adalah zon positif, dan hanya dalam 11 (3.7%) disebabkan rangsangan dramatik, di 18 kes (4.5%) ciuman dipanggil emosi negatif, termasuk 6 kes telah mencium telinga walaupun menjijikkan .

Pendengaran. Seorang wanita boleh teruja dengan kata-kata yang lembut yang dia dengar semasa persiapan awal dan coitus. R. Neubert percaya bahawa seorang wanita "suka mendengar". Seorang wanita boleh diberitahu sepuluh kali sehari bahawa dia adalah yang paling manis, paling menarik, paling cantik.

Adalah diketahui bahawa sesetengah wanita boleh teruja oleh muzik ini atau itu, oleh itu bercakap tentang zon erogen dan reaksi erogen, kita tidak dapat membantu tetapi menyukai muzik dan nyanyian. Sejak zaman purba, pengaruh penyanyi yang kuat dan muzik pada emosi diketahui. Muzik boleh merangsang, tetapi muzik juga boleh menenangkan. Oleh itu, pada zaman purba, Plato, Aristotle, Asclepius (Aesculapius) dan Celius Aurelianus menggunakan muzik untuk merawat pesakit. Pada Zaman Pertengahan, pengaruh muzik pada pesakit disyorkan oleh Avicenna.

Di Eropah Barat, "terapi muzik" mula menjadi bergaya di abad XVII-XVIII. Sejak abad XIX, kajian saintifik tentang pengaruh muzik ke pelbagai fungsi tubuh manusia (peredaran darah, pernafasan, pertukaran gas, dan lain-lain) bermula.

Di Rusia pada tahun 1913, VM Bekhterev menganjurkan "Persatuan untuk menjelaskan kepentingan terapeutik muzik." Malangnya, peperangan dunia memotong aktiviti masyarakat ini. Di zaman kita, salah seorang pengikut dan pengikut VM Bekhterev - VN Myasishchev di institut yang sama sekali lagi menghidupkan semula kajian terapi muzik.

Adalah perlu untuk mengalu-alukan fakta bahawa dalam tahun-tahun kebelakangan ini semakin banyak penulis kami telah memasukkan muzik dalam kompleks rawatan psikoterapi terhadap neurosis dan keadaan seperti neurosis. Di England, Frank Knight dengan kesan yang baik menggunakan muzik D. D. Shostakovich untuk rawatan bentuk psikoneurosis yang teruk yang tidak dapat diterima oleh jenis terapi lain. Di Amerika Syarikat, Persatuan Muzik Terapeutik Kebangsaan telah dibentuk, yang menyusun katalog terapeutik muzik - farmakope muzik ("musicopee"). VL Levy memberikan beberapa petikan daripada "ahli muzik" yang disyorkan kepada peminat moden masalah ini. Malangnya, tiada kerja di "Muzik dan Seks" dalam senarai ini.

Jurang ini diisi oleh kajian besar dan multifaset oleh A. Hens dari pengaruh muzik pada seks. Penulis percaya bahawa semua karya muzik, yang paling menarik adalah opera R. Wagner ("Tristan and Isolde", "The Ring of the Nibelung", "Tannhauser") dan operetta J. Offenbach. Muzik Wagner dan kepentingannya dalam seksologi dikhaskan untuk monograf P. Becker. R. Meireder dalam bukunya panggilan Richard Wagner seorang jenius erotik.

Hari ini, kebanyakan penulis merujuk kepada kategori ini dan muzik tarian terbarunya. Kesan seksual yang menggembirakan yang terakhir akan dipertingkatkan lagi oleh pergerakan badan yang bersesuaian, di mana kita akan bercakap sedikit lagi di bahagian "Analisa Analogi."

Kita tidak boleh bersetuju sepenuhnya dengan pendapat GP Shipulina itu, membuat "farmakope muzik," untuk mengambil kira hanya kerja-kerja penting, bukan muzik vokal, yang mempunyai mata yang berbeza permohonan dalam jiwa (perkataan yang ditujukan kepada sistem isyarat kedua ). LS Brusilovsky betul-betul menunjuk peranan aktif (nyanyian solo dan korus) dan pasif (mendengar nyanyian) terapi suara vokal dalam rawatan pelbagai penyakit.

Dalam edisi kedua "Panduan untuk Psikoterapi," LS Brusilovsky memberikan gambaran tentang kesusasteraan dunia mengenai terapi muzik dari zaman dahulu hingga ke hari ini. Dengan sifat impak pada sistem saraf, dia membahagikan semua kerja ke dalam merangsang dan sedatif. Dalam kajian ini, malangnya, hampir tidak ada menyebut tentang pengaruh muzik pada seks.

Baru-baru ini, pengaruh muzik pada pelbagai manifestasi neurosis, serta peranan muzik dalam rawatan gangguan seksual, dikaji oleh SA Gurevich.

Tanpa menafikan makna nyanyian semantik, kita boleh menegaskan bahawa "lagu tanpa perkataan", iaitu bunyi (timbre dan intonation) suara hanya boleh menyebabkan reaksi emosi yang agak ketara, termasuk seksual. Bagi wanita dalam hal ini, nota tenis lirik sangat tinggi. Dikenali adalah wabak keseluruhan tenoristoks tersebut - "pechkovchanka", "lemeshistok", dll.

A. Moll pernah menekankan bahawa muzik dan nyanyian memberi kesan kepada sistem saraf dan otot. Terutama, pada pendapatnya, wanita sensitif terhadap muzik dalam segi erotik.

Jelas sekali bahawa kesan terapi muzik bergantung bukan sahaja pada kerja dan pelaku, tetapi juga pada pendengarnya dan hanya dapat diperoleh dari orang-orang yang kurang memahami muzik.

Pertimbangan di atas mengenai kepentingan emosi penganalisis pendengaran disahkan oleh analisis peta erogen. Analisis data kami mengenai pendengaran mengesahkan kata-kata Rudolf Neubert bahawa wanita itu "suka mendengar". Oleh itu, dalam 154 wanita (38.5%) pendengaran itu memang merupakan zon erogenous yang ketara, dan dalam 38 pesakit "kata-kata penyayang" sendiri boleh menyebabkan rangsangan seksual yang kuat.

Bersama dengan ini, analisis yang sama menunjukkan gambaran yang menggembirakan tentang tingkah laku perkahwinan sejumlah besar suami pesakit kami. Semua ahli seks bersetuju bahawa suami tidak boleh berpaling dari isterinya selepas hubungan seksual dan tertidur tanpa pelukannya yang berikutnya, tanpa epilog wanita, tanpa nachspiel. Menurut data kami, suami 90 pesakit kami (22.5%) melakukan hubungan seks sangat primitif. Dengan senyap pada waktu malam dia beralih kepada isterinya yang tidak mempunyai masa untuk bangun, diam-diam melakukan pekerjaannya dan, tanpa berkata apa-apa, "berubah dan tertidur." Dalam 47 kes, "perbualan suami" (11.75%), isteri-isteri sepenuhnya tidak peduli, dan dalam 12 kes (3%) suami mengatakan kekejian yang menyebabkan ketidaksengajaan dan kadang-kadang menjijikkan bagi wanita. Tidak menghairankan bahawa dengan tingkah laku sedemikian, mereka tidak menggalakkan isteri mereka daripada mengejar "tugas suami isteri" dan membangunkan kedinginan seksual yang berterusan di dalamnya.

 • Leher

Leher adalah zon erogenous agak ketara. Dalam 218 wanita zon ini positif, dalam 27 kes ia menyebabkan rangsangan seksual yang tajam. Seiring dengan ini, 95 wanita (23.7%) mencium leher yang tidak dikenali, dalam 12 kes mereka tidak menyenangkan. Bahagian yang berbeza dari leher seorang wanita tidak sama dengan tahap erogenitas. Satu lagi ciuman yang lebih menyenangkan di leher di depan, yang lain - di belakang, di sempadan kulit kepala. Oleh itu, baru-baru ini kami telah membezakan "leher di depan", "leher di belakang" dan "permukaan sisi leher." Daripada 200 wanita yang ditemuramah (Jadual 4), hanya 122 (61%) mempunyai tindak balas yang sama di semua bahagian leher, dan dalam 78 kes (38%), tindak balasnya berbeza.

"Cat's Place" (tempat di belakang antara bilah bahu) adalah zon erogenous yang ketara di kalangan wanita yang tahu tentang kewujudannya, tetapi hakikatnya ialah 319 wanita daripada 400 tiada siapa di tempat ini mencium. Dalam 40 pesakit kami zon ini positif, dan dalam 7 menyebabkan rangsangan tajam. Hanya dua daripada wanita yang ditinjau mencium suaminya di antara bilah bahunya dan tidak menyenangkan.

 • Kelenjar susu

Sama seperti mulut, kelenjar susu lebih kerap dijangkiti daripada kawasan lain, jadi terdapat hampir tidak ada jawapan samar-samar (hanya 7 wanita menyatakan bahawa mereka tidak tahu bagaimana mereka bertindak balas terhadap kerengsaan ini). Dalam 288 kes (72%), kelenjar susu adalah zon positif. Dalam 46 kes, weasel yang menghadapi kelenjar susu (walaupun tanpa kerengsaan puting susu) menyebabkan rangsangan seksual yang tajam.

Harus diingat bahawa kelenjar susu adalah zon erogen yang berkuasa tidak hanya untuk wanita. Malah hubungan manual dengan mereka menggembirakan lelaki. Terdapat juga perversion - intitrum intra mammorum (hubungan seks antara payudara). The "Kama Sutra" dan "Anamgarande" ini jenis jimak - narvasadata - walaupun sesuai untuk melakukan hubungan seksual selepas rehat (sekurang-kurangnya dalam beberapa hari) dalam kes-kes di mana pencinta mahu mengelakkan kehamilan, mempercayai bahawa ini akan menyebabkan benih matang semasa ejakulasi, dan dengan tindakan berikut akan menjadi tidak matang, tidak mampu bersatu.

Dengan kaedah ini, bukan sahaja seseorang boleh membawa dirinya ke puncak syahwat, tetapi seorang wanita mendapat keseronokan hebat dari sentuhan zakar dan skrotum. Di samping itu, lelaki itu, menekan kelenjar susu untuk satu sama lain, menghasilkan kerengsaan tambahan dengan tangannya, seolah-olah mengurutnya. S. Embe Boas percaya bahawa kaedah ini paling menarik bagi lelaki yang suka patah kuat dan kuat.

Kadang-kadang kelenjar susu dapat mencapai nilai kolosal. Dalam sesetengah kes, kenaikan adalah satu sisi, tetapi lebih kerap - dua hala. Mari kita nyatakan beberapa kes seperti itu. Bartholines melaporkan seorang wanita yang kelenjar mamma berteduh ke lututnya. Bonet menggambarkan kelenjar mamma seberat 64 paun, Durston seorang wanita berusia 24 tahun yang tidak dapat keluar dari tempat tidur tanpa bantuan: payudara kirinya berat 64 kilogram, dan yang tepat sedikit lebih kecil. Mapledelsoch menyaksikan seorang gadis berusia dua tahun dengan payudara, seperti wanita menyusu.

Pada lelaki, bukan sahaja hubungan manual atau hubungan seks dengan kelenjar susu wanita adalah menarik, tetapi juga kontemplasi mereka. Wanita tahu ini dengan baik dan menggunakannya secara meluas, memakai pakaian dengan garis leher yang dalam.

Semasa hubungan seksual, ramai wanita ditandai dengan menganga kelenjar susu (fasa tumescence), kadang-kadang agak ketara, kejelasan pola vena dipertingkatkan. Fase detemtsentsii menangkap dan kelenjar susu (penguncupannya cepat berkurangan, corak vena lagi menjadi kurang ketara). Dalam 30 kes, kelenjar susu adalah zon negatif, dan dalam 6 kes ini dinyatakan dengan kuat.

Puting putik dan kaki di sekelilingnya pada wanita adalah salah satu zon erogen yang paling kuat. Ciri-ciri seksual mereka berbeza dengan ketara dari ciri-ciri kelenjar susu. Perkara pertama yang menangkap mata anda adalah hampir 10 kali bilangan tanda tanya: di sini mereka sudah 63 bukan 7. Kerengsaan puting hanya 37 wanita yang tinggal acuh tak acuh kepada 85. Tiga kali lebih sering kesan seksual dinyatakan dengan ketara. Dalam 134 wanita, kesan ini dinyatakan dengan ketara dan dalam beberapa kes, malah menyebabkan orgasme menggoda. Ini kembali pada tahun 1909, G. Merzbach menulis.

Kerengsaan puting itu dicapai dalam pelbagai cara: tangan (menguli, menghirup), mulut (menghisap, menjilat) dan akhirnya, zakar glandis. Pemilik orgasme menegaskan bahawa dengan kaedah yang terakhir ia dicapai dengan lebih mudah daripada yang lain. Puting perempuan sangat sensitif kepada sebarang rangsangan seksual dan segera datang ke keadaan ereksi, dan sekeliling sekitarnya berada dalam keadaan menindih.

Van de Velde percaya bahawa pendirian puting, serupa dengan pendirian organ seks lelaki dan kelentit wanita, terus menguatkan kesan erotik. Pengujaan maksimum diperoleh dengan rangsangan serentak clitoris dan puting.

Memandangkan perbezaan di atas ciri-ciri seksual kelenjar susu dan puting mereka sebagai zon erogenous, ia akan menjadi kepentingan untuk menganalisis hubungan individu mereka. Seperti yang dapat dilihat dari Jadual. 6, dalam 64 kes nisbah puting erogen dan kelenjar susu tidak didedahkan. Daripada baki 336 kad, 135 (40.2%) menunjukkan watak erogen yang sama, dalam 152 kes (45.2%), puting yang lebih erogen dan 49 (14.6%) kurang erogen kerana 47 kes negatif.

Semasa hubungan seksual, biasanya pendirian puting beliung dan pemangkasan isol semakin dipergiat, dan dalam fasa keempat perbuatan (penguraian) fenomena ini lulus agak cepat.

Berbeza dengan puting maskulin wanita lebih kurang zon erogenous ketara, kerengsaan mereka semasa bercinta mempunyai sedikit kesan terhadap rangsangan seksual umum. Menurut W. Masters dan V. Johnson, pendirian puting lelaki semasa persetubuhan, walaupun pada tahap yang lebih rendah, diperhatikan. Puting puting kecil pada lelaki yang mereka lihat dalam 60% kes, pendirian yang disebut - hanya 7%. Sekiranya pembuangan puting perempuan selepas coition biasanya berlaku dengan cepat, maka, mengikut pengarang yang ditunjukkan, pada lelaki (jika ada ereksi puting), ia akan melewati sangat perlahan (kadang kala selama beberapa jam).

 • Jari dan Sentuh

Analisis data kami mendedahkan bahawa 148 wanita mempunyai jari sebagai zon erogenous yang positif, tetapi mereka tidak menyebabkan rangsangan seksual sebenar (hanya kira-kira 5%), dalam kes lain, wanita hanya gembira apabila mereka dicium oleh jari mereka. Bersama dengan analisis ini menunjukkan bahawa 149 wanita tidak pernah mencium jari mereka.

Hanya dua wanita yang tidak berpuas hati apabila suami cuba mencium jari mereka. Di samping itu, tiga pesakit kami dirangsang oleh ciuman di permukaan palmar tangan, dan dua oleh permukaan belakang tangan.

Jari kaki sebagai zon erogenous yang kita masukkan dalam analisis kemudian, dan oleh itu jumlah pemerhatian kurang (130).

N. Libermann berhujah bahawa tip jari kaki adalah antara zon erogenous yang paling penting bagi wanita. Analisis kami menunjukkan perkara berikut. Pertama, adalah jelas bahawa jari-jari kaki wanita lelaki "tidak tinggi": hanya 24 wanita daripada 130 lelaki dicium oleh jari kaki (18.5%), maka "?" meletakkan 81.5% wanita, sambil mencium jari tangan "?" telah diperhatikan dalam 37% daripada yang diperiksa. Dari 24 wanita ini, 13 adalah tidak acuh dengan ciuman ini, satu adalah tidak menyenangkan dan hanya 10 wanita (41.5%) mempunyai zon positif ini. Tiga daripada mereka mencium kaki mereka hanya menyenangkan dan hanya lima yang menimbulkan kegembiraan yang tajam. Ada kemungkinan bahawa sebahagian daripada 10 wanita ini dimainkan oleh harga diri yang mudah berpuas hati - "mereka sangat disayangi bahawa mereka mencium kaki mereka."

Dari data sastera terakhir kali, hanya AM M. Svadoszcz terpaksa mengamati seorang pesakit yang mencium pada kakinya menyebabkan kegembiraan yang tajam.

 • Sentuh

Untuk mempertimbangkan sentuhan sebagai zon erogen boleh berada dalam dua aspek: dalam umum dan dalam alat kelamin.

A.E. Mandelstam menulis bahawa merangkul, sentuhan tangan dan kaki, terutama dalam tarian, merangsang perasaan seksual. Dalam seksologi India, bahagian besar ditumpukan kepada teknik pelbagai embrace. Iv. Bloch menulis: "... Menyentuh kulit orang yang disayangi sudah setengah persetubuhan, sentuhan ini memberikan sensasi yang menular kepada alat kelamin."

Terutama erogen adalah tarian moden, tertakluk kepada kritikan menyeluruh M. Margulis dalam bukunya The Disease of the Century. Dia menekankan bahawa gadis-gadis menderita paling banyak dari tarian kontemporari, yang perlu tahu tentang seksualiti yang diperlukan untuk dapat mengekalkan kesucian mereka.

Rasa sentuhan wanita lebih kurus dan lebih kuat, lebih dekat dengan seksualiti. Ramai wanita dalam perbualan dengan lelaki mempunyai tabiat menyentuh dada mereka, tangan, dan jika mereka duduk, kemudian ke kaki. Disentuh dengan pensel, jari, tetapi hanya kepada lelaki yang menyukainya.

O. F. Scheuer percaya bahawa kulit manusia dapat dianggap sebagai satu organ besar yang dapat membangkitkan sensasi yang menyenangkan. Terdapat juga keghairahan otot. Gesekan, urut dengan tangan dan kaki digunakan secara meluas di India kuno, di kalangan orang Yunani dan Rom. Dengan tujuan memanggil keseronokan seksual dan sensasi yang melelahkan di Timur, urut di bawah air mandi, yang dilakukan kebanyakannya oleh lelaki atau perempuan muda yang cantik, sangat umum.

Kebanyakan ahli seksual mengesyorkan bahawa wanita dalam perbuatan seksual itu dimasukkan ke dalam anggota seksual suaminya. Ini amat penting dengan sindrom kesakitan yang berfungsi disebabkan oleh neurosis. Dalam analisis ini, kita akan mempertimbangkan persoalan bagaimana sentuhan organ seksual suami mempengaruhi isterinya. Bagi 126 wanita, ia menyenangkan, di mana 28 menimbulkan kegembiraan yang tajam. Sebanyak 120 wanita, kebanyakannya berminat, sama ada secara tidak sengaja (tanpa positif dan tanpa emosi negatif). 96 (22%) wanita tidak pernah menyentuh organ seksual suami. Bagi 58 wanita, sentuhan ini tidak menyenangkan, dan selama 12 daripada mereka juga menjijikkan.

 • Loin

Loin adalah zon erogenous yang jelas dinyatakan. Hanya dalam 24 wanita pinggang adalah zon erogenous yang ketara. Dalam lima wanita, ia adalah negatif. EP sahaja +0.54. Sakrum mempunyai EP walaupun kurang - + 0.48. Hanya dalam 16 wanita di rantau sakrum yang menyebabkan rangsangan seksual, dan jumlah "?" mencapai 207 daripada 400.

 • Punggung

Di antara zon erogen, pantat menduduki tempat yang istimewa. Punggung wanita cantik berada di Yunani kuno dan Rom pada premium. Malah, Horace menulis: "Bagi seorang wanita, naib baik, jika punggungnya terbentuk dengan buruk - ia seperti hidung rata atau kaki berpintal." Di Greece, sebuah kuil telah dibina Venus Callipyge (kallos - cantik, pyge - kerusi). Punggung wanita cantik bertindak dengan gembira pada libido lelaki.

Hampir semua zon erogenous seorang wanita menyebabkan emosi positif, terutamanya dengan pelukan dan ciuman, pantat merupakan pengecualian. Di sini agak sensasi yang menyenangkan dan bahkan kegembiraan menyebabkan tidak membelai, tetapi penggunaan kekerasan (pengetatan tajam punggung dengan tangan lelaki) dan bahkan menyebabkan rasa sakit. Ciri ini (flagellation) tercatat dalam kesusasteraan perubatan dalam dan luar negeri.

Analisis analisis erogenous kami menunjukkan bahawa dalam 177 kes (44%) daripada 400 zon ini ternyata positif, dan dalam 15 wanita ia menyebabkan rangsangan seksual yang tajam. Nombor di sini adalah 3 kali kurang daripada apabila menjelaskan indeks erogenous pinggang dan sacrum. Seiring dengan ini, dalam 34 kes zon adalah negatif, disebabkan terutamanya oleh julat penerimaan. EP +0.75.

 • Pusat 

Sebagai zon erogen, pusar menduduki kedudukan tengah. Dalam 56 wanita (24%) dia adalah zon positif, dalam 7 kes memberi kegembiraan yang mendalam, 52 wanita tetap sama sekali tidak peduli dengan pusat cium. Dalam 15 wanita, cium pusar tidak menyenangkan, di mana dua orang jahat. Di sini sejumlah besar tanda tanya-237 (57.2%).

Perut bawah adalah zon erogen yang agak ketara. Dalam 169 wanita, zon ini positif, walaupun ia hanya mempunyai ungkapan tajam dalam 15 wanita. 57 wanita tidak peduli pada bahagian bawah abdomen. Peratusan tanda tanya, walaupun lebih kurang daripada kajian pusar sebagai zon erogen, masih sangat besar-167 wanita (41.7%) meletakkannya. Zon ini hanya negatif dalam 7 wanita (1.7%).

 • Clitoris 

Peranan eritanya terhadap kelentit diketahui secara luas. Dalam bahasa Rusia ia dipanggil "kekasih". Dalam 321 wanita (80.2%) dia adalah zon positif, dan dalam 176 kes (44%) sebarang sentuhan kepadanya menyebabkan rangsangan seksual yang tajam. Bersama dengan ini, perlu diperhatikan bahawa 32 wanita tetap sama sekali tidak peduli terhadap sebarang kerengsaan kelentit.

Dia terasa jengkel dengan pelbagai cara: tangan dan mulut dengan permulaan dan petting awal, zakar lelaki semasa hubungan seksual. Kerengsaan klitoris oleh mulut (cunnilingus), sesetengah suami digunakan sebagai langkah tambahan, jika isteri semasa perbuatan seks tidak mempunyai masa untuk mendapatkan orgasme.   

Dalam 20 kes, menyentuh kelentit menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan. Ini kebanyakannya wanita yang mengalami vaginismus. Ramai yang tidak memberikan suami bukan sahaja untuk merawat organ seksual mereka, tetapi juga untuk menyentuh mereka. Dalam bahagian vaginismus kita memberi contoh A. Ts., Yang begitu dibesarkan bahawa dia tidak pernah menyentuh alat kelaminnya, walaupun ketika dia sedang mencuci. Dalam 27 kes, apa-apa hubungan dengan kelentit adalah tidak menyenangkan, dan 4 dari mereka juga menjijikkan.

Mantegazza berhujah bahawa kelentit seperti zakar dengan pendirian semakin meningkat. A. Moll secara mutlak menafikan ini dan percaya bahawa klitoris, tidak seperti organ kelamin lelaki, tidak mengubah magnitudnya apabila teruja. Kami menganggap ini salah faham. Erection of the clitoris diungkapkan, tentu saja, lebih kurang dari pendirian zakar. Dalam sesetengah kes, dengan saiz kelentit kecil, kenaikan ini sedikit ketara. Saiz klitoris lebih banyak berubah daripada saiz zakar. Semakin besar kelentit, semakin ketara adalah tumisnya dan peningkatan jumlah semasa pendirian.

Saiz klitoris dalam ciri seksual wanita tidak memainkan peranan penting. Menurut W. Masters dan V. Johnson, semasa ereksi, batang kelentit sentiasa bereaksi dengan peningkatan diameternya, sementara pemanjangan clitoral diperhatikan dalam kurang daripada 10% kes.

Ketidakhadiran ketiadaan mutlak hanya untuk beberapa wanita yang kaku. N. Rohleder menggambarkan "klitoris" - ketegangan yang berpanjangan dan menyakitkan klitoris (sama dengan priapisme pada lelaki), yang berkembang di sesetengah wanita terutamanya atas dasar melancap berlebihan.

Labia kecil, pintu masuk ke vagina dan bahagian bawahnya adalah bahagian paling penting dari alat seks wanita untuk mendapatkan orgasme. Dalam apa jua keadaan kedudukan berlaku, organ seksual lelaki tidak boleh lulus tempat ini.

Untuk membezakan perasaan mereka yang berkaitan dengan bahagian tengah faraj, semasa perbuatan seks wanita itu tidak dapat, oleh itu kita tidak mengambil bahagian ini sebagai zon erogen yang berasingan.  

Oleh kerana badan gua kelentit selain, dan dilupuskan di pintu masuk ke faraj dalam polovyhgub rendah (minores labiae pudendae, nimphae), ia adalah logik bahawa tempat ini sepatutnya menjadi zon erogenous yang kuat. Analisis kami disahkan sepenuhnya, tetapi kuasa zon ini agak rendah berbanding klitoris (lihat orgasma vagina).

Oleh itu, daripada 400 wanita pada 309, kerengsaan zon ini menyebabkan emosi positif, dan dalam 97 daripadanya - pengujaan kuat untuk orgasme (orgasme vagina). Dalam 41 wanita, zon itu acuh tak acuh dan hanya 26 pesakit yang terganggu oleh kerengsaan introitus tersebut.

Serviks dalam analisis kita akan membongkar bersama ciri-ciri fornix posterior - ciri-ciri mereka hampir sama. Ramai wanita tidak dapat membezakan, merengsakan serviks atau posterior posterior.

Serviks adalah salah satu zon erogen yang paling kuat. Kegelisahan semasa hubungan seks serviks di 151 wanita (37.7%) menyebabkan emosi positif, dan 101 (25.2%) - keghairahan yang tajam, sering menyebabkan orgasme serviks (rahim).

Wernich menumpukan satu artikel khas kepada keadaan serviks semasa bersalin. Dia percaya bahawa pendirian bahagian bawah rahim semasa rangsangan seksual harus disamakan dengan ketegangan zakar dalam seorang lelaki dan adalah penting, dan mungkin juga titik utama untuk persenyawaan.

Pada masa yang sama, 142 tanda soal (35.5%) sangat biasa di zon ini. Ini adalah seorang wanita yang mengalami vaginismus, di mana hubungan adalah tidak sama sekali atau, pada terbaik, beliau telah cetek, atau kes-kes apabila seorang wanita mengatakan bahawa dia tidak tahu sama ada suaminya untuk sentuhan serviks atau tidak. Dalam beberapa kes, kes itu adalah mati pucuk suami, yang lain - dalam kedudukan wanita yang tidak sesuai semasa hubungan seksual, apabila zakar itu berlalu oleh serviks atau tidak mencapai tempat yang sama.

Zon ini juga dicirikan oleh fakta bahawa ia sangat sering negatif (90 wanita - 22.5%) apabila: menyentuh serviks tidak hanya tidak menyenangkan, tetapi juga menyakitkan dan menjijikkan. Ini kebanyakan wanita dengan proses keradangan kronik alat kelamin.

Sama ada serviks uterus dan kelentit adalah pesaing asal untuk mendapatkan orgasme atau bekerja serentak akan menunjukkan analisis korelasi mereka.

 • Anus

Kawasan perineum dan anus telah dianggap sangat erogen sejak zaman purba. Pendapat ini dikongsi oleh banyak ahli seksual moden. Terdapat wanita yang mempunyai orgasme rektal dan perineal.

Secara umum, penggunaan luas zon erogen ini adalah ciri negara-negara selatan dan timur. Oleh itu, di India sangat kerap keintiman seksual suami juga merengsa kawasan dubur dengan jari atau memasukkan jari ke rektum. Adalah diketahui bahawa di pulau Sifnos (salah satu pulau Cycladic) pada zaman dahulu, kedua-dua lelaki dan wanita melancap dengan memasukkan jari ke anus (N. Rau, Rosenbaum). G. S. Vasilchenko mengamati seorang wanita yang, tanpa mengira tempoh pergeseran, orgasme tidak sampai lelaki itu menyuntik jari ke dalam dubur.

Kami meninjau wanita dalam hanya sebilangan kecil kes yang menyatakan penggunaan anus untuk fasa terakhir hubungan seks untuk tujuan mencegah kehamilan (bukan coitus interruptus).

Hanya dalam 98 wanita daripada 400 sentuhan ke dubur adalah emosi positif, dalam 11 daripada mereka, kegembiraan itu begitu kuat yang kadang-kadang membawa kepada orgasme rektum. 108 wanita (27%) kekal sepenuhnya tidak peduli terhadap kerengsaan dubur, dan dalam 128 kes (32%) satu tanda soal diletakkan.

Di samping itu, zon ini sangat kerap mempunyai watak negatif yang jelas. Untuk 126 wanita (31.5%), menyentuh dubur adalah sangat tidak menyenangkan dan juga menjijikkan, dan kadang-kadang menyakitkan. Dalam kebanyakan kes, ini adalah wanita yang menderita buasir. Kadang-kadang sikap acuh tak acuh digantikan oleh emosi negatif selepas percubaan suami untuk melakukan coitus rektum.

Bahagian dalaman paha adalah zon erogenous agak ketara. Dalam 230 wanita (57.5%) zon ini adalah positif, tetapi keseronokan yang kuat daripada mengusap zon ini hanya berlaku pada 17 wanita. 105 wanita (26.2%) tetap tidak peduli dengan pelan zon ini, 59 yang ditinjau melaporkan bahawa mereka tidak pernah mengusung zon ini. Hanya untuk enam wanita yang mengalami vaginismus, menyentuh paha dalaman adalah tidak menyenangkan, kerana mereka menimbulkan rasa takut terhadap percubaan baru yang menyakitkan untuk melakukan hubungan seksual.

Pengendalian berterusan atau sementara bagi satu atau zon erogen lain, serta pengurangan ketara dalam intensinya, dipanggil ektopia zon erogen. Ia boleh menjadi satu dan pelbagai. Terutama selalunya ectopia berlaku pada wanita histeris, terdedah kepada perkembangan anestesia tempatan. Pemindahan zon erogen, kejadiannya di tempat yang tidak biasa di permukaan badan wanita dipanggil heterotopy zon erogen. Cadangan dalam keadaan hipnosis boleh menjejaskan keamatan zon erogenous atau ini, namun untuk masa yang agak singkat. Nampaknya, pengaruh tertentu pada zon erogen boleh mempunyai autosuggestion dan latihan autogenous. Perlu diingatkan bahawa ketidakpatuhan idea bahawa kasih sayang hanyalah kerengsaan fizikal (mekanikal) zon erogen. Pada hakikatnya, setiap pelukan adalah fenomena psychophysiological. Ia mempunyai kandungan peribadi psikologi, kadang-kadang dinyatakan dalam bentuk simbolik. Dalam lukisan kasih sayang, mekanismenya mencerminkan faktor sosiokultural, sejarah, etnografi, serta nilai peribadi, sikap dan ciri manusia.

 • Kepentingan zon erogenous untuk hubungan keluarga

Oleh itu, semua ahli seks, baik kami dan asing, bersetuju bahawa suami diwajibkan untuk mengenali zon erogenous isterinya. Satu-satunya pengecualian adalah R. Kraft Ebing, yang, dibesarkan semangat Victorianisme, menasihatkan para doktor supaya tidak mencadangkan suami untuk menggunakan zon erogen. Tidak dapat difahami mengapa L. Ya. Milman dalam monografnya berkongsi pandangan ini.

Dalam beberapa kes, penunjuk zon erogenous individu diisi dua kali - untuk suami dan rakan yang mempunyai kehidupan seksual selari. Selalunya ciri-ciri seksual ini berbeza dengan tajam antara satu sama lain. Untuk analisis, kami mengambil setiap zon pilihan yang paling positif.

Menurut Moraglia, seorang wanita, dengan kemasukannya sendiri, mempunyai tubuh 14 tempat yang berbeda, kerengsaan yang menyebabkan rangsangan seksualnya yang kuat. Mengikut data kami, sifat perselingkuhan sedemikian tidak jarang. Selama 3 tahun yang lalu, kami telah melihat 5 wanita dengan sekurang-kurangnya 14 zon erogen yang disebut.

Salah seorang pesakit kami mengalami vaginismus diucapkan, semua zon erogenous di bahagian depan (mulut, payudara, kemaluan), mempunyai petunjuk negatif ketara, dan zon di belakang sekali, walaupun ringan, telah positif.

Memandangkan pengaturan individu zon erogenous untuk setiap wanita, salah satu tugas yang paling penting bagi kedua-dua pasangan adalah mencari zon-zon tersebut dan kemudian menggunakannya sebelum setiap hubungan seksual.

W. Liepmann menekankan bahawa tidak ada tempat seperti itu pada tubuh manusia yang tidak boleh bertindak erogenously, dan dalam sesetengah orang walaupun menjadi zon kegembiraan utama. Oleh itu, dalam hal kemesraan seksual, seseorang harus terus mencari lokasi zon tersebut. Penggunaan laman-laman ini dalam tempoh persediaan tidak dapat disangka-sangka menjadikan kecemasan seksual menjadi rangsangan dan semangat yang kuat.

W. Stockel menulis bahawa rawatan kesejukan seksual - "lawatan dijalankan untuk penemuan dalam bidang zon erogenous," dan menasihatkan suami, mempunyai isteri sejuk untuk meneruskan usaha ini sehingga "sehingga dia mendapati tempat-tempat atau mod persetubuhan, yang merangsangkan keinginan seksual isterinya dan menyebabkan orgasme. " Malah arahan kecil kepada suami di zon-zon erogenous boleh menjadikan isteri "seks tanpa seks" yang sejuk menjadi seorang wanita biasa dan ghairah.

Sudah tentu, setiap suami perlu tahu zon erogenous isterinya dan menggunakannya dengan mahir semasa pendahuluan, tetapi, seperti yang ditunjukkan N. Ivanov dengan betul, tidak semua zon wanita dimasukkan dalam pelbagai kebolehterimaan, dan jika suami, tanpa perhitungan dengan isterinya, melintasi sempadan julat ini, dia memperkenalkan kesan penghambatan ini, yang boleh menyebabkan kerosakan dan perkembangan frigiditi. Ia juga harus diperhatikan bahawa dengan peredaran masa dan dengan tingkah laku yang bijaksana suami, pelbagai kebolehterimaan seorang wanita biasanya secara beransur-ansur berkembang.

Di sisi lain, pendidikan yang salah dalam sesetengah wanita sangat terhalang oleh pelbagai kebolehterimaan, dan kemudian, doktor itu, menurut nasihat SI Consorum, menjelaskan pesakit bahawa "jika mereka saling mencintai, maka semuanya dibenarkan untuk mereka dalam cinta ini" (N. Ivanov, AP Slobodyanik). Saat ini, ketika bekerja dalam kaunseling keluarga (3. E. Anisimova), kita sering melihat nisbah berlawanan dari jangkauan penerimaan - jangkauan yang lebih luas pada seorang wanita dan lebih sempit dan lebih tegar dalam seorang lelaki, terutama jika suami lebih muda dari istrinya.

Menurut AP Slobodyanik dan G. Merzbach, seorang wanita. Dia harus memaklumkan suaminya tentang segala yang dia perlukan untuk mewujudkan hubungan yang optimum.

 • Penyediaan emosi-aerogenik

Fasa pertama adalah persediaan emosional-energetik seorang wanita, dalam kegembiraan keinginannya untuk keintiman. Ini dicapai dengan pelelongan awal, kerengsaan khusus untuk zon erogenous wanita ini.

Malangnya, banyak suami menganggap permulaan awal untuk menjadi sentimen yang berlebihan dan sering memulakan selaput sebaik sahaja mereka sendiri mempunyai ereksi, sama sekali tidak berminat dengan pengalaman seksual wanita.

Kebanyakan gadis, bermimpi pernikahan, melihatnya sebagai sisi rohani. Sensasi badan, proses fisiologi mereka di latar belakang. Bagi ramai lelaki, terdapat hasrat khusus untuk penguraian. Menghadapi hal ini pada langkah pertama kehidupan keluarga, muda, gadis itu berasa dihina dan kecewa dalam impiannya. Kekecewaan ini adalah salah satu punca penyebab kerengsaan seksual.

Mirka M. KlimovaFyugnerova dalam bukunya "For Women" menulis bahawa rakan kongsi Canggung, unceremoniously menolak untuk melakukan hubungan seksual tanpa manifestasi pertama kasih sayang dan kelembutan, yang menyediakan wanita untuk erotik keseronokan, yang membawa kepada kesejukan seks dan jijik.

Malangnya, lelaki sering lupa bahawa dalam perkahwinan, pertama sekali, mesti ada cinta, rasa hormat, hormat dan perhatian (etika seksual). Suami dan dalam kehidupan seksual harus sangat memperhatikan isteri. R. Neubert menulis: "Suami di tempat tidur tidak boleh tidur sebelum isterinya dan bangun selepasnya, dan lebih-lebih lagi setelah hubungan seks bertukar dan mendengkur."

 • Kurang kesediaan emosi dan emosi

Majoriti wanita (mengikut data kami, lebih daripada 70%) mula mempunyai orgasma tidak segera selepas permulaan aktiviti seksual, dan dalam beberapa, kadang-kadang agak tempoh masa yang panjang: pada masa yang wanita itu mempunyai "retardatsionnaya hati dingin", yang tidak patologi a.

Menurut S. Schnabl, tempoh masa ini berlangsung secara purata kira-kira 3 tahun (mengikut data kami - 2.62 tahun). Pada wanita yang memulakan seks pada usia kemudian, tempohnya

Kekenyalan tardatif agak berkurang. Menurut Schnabl, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tempoh kekejatan retardasi mula menurun pada golongan muda.

L. Ya Yakobzon memetik kenyataan Elberskirchen bahawa keghairahan seksual disebabkan oleh wanita yang menjaga dia. Oleh kerana dalam suami suami jarang menjaga isteri mereka, ini nikmat perkembangan kesejukan seksual. Pendapat yang sama dikongsi oleh R. Neubert. Dalam "Buku Baru Perkahwinannya", dia menulis: "Seorang suami mesti menjaga isterinya bukan sahaja sebelum perkahwinan, tetapi juga dalam kehidupan keluarga." Di tempat lain dia berseru: "Bagaimanakah isteri menderita kerana ketidakupayaan suami mereka untuk mencintai!"

Todor Bostandzhiev (Bulgaria) dan ZA Rozhanovskaya percaya bahawa tidak ada wanita "sejuk" sama sekali, dan ada wanita yang "tidak dipanaskan oleh perhatian dan penjagaan seorang lelaki, pelukan dan kelembutannya." Tingkah laku suami dalam perkahwinan sering bergantung bukan hanya pada "sifat mementingkan diri dan ketabahan," tetapi juga mengenai kejahilan seksual dan perkahwinan yang lengkap.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.