^

Memilih basikal

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Memilih basikal adalah satu proses yang pada pandangan pertama adalah lebih menarik. Walau bagaimanapun, sebilangan besar model yang menawarkan kedua-dua salun basikal khusus, kedai dalam talian, dan hanya pasaran yang besar. Juga senarai syarikat perkilangan yang hebat, dan jika anda menganggap bahawa hampir semua motosikal luar biasa cantik, maka pembeli-pemula dalam erti kata literal lalat. Jika anda mendapat perunding kompeten di kedai, pertimbangkan bahawa separuh masalah yang anda memutuskan. Pakar akan dapat memberitahu anda apa jenis basikal yang ada, jenis basikal yang boleh disesuaikan dengan anda. Walau bagaimanapun, jangan campur tangan dengan pengetahuan dan pengetahuan mereka sendiri, kerana pilihan basikal - itu juga kos kewangan.

Basikal benar-benar menjadi cara pengangkutan yang semakin popular dan "kanak-kanak" kegemaran bagi mereka yang memilih masa lapang aktif. Hari ini, menurut statistik, ekspansi luas planet kita ditunggangi oleh lebih daripada satu setengah bilion penunggang basikal, di mana ribuan pemilik gembira ditambah setiap hari, yang berjaya membuat pilihan basikal yang tepat.

Apakah basikal yang baik?

Basikal yang ideal, sehingga satu dan untuk kehidupan, jelas, belum dicipta. Oleh itu, sebelum anda menentukan jenis basikal yang sesuai untuk anda, kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan tanda-tanda sepeda yang baik: 

 • Basikal sepatutnya tidak terlalu berat, kerana "sahabat sejati" ini tidak akan selalu membawa anda, kadang-kadang anda perlu membawanya sendiri. 
 • Terlepas dari apa jenis basikal menarik anda secara luaran, ingatlah bahawa basikal hanya perlu dipercayai. 
 • Basikal anda mungkin memerlukan pembaikan berkala, jadi anda mesti yakin bahawa di tempat anda (kota, bandar) terdapat kedai-kedai basikal di mana anda boleh membeli bahagian-bahagian dan alat ganti yang diperlukan. 
 • Basikal ini harus mudah diurus. 
 • Basikal dibakar untuk mempunyai kestabilan dan menjadi sarana pengangkutan yang selamat. 
 • Basikal mesti mempunyai kos yang boleh diterima, supaya kos model yang didambakan tidak mencukupi untuk keinginan yang tidak dapat dinafikan untuk akal sehat. 
 • Anda sepatutnya suka basikal itu, kerana, sebenarnya, anda bukan hanya sebuah kenderaan, tetapi seorang "teman" beroda dua.

Mengapa anda memerlukan basikal?

Pilihan basikal bergantung kepada cara anda menggunakannya dan soalan-soalan berikut yang harus anda tanyakan kepada diri sendiri sebelum membeli: 

 • Mengapa anda memerlukan basikal dan bagaimana anda menungganginya - setiap hari untuk kerja atau diperlukan sebagai peralatan sukan untuk kelas dan pertandingan. 
 • Pada apa rupa kawasan anda akan menunggang basikal - di sepanjang jalan, bawah atau di luar jalan 
 • Jika anda akan melakukan sukan, apa jenis freeride, negara bersilang, negara atau lain-lain. 
 • Pilihan basikal bergantung pada berat badan anda, jangan teragak-agak untuk menimbang diri sebelum membeli basikal. 
 • Adakah anda merancang untuk sentiasa memeriksa rakan seperjuangan anda, berapa kerap anda akan menjaga dia dan sama ada anda mempunyai masa untuk masalah ini sama sekali.

Sekiranya anda menjawab dengan jujur kepada diri sendiri dan, mungkin, yang lain, "muncul" dalam soalan refleksi, anda boleh mula mempelajari jenis basikal.

Jenis basikal

Model basikal tidak boleh dikira. Terdapat basikal untuk kanak-kanak perempuan, terdapat basikal untuk remaja, basikal yang paling popular untuk bandar, dalam kata, pilihannya hebat.

Semua "keruntuhan" ini boleh disatukan dengan bantuan dua kategori utama dan enam jenis basikal:

Kategori: 

 1. Basikal untuk bandar atau setiap hari 
 2. Basikal untuk sukan

Jenis Basikal

 1. Jalan, trek - basikal perlumbaan.
 2. Basikal pelancong. 
 3. Basikal gunung. 
 4. Basikal jalan. 
 5. Bercampur gunung pelancong. 
 6. Basikal khas.

Basikal perlumbaan

Dimensi bingkai basikal jenis ini berbeza dengan cara yang sama seperti banyak butiran strukturnya dari basikal mudah, sehari-hari kerana penggunaan khusus. Ini adalah model paling ringan dalam berat badan - tidak lebih daripada 10 kilogram. Dimensi jenis motosikal ini dipilih untuk meminimumkan berat basikal, semua bahagiannya diperbuat daripada logam ringan berketumpatan tinggi dan bahkan rantai bintang, tuas-tayar brek telah melalui cutout yang memudahkan keseluruhan pembinaan. Basikal jenis perlumbaan mempunyai pergerakan yang sangat baik, tetapi ia tidak terlalu selesa semasa perjalanan jarak jauh. Basikal dan basikal menganggap ketahanan fizikal dan latihan sukan, kerana mereka dikelaskan sebagai basikal sukan. Tugas motosikal tersebut adalah untuk memenangi pertandingan, dan bukan untuk memberikan kemudahan dalam perjalanan jauh dan santai.

Menaiki basikal

Dimensi bingkai basikal ini biasanya sesuai dengan pertumbuhan pelancong, selain itu basikal pelancong serta basikal lumba harus cukup terang - tidak lebih dari 11 kilogram. Teras basikal sedikit dibangkitkan, roda dilengkapi dengan jarum mengait tebal yang kuat, yang direka khas untuk perjalanan panjang dan mengatasi halangan jalan raya. Ciri-ciri basikal pelancong - pedal - tuklipsy. Dalam sesetengah model, tuklip tidak disediakan, ini membolehkan pelancong untuk menggunakan kuasa laras apabila memanjat gunung. Ekor model ini lebih selesa daripada "saudara" lumba mereka dan dilengkapi dengan banyak aksesori - beg atau batang, lampiran khusus untuk balang dan sebagainya. Pelancongan basikal melibatkan penyertaan dalam kempen dan wakil-wakil seks yang lemah, jadi di kalangan model spesies ini terdapat basikal khas untuk kanak-kanak perempuan.

Basikal gunung

Sangat popular di kalangan pencinta sukan ekstrem. Saiz bingkai basikal jenis ini tidak jauh berbeza dengan saiz basikal pelancong, mereka sedikit lebih kecil, kerana di medan kasar, perlu menyeimbangkan beban dengan mengalihkan badan ke sisi atau belakang.

Baru-baru ini, pengeluar mula menghasilkan basikal gunung dengan bingkai jenis perlumbaan, iaitu, lebih curam. Roda motosikal ini agak luas, tayar dilengkapi dengan grousers. Pilihan basikal semacam ini adalah banyak penunggang basikal yang berpengalaman dan berpengalaman dengan pengalaman yang kukuh dan kemahiran tertentu.

Gunung Pelancong Tales

Ini adalah jenis hibrida spesies sebelumnya, di mana semua kelebihan telah digabungkan - brek diperkuat, bentuk dan saiz rangka basikal, tayar lebar pertengahan, pelbagai aksesori untuk aksesori. Basikal ini sesuai untuk kedua-dua kekasih perjalanan dan untuk penduduk penempatan pinggir bandar, yang setiap hari dapat bekerja di bandar. Jenis bercampur campuran menjadikan basikal ini popular kerana serba boleh. Oleh itu, model pelancongan gunung - ini adalah basikal untuk bandar raya, dan kenderaan untuk perjalanan yang panjang, dan pengangkutan yang indah untuk penduduk musim panas. Basikal ini sering dipanggil - bandar atau pinggir bandar.

Basikal jalan

Universal dan mudah supaya dalam bentuk ini terdapat pilihan untuk basikal kanak-kanak, serta basikal untuk kanak-kanak perempuan. Walaupun fakta bahawa motosikal ini berat lebih daripada sukan - sehingga 14-15 kilogram, mereka popular kerana kekuatan dan kestabilan struktur. Di samping itu, basikal jalan raya dilengkapi dengan pelana yang sangat selesa dan luas. Basikal yang ganas juga merupakan kenderaan bandar yang sesuai untuk mana-mana pelumba basikal.

Basikal khas

Ini adalah tandem, iaitu basikal berganda, ini adalah model motocross yang sangat popular di kalangan kanak-kanak dan remaja. Juga jenis khas termasuk basikal freestyle, basikal lipat dan model eksotik yang lain. Model sedemikian, sebagai peraturan, memperoleh secara sengaja, maka pilihan basikal jenis ini tidak memerlukan nasihat tambahan.

Pilihan basikal adalah perniagaan yang menyusahkan, tetapi juga yang menyenangkan pada masa yang sama. Ia adalah jelas bahawa akibat krisis ekonomi global yang berpanjangan, pepatah lama "kereta - tidak mewah tetapi sebuah gerakan cara" telah kehilangan kebenarannya, hanya melihat kos petrol. Ia adalah masa untuk menggantikan lebih relevan, sebagai contoh, adalah - "basikal - ia tidak mewah, tetapi satu cara untuk gaya hidup yang aktif dan pergerakan mudah."

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.