^
A
A
A

Risiko penggunaan jumlah protein yang tidak mencukupi

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Banyak atlet, walaupun mereka menumpukan perhatian mereka pada protein, tetapi sesetengahnya mengonsumsi protein dalam kuantiti yang tidak mencukupi. Masalah ini wujud untuk atlet yang melatih untuk daya tahan, sebagai contoh, pelari. Para atlet ini menumpukan perhatian mereka bukan untuk membina jisim otot, tetapi untuk mengambil kalori yang berlebihan dan meningkatkan berat badan. Diet Amerika yang paling biasa, yang merupakan sumber protein, sering mengandungi banyak lemak yang boleh digantikan dengan karbohidrat. Protein yang tidak mencukupi boleh meletakkan seorang atlet di hadapan risiko mengurangkan jisim otot. Pengambilan yang tidak mencukupi bermakna kekurangan asid amino untuk pembaikan dan sintesis tisu dan mengancam atlet dengan kecederaan. Keletihan kronik di atlet ini juga menunjukkan kelemahan otot.

Triad atlet wanita

Triad atlet wanita dicirikan, pertama sekali, dengan penggunaan kalori yang tidak mencukupi dengan pelanggaran berikutnya kitaran haid (amenorea) dan, akhirnya, dengan osteoporosis. Adalah dicadangkan bahawa pengambilan protein yang tidak mencukupi mungkin dikaitkan dengan permulaan amenorea. Telah ditunjukkan bahawa pelanggaran kitaran haid yang biasa dan kekurangan estrogen menyebabkan kekurangan pengumpulan kalsium dan, akibatnya, kepada kecacatan tulang, termasuk patah tulang dan osteoporosis.

Clark et al. Menentukan bahawa pelari wanita amenorrheic menggunakan 300-500 kalori sehari berbanding atlet wanita dengan kitaran haid yang normal. Helson et al. Menunjukkan bahawa 82% wanita amenorrheic mempunyai kurang asupan protein daripada RDN, dan hanya 35% wanita dengan siklus menstruasi normal mempunyai pengambilan protein yang lebih rendah daripada RDN. Pengambilan kalsium dalam kedua-dua kumpulan ini tidak berbeza. Ia menunjukkan bahawa diet atlet yang terlibat dalam menjalankan, menari dan gimnastik tidak mencukupi untuk banyak nutrien, termasuk jumlah kalori dan protein. Hubungan antara jumlah protein dan fungsi haid belum lagi jelas, tetapi terdapat risiko amenorrhea untuk atlet dengan kekurangan protein dalam makanan. Ia juga menarik untuk mengetahui sama ada kualiti protein berkaitan dengan risiko amenorrhea atau tidak.

Menu anggaran menunjukkan pengambilan protein daripada makanan

  • Vegetarians: kualiti protein

Pemanfaatan protein lebih efektif pada kualiti tinggi. FAO / WHO menggunakan protein telur sebagai standard yang mana dibandingkan dengan kualiti protein lain.

Diet tanpa produk haiwan mula menyeru sintesis semua asid amino. Protein kurang protein dalam diet atlet, semakin besar jumlah protein tumbuhan yang diperlukan untuk memenuhi keperluan asid amino. Pengecualian adalah produk soya. Untuk menilai mutu protein FAO / WHO, "asid amino" digunakan, sebagai alternatif kepada kaedah yang lebih tua, faktor kecekapan protein (CAB). Sebagai penilaian, hidrolisis dan protein soya menumpukan protein yang setara dengan protein haiwan dalam memenuhi keperluan jangka panjang anak-anak dalam asid amino digunakan.

Vegetarian yang termasuk produk tenusu, telur dan produk soya dalam diet mereka tidak sepatutnya menghadapi kesukaran memenuhi keperluan asid amino dan protein biasa.

  • Wanita yang mengambil berat tentang berat badan

Ramai wanita menggunakan jumlah protein yang tidak mencukupi untuk mengurangkan pengambilan kalori. Penggunaan protein menurun apabila tahap tenaga berada di bawah kosnya.

  • Wanita hamil

Semasa mengandung, keperluan untuk protein meningkat. Wanita hamil memerlukan kira-kira 60 gram protein setiap hari, berbanding dengan 45 gram sehari untuk RDN untuk wanita yang tidak hamil. Kajian yang berkaitan dengan senaman semasa hamil agak baru-baru ini. Ramai atlet melatih semasa kehamilan keseluruhan. Keamatan dan tempoh beban, serta kesan ke atas kehamilan, bergantung kepada banyak faktor, termasuk tahap kecergasan fizikal wanita. Program latihan untuk wanita hamil perlu dibincangkan dengan doktornya. Keperluan untuk protein untuk wanita hamil terlatih tidak ditubuhkan. Cadangan selamat berada dalam julat berat badan 1.0-1.4 g-kg.

  • Orang yang lebih tua

Penggunaan perubahan protein dengan usia. Apabila orang menjadi kurang aktif dengan usia, keperluan mereka dalam protein memerlukan kajian lanjut.

  • Diabetes

Pesakit kencing manis disyorkan untuk tidak melebihi RDN untuk protein. Pesakit diabetes yang dilatih harus memenuhi keperluan protein yang meningkat sehingga terdapat masalah dengan buah pinggang dan merujuk kepada doktor mereka secara berkala.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.