^
A
A
A

Suplemen Cecair Karbohidrat Tinggi

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sesetengah atlet melatih sangat keras sehingga mereka mengalami kesukaran untuk makan makanan yang cukup untuk mendapatkan karbohidrat dalam jumlah yang diperlukan untuk senaman yang optimum. Atlet yang mempunyai masalah seperti itu boleh menggunakan bahan tambahan cecair karbohidrat tinggi pengeluaran perindustrian. Sebahagian besar produk diwakili oleh karbohidrat 18-24% dan mengandungi polimer glukosa (maltodekstrin) untuk pemulihan osmosis dan potensi gangguan gastrointestinal.

Suplemen karbohidrat tinggi tidak menggantikan makanan biasa, mereka direka bentuk untuk menerima, jika perlu, kalori tambahan, karbohidrat dan cecair, iaitu, dengan peningkatan latihan atau beban karbohidrat. Berbanding dengan makanan karbohidrat konvensional, cecair tinggi karbohidrat cair tidak mempunyai serat, mengurangkan jumlah residu yang tidak dapat ditemui.

Suplemen karbohidrat tinggi boleh dimakan sebelum dan selepas latihan (dengan makanan dan antara makanan). Sekiranya atlet yang menunggang beban tinggi juga menggunakan bahan tambahan ini semasa sesi latihan untuk mendapatkan tenaga daripada karbohidrat, mereka mempunyai kepekatan karbohidrat yang sangat tinggi, menggandakan pengambilan mereka.

Jika atlet tidak mempunyai masalah dengan memakan cukup makanan biasa, suplemen ini adalah pilihan.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.