^

Testosteron pada lelaki: apa untuknya?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Testosteron adalah hormon seks lelaki yang dihasilkan di dalam buah zakar lelaki. Jika untuk menentukan, maka ia dibangunkan oleh sel-sel Leydig yang dipanggil, keseluruhannya sel-sel ini juga dikenali sebagai kelenjar pubertal. Selain testis, testosteron juga disintesis dari androstenedione, yang dihasilkan oleh korteks jejaring korteks adrenal. Setiap hari tubuh lelaki mensintesiskan 6-7 miligram hormon, paras darah dalam darah berkisar antara 300 hingga 1000 nanogram setiap desiliter. Apa yang cukup pelik, tetapi lelaki tidak mempunyai hak eksklusif untuk pengeluaran hormon seks lelaki - testosteron dihasilkan dalam badan wanita (dalam korteks adrenal yang sama dan ovari), walaupun dalam lebih kecil jumlah - hanya 1 miligram setiap hari. Testosteron disintesis dari kolesterol, terdapat dua varian sintesisnya, yang pertama dan kedua, berbeza tidak banyak.

Dalam sebarang kes, terus ke testosteron, bahan yang dipanggil prevalor testosteron atau prohormon diubah. Sintesis testosteron berlaku, seperti yang telah disebutkan, terutamanya dalam testes (sel Leydig). Terutamanya cara pengaruh hormon leptin pituitari (LH atau lutropin). LH, pada gilirannya, dihasilkan di kelenjar pituitari di bawah pengaruh hormon hipotalamus, yang dipanggil gonadotropin-releasing hormone (GnRH, GtRH). Kelenjar pituitari menggunakan maklumat tentang kehadiran hormon seks dalam darah untuk mengawal selia pengeluaran LH, dan hipotalamus - untuk mengawal selia pengeluaran GnRH. Walau bagaimanapun, peningkatan tahap testosteron bebas dalam badan adalah isyarat untuk hipofisis untuk mengurangkan pengeluaran LH, dan sekali penghasilan hormon luteinizing jatuh, pengeluaran testosteron itu sendiri juga berkurangan.

Peranan testosteron dalam tubuh lelaki dan wanita

Nilai testosteron hormon untuk lelaki tidak boleh dipandang remeh; testosteron, sebenarnya, menjadikan kita lelaki - ia bertanggungjawab untuk pembentukan ciri-ciri seksual sekunder. Ini adalah terima kasih kepada dia bahawa lelaki, kita bernasib baik untuk memakai tumbuh-tumbuhan yang subur di muka dan badan; ia adalah terima kasih kepada beliau bahawa kita mempunyai suara yang lebih rendah dan watak yang lebih agresif daripada seks yang adil. Akhirnya, ia adalah testosteron yang boleh menyumbang kepada kebotakan lelaki, tidak semua, sudah tentu, tetapi ada. Testosteron juga mengaktifkan proses anabolik dalam badan, dan harta ini diambil sebagai asas apabila menggunakan hormon ini dalam amalan perubatan dan dalam sukan.

Testosteron untuk wanita juga merupakan hormon penting. Yang pertama adalah hubungan antara tahap testosteron dalam darah wanita dan pemendapan lemak. Dalam tempoh sebelum menopaus, serta selepas itu, tahap testosteron dalam badan wanita berkurangan dengan ketara. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa wanita paling cenderung kepada pemendapan lemak. Walau bagaimanapun, testosteron digunakan sebagai bantuan untuk menyingkirkan lebihan lemak di bawah kulit dan untuk pesakit yang mengalami permulaan menopaus hanya pada masa depan yang jauh, tetapi tahap hormon ini dalam darah adalah jelas di bawah normal.

Di samping itu, kekurangan testosteron dalam darah pada wanita boleh melemahkan pemacu seks secara signifikan; Tahap testosteron yang rendah menyumbang kepada kemunculan masalah dengan kepekatan perhatian, meningkatkan kemungkinan keadaan depresi. Tambahan pula, kekurangan testosteron menyebabkan peningkatan kekeringan dan penipisan kulit. Oleh itu, bagi wanita, pentingnya hormon ini tidak kurang sukar untuk diperkuatkan berbanding lelaki.

Tahap testosteron dalam tubuh lelaki

Tahap testosteron dalam darah lelaki tumbuh sangat tinggi semasa tempoh pematangan seksual, sedangkan pada tahun-tahun belasan testosteron dapat mencukupi untuk membentuk pembinaan atletik. Tetapi selepas 45-50 tahun, tahap testosteron dalam badan lelaki bermula dengan mantap dan secara dramatik menurun, dan tahap estrogen meningkat. Diambil bersama-sama, kedua-dua faktor tidak dapat tidak akan membawa kepada gangguan yang berbeza dan sangat tidak menyenangkan, antara yang menonjol masalah dengan prostat, sistem kardiovaskular, ingatan, penyakit yang berkaitan dengan kelemahan sistem imun dan juga gynecomastia umur (pembesaran payudara). Dengan cara ini, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa lelaki tidak mempunyai tahap testosteron biasa dalam usia tua mereka, tetapi tahap testosteron percuma. Ini disebabkan peningkatan paras darah globulin mereka, yang mengikat hormon seks. Oleh itu, sepanjang tempoh ini, suntikan tambahan testosteron adalah sangat, sangat wajar. Dan bukan sahaja menyuntikkan testosteron - untuk bertarung dengan tahap SHBG yang tinggi dalam darah membantu insulin. Tahap testosteron mempunyai turun naik jam: maksimum adalah 7-9 jam di pagi hari, sekurang-kurangnya 0-3 jam pada waktu malam. Dengan turun naik seperti yang berkaitan satu pemerhatian menarik diperkenalkan ke dalam badan dalam tempoh maksimum (06:00 12:00) cukup besar nombor genap kekal lama steroid (100 mg Methandrostenolone) memberikan hampir tiada pengeluaran testosteron dalaman. Kenyataan itu, dengan cara itu, tidak berasas - ia disahkan oleh amalan.

Selain fluktuasi diurnal, testosteron dalam darah lelaki juga mengalami turun naik bermusim: ia meningkat pada musim bunga, dan puncaknya jatuh pada waktu malam. Sejak Julai, tahap testosteron secara beransur-ansur berkurang, dan tahap terendahnya dicapai pada pertengahan bulan September. Kali ini adalah yang paling "menguntungkan" untuk permulaan kemurungan musim luruh.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.