Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Alopecia: Kaedah penggantian rambut

Pakar perubatan artikel itu

Pakar bedah plastik
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 11.04.2020

Alopecia telah menghancurkan orang-orang begitu lama sehingga asal-usulnya hilang dalam kabus berabad-abad. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa sesetengah primata, seperti cimpanzi dan monyet individu, juga mengalami kehilangan rambut berkaitan dengan usia.

Dengan berlalunya masa, banyak penyembuhan khayalan untuk alopecia telah terkumpul: dari najis unta hingga tangkai air dan bahan yang kurang menarik. Rekod "ubat" tersebut mula-mula ditemui pada papirus kuno, yang terdiri daripada 5000 tahun yang lalu. Alkitab bersimpati dengan mereka yang mempunyai kepala botak, tetapi tidak dapat mencari obat.

Pada zaman kita, terdapat kaedah pembedahan rambut elegan dan berkesan, dan mereka, sebenarnya, menyembuhkan. Teknik-teknik baru ini adalah berdasarkan gabungan pelbagai jenis kecil, perhatian kepada butir-butir kecil penyediaan dan implantasi graf, definisi cawangan yang ditentukan oleh kualiti rambut, dan penyesuaian prosedur kepada setiap pesakit individu.

Teknik baru telah benar-benar merevolusikan pembedahan penggantian rambut. Oleh kerana kemajuan, keputusan pada lelaki yang mempunyai alopecia focal telah mencapai tahap kemahiran, keberkesanan dan pengiktirafan oleh pesakit. Metodologi hari ini memerlukan tahap perancangan dan pelaksanaan yang tinggi.

Lain-lain bentuk alopecia kekal - Alopecia areata di kalangan wanita, parut akibat trauma atau pembedahan, kehilangan rambut disebabkan oleh radiasi, scleroderma setempat, dan botak dikaitkan dengan penyakit tertentu kulit kepala - juga meminjamkan diri mereka dengan baik untuk pembetulan diperbesarkan senjata alat yang ada Pakar Bedah hari ini terlibat penggantian rambut.

Sehingga baru-baru ini, microtransplants hanya digunakan di rantau frontal. Walau bagaimanapun, penyebaran penggunaan graf kecil ke kawasan di luar sempadan pertumbuhan rambut di dahi dengan ketara meningkatkan kualiti hasil. Sekarang terdapat kecenderungan untuk pemindahan rambut pada "unit folikel", istilah yang mentakrifkan rambut dalam kumpulan semula jadi mereka yang terdiri dari satu hingga empat helai. Apabila pemindahan unit folikel kelihatan agak semula jadi.

Takrifan pemindahan folikular berbeza antara pakar bedah. Limmer (komunikasi peribadi) menentukan pemindahan unit folikel seperti berikut:

 • Pemindahan unit folikel adalah, mengikut definisi, ketara pengagihan semula kumpulan semulajadi konstituen folikel (unit folikel) rambut 1-4, jarang yang lebih diambil dalam penderma Oblas minit dengan pemotongan elips dan pembedahan mikroskopik-hati di bawah mikroskop binokular dan dipindahkan ke dalam terowong jarum atau sangat sayap kecil di zon penerima botak. Tisu penderma dipotong dengan teliti ke dalam unit folikel seperti dengan mengeluarkan "proletchin". Dari zon penerima tidak dikeluarkan kain botak untuk mengurangkan gangguan bekalan darah, yang perlu untuk engraftment. N2asyschennoe kelompok (20-40 cantuman per cm) pada sesi pertama biasanya dibuat untuk mendapatkan hasil kosmetik, mencukupi jika sesi lain pemindahan tidak akan.
 • Selepas pemilihan jalur penderma oleh doktor, kaedah pemisahan yang berbeza digunakan. Di satu pihak, ini adalah penggunaan mikroskop untuk membuat pemindahan unit folikel yang terdiri daripada 1-4 rambut, di sisi lain - pemotongan automatik tisu penderma dengan bantuan alat khas.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dengan terperinci teknik kami untuk memulihkan folikel rambut dengan implantasi unit folikel. Kami memanggil pendekatan kami kaedah pemindahan berasingan dengan bantuan tindik jarum. Penggunaan meluasnya graf kecil ini adalah besar, mungkin yang paling penting, maju ke depan dalam dua dekad yang lalu untuk mencapai penampilan semula jadi selepas pemindahan.

Satu lagi pencapaian penting ialah kemasukan graf kecil tanpa penyingkiran awal tisu dari zon penerima. Teknik ini, dipanggil transplantasi dalam slot, menjadikan jumlah maksimum rambut dalam pemindahan dan liputan yang dicapai oleh apa-apa jumlah rambut penderma.

Prosedur pemindahan di dalam slot, walaupun ia dapat memberikan pemulihan lengkap, tetapi sebenarnya ia mencapai potensi terbesar ketika digunakan untuk membuat penampilan semula jadi dengan akses minima ke rambut donor. Ia juga membolehkan anda memindahkan rambut secara berkesan ke pesakit dengan kualiti rambut yang lemah. Transplantasi pemindahan di dalam slot berjaya kerana ia tidak memusnahkan vasculature, seperti ketika penanaman dipindahkan ke saluran pekeliling, ia sangat berkesan dan rasional dalam menggunakan rambut penderma. Sesetengah doktor menggabungkan pemindahan ke celah dan saluran bulat: gabungan ini memberikan hasil yang sangat baik.

Walaupun ini sukar untuk kuantifikasi, pemerhatian berulang menunjukkan bahawa jumlah pertumbuhan rambut dan pertumbuhan selepas pemindahan di dalam slot adalah lebih besar daripada selepas pemindahan tradisional ke saluran bulat, mungkin 2 kali.

Walaupun tanpa penilaian kuantitatif, nampaknya jelas bahawa perbezaan ini dalam penafsiran harus dikaitkan dengan perbezaan dalam tahap kerosakan pada vasculature subkutan. Mana-mana kerosakan kepada rangkaian arteri, vena, limfa dan saraf yang saling berkaitan di sini adalah masalah fisiologi yang tisu mesti diatasi sebelum rasuah mula memberi makan. Pelanggaran yang berkaitan dengan penyingkiran serpihan silinder tisu, meningkatkan masalah ini.

Sebaliknya, kemasukan grafiti ke dalam slot meminimumkan trauma ke tisu dan membolehkan makanan segera dipindahkan dari bahan yang dipindahkan. Pemindahan di dalam slot juga mengurangkan parut dan pembentukan "donat." Memindahkan penanaman di celah daun rambut semula jadi yang sedia ada, kerana ia tidak memerlukan penyingkiran tisu. Orang boleh berhujah bahawa masalah dengan pemindahan seperti ini adalah pemampatan tisu di sekitarnya. Walau bagaimanapun, penampilan yang lebih semula jadi yang dicapai dengan teknik ini melebihi apa-apa pertimbangan yang boleh menyebabkan penggunaan transplantasi standard silinder untuk menghasilkan garis pertumbuhan rambut di dahi. Penggunaan kraf silinder hendaklah dihadkan kepada kawasan posterior (iaitu, lebih jauh daripada sentimeter dari sempadan pertumbuhan rambut). Di tempat-tempat sedemikian, terutamanya dengan jumlah alopesia, ia boleh menjadi sangat berkesan untuk memasukkan kecil, contohnya suku, transplantasi ke dalam lubang-lubang kecil, dari 1.5 hingga 1.75 mm, yang dibuat pada kulit. Profil penempatan pemindahan adalah sama untuk kedua-dua kaedah. Jumlah dan saiz pemindahan juga sama.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Pemilihan pesakit

Terdapat banyak faktor dan penunjuk yang perlu diambil kira apabila merancang pemulihan garis pertumbuhan rambut dan membina semula rambut pada kulit kepala yang sama. Senarai berikut mengandungi beberapa pertimbangan yang paling penting:

 • Klasifikasi alopecia.
 • Pengkelasan kualiti rambut.
 • Keserupaan warna rambut dan kulit.
 • Ramalan kehilangan rambut lagi.
 • Umur pesakit.
 • Motivasi, jangkaan dan keinginan pesakit.

Perundingan

Pada perundingan awal, doktor memutuskan siapa yang akan menjadi calon yang baik untuk pemulihan rambut pembedahan dan siapa yang tidak. Dengan berbuat demikian, kita menilai lima sifat: usia pesakit, kawasan alopecia, kebetulan rambut dan warna kulit, kekakuan rambut dan kepadatan zon donor. Jika pesakit adalah calon yang boleh diterima, maka komplikasi dan kelebihan yang mungkin dibincangkan dengannya, serta ujian makmal praoperasi dan penyediaan ubat. Biasanya kami menguji hepatitis B, C dan HIV. Terdapat sejarah perubatan umum, termasuk maklumat tentang ubat-ubatan dan alahan semasa ubat-ubatan.

trusted-source[6], [7]

Klasifikasi alopecia

Sekarang klasifikasi alopecia oleh sistem Norwood paling dikenali. Ia menggambarkan struktur kebotakan pola lelaki dengan tujuh peringkat dan variasi biasa mereka. Peringkat I adalah yang paling parah, dengan sedikit penyelewengan sempadan pertumbuhan rambut di kuil-kuil dan tanpa parietal alopecia. Peringkat VII adalah yang paling berat, dengan aureole berbentuk tapas klasik rambut yang ada. Sistem ini serupa dengan yang dibangunkan oleh Hamilton, dan memberikan hasil yang sama. Penampilan baru pada alopecia menunjukkan bahawa klasifikasi ini boleh digunakan, terutamanya, sebagai cara untuk mengenal pasti kumpulan populasi untuk ujian klinikal, dan bukan untuk menentukan pendekatan rawatan.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Pengkelasan kualiti rambut

Kualiti istilah rambut termasuk penunjuk ketumpatan, tekstur, kelim dan warna. Untuk pembahagian kualiti rambut, kriteria luas telah ditakrifkan. Tahap yang berbeza dari ungkapan kualiti rambut boleh bertindih, dan setiap kualiti dapat dibahagikan kepada yang lebih kecil. Rambut kasar dan di atas rambut purata ditetapkan "A" dan merupakan kualitatif dari segi pemindahan, manakala rambut nipis dan jarang ditakrifkan sebagai "D" dan mempunyai kualiti penderma yang paling teruk. Dua kumpulan, "B" dan "C", meliputi ciri-ciri pertengahan. Secara umum, orang dengan warna rambut yang sesuai untuk warna kulit, anda boleh mengharapkan hasil yang lebih baik daripada mereka yang warna rambutnya bertentangan dengan kulit. Curl rambut juga merupakan kelebihan.

Kemiripan rambut dan warna kulit Yang paling sesuai untuk pemindahan adalah rambut berambut perang, rambut merah, kelabu, dan juga gabungan "garam dan lada". Brunettes dan shatens mewakili masalah tertentu, terutama mereka yang mempunyai rambut lurus. Orang dengan rambut hitam lurus dan kulit ringan adalah yang paling kurang sesuai untuk pemindahan. Penampilan muktamad selepas transplantasi bergantung pada tahap keserupaan rambut dan warna kulit. Kebetulan mengurangkan kontras visual. Kombinasi yang paling menguntungkan ialah kulit gelap yang digabungkan dengan rambut hitam, berombak. Gabungan paling ringan, kulit pucat dan rambut lurus yang gelap. Dalam kes yang kedua, tahap kontras visual dipertingkatkan dengan penglihatan apa-apa percubaan percubaan. Antara kedua-dua manifestasi melampau terdapat banyak kombinasi, walaupun dalam satu orang warna rambut di wilayah puncak dan occiput kadangkala berbeza.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Ramalan kehilangan rambut lagi

Oleh kerana alopecia androgenik dikawal secara genetik dan, oleh itu, bersifat keturunan, ramalan kehilangan rambut lebih lanjut boleh ditakrifkan dengan merujuk kepada anamnesis keluarga yang dikumpulkan dengan teliti. Maklumat mengenai saudara terdekat harus dikumpulkan semasa tinjauan awal dan digunakan untuk membuat ramalan, digabungkan dengan faktor-faktor lain seperti usia, keadaan sekarang dan corak alopecia. Tidak mustahil untuk meramal kehilangan rambut masa depan dengan ketepatan mutlak, dan pesakit perlu diberi amaran tentang perkara ini.

Umur pesakit Androgenic alopecia adalah proses yang berterusan (iaitu, ia biasanya pergi ke sebahagian besar kehidupan seseorang). Umur pesakit menunjukkan tempatnya dalam kontinum alopecia. Mengetahui sama ada pesakit berada di awal proses atau pada akhir proses itu membolehkan anda merancang lebih tepat. Kebenarannya ialah dengan bantuan teknik hari ini hampir mana-mana pesakit boleh mendapatkan penampilan yang memuaskan dalam penampilan, tetapi kebenarannya juga bahawa mereka yang menginginkan yang mustahil akan kecewa.

Mengambil kira usia pesakit juga memungkinkan untuk menilai kedudukan dan kontur garis rambut yang sepadan. Pesakit yang berumur 20 tahun ke bawah biasanya tidak berpuas hati dengan pemindahan, kerana amat sukar untuk meramalkan apa jenis dan kursus masa depan alopecia. Pengecualian berlaku apabila pesakit memahami bahawa kelaziman kehilangan masa depan rambut tidak diketahui dan oleh itu ramalan yang tepat bagi kursusnya adalah mustahil dan masih banyak yang diinginkan.

trusted-source[17], [18]

Motivasi

Apabila membincangkan jangkaan pesakit, pakar bedah harus mengetahui tahap motivasi pesakit dan idea peningkatan yang diharapkan. Pesakit haruslah dimaklumkan dengan baik, bermotivasi tinggi dan menerima maklumat yang benar mengenai hasil yang diharapkan dari prosedur yang dicadangkan. Ia perlu menarik dan membincangkan dengan pesakit garis pertumbuhan rambut yang melengkapi struktur wajah dan mencerminkan pendekatan yang dipilih oleh pakar bedah. Adalah penting bagi setiap pesakit memahami sepenuhnya kesan kosmetik yang dikatakan sebelum operasi bermula. Sesetengah percaya bahawa adalah wajar untuk tidak membayangkan sepenuhnya potensi manfaat transplantasi.

Kedudukan rambut

Menentukan penempatan garis rambut, jadi ia dicipta keseimbangan dan mengimbangi muka tidak sekata, pakar bedah harus mempertimbangkan orang yang dibahagikan dengan satah mengufuk khayalan dalam tiga segmen kira-kira panjang menegak yang sama. Batasan antropometrik segmen ini kelihatan seperti ini: (1) dari dagu ke columella; (2) dari columella hingga nadperene; dan (3) dari nadir hingga batas rambut yang sedia ada atau sepatutnya di dahi. Kedudukan di mana sempadan atas segmen atas harus ditempatkan berfungsi sebagai garis panduan am untuk menentukan ketinggian yang sesuai dari penempatan garis rambut.

Walau bagaimanapun, pengukuran ini harus digunakan dengan berhati-hati, kerana ini sering menyebabkan penempatan terlalu rendah garis rambut. Dalam amalan, garis pertumbuhan rambut biasanya terletak pada 7.5-9.5 cm di atas tengah-tengah nadtransfer. Ini adalah titik rujukan biasa, dan ia tidak boleh diambil untuk parameter yang benar-benar tegar.

Barisan rambut perlu diletakkan dan direka supaya sesuai dengan usia, dan bukannya menampakkan penampilan muda, tidak mementingkan diri sendiri yang, dalam banyak kes, menjadi tidak wajar dan bahkan tidak menarik. Ia sering diperlukan untuk meletakkan pinggir garis masa depan rambut sedikit di belakang seluruh garisan rambut asal. Pendekatan konservatif ini akan mengoptimumkan penggunaan rambut donor dan menyediakan liputan yang lebih mencukupi. Barisan rambut yang rendah dan luas sering membawa kepada rambut penderma yang tidak mencukupi, memberikan liputan penderma yang tidak merata dan kesan kosmetik yang tidak baik.

Seluruh rambut yang dipindahkan semula, kelihatan semula jadi, tetapi tidak setiap garis rambut membetulkan dan memperbaiki penampilan secara estetik. Oleh kerana kontur barisan akan lebih atau kurang berterusan, penampilan umum mereka boleh diterima untuk pesakit sepanjang hidup. Adalah lebih baik untuk mewujudkan garis yang sesuai, tetapi sesuai umur. Gaya rambut rendah yang ciri-ciri belia dapat kelihatan agak semula jadi pada usia tertentu, tetapi akhirnya akan menjadi tidak dapat diterima. Sudut frontal-temporal, yang merupakan kawasan dengan keguguran rambut jenis lelaki bermula, adalah yang paling penting ketika mencipta spesies terakhir.

Sepanjang 30 tahun yang lalu, kebanyakan transplantologists telah mencipta garis rambut yang sangat simetris.

Kecenderungan yang biasa di kalangan pakar bedah adalah untuk menyusun secara seragam pemindahan di sepanjang bahagian paling akhir garisan rambut. Hasil dari pendekatan sedemikian rupa mungkin kelihatan buatan. Garis rambut, dalam keadaan semulajadi mereka, tidak bersimetri, mempunyai tepi tajam, seperti rumput yang dipelihara dengan baik. Mereka mempunyai penampilan yang tidak rata, dengan rambut bertaburan sehingga 1 cm anterior kepada pertumbuhan rambut yang dirasakan.

Keistimewaan penata rambut, keadaan ciri fesyen pada saat ini, tidak boleh menentukan bentuk garis rambut yang sedang diciptakan, karena mereka bersifat sementara dan semestinya akan berubah. Kadang-kadang ada kemungkinan untuk menentukan tahun pemindahan sebelumnya mengikut konfigurasi garisan rambut. Cape janda kini jarang dilakukan, dan kehadirannya mungkin bermakna pemindahan telah dilakukan pada 60-an abad yang lalu.

Pemindahan dalam slot

Antara 1989 dan 1998, kami membuat zon peralihan dari satu graf tunggal, yang diletakkan secara sengaja dengan cara yang tidak terlalu tidak rata. Rambut tunggal ini digunakan untuk membuat zon peralihan untuk pemindahan yang lebih padat di kulit kepala. Hasilnya secara cosmetik menarik, tetapi masih tidak sesuai dengan tahap ketidak seimbangan garis rambut semula jadi. Pemerhatian pesakit kami membawa kami kepada kesimpulan bahawa garis rambut harus lebih tidak sekata, sehingga keabadiannya kurang jelas. Sekarang kita panggil corak zigzag ini. Bentuk garis rambut ditandakan pada pesakit sebelum menandakan zon penerima. Setelah mencipta kontur biasa, kami menggunakan penanda untuk memohon garis bergelombang atau zigzag. Pada masa yang sama, garis rambut yang awalnya dirancang digunakan untuk kedudukan umum, dan kemudian ia berubah menjadi bentuk yang beralun, tidak sekata. Zon penerima terletak di sepanjang garis bergelombang ini seperti di tepi yang benar. Ketumpatan transplantasi di zon ini boleh berbeza-beza. Corak yang tidak sekata ini dipanggil "gergaji gergaji", "siput jejak" atau "zigzag". Di belakangnya, untuk membuat kepadatan yang lebih besar, unit folikel yang lebih besar, sehingga empat rambut, dipindahkan.

Teknik berasingan jarum jarum dan penempatan pemindahan

Pagar jalur penderma

Pada hari pembedahan, pesakit diserahkan ke bilik operasi, di mana satu siri gambar pra-pembedahan dibuat, kawasan donor ditandai, dicukur dan diselap oleh anestetik tempatan. Pisau pisau dengan dua pisau digunakan untuk mengumpul sebahagian daripada tisu penderma bentuk elips. Kemudian tempat penderma ditutup oleh tanda kurung. Sejurus selepas menerima jalur penderma, ia dipindahkan kepada sekumpulan tiga atau empat juruteknik yang berkongsi di bawah stereomicroscope dengan lampu latar. Pemisahan dilakukan dengan memotong tisu penderma ke dalam jalur nipis, ke dalam satu unit folikel dengan ketebalan, diikuti dengan pembebasan unit folikel dari setiap jalur.

trusted-source[19], [20], [21]

Penubuhan zon penerima

Selepas mengambil jalur penderma, pesakit bergerak dari kedudukan mendatar ke kedudukan duduk. Anestesia zon penerima dilakukan oleh blokade saraf supraorbital dan supra-lateral. Kemudian, dengan segera anterior kepada zon penerima, kita menyuntik lidocaine dengan adrenalin, dan kemudian bupivacaine dengan adrenalin. Adrenalin pada kepekatan 1: 100,000 disusur secara intradermally ke seluruh zon penerima. Selepas itu, jarum dengan berkaliber 18 G membuat pemotongan perceptif untuk unit follicular saiz yang lebih kecil dan jarum kaliber 19 G untuk pemindahan dengan satu rambut mencipta sempadan hadapan rambut. Jarum dimasukkan pada sudut 30-40 ° ke permukaan kulit, supaya graf yang dipindahkan sedikit cenderung ke hidung pesakit. Ini memberi lebih banyak pilihan pesakit untuk gaya rambut. Selepas penciptaan semua zon penerima, juruteknik kami memperkenalkan pemindahan unit folikel. Teknik ini dipanggil teknik berasingan jarum puncture dan penempatan graf kerana penciptaan zon penerima dengan jarum dipisahkan dalam masa dari pengenalan transplantasi. Ini adalah perbezaan penting dari penciptaan jarum serentak dengan jarum dan transplantasi pemindahan. Kedua-dua kaedah ini mempunyai penyokong dan lawan mereka.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Pengenalan transplantasi

Selepas penciptaan zon penerima, juruteknik dengan pinset perhiasan memperkenalkan satu pemindahan secara serentak. Biasanya, untuk mempercepatkan proses, dua juruteknik berfungsi serentak dengan satu pesakit. Sejurus selepas operasi, kawasan penderma dan penerima ditutup oleh Polysporin, Tefla dan kasa akrilik. Pembalut sangat mampatan memegang sehingga 24 jam. Pada hari pertama selepas pembedahan dibenarkan untuk perlahan-lahan dibasuh dengan kepala syampu, amaran untuk tidak mengeluarkan apa-apa serpih dan filem, yang telah dibentuk dalam zon penerima. Dalam tempoh 5 hari, pesakit mengambil prednisolon. Kembali ke tempat kerja boleh menjadi sehari selepas penyingkiran perban (pada hari ke-2 selepas operasi).

Perbincangan

Teknik yang berasingan pada punca jarum dan penempatan graf membolehkan purata 1000 pemindahan yang akan dipindahkan dalam masa kurang daripada 5 jam. Dengan pendarahan yang minimum dan kualiti tisu penderma, pembedahan boleh mengambil masa yang lebih sedikit. Kelebihan teknik ini adalah kawalan lengkap oleh doktor di belakang pembentukan garis rambut, serta kedudukan dan arah setiap pemindahan. Penggunaan pembedahan stereomikroskopik menghadkan persilangan folikel, yang boleh menjejaskan kualiti rambut yang dipindahkan. Di samping itu, selepas melengkapkan penanda kawasan penerima, doktor dibebaskan untuk kerja lain. Kelemahan teknik ini adalah keperluan untuk belajar bagaimana untuk bekerja dengan stereomicroscope untuk memisahkan tisu penderma dan membuat pemindahan.

Walaupun ada penyokong teknik standard, silinder silinder besar, kami menggunakannya, kerana kami menganggap kesan kosmetik prosedur yang lengkap tidak sesuai dengan yang semula jadi. Pemindahan unit folikel menghasilkan hasil yang paling dekat dengan keadaan semula jadi.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Pengecualian kulit kepala

Tugas bab ini bukanlah gambaran terperinci tentang teknik operasi untuk mengusir kulit kepala. Walau bagaimanapun, penerangan ringkas tentang ciri-ciri yang paling penting dalam prosedur ini boleh menggariskan perspektif.

Pengurangan kulit kepala biasanya dirancang secara individu untuk sepadan dengan kawasan alopecia tertentu. Pelbagai bentuk digunakan (sebagai contoh, garis lurus, satu paramedial, dalam bentuk bintang tiga-rasuk, dan juga dua atau tiga hantu). Dalam aplikasi praktikal, bentuk ellipsoidal, Y, T, dan bentuk berbentuk S dan bentuk bulan sabit adalah utama. Pengubahsuaian dan permutasi borang yang disenaraikan juga digunakan.

Elips lurus adalah jenis pengurangan paling mudah. Walaupun secara teknis ini adalah konfigurasi paling mudah, jika mungkin, lebih baik menggantikannya dengan satu paramedial. Yang kedua adalah kosmetik yang kurang ketara dan mempunyai kelebihan lain ketika membuat gaya rambut.

Operasi pengasingan kulit kepala dilakukan di bawah anestesia tempatan (sekatan cincin). Garis pertengahan dan sempadan luar jangkaan kawasan yang dirancang untuk pengusiran ditandakan. Bahagian pertama ditarik sepanjang sempadan luar kawasan yang ditetapkan. Skalpel Shaw (pisau panas) membantu mengekalkan medan operasi kering dan memendekkan masa operasi, kerana alat ini mempunyai tindakan ganda - mengecualikan dan menggabungkan.

Tudung dibuat kira-kira 7-10 cm dari setiap sisi hirisan. Setelah selesai, diperlukan untuk menentukan saiz tisu excised. Secara umum, ini boleh dilakukan dengan mengalihkan tepi potong antara satu sama lain dan memotong kain berlebihan atau bertindih.

Ia juga perlu mengambil kira tahap ketegangan yang timbul dalam jahitan topi keledar aponeurotik. Pendekatan yang agresif untuk pengurangan menunjukkan pengekskilan jumlah kulit yang agak besar, yang akan meningkatkan ketegangan dalam jahitan. Pendekatan konservatif menentukan jumlah pengecutan tisu yang lebih kecil, meminimumkan tekanan dalam jahitan. Kedua-dua pendekatan mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Untuk meregangkan kawasan berbulu padat, pembesaran tisu boleh digunakan semasa operasi. Apabila cuba mengurangkan pesakit dengan kulit yang nipis, ketat di kepala, kami mengesyorkan berhati-hati, kerana mereka sesuai untuk ini kurang daripada orang yang mempunyai kulit yang tebal, lembut.

Selepas tamatnya eksistensi tisu kepala, topi keledar aponeurotic pertama kali dijahit, biasanya dengan benang PDS 2/0. Selepas aponeurosis dijahit, kulit dijilid.

Konfigurasi kawasan yang dikeluarkan semasa pengusiran kulit kepala sering diubahsuai agar tidak meninggalkan parut kosmetik yang jelas. Anda boleh flex atau menyesuaikan segmen-segmen spesimen yang berbeza untuk dipotong supaya lebih mudah menyembunyikan parut. Di bahagian belakang permukaan yang dipotong, Z-plastik harus digunakan untuk menyembunyikan kawasan sensitif ini lebih jauh lagi.

Selepas pengusiran, untuk pemulihan penuh dan penutupan parut, pemindahan rambut hampir selalu dilakukan.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Kehilangan rambut gelap

Untuk pembetulan kebotakan parietal, pengecualian kulit lebih baik untuk pemindahan. Dan dalam kes ini, pesakit dengan kulit kepala yang tebal dan elastik lebih sesuai untuk pembedahan daripada pesakit dengan kulit kepala yang nipis dan ketat. Kemudian, transplantasi kecil dipindahkan ke kawasan parut, untuk memelintir. Penggunaan transplantasi lebih besar daripada 2 mm di kawasan mahkota boleh menyebabkan pembentukan berkas. Dalam bidang ini, hanya transplantasi suku tahun sahaja yang boleh dimasukkan. Juga, seseorang tidak sepatutnya cuba untuk menorehkan terlalu rapat bersama-sama di sepanjang pinggir rumen, kerana ini boleh membawa kepada kesan runcing dan, akibatnya, mengganggu penampilan semula jadi.

Pengecualian kepada peraturan rawatan pilihan botak oleh pemotongan parietal kulit dilakukan untuk pesakit dengan kulit kepala sangat nipis atau terlalu ketat, dan juga orang-orang yang takut operasi pengurangan, mempercayai bahawa ia akan menjadi terlalu menyakitkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit berkata dengan kejutan bahawa operasi ini adalah setanding dengan pemindahan sesi, dan peratusan besar pesakit memilih pembedahan pemotongan sesi kulit kepala pemindahan.

Dalam kebanyakan kes, lebih daripada satu prosedur excision diperlukan. Faktor had ialah ketebalan dan keanjalan kulit kepala. Semua pesakit perlu diberitahu bahawa parut harus ditutup oleh transplantasi rambut berikutnya.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49]

Sokongan perubatan untuk mengeksport kulit kepala

Sebelum operasi:

 • Valium, secara oral, 20 mg sejam sebelum pembedahan.
 • Nitrous oksida semasa pentadbiran anestetik tempatan.
 • Lidocaine 0.5% (jumlah 20 ml) untuk sekatan cincin, kemudian - bupivacaine (Markain) 0.25% (jumlah 20 ml) untuk sekatan cincin.

Selepas operasi:

 • Sekatan cincin berulang dengan bupivacaine 4 jam selepas operasi.
 • Perkoket 1 g 4-6 jam sebagai analgesik.
 • Prednison 40 mg sehari selama 5 hari.

Alopecia wanita

Walaupun perhatian pada kebotakan pola lelaki terus berlaku di akhbar bukan profesional dan kesusasteraan perubatan, dermatologi sering mengalami alopecia wanita. Selalunya ia menampakkan diri dalam bentuk peleburan frontal menegak yang meresap rambut. Pada wanita yang mempunyai sejarah keluarga alopecia, sama ada reshengan atau kehilangan rambut dapat dikembangkan dalam jenis lelaki. Dalam kumpulan ini yang terdetensi secara genetik, tahap alopecia yang berbeza dapat diperhatikan walaupun tahap androgen adalah normal.

Baru-baru ini ia telah menjadi mungkin untuk merawat wanita dengan alopecia yang meresap jika mereka mempunyai ketumpatan rambut yang mencukupi di rantau ini. Penggunaan graf kecil dalam kebotakan corak wanita telah menjadi kaedah yang mudah dan berkesan untuk meningkatkan ketumpatan penutup rambut pada wanita, terutamanya di kawasan parietal dan frontal parietal. Di antara rambut yang ada diperkenalkan beberapa jenis transplant suku, dan hasil akhirnya kelihatan seperti peningkatan kepadatan penutup. Teknik pemindahan di dalam slot, tidak mencederakan tisu katil yang diterima, memaksimumkan rambut sedia ada.

Pada wanita dengan kebotakan pola lelaki, masalah dan pendekatan untuk rawatan dan pemindahan adalah sama atau serupa dengan lelaki yang kebotakan.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55]

Keputusan yang buruk

Berapa banyak orang yang tidak cekap menganggap hasil yang buruk seringkali tidak sempurna pemindahan atau disebabkan oleh penjagaan yang tidak wajar. Statistik berdasarkan 25 tahun pengalaman menunjukkan bahawa 85% pesakit selepas pemindahan rambut gembira dan ingin mengulangi prosedur. Daripada 15% daripada mereka yang tidak mahu meneruskan rawatan dan tidak berpuas hati, kira-kira 90% tidak melengkapkan rawatan seperti yang ditetapkan. Oleh itu, majoriti pesakit yang tidak berpuas hati adalah mereka yang tidak mahu melakukan usaha yang diperlukan. Dengan pengenalan teknik-teknik baru, bilangan pesakit yang berpuas hati meningkat dan skop gangguan yang diperbetulkan berkembang.

Dalam bidang transplantasi rambut terdapat revolusi. Pendekatan yang lebih tua yang menggunakan graf bulat yang besar tanpa perhatian kepada kualiti rambut kini menjadi kuno. Akibat kemajuan teknologi, kini mungkin untuk merawat pelbagai jenis kebotakan etiologi yang berbeza. Penggunaan teknik hari ini dan perhatian kepada perincian membuat kemungkinan pengembalian rambut hampir mencapai matlamat transplantasi yang sempurna: garis rambut semula jadi dan penampilan umum yang mempunyai tanda-tanda intervensi pembedahan yang tidak dapat dilihat.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Komplikasi prosedur transplantasi

trusted-source[60], [61], [62]

Pengsan

Pengsan boleh berlaku selepas pentadbiran beberapa mililiter anestetik. Ia juga boleh berlaku pada peringkat seterusnya prosedur. Anestesia dalam kedudukan mendatar biasanya menghalang permulaan keadaan ini.

trusted-source[63], [64]

Pendarahan

Wilayah occipital adalah zon pendarahan arteri yang paling kerap. Pendarahan ini sebaiknya berhenti dengan jahitan. Hemostasis yang mencukupi sering menghancurkan. Untuk melakukan ini, pembalut elastik digunakan yang ditapis pada zon penderma dan membuat tekanan sederhana yang berterusan selama 15-20 minit selepas pengumpulan kraf dan penutupan luka. Selepas sesi selesai, memampatkan tali pinggang dilaksanakan dan dipegang untuk 8-12 jam akan datang. Jika pendarahan berlaku selepas pengeluaran dari pejabat doktor pesakit, pesakit adalah disyorkan untuk memohon tangan pridavlivaniya pertama tetap dan kemudian pembalut bersih atau sapu tangan. Jika pendarahan tidak berhenti, ligation ditunjukkan. Jika pendarahan berlaku di kawasan penerima di mana implan diperkenalkan, penyingkiran tisu yang dipindahkan dan jahitan sumber pendarahan mungkin diperlukan. Selepas penyembuhan, biasanya terdapat parut kecil, yang kemudiannya boleh dikeluarkan dan, jika perlu, diganti dengan rasuah kecil.

trusted-source[65], [66], [67]

Edema

Edema pascaoperasi kulit kepala dan kulit dahi sering berlaku, terutama jika pemindahan sangat luas. Edema boleh dikurangkan dengan pemberian oral prednisolone. Edema biasanya melalui proses penyembuhan.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72], [73], [74], [75]

Jangkitan

Jangkitan berkembang dalam kurang daripada 1% kes, tetapi, bagaimanapun, ia harus dijaga dan dirawat.

Scarring

Scarring selepas pemindahan graft kecil dengan rambut jarang mencapai ukuran seperti itu untuk bertindak sebagai alasan untuk pertimbangan yang serius. Orang Negro kadang-kadang boleh membentuk keloids. Sekiranya anamnesis pesakit menunjukkan kemungkinan mengembangkan keloid, selepas sesi pertama, anda perlu berehat selama 3 bulan. Ini akan memberikan masa yang mencukupi untuk pembentukan keloid, dan mungkin akan menentukan sama ada untuk meneruskan rawatan.

Pertumbuhan rambut yang lemah

Ischemia, kelangsungan rambut yang lemah atau bahkan kehilangan kraf boleh menjadi hasil pemasangan yang terlalu ketat. Dalam sesetengah pesakit dengan rambut yang nipis, pertumbuhan penanaman yang dipindahkan boleh menjadi minimum, tanpa mengira kaedah pemindahan yang digunakan.

Berbeza

Pesakit dengan jumlah pemindahan yang terhad dan rambut biasa yang jarang berlaku mungkin mengalami kekurangan rambut sementara, tetapi pesakit sedemikian perlu dimaklumkan bahawa rambut semestinya akan tumbuh. Di kawasan occipital, fistulas arteriovenous kadang-kadang boleh dibentuk, yang mudah diasingkan dan disambungkan.

trusted-source[76], [77]

Penjagaan

Kepuasan terhadap keperluan transplantasi rambut estetika tidak terhad kepada reka bentuk sempadan frontal rambut dan kawasan lain, tetapi meluas untuk menyediakan pesakit dengan tips penjagaan yang betul. Sebaik sahaja pesakit mempercayakan diri mereka ke pakar transplantasi rambut, perlu memberi perhatian kepada keperluan semasa untuk meletakkan dan menjaga. Nasihat dan nasihat yang betul mengenai penjagaan diperlukan untuk memaksimumkan keberkesanan transplantasi dan kepuasan pesakit.

Di pasaran terdapat banyak produk penjagaan yang boleh dipercayai yang memperkayakan struktur dan memberikan penebalan rambut yang kelihatan. Untuk mencapai kesan penuh, anda memerlukan pengering rambut. Pesakit dengan nipis, rambut lurus perlu dirawat secara kekal. Walaupun ramai lelaki enggan menghadiri stylist, keengganan ini tidak sesuai dan harus diatasi. Doktor mungkin memerlukan cadangan atau bahkan memaksa rambut lencong, terutama pada pesakit dengan gred C atau D.

Sesetengah pesakit juga boleh mendapat manfaat daripada kulit kepala kulit kepala dengan lapisan Couvre atau penggunaan krim kulit kepala yang menyamai kulit. Produk ini membiasakan cahaya di kawasan dengan rambut yang jarang berlaku dan menjadikannya kurang ketara. Bagi setiap orang perlu menetapkan panjang rambut yang sesuai. Untuk melakukan ini, adalah dinasihatkan untuk menggunakan bantuan stylist pakar.

Nasihat dan arahan pesakit kepada pakar dalam bidang ini adalah tanggungjawab pakar bedah yang terlibat dalam pembinaan semula rambut, kerana penampilan akhir pesakit adalah faktor kritikal dalam kejayaan keseluruhan rawatan.

trusted-source[78], [79]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>