^

Penuaan kulit

Dia menarik muka dengan muka

Kulit lembab pada wajah hari ini agak biasa, dan ia tidak kelihatan menarik sama sekali - selalunya ia kendor, mempunyai warna pucat, dan kedutan muncul lebih cepat di atasnya.

Perubahan umur

Gerontologi adalah sains yang mengkaji proses penuaan, perubahan yang berkaitan dengan usia seseorang: aspek biologi, perubatan, sosial, psikologi, kebersihan dan ekonomi (sains penuaan).

Varieti kedutan dan penyebab penampilan mereka

Seperti yang anda tahu, dengan apa-apa jenis penuaan, terdapat satu tanda seperti, seperti kulit berkedut. Itulah sebabnya kebanyakan kaedah untuk membetulkan perubahan kulit berkaitan dengan usia secara langsung atau tidak langsung bertujuan untuk mengurangkan kedalaman dan keparahan kedutan.

Penuaan kulit biologi: jenis penuaan kulit

Terdapat perubahan pada kedua-dua epidermis dan struktur kulit. Khususnya, penurunan ketara dalam bilangan sel-sel epidermis baris gangguan keratinocyte pembezaan, keratinosit peningkatan dalam saiz, perubahan dalam nisbah ceramide atau lain-lain lipid kulit yang khusus menyediakan sifat ce halangan, termasuk pengekalan air dalam kulit.

Penuaan kulit: faktor pramatang dan semulajadi, penuaan

Penuaan adalah proses biologi kompleks metabolik dan perubahan struktur dan fungsi dalam badan yang menangkap organ-organ dan sistem dalaman dan tisu yang membentuk penampilan luar. Tisu-tisu yang membentuk penampilan luar, tentu saja, termasuk kulit, serta beberapa otot (khususnya, meniru otot wajah dan leher).

Hormon dan kulit

Hormon memainkan peranan penting dalam fisiologi kulit, jadi pelanggaran keseimbangan hormon segera memberi kesan kepada keadaannya. Sebagai contoh, ketidakseimbangan hormon tiroid boleh mengakibatkan kekeringan berlebihan kulit ...

Teori tekanan

Sebagai tindak balas kepada isyarat bahaya (rasa sakit, penampilan pemangsa, dan lain-lain), tubuh kita mula membina semula kegiatannya untuk memaksimumkan peluang melarikan diri - sama ada dengan cepat melarikan diri, atau memberi penolakan yang sangat kuat kepada musuh.

Keajaiban penjanaan semula kulit

Selalunya, membeli krim mahal "dari keriput" atau pergi ke salon kecantikan, wanita berharap untuk keajaiban. Bertentangan dengan semua argumen sebab, kebanyakan percaya bahawa terdapat alat yang akan membetulkan kulit seperti pembuat jam yang membaiki jam yang rosak.

Radikal bebas dan antioksidan

Radikal bebas - molekul atau atom mempunyai elektron berpasangan dalam orbit luar, yang menyumbang agresif dan keupayaan bukan sahaja untuk bertindak balas dengan molekul membran sel, tetapi juga untuk membuat mereka menjadi radikal bebas (berdikari reaksi avalanche).

Penuaan dan pemotretan

Dikatakan bahawa fesyen untuk tan disampaikan Paris legenda Coco Chanel, ketika Ia pulang dari pelayaran di Mediterranean, terpegun dengan pucat Parisian keindahan gangsa tan.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.