^

Implan: pengisi sintetik

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Walaupun kebanyakan bahan yang disuntik dan disemai digunakan untuk meningkatkan jumlah tisu lembut adalah asal biologi, beberapa bahan sintetik juga telah digunakan untuk tujuan ini, dengan kejayaan yang berlainan.

Beberapa bahan yang baru dibangunkan menjanjikan keperibadian dan kestabilan mereka.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Silikon cecair

Silikon adalah polimer dimethylsiloxanes. Silikon cecair adalah cecair yang jelas, tidak berwarna dan relatif tidak aktif. Sebagai bahan suntikan, sebelum memasuki Amerika Syarikat, ia mula-mula digunakan di Asia, Eropah dan Amerika Latin. Pada tahun 1963, Dow Corning (Amerika Syarikat) mencipta silikon perubatan cecair 360, dan kemudian - satu bentuk silikon bersih, MDX 4-4011.

Teknik pentadbiran silikon mungkin merupakan masa yang paling kritikal bagi rawatan yang berjaya. Ia mesti diperkenalkan ke dermis dan lemak dalam jumlah terkecil. Setiap zarah tertutup dalam kapsul berserabut pada minggu-minggu berikutnya. Peningkatan dan pengisian tisu adalah hasil daripada reaksi fibroblastik, dan bukan hanya kehadiran silikon. Reaksi fibrotik dan pembentukan kapsul berlaku dalam masa beberapa minggu. Sejak implan silikon membawa kepada keputusan yang konsisten, ia adalah perlu untuk mematuhi dengan berhati-hati yang melampau, dan di sini ia adalah sangat disyorkan bahawa pembetulan jelas tidak mencukupi.

Implantasi silikon diiringi oleh komplikasi serius yang telah dijelaskan, termasuk keradangan, densifikasi, perubahan warna, ulser, perpindahan dan pembentukan granuloma silikon. Perlu diingatkan bahawa banyak komplikasi yang diterangkan yang disebabkan daripada penggunaan implan silikon kesucian tidak diketahui atau silikon dicemari mengandungi minyak zaitun atau komponen lain, tidak silikon disucikan Dow Corning (MDX 4-4011). Silikon cair memperolehi kebenaran Pejabat Kawalan dan Kualiti Makanan dan Dadah untuk Penggunaan Ophthalmic dan Ortopedik pada tahun 1994. Walau bagaimanapun, silikon suntikan belum menerima kelulusan untuk digunakan untuk meningkatkan tisu dan tetap berbahaya kerana ketidakpatuhan prosedur.

Polymethyl methacrylate (Artecoll)

Mikrosfera polymethyl methacrylate (PMMA) (Artecoll, yang dihasilkan oleh Rofil Medical International, Belanda) digunakan di Eropah sebagai pengisi suntikan. Mikrosfera bersaiz 20-40 μm - cukup besar untuk tidak menjalani phagocytosis, tetapi cukup kecil untuk menggunakannya secara intradermal. PMMA dibekalkan dalam larutan kolagen 3.5% yang mengandungi 0.3% lidocaine. Mikrosfera mempunyai permukaan halus dan dalam 2 hari pertama ditutup dengan lapisan monosit, selepas 2 bulan - dengan lapisan fibroblas dan selepas 7 bulan - dengan kapsul berserabut. Tanda-tanda utama untuk penggunaan Artecoll adalah kedutan semulajadi dan kedut di muka. Biasanya, 1 ml ubat mencukupi untuk membetulkan lipatan di kawasan nadriposity, nasolabial lipatan, kendur pada sudut mulut dan untuk meningkatkan bibir. Artecoll tidak sesuai untuk pembetulan "kaki gagak", kerana mereka terlalu cetek.

Reaksi yang kerap untuk suntikan Artecoll adalah edema, eritema, sakit ringan dan gatal-gatal, yang berlangsung selama beberapa hari. Lain, komplikasi serius jarang terjadi. Walau bagaimanapun, akibat ketidakpatuhan kesannya, pesakit yang berpindah, mempunyai tindak balas atau jangkitan keradangan, tidak dapat menawarkan apa-apa rawatan alternatif selain daripada pengasingan tisu yang luas. Dalam istilah kosmetik, ini menjadikan bahan kurang menarik dan berbahaya. Pengalaman aplikasinya terhad dan keputusan jangka panjang tidak diketahui. Artecoll tidak diluluskan untuk digunakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah.

Bioplastique

Bioplastique (pengilang Uroplasty, Belanda) - putih, kuat bertekstur dua fasa polimer dengan fasa pepejal yang terdiri daripada microparticles bertekstur getah silikon tervulkan dan fasa cecair yang mengandungi hidrogel plasdonovy biocompatible. Ia adalah bahan suntikan lengai dengan batasan yang terdapat dalam silikon suntikan. Oleh kerana microparticles mempunyai diameter 100-400 μm, mereka tidak ditangkap oleh makrofaj, kerana phagocytosis adalah terhad kepada zarah yang mempunyai saiz kurang daripada 60 μm. Oleh kerana saiz zarah yang besar, Bioplastique tidak boleh disuntik ke dalam tisu permukaan, tetapi ia sesuai untuk penempatan subkutan. Ubat ini boleh digunakan untuk membetulkan parut retracted, pipi tenggelam, kecacatan bahagian belakang hidung, kecacatan kontur subkutan dan untuk meningkatkan bibir. Bioplastique terlalu besar untuk membetulkan lipatan, kedutan dan jaring yang cetek. Oleh kerana tindak balas fibroblast dan pemendapan kolagen berterusan selama beberapa minggu, memberikan peningkatan jumlah dan hasil jangka hayat, pembetulan kecacatan parut yang sengaja tidak mencukupi. Pembetulan hiper boleh menyebabkan pelanggaran kontur.

Beberapa kajian telah menunjukkan reaksi sel gergasi kepada Bioplastique sebagai badan asing. Analisis histologi menunjukkan reaksi keradangan yang agak ketara, yang berubah menjadi keradangan kronik apabila pembawa gel larut. Hidrogel digantikan oleh fibrin, dan kemudian - oleh fibroblas. Selepas 7 hari, makrofag bergabung ke sel-sel gergasi, kerana mereka tidak boleh phagocyte zarah-zarah ini. Sel-sel raksasa kekal dalam bentuk yang stabil di permukaan zarah.

Komplikasi timbul jika bahan disuntik secara dangkal ke dalam kulit, atau terlalu banyak bahan yang disuntik untuk membentuk massa yang dapat dirasakan padat. Dalam kes sedemikian, implan dan tisu sekeliling boleh dikeluarkan dengan mikroliposuction atau excision pembedahan. Pertimbangan mengenai ketidakpatuhan perubahan dan kemungkinan membangunkan tindak balas keradangan kronik membatasi penyebaran ubat ini. Ia tidak terdapat di Amerika Syarikat, dan penggunaannya tidak dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

PTTPE (polytetrafluoroethylene berpori)

Polytetrafluoroethylene berliang (Ultrasoft, pengeluar Tissue Technologies Inc., USA; Gore-Tex, pengeluar WL Gore, Amerika Syarikat) adalah amat biocompatible, alloplasts lengai karbon berasaskan, yang digunakan selama lebih 20 tahun untuk pembuatan prostesis vaskular selamat dan berkesan. Selepas permulaan penggunaan sebagai bahan vaskular pada tahun 70-an abad yang lalu, bidang pemakaian pPTFE telah diperluaskan kepada hernia dan operasi kosmetik rekonstruktif. Kelebihan bahan prostetik ini adalah mantap dan didokumenkan. PCTFE mempunyai mikrostruktur pelbagai paksi yang terdiri daripada nodul yang disambungkan oleh gentian nipis, dan dihasilkan dengan "saiz liang" yang berlainan. Ia mudah untuk digunakan, ia menyebabkan tindak balas tisu yang minimum dan tidak patogenik. Selepas implantasi, bahan itu mengekalkan kekuatan, ketebalan, saiz dan kelenturannya. Struktur mikrofibrillarnya membolehkan penembusan sel-sel dan penimbunan tisu penghubung tidak penting. Kajian komparatif dari pelbagai bentuk PPTPE menunjukkan keunggulan bentuk tubular (Soft-Form) sehubungan dengan kestabilan dan pertumbuhan tisu. Tumpukan tisu longitudinal dan lumen implan yang lebih baik memperbaikinya dan meminimumkan risiko penghijrahan. Sementara itu, penghijrahan fibroblas yang agak kecil ke dalam dinding implan menjadikan ia mudah dilepaskan.

SoftForm boleh didapati dalam kit yang merangkumi bahan untuk implantasi dan trocar pemotongan yang diletakkan di kannula luar. Implan adalah 5, 7 dan 9 cm panjang dan diameter 2.4, 3.2 dan 4 mm. Mereka digunakan untuk membetulkan lipatan nasolabial dan kawasan perioral, parut pada muka, kecacatan tisu lembut dan untuk meningkatkan bibir. Prosedur ini dilakukan di pejabat perubatan di bawah anestesia tempatan, setelah pelabelan yang berhati-hati terhadap kecacatan tisu lembut, lipatan atau kedutan dalam posisi tegak pesakit. Untuk mencapai pembetulan yang dikehendaki, adalah perlu untuk terowong dengan ketepatan trocar cavernter dari tisu subkutaneus di bawah kecacatan.

Apabila menggunakan Softform, terdapat dua komplikasi jangka panjang yang tidak boleh diterima. Perhatikan bahawa dalam beberapa minggu selepas implantasi bahan menjadi lebih padat (lebih terasa). Ia diandaikan bahawa ini adalah kerana memasuki dinding bahan - contohnya, ke dalam dinding tiub. Di samping itu, ramai pesakit menyatakan pemendekannya dalam arah membujur, terutamanya di bibir. Ini adalah akibat dari kesan "akordion" di dinding tebal tiub. Ultrasoft untuk implantasi di bibir dibuat dengan dinding yang lebih nipis (lebih lembut sebelum dan selepas implantasi) dan lebih lama. Hasil awal menunjukkan bahawa ciri-ciri implan ini meningkat dengan ketara berbanding dengan Softform.

Untuk membetulkan lipatan nasolabial, puncture kecil dibuat dalam lipatan, kira-kira pada tahap lekatan lisan, dan di kudis di sayap hidung. Tunneling tisu subkutaneus dibuat pada akhir trocar. Ketahanan yang berlebihan terhadap kemajuannya bermakna kedalaman tidak tepat, sementara trocar harus dikeluarkan dan dipindahkan, sebagai peraturan, sedikit lebih dalam. Apabila implan kelihatan dalam kedua-dua punca input dan output, kanula dan trocar diekstrak. Kulit di atas implan dipijat untuk merata kedudukan bahan, dan kelebihannya dipotong. Kedua-dua lumen daripada implan dibiarkan terbuka (untuk memasuki tisu penghubung), mereka tenggelam ke luka, dan tudung disemai dengan benang monofilament yang tidak dapat diserap. Untuk beberapa hari antibiotik tempatan dan oral yang diberikan. Dalam kebanyakan kes, punca input dan output menjadi tidak dapat dilihat selepas tempoh penyembuhan pendek, tetapi jika puncture tidak dijahit dengan betul, ia mungkin memerlukan sedikit pengisaran.

Apabila bibir diperbesar, prinsip yang sama digunakan seperti pembetulan lipatan nasolabial. Untuk bibir atas, hasil yang lebih baik diperoleh dengan peningkatan dalam sempadan merah dengan dua segmen implan, sambil mengekalkan bawang cupid. Implan segera di bawah hujung sempadan merah bibir atas. Pemasangan implan ketiga selepas 3 bulan selepas pembetulan awal rim merah boleh memberikan "kesan eversion", meningkatkan pembesaran. Teknik seperti "segi tiga" itu meningkatkan ketinggian menegak bibir. Bibir bawah biasanya diperbesarkan oleh satu implan panjang (9 cm) pada bibir keseluruhan, terletak di bawah pinggir sempadan merah. Komplikasi yang melibatkan penindasan jarang berlaku dan, dalam kebanyakan kes, melibatkan kecacatan dalam teknik. Bengkak dan kemerahan jangka pendek di atas tapak implantasi dijangka. Ultrasoft diluluskan untuk digunakan oleh Pejabat Kawalan dan Kualiti Makanan dan Dadah dan boleh didapati di Amerika Syarikat.

Ekzotoksin Botuliniçeskiy

Penggunaan exotoxin botulinum dalam pembedahan kosmetik baru-baru ini menjadi semakin meluas. Pengenalannya kepada kosmetologi adalah berdasarkan fakta bahawa lipatan pada wajah berkurangan secara signifikan pada pesakit yang dirawat dengan botulinum eksotoksin A (BTX-A) untuk blepharospasm idiopatik. Kesan BTX-A pada lipat dan garis disebabkan oleh fakta bahawa banyak daripada mereka dibentuk sebagai hasil pengurangan otot yang mendasari. Melemahkan atau melumpuhkan otot yang sepadan, BTX-A boleh menyebabkan melicinkan muka.

Sesetengah sifat BTX-A menjadikannya menarik untuk membetulkan lipatan kulit, sebagai alternatif kepada teknik pembedahan dan pengisian. BTX-A adalah lebih selamat, secara tempatan lebih berkesan, dan lebih mudah untuk digunakan. Di samping itu, toksin bertindak secara selektif dan terbalik; jadi ia memberikan sedikit kesan buruk.

Botulinum neurotoxin (BTX) dihasilkan oleh bakteria anaerobik Clostridium botulinum. Ia wujud dalam tujuh serotipe, dari A hingga G, yang mana paling kuat berkaitan dengan kelumpuhan otot seseorang ialah BTX-A. Walaupun serotype lain (misalnya, BTX-B dan BTX-F) sedang dikaji, hanya BTX-A tersedia secara komersil.

BTX-A menyebabkan lumpuh otot disebabkan oleh penetapan presinaptik pada ujung saraf cholinergik dan sekatan untuk melepaskan asetilkolin ke dalam cecair sinapsik neuromuskular. Mekanisme tindakan unik BTX-A menjadikannya sangat spesifik, yang membolehkan sedikit toksin memberi kesan yang jelas. Hal ini memungkinkan untuk mendapatkan kesan yang berkhasiat dari dos kecil, membuat kesan sistemik tidak mungkin.

Dalam dos terapeutik, BTX-A mula bertindak 2 hingga 3 hari selepas pentadbiran. Relaksasi otot maksimum berlaku kira-kira 1-2 minggu selepas suntikan, apabila serat otot mula menjadi atrofi. Proses ini berlangsung sehingga 4 minggu. Walaupun BTX-A membawa kepada sekatan tidak boleh pulih saraf cholinergic, pemulihan aktiviti otot biasa berlaku akibat pengubahsuaian dan penyembuhan resorption pertumbuhan penamatan aktif daripada axons dan pembentukan sinaps saraf baru. Kesan BTX-A berlangsung 3-6 bulan, selepas aktiviti enzim kembali ke sinapsur neuromuskular. Iaitu, kesan dadah itu berpanjangan. Walau bagaimanapun, perubahan histologi selepas pengenalan BTX-A dapat bertahan sehingga 3 tahun. Walaupun begitu, serat otot adalah normal dalam aktiviti dan kekuatan.

Pada masa ini, tiga persiapan BTX tersedia: Botox (dibuat oleh Allergan, USA), Dysport (dibuat oleh Ipsen, UK) dan Mysbloc BTX-B (dibuat oleh Elan Pharmaceutical, Amerika Syarikat). Secara klinikal, Botox adalah tiga hingga empat kali lebih tinggi daripada Dysport dalam kekuatan (dalam unit tetikus), dan dosnya mesti dipilih menurut ini. Botox boleh didapati dalam botol dan mesti dicairkan dengan larutan garam steril sebelum suntikan intramuskular. Setiap vial mengandungi 100 unit toksin jenis A C. Botulinum, 0.5 mg albumin manusia dan 0.9 mg natrium klorida dalam bentuk steril, lyophilized, tanpa pengawet. 100 unit Botox adalah jauh lebih rendah daripada dos purata mematikan yang dikira - (LD50) untuk orang purata seberat 70 kg (2500-3000 unit).

BTX-A berjaya digunakan untuk merawat lipatan di atas jambatan hidung, "kaki gagak", garis mendatar pada dahi, leher, liputan dagu dan garis halus. Ia juga digunakan untuk asimetri atau lumpuh muka untuk mengurangkan keberkesanan sebelah sihat. BTX-A ditadbir intramuscularly di sepanjang lipatan. Pendedahan toksin boleh berkisar dari sedikit kelemahan untuk melumpuhkan otot, yang bergantung kepada dos yang diberikan. Pakar klinik mesti menentukan bilangan tapak suntikan dan keparahan kesan selepas lumpuh. Jelas sekali, perlu untuk berhati-hati mempertimbangkan perbezaan individu dalam fungsi anatomi dan otot.

Suntikan BTX-A baru-baru ini telah berjaya digunakan sebagai langkah minimal invasif untuk mengangkat kening sementara. Dalam kes ini, 8-10 unit Botox dimasukkan ke dalam gentian sisi dan sisi dari otot bulat mata, di bawah sisi ketiga atau separuh alis. Suntikan ini melemahkan bahagian lateral otot bulat, meninggalkan kesan mengangkat pada alis mata tidak terpengaruh, yang mengakibatkan sedikit kenaikan bahagian sisi alis. Pada masa yang sama, pembetulan kaki angsa biasanya dilakukan pada sudut sisi mata.

Pengenalan BTX-A memberikan komplikasi yang sangat sedikit, dan kesannya dapat diterbalikkan. Komplikasi yang diketahui termasuk ptosis selepas dimasukkan ke dalam kawasan nadperium, sebagai hasil penghijrahan toksin melalui septum orbital ke otot mengangkat, dan sementara kendur kelopak mata yang lebih rendah selepas pembetulan kaki angsa. Juga, peninggalan alis selepas pembetulan lipatan frontal dilaporkan. Selain itu, BTX-A mempunyai sifat imunogenik, walaupun tiada kes penghasilan antibodi akibat penggunaan BTX-A dalam dos terapeutik untuk tujuan kosmetik telah diperhatikan.

Bentuk baru BTX, jenis botulinum toxin B, dalam ujian klinikal menunjukkan hasil yang menjanjikan. Ia berfungsi dengan lebih cepat, stabil selama-lamanya dalam penyelesaian (boleh disimpan) dan diluluskan oleh Pejabat Kawalan dan Kualiti Makanan dan Dadah untuk penggunaan saraf. Tempoh tindakan ubat ini belum jelas.

Dalam pembetulan minima lipatan kulit muka dan peningkatan tisu lembut, pendahuluan penting telah dibuat. Walaupun tidak ada bahan tunggal atau kaedah untuk semua kes klinikal, doktor diberikan pelbagai pilihan. Sementara itu, ketika kaedah moden sedang dibangunkan, penyelidikan terus berlanjut dengan perkembangan bahan-bahan baru. Kaedah suntikan dan implantasi, sebagai sebahagian daripada arsenal klinikal untuk peremajaan wajah, dialu-alukan oleh kedua-dua komuniti perubatan dan penduduk umum. Oleh kerana banyak kaedah telah dibangunkan baru-baru ini, untuk menjamin hasil yang dijangkakan, pengumpulan pengalaman dan analisa hasil jangka panjang diperlukan lagi.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.