^

Komponen kosmetik: emolien

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Emolien - ini adalah salah satu komponen utama kosmetik moden. Mari kita perhatikan ciri-ciri bahan ini, sifat berguna mereka untuk kulit, dan bagaimana mengenali mereka dalam soleknya.

Emolien adalah komponen kosmetik yang berlemak. Bahan ini menembusi stratum corneum, tetapi tidak menjejaskan lapisan dalam kulit. Emolien memberikan kulit rupa, kelancaran, keanjalan dan silkiness yang baik, tetapi tidak mempunyai kesan fisiologi. Kesan tindakan emolien adalah disebabkan oleh fakta bahawa bahan-bahan tersebut diperbetulkan dengan tegas dalam stratum corneum. Emolien boleh dibentangkan dalam bentuk lemak semulajadi, alkohol lemak, lanolin, lilin, eter atau silikon. Sebagai sebahagian daripada kosmetik, emollients dirujuk sebagai minyak mineral, alkohol stearic, cesarin atau dimethicone. Emolien memberikan kecekapan ringan, membolehkan diserap dan diedarkan ke atas kulit.

Tetapi sebagai tambahan kepada sifat positif, emo-dents boleh menjejaskan kulit dan negatif. Jadi, dalam kosmetik murah, asid lemak berbahaya digunakan sebagai emolien, yang menyebabkan kebergantungan comedogenic, menembusi stratum corneum dan tinggal di sana. Kebergantungan komedogenik muncul disebabkan oleh lanolin, minyak kelapa dan alkohol isostearik. Akibat pendedahan kepada bahan-bahan ini, jerawat atau ruam ringan muncul di kulit. Itulah sebabnya, apabila memilih kosmetik untuk penjagaan badan dan muka, perhatian khusus harus diberikan kepada komposisi kosmetik.

Setakat ini, semakin banyak pengilang kosmetik telah meninggalkan penggunaan emollients kulit yang tidak selamat dan menggantikannya dengan silikon. Emolien silikon dalam kosmetik tidak menjejaskan sel hidup dan membuat penggunaan kosmetik selamat.

trusted-source[1]

Apakah emosi itu?

Apakah emolien adalah komponen lemak kosmetik. Emolien bertanggungjawab terhadap sifat pengguna produk kosmetik. Terima kasih kepada emolien, krim dan lotion yang diedarkan dengan baik di atas kulit dan diserap. Jadikan kulit badan dan muka lembut, lembut, lembut. Emolien hadir dalam kedua-dua kosmetik profesional dan produk hiasan. Ia bergantung pada ketersediaan mereka, berapa lama solek akan berlangsung, dan bagaimana ia akan kelihatan pada kulit jenis atau yang lain.

Apabila digunakan pada kulit, emolien kekal di permukaan, secara beransur-ansur menembusi stratum corneum. Terima kasih kepada ini, solekan boleh mengambil masa yang lama. Tetapi tidak semua emolien selamat untuk kulit. Ada yang boleh menyebabkan reaksi alahan dan rupa jerawat. Biasanya, ini berlaku apabila menggunakan kosmetik berkualiti rendah dan murah. Dalam kosmetologi moden, emolen digantikan dengan silikon. Bahan ini mempunyai kesan yang sama seperti emolien, tetapi tidak menyebabkan tindak balas atau tindak balas negatif. Selain itu, terima kasih kepada silikon dalam kosmetik, pengeluar boleh mengawal kandungan lemak krim, konsistensi dan konsistensi syampu, losyen dan sifat pengguna kosmetik lain.

Mekanisme tindakan emosi

Emolen dalam Bahasa Inggeris bermaksud "satu cara pengurangan," yang sepenuhnya mencerminkan tugas utamanya - untuk melembutkan kulit. Kita boleh mengatakan bahawa kesan krim yang digunakan pada kulit adalah kesan 99% emolien. Emolien tidak menembusi jauh ke dalam kulit, masing-masing, tidak mempunyai kesan ke atas sel hidup. Tindakan mereka dalam pengertian sepenuhnya kosmetik perkataan adalah peningkatan sementara dalam penampilan kulit tanpa campur tangan aktif dalam fisiologinya.

Emolien - adalah lemak dan bahan-bahan lemak-suka, yang mempunyai harta yang dicatatkan pada corneum strata, menjadikan permukaan kulit licin dan lembut untuk disentuh. Penggunaan sebagai alkohol emolien lemak, lilin, ester, lemak semulajadi dan minyak, dan sebatian silikon tertentu (yang dipanggil minyak silikon). The emolien paling kerap dihadapi berikut: ceresin, minyak mineral, wax (lilin lebah, carnauba kandelily), isopropyl palmitate, stearyl alkohol, minyak kastor, silikon dan dimethicone dan cyclomethicone.

Emolien sebahagian besarnya menentukan kualiti pengguna produk kosmetik - kemudahan pengedaran pada kulit, penyerapan, penampilan, sensasi selepas permohonan kepada kulit (rasa kelancaran, kelembutan, sutera). Terutama penting adalah pemilihan komponen lemak dalam kosmetik hiasan, kerana ia bergantung pada bagaimana persamaan solek akan kekal, berapa lama ia akan berlangsung, dan sebagainya.

Tidak menghairankan bahawa peminat emo paling sering dipilih untuk alasan pemasaran, secara praktikal tanpa mengambil kira kesannya pada kulit.

Dalam kosmetik moden, minyak silikon semakin digunakan sebagai emolien, meninggalkan peranan aditif aktif kepada lemak dan minyak organik. Silikon memenuhi kriteria asas emolien lebih baik: apabila digunakan pada kulit, tinggal di permukaan, sementara melicinkan dan melembutkannya, dan tidak mempengaruhi sel hidup. Ketidakseimbangan biologi silikon adalah jaminan keselamatan mereka.

Populariti silicones juga dijelaskan oleh kualiti pengguna istimewa mereka. Mereka tidak melekit dan meninggalkan rasa kelembutan pada kulit. Dengan silikon, anda boleh membuat pelbagai jenis produk kosmetik, bermula dengan krim dan syampu dan kemasan hiasan kosmetik. Lebih-lebih lagi, silikon boleh mengawal sifat-sifat produk kosmetik - boleh membuat komposisi yang akan dirasai oleh pengguna sebagai lebih ringan, atau sebaliknya, lebih lemak, meninggalkan kulit atau lapisan pelindung rambut untuk memberikan gincu rintangan atau asas.

Krim Emolen

Krim Emolen adalah alat yang sangat baik untuk penjagaan kulit muka dan badan. Kesan utama krim emollient adalah bahawa selepas penggunaan pertama ia menjadikan kulit rapi, lembut, elastik, menghilangkan kekeringan dan kekasaran. Oleh kerana emolen adalah komponen lemak dari kosmetik, mari kita lihat emolien yang paling popular.

  • Emolen dari produk petroleum - bahan seperti minyak mineral, parafin dan jeli petroleum. Bahan-bahan ini tidak menembusi kulit dan neutral secara biologi. Mereka membentuk filem nipis pada kulit dan menghalang penyejatan air.
  • Parafin adalah bahan berwarna yang cair apabila dipanaskan. Ia adalah orang yang memberi lemak kepada produk kosmetik.
  • Paraffin jeli atau Vaseline - membentuk filem yang tidak kelihatan pada kulit, yang mempunyai kesan pelembab.
  • Minyak mineral diserap dengan sempurna oleh kulit dan seperti emolien terdahulu membentuk satu filem nipis untuk mengekalkan kelembapan pada kulit.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Emotikena dengan dermatitis atopik

Emollients dengan dermatitis atopik mempunyai kesan pemujaan dan pencegahan. Tetapi bahan-bahan ini berguna hanya jika ia benar-benar selamat dan tidak menjadi punca kebergantungan comedogenic. Dermatitis atopik adalah penyakit kulit alergi keradangan, yang sering mempunyai bentuk kronik. Gejala utama penyakit ini adalah gatal-gatal yang teruk. Sebagai peraturan, penyakit ini muncul pada masa kanak-kanak awal dan mempunyai tiga tahap perkembangan, yang menggantikan satu sama lain apabila pesakit tumbuh.

Emothenes dengan dermatitis atopik mempunyai kesan terapeutik, mereka melembutkan kulit dan melegakan gatal-gatal. Selain produk kosmetik dengan emolien, orang yang mempunyai dermatitis atopik menetapkan ubat anti-radang untuk kegunaan luaran. Terapi luar dengan dermatitis atopik adalah kaedah rawatan yang paling berkesan, dan dana dengan emolien adalah pilihan yang ideal untuk rawatan dan penjagaan kulit yang sakit.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Emoen untuk kanak-kanak

Emolien untuk kanak-kanak menyediakan pembersihan dan pelembab kulit. Mereka menghalang penampilan kekeringan dan membentuk lapisan halangan pelindung pada kulit, yang mengembalikan keseimbangan air-lipid kulit. Tujuan utama penggunaan emolien untuk kanak-kanak adalah memulihkan kawasan kulit yang rosak. Emolien adalah sangat diperlukan dalam rawatan dermatitis kulit atopic.

Emolien untuk kanak-kanak boleh dalam bentuk cair dan berkrim. Penggunaan satu bentuk atau yang lain bergantung kepada masalah kulit. Oleh itu, jika kanak-kanak mempunyai kulit kering dan mengelupas, kelebihan diberikan kepada krim ringan dan susu untuk dijaga dengan emosi. Jika dermatitis atopik ditunjukkan dalam kekeringan ketara bahagian-bahagian tertentu badan, disarankan untuk menggunakan krim dan salap dengan emolien. Kekerapan penggunaan bergantung pada tahap kerosakan kulit, tetapi tidak boleh melebihi empat prosedur untuk meletakkan kekasih emo pada kulit bayi setiap hari. Penggunaan harian kosmetik kanak-kanak dengan emolien adalah pencegahan yang berkesan untuk dermatitis atopik dan penjagaan yang sangat baik untuk kulit bayi yang lembut.

trusted-source[14], [15]

Emolien dalam kosmetik

Emolien dalam kosmetik adalah komponen lemak ubat. Diterjemahkan dari bahasa Inggeris, bunyi emolien seperti cara pengurangan dan ini sepenuhnya mendedahkan fungsi asas dan sifat-sifat bahan tersebut. Banyak pakar kosmetik mendakwa bahawa kesan penggunaan pertama produk adalah 90% bergantung kepada kualiti emosi yang digunakan. Itulah bagaimana mereka bertanggungjawab terhadap kualiti kosmetik pengguna. Dan ini adalah penyerapan, pengedaran pada kulit dan hasil selepas penggunaan. Terima kasih kepada emosi, selepas penggunaan pertama kosmetik anda boleh merasakan bahawa kulit menjadi lebih lembut, lebih lembut, lebih elastik.

Emolen adalah lemak yang menembusi lapisan kulit yang horny dan dipasang di sana. Oleh kerana itu, kulit menjadi lembut, lembut dan lebih rapi. Semakin banyak pengeluar memilih minyak silikon sebagai emolien. Bahan-bahan ini tidak memberi kesan kepada sel-sel kulit yang hidup dan silikon inertness biologi - jaminan keselamatan untuk badan. Silikon juga popular kerana ciri-ciri pengguna mereka. Dengan bantuan mereka, mencipta pelbagai produk kosmetik, segala-galanya daripada syampu dan perapi untuk rambut solek. Silikon adalah emolien, yang memberikan rintangan produk kosmetik, boleh menghasilkan kosmetik untuk semua jenis kulit dan pelanggan ingin - ringan dan lemak krim gincu tahan, krim dan banyak lagi.

Emolien adalah komponen kosmetik yang tidak diperlukan. Emolien bertanggungjawab terhadap ciri-ciri kosmetik pengguna dan sifatnya. Di samping itu, emolien membantu dalam rawatan dermatitis atopik di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Dan ini membuktikan keperluan kehadiran mereka dalam kosmetik, untuk penjagaan kulit sepenuhnya.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.