^

Lapisan kulit

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Lapisan pertama - horny

Secara rasmi, stratum corneum adalah bahagian paling atas lapisan yang dipanggil epidermis. Tetapi dalam kosmetologi ia biasanya dianggap secara berasingan, kerana ia adalah tindakan kebanyakan kosmetik yang diarahkan kepadanya. Stratum corneum adalah filem nipis di permukaan kulit, yang boleh dibangkitkan dengan jarum dan membentuk dinding lepuh apabila dibakar. Jika anda meletakkannya di bawah mikroskop, anda boleh melihat banyak skala lut (skala horny, atau corneocytes), yang dibina daripada protein khas - keratin. Sekali skala bersisik adalah sel hidup, tetapi dalam proses pembangunan, organel nukleus dan selular telah hilang. Sejak saat sel tersebut kehilangan nukleusnya, secara rasmi menjadi mati. Tugas utama sel-sel mati ini adalah melindungi apa yang ada di bawahnya. Dengan kata lain, mereka melakukan peranan yang sama seperti skala cicak atau bulu burung. Kecuali mereka kelihatan kurang menarik.

Skala ketat bersambungan antara satu sama lain, bersambung dengan pertumbuhan khas pada membran. Dan keseluruhan ruang di antara lapisan-lapisan serpihan horny dipenuhi dengan bahan yang merupakan campuran lipid (lemak). Bahan antara sel berperanan yang sama dengan batu bata simen dalam dinding bata, iaitu. Mengikat serpihan horny di kalangan mereka dan memastikan integriti keseluruhan struktur. Memiliki sifat-sifat penghalau air, bahan interstellar stratum corneum tidak membiarkan air dan bahan larut air memasuki kulit, dan tidak membenarkan kehilangan air yang berlebihan dari kedalaman kulit. Ini kerana lapisan horny bahawa kulit adalah penghalang yang boleh dipercayai yang melindungi kita dari persekitaran luar dan bahan asing (kita akan bercakap lebih lanjut mengenai halangan kulit kemudian).

Perhatikan bahawa bahan yang membentuk produk kosmetik adalah asing kepada kulit, kerana mereka tidak termasuk dalam badan. Menjalankan tugas utamanya - untuk melindungi tubuh dari sebarang pengaruh luaran, kulit tidak tergesa-gesa untuk "mengambil" orang yang tidak dikenali itu dan cuba menghalang penembusan bahan kosmetik di dalamnya. Sesetengah kosmetik boleh memusnahkan atau melemahkan lapisan pelindung kulit, dan kemudian akan kehilangan kelembapan, dan sensitiviti terhadap faktor persekitaran akan meningkat.

Tidak kira bagaimana kuat skala dan tidak kira bagaimana balas mereka "simen", ujian yang setiap hari terdedah kepada kulit, begitu besar sehingga corneum strata adalah sangat cepat haus (seperti pakaian haus). Output yang alam telah mendapati keluar dari keadaan ini adalah jelas - jika pakaian itu dipakai, ia mesti berubah. Oleh itu reput penimbang horny terbang dari permukaan kulit dan menjadi debu rumah biasa yang mengumpul di rak buku dan di bawah sofa (sudah tentu, dalam pendidikan debu menyumbang bukan sahaja kepada kulit kita, tetapi kulit adalah sumbangan yang sangat tinggi).

Stratum corneum adalah apa yang kita lihat ketika kita melihat kulit, dan ia juga merupakan titik utama pengaruh untuk produk kosmetik. Walau bagaimanapun, pembentukannya bermula pada kedalaman epidermis, dan terdapatnya proses yang mempengaruhi penampilannya. Bekerja dari luar, kita boleh menghiasi stratum corneum, memperbaiki sifat-sifat permukaan (menjadikannya lebih halus dan plastik), dan melindungi dari kerosakan. Namun, jika kita ingin mengubah strukturnya dengan ketara, impak mesti bermula dari dalam.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Lapisan 2 - epidermis

Tugas utama epidermis adalah pengeluaran stratum corneum. Matlamat ini dikhaskan untuk kehidupan sel-sel utama epidermis, yang dipanggil keratinosit. Kerana sebagai kematangan keratinocy bergerak ke permukaan kulit. Selain itu, proses ini diatur dengan baik agar sel-sel bergerak ke atas dalam satu lapisan, "bahu ke bahu".

Lapisan epidermis yang paling rendah, di mana sel-sel secara berterusan membahagi, dipanggil basal. Kadar pembaharuan kulit bergantung pada bagaimana secara intensif sel-sel lapisan basal dibahagikan. Walaupun banyak kosmetik berjanji untuk merangsang pembahagian sel dalam lapisan basal, pada hakikatnya, hanya sedikit yang mampu ini. Dan ini bagus, kerana di bawah keadaan tertentu kulit, rangsangan pembahagian sel lapisan basal tidak diingini.

Pada membran basal antara keratinosit basal duduk sel-sel yang bertanggungjawab untuk pembentukan pigmen (melanosit) terletak sedikit di atas sel-sel imun yang bertanggungjawab bagi pengiktirafan bahan-bahan asing dan mikroorganisma (sel-sel Langerhans). Jelasnya, dadah yang menembusi lebih mendalam daripada stratum corneum akan memberi kesan bukan hanya keratinosit, tetapi juga sel-sel sistem imun dan sel-sel pigmen. Satu lagi jenis sel yang terdapat di epidermis - sel Merkel - bertanggungjawab untuk sensitiviti sentuhan.

trusted-source[5]

Lapisan 3 - dermis

Dermis adalah sejenis tilam lembut di mana epidermis terletak. Dari epidermis dermis dibatasi oleh membran basal. Ia mengandungi darah dan limfa yang menyuburkan kulit, sedangkan epidermis tidak mempunyai saluran darah dan sepenuhnya bergantung pada dermis. Asas dermis, sebagai asas kebanyakan kasur, adalah "mata air". Hanya dalam kes ini ia adalah serat khas, dibina daripada protein. Serat yang terdiri daripada protein kolagen (serat kolagen), yang bertanggungjawab bagi keanjalan dan kekukuhan dermis, dan gentian terdiri daripada elastin protein (gentian elastin), membenarkan kulit untuk meregangkan dan kembali kepada keadaan sebelumnya. Ruang antara "mata air" dipenuhi dengan "pembungkusan". Ia terbentuk oleh bahan seperti gel (terutamanya asid hyaluronik) yang memegang air. Walaupun dermis sebahagiannya dilindungi daripada pengaruh luaran oleh epidermis dan stratum corneum, kerosakan secara beransur-ansur terkumpul di dalamnya. Tetapi ia berlaku agak perlahan, kerana semua struktur dermis sentiasa dikemas kini. Sekiranya proses pembaharuan berjalan sama rata sepanjang hayat, kulit sentiasa segar dan muda. Walau bagaimanapun, seperti proses penuaan melambatkan semua maklumat di dalamnya, yang membawa kepada pengumpulan molekul rosak, mengurangkan keanjalan kulit, kedutan.

Antara serat adalah sel utama dermis - fibroblas. Fibroblas adalah kilang-kilang biosintetik yang menghasilkan pelbagai sebatian (komponen matriks antara dermis, enzim, molekul isyarat, dll).

Derma tidak dapat dilihat dari luar. Tetapi pada keadaan strukturnya, ia bergantung kepada sama ada kulit kelihatan elastik atau lesu, sama ada ia licin atau berkedut. Malah warna kulit bergantung sebahagiannya pada dermis, kerana peremajaan memberikan darah kulit yang mengalir melalui saluran dermis. Pada atrofi derma dan epidermis, kulit mendapat warna kekuningan kerana kelembapan subkutaneus kletchat.

trusted-source[6]

Lapisan ke-4 - tisu lemak

Tisu lemak, seperti namanya, mengandungi lemak. Dan dia harus berada di mana dia berada. Semua orang, mungkin, perlu mendengar penghargaan yang dikagumi seorang gadis langsing - "dia tidak mempunyai gram lemak." Walau bagaimanapun, jika ini benar, gadis itu akan mewakili pandangan yang menyedihkan. Malah, tiada keindahan tanpa lemak, kerana ia adalah tisu lemak yang memberikan bentuk bulat, dan kulit - kesegaran dan kelancaran. Di samping itu, ia melembutkan pukulan, mengekalkan haba dan pada jangka masa tertentu wanita membantu dalam sintesis hormon seks wanita. Tisu lemak terdiri daripada lobules yang dipisahkan oleh tisu berserabut. Di dalam lobule terletak sel-sel lemak, mirip dengan kantong dengan lemak, dan juga melewati saluran darah. Mana-mana pelanggaran kualiti tisu lemak - pengumpulan lemak yang berlebihan dalam sel-sel, penebalan partisi antara lobula, bengkak, keradangan, dll, mempunyai kesan buruk terhadap penampilan.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.