^

Wajah kulit muka

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sistem vaskular kulit sangat rumit. Tetapi beberapa kata tentang hal itu perlu dikatakan, kerana banyak kosmetik dan prosedur yang ditujukan untuk "merangsang peredaran darah", "toning dan penguatan kapal kulit," dll. Sebilangan kecacatan kosmetik mempunyai asal usul vaskular, sebagai contoh, asterisk vaskular, tempat bertakung selepas keradangan, "hidung merah", dan sebagainya.

Kulit adalah koleksi sel-sel hidup (sel-sel epidermis, dermis dan lemak subkutaneus), bahan intercellular - aktiviti sel produk (cth, kolagen, asid hyaluronik, lipid intercellular corneum strata) dan struktur tidak bernyawa (penimbang horny). Untuk menjejaskan sel hidup, ia mengambil masa, kerana sistem hidup berubah perlahan. Perubahan pesat dalam sistem hidup bermakna sama ada kemusnahan atau keadaan kejutan.

Walau bagaimanapun, struktur yang terdiri daripada unsur tidak hidup, iaitu stratum corneum, boleh diubah. Sebagai contoh, anda boleh menenunnya dengan kelembapan supaya ia membengkak, anda boleh menyulingnya dengan lemak supaya ia menjadi lebih licin, anda boleh sebahagiannya mengelupasnya, dan lain-lain. Semua ini akan membawa kepada perubahan pesat dan ketara dalam penampilan kulit - kadang-kadang dalam masa beberapa minit.

Perubahan struktur hidup yang menjalani, lebih sukar untuk diperhatikan, kerana ia berlaku untuk minggu, bulan atau bahkan tahun. Oleh itu, untuk memahami apa yang sebenarnya menjadikan kulit produk kosmetik tertentu, kesannya perlu dibahagikan kepada dua kumpulan - kesan ke atas sel-sel kulit dan kesan ke atas corneum strata. Saya mesti mengatakan bahawa ini adalah tugas yang sangat sukar. Tetapi ia boleh sebahagian besarnya diselesaikan jika anda tahu betapa bahan-bahan kosmetik tertentu boleh menembusi kulit, mereka akan bertindak ke atas struktur yang berbeza kulit, yang mereka bertemu di jalan raya, dan entah bagaimana atau perubahan lain dalam kehidupan dalaman kulit itu mencerminkan pada penampilannya.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Rawatan asterisk vaskular di muka

Perkara yang paling menghina, terutamanya wanita, apabila urat labah-labah kelihatan bukan hanya pada kaki, tetapi juga pada muka. Ada cara alternatif yang dapat membantu untuk membuat asterisk tidak kelihatan lagi dan jauh sekali untuk membentuk brek yang baru.

Topeng buah dan sayuran

Apricot Mask: 4 aprikot daging digunakan pada kulit muka selama 10-15 minit. Keluarkan topeng dengan pad kapas lembab atau serbet, kemudian gosokkan sekali lagi dengan losyen.

Topeng Peach: perpecahan pic separuh. Lap kulit muka dengan separuh pic. Selepas 20 minit, basuh jus pic dengan air. Adalah dinasihatkan untuk memohon topeng pada waktu pagi, 1 jam sebelum meninggalkan rumah.

Topeng pisang: menghancurkan pisang dan memohon bau yang terhasil ke muka. Selepas 20 minit, keluarkan topeng dengan cakera kapas yang dibasahkan dalam air sejuk.

Mask ceri-currant: untuk menjadikannya anda perlu memerah jus dari buah beri ini. Adalah baik untuk merendam jus yang diperoleh kain kasa atau kain kapas bersih. Sapukan untuk menghadapi dan tunggu 10 minit. Kemudian bersihkan bekas masker dengan air, pada suhu bilik.

Masker timun: anda perlu jus segar 1 timun, saiz sederhana dan kain kain kasa, dilipat dalam beberapa lapisan. Kasa kental dalam jus timun digunakan pada muka. Selepas 20 minit, bilas muka anda dengan air.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.