^

Analisis ANTARA semasa mengandung

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis ANTARA pada kehamilan adalah perlu untuk menyerahkan tanpa gagal, pada penetapan pada akaun dalam perundingan wanita. Di bawah konsep jangkitan TORCH adalah disebabkan definisi beberapa jangkitan - toxoplasmosis, rubela, sitomegalia, herpes, klamidia, gonorea, listeriosis.

Lebih baik, tentu saja, untuk mengambil ujian untuk jangkitan ini sebelum pembuahan. Tetapi pada peringkat awal perkembangan janin, ada juga peluang untuk melawan jangkitan dengan kerosakan minimum pada janin. Sebagai contoh, jika jangkitan berjangkit berlaku dalam tempoh 14 hari selepas persenyawaan, ia akan menyebabkan kematian janin, dan jika kehamilan boleh dijalankan, kanak-kanak akan mengalami pelbagai kelainan perkembangan. Jika jangkitan berlaku pada 11-12 dan pada 25-26 minggu, janin boleh membina pelbagai kecacatan organ dalaman, dan janin juga boleh menyebabkan kematian janin intrauterin. Jika jangkitan berlaku pada masa yang lewat daripada 26 minggu, kemudian membangunkan keradangan yang lebih teruk daripada organ-organ janin, yang membawa kepada hipertropi tidak normal mereka, menjejaskan sistem saraf, dan meningkatkan kemungkinan kelahiran pramatang.

Analisis toxoplasmosis semasa kehamilan

Analisis untuk toksoplasmosis dalam kehamilan diberikan selepas rawatan wanita dalam perundingan wanita. Agen penyebab toxoplasmosis adalah parasit, yang boleh dijangkiti dari haiwan dalam negeri, terutamanya dari kucing atau dengan makan daging termodengan yang tidak diproses. Jika sebelum konsepsi seorang wanita telah memindahkan toxoplasmosis dalam bentuk laten, maka dia telah membentuk imuniti yang kuat, sehingga anak masa depan tidak terancam. Jika fakta jangkitan utama ditubuhkan pada trimester pertama, maka kebarangkalian jangkitan pada kanak-kanak adalah 15-20%, jika pada trimester ke-2 - 30%, pada trimester ketiga - 60%. Untuk mengelakkan jangkitan, anda perlu memantau kebersihan diri, makan daging panggang, membersihkan tandas haiwan kesayangan dan jangan sentuh dengan kucing jalanan.

Biasanya, jika tiada antibodi IgM dalam darah, maka tidak ada toksoplasmosis sama ada. Jika antibodi IgM dikesan dalam darah (yang menunjukkan tahap akut) untuk toxoplasmosis, perlu memulakan rawatan secepat mungkin, dan juga untuk menjalankan pemeriksaan tambahan. Sekiranya antibodi IgG dikesan dalam darah, ini menunjukkan jangkitan sebelumnya, dan antibodi dalam darah akan berterusan selama sepuluh tahun lagi. Dalam toksoplasmosis akut semasa mengandung sebagai tambahan kepada rawatan ibu ditunjukkan ultrasound janin - untuk memastikan bahawa kanak-kanak itu tidak diperbesarkan hati dan limpa tidak dibesarkan ventrikel serebrum, dan tiada kecacatan lain.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Ujian Rubella untuk kehamilan

Analisis untuk rubella semasa kehamilan dilakukan bersama dengan ujian lain untuk jangkitan. Arah untuk analisis ini diberikan pada permulaan kehamilan untuk memberi masa untuk menetapkan rawatan dalam kes pengesanan patogen.

Menggunakan ujian untuk rubella, anda boleh menentukan sama ada ada antibodi dalam darah. Jika ibu masa depan mengalami rubella pada peringkat awal kehamilan, kemungkinan anak akan mengalami katarak, cacat dan cacat jantung meningkat dengan ketara. Sekiranya penyakit itu diperbetulkan selama 11 hingga 16 minggu, risiko patologi yang teruk dikurangkan, dan pelanggaran minimum ditetapkan selepas 20 minggu.

Sekiranya seorang wanita hamil mempunyai kecurigaan untuk mengalami rubella dalam bentuk laten, maka anda perlu mendapatkan nasihat daripada pakar penyakit berjangkit dan menjalani ujian tiga kali ganda dan ultrasound untuk menghalang perkembangan patologi pada bayi yang belum lahir. Jika selepas pemeriksaan tiga kali ganda, fakta-fakta anomali di dalam pod disahkan, doktor mengesyorkan bahawa kehamilan terganggu. Oleh itu, adalah lebih baik untuk lulus ujian rubella selama setengah tahun sebelum perancangan konsepsi, dengan ketiadaan antibodi terhadap penyakit ini, sudah tiba masanya untuk menghidupkan dan mengaktifkan pengeluaran antibodi G-G.

Analisis klamidia semasa kehamilan

Analisis klamidia semasa kehamilan dilakukan bersama dengan ujian lain untuk jangkitan. Arahan untuk analisis ini diberikan pada kehamilan awal, untuk mendapatkan masa untuk menetapkan rawatan dalam hal pengesanan patogen. Chlamydia boleh dikenalpasti dalam dua cara - mengambil pengambilan dari vagina atau uretra, atau mengambil darah dari vena dan mengujinya untuk kehadiran antibodi. Kaedah diagnosis yang paling berkesan adalah pengesanan antibodi kepada klamidia dalam darah. Jika antibodi dalam jumlah yang kecil, maka kita boleh menilai bahawa penyakit itu kronik dan wanita itu adalah pembawa. Sekiranya peratusan antibodi tinggi, maka ini menunjukkan satu peningkatan dalam jangkitan.

Chlamydia juga boleh memberi kesan kepada kesihatan janin di peringkat awal, tetapi jika seorang wanita sebelum ini mengalami chlamydia dan mempunyai peratusan kecil antibodi darah ke patogen semasa mengandung tidak berlaku berulang, risiko adalah minimum. Sekiranya penyakit itu berada di peringkat akut, maka kursus terapi antibakteria tertentu ditetapkan. Ambil ubat-ubatan yang tidak melalui plasenta dan tidak boleh menyebabkan kemudaratan yang lebih besar kepada janin. Di samping itu, kursus ubat antibakteria perlu pendek dan lengkap dengan diagnosis kawalan beberapa hari selepas penarikan dadah.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Analisis untuk herpes semasa kehamilan

Analisis untuk herpes semasa kehamilan dijalankan bersamaan dengan ujian lain untuk jangkitan. Arah untuk analisis ini diberikan pada kehamilan awal, untuk mempunyai masa untuk menetapkan rawatan dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan dalam kes pengesanan patogen.

Herpes merujuk kepada penyakit virus, ia mudah dikenali oleh ruam gelembung ciri khas. Terdapat dua jenis herpes virus - salah satu daripada mereka menjejaskan membran mukus hidung, mulut, mata, dan yang lain hanya mempengaruhi kawasan alat kelamin. Virus ini boleh dijangkiti semasa seks dan oleh titisan udara, tetapi juga oleh herpes boleh dijangkiti secara vertikal jika wanita hamil mempunyai bentuk kronik atau akut penyakit ini.

Ia adalah penting untuk diuji untuk herpes pada trimester pertama kehamilan, kerana dalam tempoh ini virus daripada memasuki tubuh janin boleh membawa kepada kematian atau teruk pathologies akhirnya tidak serasi dengan kehidupan, serta pengguguran.

Antibodi kepada herpes mula dikeluarkan seawal 14-21 hari selepas virus masuk ke dalam badan, jadi tidak sukar untuk mendiagnosis herpes seperti mana-mana jangkitan obor yang lain. Untuk memastikan hasilnya dapat dipercepatkan, lebih baik mengambil bahan untuk analisis pada waktu pagi, pada perut kosong, dan membuat pengambilan makanan awal selewat-lewatnya 8 jam kemudian. Juga, adalah mustahil untuk mengambil analisis selepas permulaan rawatan - ini akan memberikan hasil palsu yang sengaja.

  • Jika penunjuk S / CO <0.9, maka hasilnya boleh dianggap negatif.
  • Jika S / CO 0.9 adalah 1.1, maka hasilnya boleh dianggap ragu.
  • Jika keputusan S / CO> 1,1, maka hasilnya boleh dianggap positif.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Analisis untuk sitomegalovirus semasa kehamilan

Analisis sitomegalovirus semasa mengandung sangat penting dalam kehamilan. Jenis virus ini mudah menembusi plasenta ke dalam janin dan bukan sahaja membawa kepada jangkitan, tetapi juga mempengaruhi pembentukan malformasi perkembangan yang teruk. Ujian antibodi dilakukan pada trimester pertama kehamilan untuk menilai kemungkinan risiko janin apabila ia berkembang. Peraturan pensampelan darah untuk analisis sitomegalovirus sama seperti keseluruhan kompleks TORCH.

Sekiranya seorang wanita mempunyai antibodi lama terhadap cytomegalovirus dalam darahnya, ia bermakna bahawa dia telah dijangkiti lebih awal, tetapi sekarang antibodi tidak menunjukkan ancaman yang jelas kepada janin. Untuk mengelakkan ketakutan, ubat-ubatan yang meningkatkan imuniti, serta kompleks vitamin disyorkan.

Walau bagaimanapun, jika antibodi jenis yang berbeza dikesan dalam darah, adalah ciri jangkitan akut, maka perlu serius mengambil perhatian dalam pengurusan kehamilan selanjutnya. Walaupun jika penyakit itu sendiri tidak secara klinikal menyebabkan gambaran ganas dalam seorang wanita, janin tertakluk kepada janin dalam utero. Pada peringkat ini, seorang wanita ditetapkan sebagai kompleks ubat antivirus dan ubat-ubatan yang bertanggungjawab untuk modulasi imun. Pada masa akan datang, wanita perlu menjalani "ujian tiga" untuk memastikan jangkitan yang dipindahkan tidak menyebabkan janin untuk membina kecacatan.

Analisis untuk sitomegalovirus semasa kehamilan harus diberikan sedini mungkin, tetapi masih lebih selamat untuk mengambil ujian untuk jangkitan sitomegalovirus sebelum konsepsi kanak-kanak untuk mempunyai idea taktik atau faktor risiko selanjutnya.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Analisis kesakitan pada kehamilan

Analisis kesengsaraan semasa kehamilan semasa mengandung merujuk kepada ujian mandatori, seperti jangkitan sitomegalovirus merujuk kepada kompleks TORCH, iaitu penyakit yang mempengaruhi produktiviti dan kesihatan janin. Pemeriksaan antibodi untuk penyakit dari kumpulan ini termasuk dalam senarai ujian mandatori bukan sahaja untuk wanita hamil, tetapi juga untuk mereka merancang untuk merancang kehamilan.

The keinginan besar konsep (IgG-antibodi bertindak sebagai penunjuk jangkitan), iaitu kehadiran antibodi kepada patogen tertentu menunjukkan bahawa ibu boleh menjadi pembawa patogen, mempunyai bentuk kronik atau akut penyakit ini. Bergantung kepada bentuk antibodi dalam darah, bilangan mereka, anda boleh menetapkan masa jangkitan jangkitan. Untuk jangkitan pembiakan, ini sangat penting, sejak awal maklumat ini tersedia, semakin besar kemungkinan hasil kehamilan yang berjaya. Siasatan kesengsaraan juga menyediakan asas untuk ujian tambahan, terutamanya jika, berkaitan dengan jangkitan, perkembangan anomali janin tersirat.

Jika antibodi dalam darah ditentukan oleh jenis IgG- dan IgM, ia menunjukkan bahawa jangkitan telah berlaku baru-baru ini, kerana antibodi IgM jenis yang biasanya hilang selepas 3 bulan atau lebih, dan mencapai tempoh 2-3 tahun, bergantung kepada ejen dan kepekatannya . Ia juga penting untuk mengambil kira bahawa orang yang mempunyai antibodi AIDS dan HIV dalam darah tidak dapat dikesan kerana penindasan imuniti dan oleh sebab itu dalam hal ini adalah lebih baik untuk melakukan diagnostik PCR.

Agar tidak membahayakan kesihatan bayi, lebih baik mengambil ujian TORCH pada masa kehamilan. Pengesanan antibodi jenis IgM dalam darah menunjukkan tahap penyakit yang akut, dan antibodi seperti IgG menunjukkan bahawa wanita itu pernah menderita penyakit sebelum ini atau merupakan pembawa.

trusted-source[58], [59], [60], [61]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.