^

Analisis hormon semasa kehamilan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis hormon semasa hamil adalah wajib, biasanya dilakukan sebaik sahaja wanita hamil mendaftar dalam perundingan wanita.

Juga, reanalisis dapat diberikan dalam kes seperti berikut:

 • Kebarangkalian keguguran adalah tinggi. Terutama jika dalam sejarah sudah ada keguguran, pencabulan berterusan kitaran haid (sebab ini - tahap hormon seks wanita yang rendah).
 • Risiko keguguran atau detasmen sebahagian daripada plasenta pada usia awal (5-12 minggu kehamilan). Dalam keadaan ini, analisis untuk HG perlu diambil sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
 • Kebarangkalian tinggi keabnormalan genetik dalam kanak-kanak yang belum lahir. Sekiranya disyaki kelainan genetik, tiga ujian ditetapkan: alpha-fetoprotein (AFP), HG, dan tahap estriol. Ujian ini memungkinkan untuk mendapatkan hasil yang paling boleh dipercayai.

Sebelum mengambil ujian untuk hormon, anda perlu makan apa-apa lemak, manis pada waktu pagi, 12 jam sebelum derma darah. Pada malam apa-apa beban, jantina, ia juga perlu untuk mengecualikan apa-apa beban hyperemotional.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Siapa yang hendak dihubungi?

Analisis hCG semasa mengandung

Analisis hCG semasa mengandung memberikan maklumat mengenai nisbah peratusan hormon gonadotropin chorionic. Definisi jenis hormon ini dalam darah menunjukkan kehamilan. Tetapi perubahan peratusan hgch menunjukkan perubahan patologi atau fisiologi dalam tubuh ibu masa depan. HCG dihasilkan oleh sel-sel cangkang embrio, terima kasih kepada hormon yang dihasilkan bahawa kehamilan tidak berhenti, dan embrio mengetatkan pada rongga rahim.

Untuk menyerahkan analisis diperlukan pada waktu pagi, pada perut kosong. Sekiranya tidak ada cara untuk menderma darah pada waktu pagi, maka anda boleh mengambilnya pada masa yang lain, tetapi sebelum itu, tidak ada makan untuk 4-6 jam. Hormon itu mula dikeluarkan ke dalam darah wanita pada hari ke-6 ke-6 selepas persenyawaan, peratusannya dalam darah adalah 25-150 mU / ml. Peratusan maksimum hGH mencapai 9-11 minggu kehamilan dan 21000 - 291 000 mU / ml.

Peratusan hCG memberi peluang untuk mengesahkan fakta kehamilan pada tarikh awal dan paling tepat menetapkan tempoh tersebut. Nilai tinggi hormon diperhatikan jika:

 • Fetus mempunyai kecacatan perkembangan, sindrom Down.
 • Seorang wanita hamil mempunyai diabetes mellitus.
 • Gestosis hamil.
 • Gestagen buatan telah digunakan.
 • Kesuburan telah ditetapkan dalam pelbagai kehamilan.

Tahap rendah hg ialah:

 • Pada ancaman keguguran.
 • Dengan kehamilan yang belum berkembang.
 • Dengan kematian janin atau kelewatan dalam perkembangannya.
 • Apabila kehamilan berlebihan.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Ujian darah untuk TTG semasa kehamilan

Analisis TTG darah semasa menghabiskan masa mengandung untuk menganggarkan atau menghargai, bagaimana kelenjar tiroid mengatasi fungsi tersebut. Analisis kandungan hormon merangsang tiroid pada kehamilan 24-28 minggu harus dijalankan untuk:

 • Untuk mengesan thyrotoxicosis dalam manifestasi subklinikal.
 • Mengesan hasil terapi supresi hypertrophy tiroid dengan hormon tiroid.
 • Diagnosis pada thyrotoxicosis tepat pada masanya dan penurunan tahap TSH dalam wanita hamil.
 • Mendedahkan. Jika ibu masa depan menyembunyikan kencing manis daripada wanita hamil.

Darah untuk analisis pada TTG harus diambil pada waktu pagi, pada perut kosong, makan terakhir harus dibuat paling lambat 8 jam yang lalu. Sebelum memberikan ujian darah, jangan sekali-kali anda memulakan rawatan perubatan, kerana ini akan memberi kesan kepada keputusan akhir. Jika rawatan telah dijalankan, lebih baik menderma darah dua minggu selepas penamatan kursus rawatan. Hari sebelum penghantaran tidak dapat dikurangkan secara fizikal, dan hiperaktif emosi adalah kontraindikasi, makanan harus bersandar dan tidak terlalu tinggi kalori. Juga mustahil untuk menderma darah ke TTG jika prosedur berikut dilakukan sehari sebelum:

 • Rengografi, fluorografi.
 • Ultrasound.
 • Pemeriksaan rektum.
 • Prosedur fisioterapeutik.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Analisis tiga kali semasa kehamilan

Analisis triple semasa kehamilan dilakukan pada 16-18 minggu kehamilan dan mesti dibuat oleh setiap ibu masa depan. Ujian ini termasuk kajian triple - kajian tahap hCG (0.5-2.0 MoM), AFP (0.5-2.0 MoM) dan estriol (0.5-2.0 MoM). Penurunan dalam tahap penunjuk ini kepada tahap yang lebih kecil akan menunjukkan pembentukan pada masa depan kanak-kanak kelainan kromosom dan keabnormalan lain dalam pembangunan. Tetapi data analisis bukanlah diagnosis akhir, dengan persetujuan wanita yang mereka lakukan analisis tambahan - kajian cairan amniotik. Dan jika diagnosis itu disahkan, maka persoalan pengurusan lanjut kehamilan, tetapi dalam banyak kes, walaupun hasil penyelidikan, kelahiran anak-anak yang cukup sihat.

Darah diserahkan untuk dianalisis pada perut kosong pada waktu pagi. Sambutan terakhir makanan ringan, bukan berkhasiat tidak boleh lebih awal daripada 8 jam yang lalu. Menurunkan tahap penunjuk ujian triple menunjukkan:

 • Ketidaksempurnaan plasenta, perenashivanii janin.
 • Patologi perkembangan kanak-kanak masa depan, ibu mengandung diabetes.
 • Kebarangkalian kemungkinan keguguran atau kelahiran pramatang.
 • Nilai rendah estriol menunjukkan perkembangan malnutrisi organ dalam janin.

Peningkatan tahap penunjuk ujian triple menunjukkan penyimpangan berikut:

 • HCG tinggi boleh berlaku dengan berlebihan dan kehamilan yang tidak wajar, diabetes, gestosis ibu, ubat hormon semasa kehamilan.
 • AFP tinggi berlaku dengan kecacatan dalam tiub saraf dan perkembangan otak pada anak yang belum lahir, kematian janin, ancaman penamatan kehamilan.
 • Estriol tinggi adalah apabila membawa kanak-kanak besar, beberapa buah buah.

Analisis hormon pada kehamilan menjadikannya mungkin untuk mengelakkan atau mengenal pasti pada peringkat awal kemungkinan penyimpangan pada janin. Juga, analisis hormon disyorkan sebelum konsepsi kanak-kanak, menyedari kemungkinan risiko semasa kehamilan dan yakin dengan kesihatan anak-anak masa depan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.