^

Analisis biokimia semasa kehamilan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis biokimia semasa mengandung merujuk kepada ujian mandatori. Dengan bantuan ujian darah biokimia, anda boleh mengetahui tentang kehadiran penyakit keradangan di dalam tubuh, mengenal pasti pelanggaran dalam kerja semua sistem dan organ.

Untuk analisis mengambil darah vena pada perut kosong, pada malam itu adalah lebih baik untuk tidak makan makanan dengan pengawet, makanan berlemak, hanya minum air yang lebih baik. Analisis dilakukan pada pendaftaran, pada 28 dan 34 minggu.

Pemeriksaan terperinci darah memungkinkan untuk mengetahui tentang petunjuk seperti:

 • Kandungan protein (albumin, globulin).
 • Kandungan pecahan lipid (fosfolipid, trigliserida, dan lain-lain).
 • Kandungan pecahan karbohidrat, glukosa.
 • Kandungan enzim (cholinesterase, creatine kinase, lipase, dan sebagainya).
 • Keadaan keseimbangan elektrolit (peratusan besi, kalium, magnesium, natrium, fosforus, dan sebagainya).
 • Pengenalpastian penanda kekurangan zat besi - besi serum, LHS, transferrin, ferritin.
 • Kandungan bilirubin dalam darah.
 • Kandungan urea, kreatinin, urea.
 • Kandungan antibodi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Siapa yang hendak dihubungi?

Analisis untuk ferritin dalam kehamilan

Analisis ferritin dalam kehamilan adalah nilai diagnostik yang hebat. Berdasarkan analisis data yang boleh mengenal pasti di peringkat awal pembangunan anemia kekurangan zat besi, dan semasa hamil adalah sangat penting, kerana kekurangan zat besi biasanya mengalami bukan sahaja ibu tetapi juga janin (mencetuskan pembangunan kekurangan oksigen).

Dengan bantuan analisis, mungkin tidak hanya untuk mendiagnosis anemia pada waktunya, tetapi juga untuk menilai toko besi di dalam tubuh, untuk mengenal pasti keradangan kronik, untuk mendiagnosis penyakit tumor.

Analisis untuk feritin adalah kaedah paling mudah untuk mendiagnosis ferritin. Ia juga membolehkan anda untuk menilai kualiti asimilasi besi berkadar dengan peratusan ferritin dalam darah. Normal ferritin 13-150 g / l. Jika kenaikan peratusannya do400 g / l atau lebih, maka ia menunjukkan pathologies hati dalam fasa akut atau kronik kegagalan buah pinggang kronik, dalam penyakit neoplastic tertentu (karsinoma paru-paru, kanser kolon, luka carcinoma hati, prostat, leukemia dalam fasa akut, penyakit Hodgkin). Apabila kandungan ferritin kurang daripada 10-15 g / L kekurangan zat besi membangun tidak rumit.

Darah untuk analisis adalah lebih baik diambil pada waktu pagi, pada perut kosong, makan terakhir tidak boleh lebih awal dari 8 jam yang lalu, dan makanan harus ringan dan bukan kalori. Juga, analisis tidak dapat dijalankan jika rawatan dijalankan secara selari.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Analisis gula dalam kehamilan

Analisis gula semasa mengandung diberi berulang kali sepanjang tempoh kehamilan. Ibu masa depan menyumbangkan bukan sahaja air kencing, tetapi juga darah untuk gula - jadi anda boleh memantau sebarang perubahan fisiologi di dalam tubuhnya dan pada waktunya untuk melihat apa-apa pelanggaran seperti diabetes.

Kehamilan adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada perkembangan diabetes, jadi dalam kedudukan "menarik", anda perlu memberi perhatian khusus kepada tahap glukosa dalam darah dan air kencing. Kumpulan risiko termasuk wanita hamil yang:

 • Mereka mempunyai kecenderungan keturunan untuk diabetes.
 • Hamil berusia lebih dari 35 tahun.
 • Hamil mempunyai berat badan berlebihan atau menetapkan hakikat obesiti.
 • Awalnya kehamilan adalah rumit atau berakhir dengan keguguran.
 • Hamil dirawat untuk ketidaksuburan dengan hormon.
 • Wanita hamil sudah mempunyai anak-anak besar (ini menunjukkan bentuk penderaan diabetes).

Untuk menjalankan analisis mengenai gula semasa mengandung, perlu dua kali - untuk 8-12 dan 30 minggu. Jika pada penghantaran pertama peningkatan kepekatan gula dalam darah dicatatkan, ujian TSH tambahan dilakukan untuk memeriksa bagaimana pankreas menghadapi tugasnya. Hak untuk memberi darah kepada gula pada waktu pagi, dengan perut kosong, agar tidak mendapat hasil yang salah.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Analisis pembekuan semasa mengandung

Analisis pada coagulogram semasa kehamilan harus dilakukan dengan benar oleh setiap wanita. Dengan bantuan analisis ini, anda dapat mengetahui betapa cepatnya darah dan pendarahan dihapuskan secara fisiologi. Pemindahan kadar kebergantungan boleh menyebabkan komplikasi yang serius dalam kehamilan. Oleh itu, kecenderungan untuk trombosis boleh mencetuskan strok, serangan jantung, trombosis vena, dan juga menyebabkan pengguguran. Juga, kadar darah tinggi yang tinggi boleh menjejaskan kesihatan janin - membawa kepada pembentukan keabnormalan otak.

Sepanjang kehamilan, coagulogram perlu dianalisis sekurang-kurangnya tiga kali. Untuk menyerahkan sampel darah diperlukan pada perut kosong, makan terakhir tidak boleh lebih awal daripada 8 jam yang lalu. Sekiranya terdapat penyelewengan dalam keputusan ujian pembekuan, anda mungkin perlu membetulkan semula darah atau melakukan pemeriksaan tambahan. Sekiranya wanita mengandung mempunyai vena varikos, penyakit hati atau patologi autoimun, analisisnya perlu diberikan lebih dari tiga kali, walaupun kehamilan adalah tanpa komplikasi yang berbahaya.

Analisis biasa untuk pembekuan semasa kehamilan:

 • Nilai APTTV ialah 17-20 s;
 • Kepentingan fibrinogen - sehingga 6.5 g / l;
 • Kepentingan antikoagulan lupus tidak hadir;
 • Bilangan platelet ialah 131-402 ribu / mkl;
 • Nilai prothrombin ialah 78-142%;
 • Waktu Thrombin ialah 18-25 s;
 • Nilai D-dimer ialah 33-726 ng / ml;
 • Nilai antithrombin III ialah 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Analisis lupus semasa kehamilan

Analisis lupus dalam kehamilan perlu dijalankan tanpa gagal, kerana penyakit ini boleh berlaku dalam bentuk yang tidak dinyatakan, tetapi kemudiannya menyukarkan perjalanan kehamilan. Lupus semasa hamil boleh menyebabkan:

 • Pre-eclampsia adalah keadaan yang teruk di mana fungsi buah pinggang terjejas dan tekanan darah meningkat.
 • Tidak menghiraukan kehamilan. Separuh kehamilan dengan lupus secara spontan diganggu atau menyebabkan kematian mati.
 • Kelahiran sebelum tempoh.
 • Keterlambatan pertumbuhan intrauterin dan perkembangan janin.
 • Trombosis plasenta. Kerana pertindihan imun, sebilangan besar janin dibentuk di lupus, dan ini membawa kepada penurunan kebolehtelapan plasenta dan kekurangan nutrien dan oksigen dalam janin.

Apabila lupus disahkan dalam wanita hamil dalam bentuk kronik, rejimen rawatan individu bersedia untuk tidak hanya menyokong tubuh ibu tetapi menyokong pertumbuhan dan perkembangan normalnya. Sekiranya antibodi Ro dan La dikesan dalam darah seorang wanita, ini bermakna bahawa anak masa depan akan mempunyai lupus neonatal, yang ditunjukkan oleh ruam dan penurunan tahap platelet. Tetapi selepas 3-6 bulan penyakit itu berlalu, tetapi mungkin bayi itu akan mempunyai patologi jantung ringan yang memerlukan rawatan tambahan.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Analisis untuk antibodi semasa kehamilan

Analisis untuk antibodi semasa kehamilan dijalankan untuk mengecualikan kemungkinan konflik rhesus antara ibu dan bayi yang belum lahir. Jika ibu masa depan mempunyai Rh negatif, dan janin adalah positif, ia sering menjadi sebab keguguran atau mencetuskan penyakit hemolitik dalam bayi. Ia adalah lebih baik untuk menangani isu ini untuk menentukan kumpulan darah rhesus dan untuk mengenal pasti sama ada terdapat alloimmune antibodi erythrokytik dalam darah sebelum merancang kehamilan atau peringkat awal, untuk mengambil langkah yang perlu untuk ibu-ibu mengandung. Jika ibu masa depan adalah positif Rh, dan janin adalah negatif, maka kehamilan tidak terancam, dan tidak ada sebab untuk perkembangan penyakit hemolitik.

Antibodi adalah protein tertentu, meningkatkan tahap sesetengahnya boleh menjejaskan kesihatan anak yang belum lahir. Sekiranya kandungan antibodi lebih tinggi dari 1: 4, ia perlu menjalani lebih banyak ultrasound untuk memantau janin. Sekiranya sepanjang kehamilan, titer antibodi tidak meningkat, maka ini adalah prasyarat untuk menjayakan janin yang berjaya.

Untuk memberikan darah untuk ujian antibodi pada kehamilan adalah lebih baik pada waktu pagi dan tidak makan terlalu banyak lemak dan makanan protein pada malam itu. Apabila mengesahkan fakta Rh-konflik dan dengan titer antibodi yang tinggi, keputusan dibuat mengenai merokok khas kehamilan.

Analisis biokimia semasa mengandung memungkinkan untuk mengikuti perubahan dalam tubuh ibu mengandung semasa kehamilan dan pada tahap awal untuk mendiagnosis keabnormalan dan memastikan rawatan yang berkesan dan betul terhadap masalah.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.