^

Analisis kotoran semasa mengandung

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis tinja selama kehamilan ditetapkan untuk memastikan tidak ada penyakit saluran gastrointestinal dan untuk mengecualikan kemungkinan serangan helminthic. Juga, dengan bantuan analisis najis, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai masalah pencernaan, mendapatkan maklumat mengenai metabolisme, dan juga mempelajari tentang penyakit tersembunyi organ-organ dan sistem lain. Di samping itu, rujukan kepada analisis tinja boleh berlaku apabila gangguan pencernaan hamil atau jangkitan usus berlaku.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Penyediaan dan prosedur untuk penghantaran najis semasa hamil

Sebelum meletakkan najis analisis perlu untuk meninggalkan dadah dan X-ray Sebaliknya pemeriksaan usus, yang boleh mengubah fungsi saluran gastrousus dan memberikan hasil yang palsu, dan berpegang kepada diet anda untuk sekurang-kurangnya lima hari sebelum tarikh penghantaran bahan untuk kajian ini jika perlu.

Spesimen kotoran mesti diambil di makmal di dalam bekas khas yang diperbuat daripada plastik atau kaca, yang boleh dibeli di farmasi. Untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat, lebih baik mengambil sampel najis pada waktu pagi. Untuk ketepatan analisis, sampel najis perlu diambil menggunakan kuku di empat tempat yang berbeza. Sekiranya analisis terhadap najis untuk kehadiran Giardia di dalamnya ditetapkan, dan lain-lain, maka diperlukan 15-20 minit untuk dihantar ke makmal.

Siapa yang hendak dihubungi?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.