^

Analisis TSH pada kehamilan dalam 1, 2 dan 3 trimester: tafsiran penunjuk

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 27.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

TTG dalam kehamilan mungkin tidak begitu penting seperti di bawah keadaan normal. Kawalan fungsi tiroid adalah sangat penting bagi wanita dan wanita yang sihat dengan disfungsi tiroid sedia ada. Lagipun, perkembangan kanak-kanak itu bergantung pada fungsi banyak organ wanita, termasuk fungsi kelenjar tiroid.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Petunjuk untuk prosedur analisis TTG semasa kehamilan

Tanda-tanda untuk pemeriksaan tahap TSH - adalah kemunculan gejala yang merupakan ciri hipotiroidisme - a, keuntungan mengantuk tidak mencukupi berat badan, rupa edema padat, gangguan trophism kulit. Jika anda mempunyai gejala-gejala ini, ia dirujuk kepada bentuk klinikal hipotiroidisme di kalangan wanita hamil, supaya peperiksaan dalam kes-kes seperti semestinya. Tetapi apa yang harus dilakukan jika perjalanan hypothyroidism adalah subklinikal. Dalam kes sedemikian, jika seorang wanita ingin melahirkan anak yang sihat, kaedah merancang kehamilan yang sihat haruslah terlebih dahulu. Peperiksaan sebelum kehamilan di ibu dalam kes-kes tersebut harus termasuk dan pemeriksaan fungsi kelenjar tiroid.

TTG dalam merancang kehamilan boleh menjadi ujian skrining yang akan menentukan sama ada terdapat pelanggaran terhadap wanita. Norm TTG ketika merancang kehamilan harus berada dalam 0.4-4.0 mIU / l. Jika seorang wanita mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid atau dia mengambil rawatan untuk patologi tiroid, maka tahap TSH ketika merancang kehamilan tidak boleh melebihi 2.5 mIU / l. Tahap ini akan membolehkan implan embrio dan berkembang secara normal.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Persediaan

Penyediaan untuk analisis ini tidak mempunyai arahan khusus. Sehari sebelum tinjauan, tidak digalakkan minum alkohol, nikotin dan ubat-ubatan. Jika seorang wanita menggunakan thyroxine atau ubat lain untuk merawat fungsi kelenjar tiroid, maka untuk hari anda perlu berhenti mengambilnya.

Bagaimana cara mengambil TTG semasa kehamilan? Ini dilakukan di makmal pagi pada perut kosong. Pensambilan darah Venous dijalankan dengan pemeriksaan berikutnya selama beberapa hari.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Siapa yang hendak dihubungi?

Teknik analisis TTG semasa kehamilan

Penentuan serum atau plasma hormon tiroid-stimulasi (TSH) diiktiraf sebagai kaedah sensitif dalam diagnosis hipotiroidisme primer dan sekunder. TTG dikumuhkan oleh kelenjar hipofisis anterior dan merangsang penghasilan dan pengeluaran thyroxine dan triiodothyronine kelenjar tiroid. Walaupun kepekatan TSH dalam darah sangat rendah, ia cukup untuk berfungsi dengan fungsi normal kelenjar tiroid. Pelepasan TSH dikawal oleh HGH Releasing Hormone (TRH) yang dihasilkan oleh hypothalamus. Tahap TTG dan TRH berkait rapat dengan tahap hormon tiroid. Apabila terdapat hormon tiroid yang tinggi dalam darah, jumlah TGH yang lebih kecil dikeluarkan oleh hipotalamus, jadi kurang TSH dilepaskan oleh kelenjar pituitari. Kesan yang bertentangan akan berlaku apabila terdapat penurunan dalam hormon tiroid dalam darah. Proses ini dikenali sebagai mekanisme maklum balas yang negatif dan bertanggungjawab untuk mengekalkan tahap hormon ini dalam darah.

Prestasi biasa

Norm TTG semasa kehamilan dalam trimester mempunyai perbezaan, yang dikaitkan dengan tahap sintesis T3 dan T4 yang berlainan sepanjang kehamilan. Penunjuk yang berbeza mungkin berbeza dalam makmal yang berlainan, tetapi terdapat purata tahap TSH yang dicadangkan pada masa yang berlainan:

  1. TTG dalam kehamilan pada trimester pertama sepatutnya berada dalam lingkungan 0.1 - 2.5 mIU / l;
  2. TTG pada kehamilan pada trimester kedua hendaklah dalam lingkungan 0,2 - 3,0 mIU / l;
  3. TTG pada kehamilan dalam 3 trimester hendaklah dalam had 0,2 - 3,5 mIU / l.

Sekiranya terdapat penyelewengan apa-apa nilai, maka penilaian menyeluruh mengenai fungsi tiroid dilakukan. Untuk melakukan ini, periksa tahap TSH, T3 dan T4 pada kehamilan, yang boleh membincangkan tentang fungsi tertentu kelenjar tiroid.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Peranti untuk analisis

Peranti untuk melakukan analisis tahap TSH menggunakan antibodi monoklonal. Satu set ELISA digunakan untuk mengukur kepekatan hormon tiroid-stimulasi (TSH) dalam serum manusia. Kit TTG ini berdasarkan prinsip enzyme immunoassay fasa pepejal. Ia menggunakan antibodi monoklonal unik yang diarahkan kepada penentu antigenik distintik pada molekul TSH yang utuh. Antibodi anti-TTG tetikus monoklonal digunakan untuk melumpuhkan fasa pepejal (telaga pada plat microtiter). Antibodi kambing anti-TTG dalam penyelesaian konjugat enzim. Sampel ujian bertindak balas pada masa yang sama dengan kedua-dua antibodi, di mana molekul TSH adalah "tersepit" di antara fasa pepejal dan antibodi enzim berkaitan. Selepas 60 minit pengeraman pada suhu bilik, telaga dibasuh dengan air untuk membuang antibodi berlabel yang tidak terikat. Penyelesaian TMB ditambah dan diinkubasi selama 20 minit, yang membawa kepada perkembangan warna biru. Pembangunan warna dihentikan dengan menambahkan penyelesaian berhenti untuk membentuk warna kuning dan pengukuran dibuat pada spektrofotometer pada panjang gelombang 450 nm. Kepekatan TTG adalah berkadar terus dengan keamatan warna sampel. Kepekatan minimum TSH yang dikesan oleh kit ini ialah 0.2 μIU / ml.

Menaikkan dan menurunkan nilai

Meningkatkan TSH semasa kehamilan adalah salah satu tanda makmal hipotiroidisme pada wanita, dan oleh itu ketidakcukupan hormon dan kanak-kanak. TSH bertambah dengan kepekatan normal T4 dan T3 ditakrifkan sebagai hipotiroidisme subklinikal. Penyebaran hipotiroidisme subklinikal semasa kehamilan dianggarkan dari 2% hingga 5%. Ini hampir selalu tanpa gejala. Wanita dengan hipotiroidisme subklinikal lebih kerap daripada wanita dengan eutilroidisme mempunyai aktiviti positif antibodi kepada TPO. Hipotiroidisme subklinikal dikaitkan dengan hasil yang tidak baik untuk ibu dan anak, kebanyakannya mencadangkan penggantian thyroxine pada wanita dengan hipotiroidisme subklinikal. Walau bagaimanapun, walaupun rawatan dengan tiroksin meningkatkan hasil kebidanan, ia tidak dapat dibuktikan bahawa ia mengubah perkembangan neurologi jangka panjang kepada anak-anak. Akibat TSH kanak-kanak yang tinggi tidak terhad kepada berat lahir rendah. Seorang kanak-kanak boleh dilahirkan dengan tanda hipotiroidisme kongenital. Patologi ini dicirikan oleh perkembangan organ dalaman yang tidak mencukupi, dan terutamanya berkaitan dengan otak. Dengan hipotiroidisme kongenital yang tidak didiagnosis, kanak-kanak mengalami defisit neurologi kognitif yang mendalam.

TSH yang tinggi dan kehamilan beku boleh mempunyai sambungan langsung. Sejak hormon tiroid menyokong kehamilan, merangsang fungsi badan kuning, kekurangan mereka boleh menyebabkan kehamilan mati.

Daripada TTG yang lebih rendah pada kehamilan jika kenaikan atau peningkatannya berbahaya. Pertama sekali, anda perlu memahami bahawa kita tidak boleh mempengaruhi sintesis TTG secara langsung melalui ubat-ubatan. Sekiranya badan telah menaikkan TSH, ini menunjukkan bahawa tahap T3 dan T4 berada di bawah normal. Oleh itu, perlu meningkatkan konsentrasi hormon ini, dan TSH, masing-masing akan meningkat. Jika latar belakang TSH yang tinggi adalah T3 dan T4 yang rendah, maka rawatan memerlukan hormon tiroksin. Pengenalan levothyroxine adalah rawatan untuk pilihan hipotiroidisme ibu. Wanita hamil memerlukan dos yang lebih tinggi kerana pertumbuhan pesat tahap TSH meningkat hasil estrogen fisiologi, meningkatkan pengangkutan plasenta dan metabolisme T4 ibu dan peningkatan kelaziman hormon tiroid. Semasa mengandung, perubahan dos thyroxine adalah kira-kira 2-2.4 μg / kg / hari. Dalam hipotiroidisme teruk semasa beberapa hari pertama, dos tiroksin kepada dua kali penggantian akhir yang dicadangkan bagi dos harian boleh diberikan dengan cepat menormalkan kolam thyroxin Extrathyroidal untuk mengurangkan penggantian dos muktamad. Wanita yang sudah pada tiroksin sebelum mengandung, sebagai peraturan, perlu meningkatkan dos harian mereka, secara purata, 30-50% lebih tinggi daripada dos yang sebelum konsepsi. Dosis tiroksin juga bergantung kepada etiologi hipotiroidisme. Wanita perlu dipantau setiap 4-6 minggu untuk nilai T4 dan TSH sebelum penghantaran.

Kekurangan iodin diet pada ibu membawa kepada gangguan sintesis hormon tiroid dalam ibu dan janin. Nilai yang rendah hormon tiroid merangsang peningkatan pengeluaran HBG dalam kelenjar pituitari, dan TSH tinggi merangsang pertumbuhan kelenjar tiroid, yang membawa kepada zobam ibu dan janin. Oleh itu, punca TSH tinggi mungkin tidak begitu banyak tahap rendah T3 dan T4, dan pada mulanya ia mungkin kekurangan iodin. Di kawasan dengan kekurangan iodin yang teruk, nodul tiroid mungkin terdapat pada 30% wanita hamil. Kekurangan iodin yang teruk di kalangan wanita hamil dikaitkan dengan peningkatan insiden keguguran, lahir mati, dan peningkatan kadar kematian perinatal dan bayi.

Tahap normal hormon tiroid diperlukan untuk penghijrahan neuron, myelination dan perubahan struktur lain dalam otak janin. Sejak hormon tiroid yang diperlukan sepanjang kehamilan, kekurangan iodin memberi kesan kepada kedua-dua pengeluaran hormon tiroid ibu dan janin dan pengambilan iodin tidak mencukupi boleh membawa kepada akibat buruk. Khususnya, kekurangan iodin pada ibu dan janin semasa mengandung menjejaskan fungsi kognitif anak. Kanak-kanak yang ibu mengalami kekurangan iodin semasa kehamilan mungkin memperlihatkan cretinism, yang dicirikan oleh ketidakupayaan intelektual yang mendalam, pekak dan gangguan motor. Kekurangan iodin adalah punca utama kekurangan intelektual yang boleh dicegah di seluruh dunia.

Dalam kes sedemikian, penggunaan levothyroxine untuk meningkatkan paras T3 dan T4 dan untuk menurunkan TSH tidak digalakkan, ia perlu terlebih dahulu untuk mendamaikan tahap kekurangan iodin. Iodomarin dengan peningkatan TSH semasa kehamilan adalah dalam hal ini ubat pilihan untuk rawatan kekurangan iodin. Semua wanita hamil dan menyusui dengan masalah ini harus mengambil iodomarin, yang mengandungi 150-200 mikrogram iodin setiap hari.

Hyperthyroidism adalah kurang biasa daripada hypothyroidism, dengan kekerapan anggaran semasa kehamilan sebanyak 0.2%. TSH yang rendah dalam kehamilan dan tahap T4 yang tinggi adalah tanda makmal hipertiroid pada wanita. Kadangkala terdapat TSH yang rendah dengan T4 biasa semasa kehamilan, yang tipikal untuk hipertiroidisme subklinikal. Gejala klinikal hipertiroidisme termasuk tachycardia, ketakutan, gegaran, berpeluh, intoleransi haba, kelemahan otot proksimal, pergerakan usus yang kerap, menurun toleransi senaman, dan tekanan darah tinggi.

Sebab-sebab perubahan sedemikian adalah pembentukan proses autoimun. Dengan patologi ini, antibodi (AT) dibentuk untuk reseptor TSH, yang meningkat semasa kehamilan dengan tepat dalam kes hipertiroidisme. Antibodi ini merangsang pengeluaran TSH dengan cara yang salah, yang seterusnya merangsang pengeluaran hormon tiroid. Hormon ini meningkatkan darah dan membawa kepada pengaktifan semua fungsi kelenjar tiroid dan organ dan sistem lain wanita hamil.

Masalah utama wanita dengan hipertiroid adalah kesan yang berpotensi pada janin. Antibodi kepada reseptor tiroid perlu diukur pada akhir trimester kedua pada wanita yang mempunyai penyakit aktif.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Perubahan dalam fungsi kelenjar tiroid semasa kehamilan

Kehamilan adalah satu tempoh yang paling baik pada masa-masa yang menimbulkan tekanan fisiologi yang hebat, baik untuk ibu dan janin. Walau bagaimanapun, jika kehamilan adalah rumit oleh gangguan endokrin, seperti hipotiroidisme, potensi hasil buruk dalam ibu dan janin boleh menjadi sangat besar. Hypothyroidism meluas di kalangan wanita hamil, dan kadar pengesanan, terutamanya di negara membangun, tidak ketinggalan skala masalah. Oleh kerana hipotiroidisme mudah dirawat, pengesanan dan rawatan yang tepat pada masanya dapat mengurangkan beban buah-buahan dan hasil yang kurang baik, yang sangat biasa.

Disfungsi tiroid semasa mengandung adalah perkara biasa dengan kekerapan 2% -4%. Disfungsi tiroid pada ibu dikaitkan dengan peningkatan risiko pelbagai hasil ibu dan bayi buruk, termasuk keguguran, terencat pertumbuhan dalam kandungan, gangguan hipertensi, kelahiran pramatang dan mengurangkan IQ kanak-kanak. Semasa mengandung perubahan besar dalam fisiologi kelenjar tiroid berlaku untuk memastikan tahap yang mencukupi hormon tiroid, kedua-dua ibu dan janin. Ini adalah penting terutamanya semasa tempoh awal kehamilan kerana tiroid janin mula menghasilkan sejumlah besar  TSH  hanya kira-kira 20 minggu kehamilan sehingga janin adalah sangat bergantung kepada tahap hormon ibu. Ini perencatan sintesis hormon tiroid pada janin, dan peningkatan kepekatan mengikat hormon protein (thyroxine-mengikat globulin) dan kemerosotan T4 plasenta yodotironinovoy deyodazoy 3 memerlukan peningkatan ibu pengeluaran hormon tiroid. Ini memerlukan ibu kelenjar tiroid sihat dan ketersediaan mencukupi iodin pemakanan. Sebagai akibatnya, kepekatan percuma tiroksin dalam serum (FT4) meningkat, dan kepekatan TSH kepada kira-kira minggu kelapan pada separuh pertama kehamilan, yang membawa kepada pelbagai selang kawalan untuk TSH dan  T4  berbanding dengan negeri yang tidak hamil.

Memandangkan perubahan berkaitan dengan kehamilan dalam fisiologi tiroid dan komplikasi yang berkaitan dengan disfungsi tiroid, adalah penting untuk menentukan selang kawalan untuk fungsi tiroid normal semasa kehamilan. Ini penting untuk mengenal pasti wanita yang memerlukan rawatan atau pembetulan fungsi tiroid.

Disfungsi tidak disahkan kelenjar tiroid boleh menjadi masalah. Walaupun banyak perhatian telah difokuskan pada hasil yang tidak menguntungkan janin yang berkaitan dengan hipotiroidisme, perhatian juga secara beransur-ansur diarahkan kepada hasil ibu yang tidak menguntungkan gangguan ini. Diagnosis cepat dan rawatan hipotiroidisme semasa mengandung adalah sangat penting. Hypothyroidism subklinikal juga perlu dikenalpasti dan dirawat untuk mengelakkan kesan sampingan, terutama ibu-ibu. Memandangkan wanita yang mempunyai hipotiroidisme semasa kehamilan, terutamanya pelbagai autoimun, mungkin mengalami wabak selepas bersalin atau mungkin memerlukan penggantian tiroksin selepas penyerahan, pemantauan yang mencukupi adalah mandatori. Dan walaupun wanita sebelum kehamilan itu benar-benar sihat dan tidak pernah mengalami gangguan tiroid, masalah tersebut dapat muncul dalam dirinya walaupun terhadap latar belakang kehamilan yang normal.

Fisiologi kelenjar tiroid berubah dengan ketara semasa kehamilan normal. Perubahan ini berlaku sepanjang kehamilan keseluruhan, membantu menyediakan tiroid ibu untuk menghadapi keperluan metabolik kehamilan, boleh diterbalikkan selepas bersalin.

Perubahan paling ketara adalah peningkatan globulin tiroksin (TSH). Ia bermula pada permulaan trimester pertama, dataran tinggi semasa masa min dan berterusan sehingga kelahiran. Ini adalah disebabkan oleh rangsangan tahap sintesis TSG dinaikkan estrogen dalam ibu-ibu dan yang lebih penting, kerana mengurangkan pelepasan hepatik estrogen TBG yang disebabkan untuk sialylation. Ini meningkatkan kepekatan TSH membawa kepada penyebaran kolam dan membawa kepada peningkatan tahap  T3  dan T4 disebabkan oleh peningkatan dalam sintesis hormon tiroid pada ibu. Sintesis hormon tiroid pada ibu juga meningkat kerana pelepasan buah pinggang dipercepatkan oleh iodida akibat peningkatan kadar penapisan tisu glomerular.

Peningkatan metabolisme T4 dalam trimester kedua dan ketiga, disebabkan oleh pertumbuhan plasenta deiodinase jenis II dan jenis III, yang ditukar T4 kepada T3 dan T4 ke arah T3 yang bertentangan dan T2 masing-masing bertindak sebagai satu dorongan tambahan untuk sintesis T4. Tahap Iodida dalam plasma dikurangkan disebabkan oleh peningkatan metabolisme tiroksin dan peningkatan dalam pelepasan iodida buah pinggang. Semua perubahan ini membawa kepada peningkatan saiz kelenjar tiroid dalam 15% wanita hamil, yang kembali normal pada tempoh selepas bersalin.

 Serum HCG mempunyai aktiviti thyrotropic sendiri, yang meningkat selepas persenyawaan dan puncak dalam 10-12 minggu. Oleh itu, pada trimester pertama percuma T3 dan T4 tahap yang sedikit meningkat, dan tahap TSH dikurangkan pada trimester pertama dengan pelarasan dalam trimester kedua dan ketiga kehamilan apabila tahap hCG dikurangkan.

Bagaimanakah TSH menjejaskan kehamilan? Memandangkan tahapnya sedikit dikurangkan dengan prinsip maklum balas pada trimester pertama, kesannya juga sedikit berkurangan. Tetapi sintesis hormon ini berterusan, dan ia tidak hanya memberi kesan pada tubuh seorang wanita, tetapi kelenjar tiroid kanak-kanak yang sedang giat membangun.

Kelenjar tiroid janin berkembang sehingga 7 minggu kehamilan. Kelenjar janin mampu menangkap iodin pada minggu ke-12 dan boleh mensintesis tiroksin pada minggu ke-14 kehamilan. Walau bagaimanapun, rembesan penting hormon tidak diperhatikan sehingga 18-20 minggu kehamilan. Selepas ini, TSH, T4 dan TSH embrio secara beransur-ansur meningkat kepada populasi dewasa pada 36 minggu kehamilan. Penghantaran TSH melalui plasenta boleh diabaikan, tetapi pengangkutan T3 dan T4 boleh menjadi penting.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa kelenjar tiroid ibu berfungsi sebagai janin sebelum masa kehamilan tertentu. Oleh itu, ibu sendiri mungkin mempunyai kekurangan tiroid yang berbeza, terutama jika dia mempunyai hipotiroidisme  atau  hipertiroidisme sebelum ini . Kawalan fungsi tiroid semasa kehamilan adalah sangat penting, kerana walaupun kerusakan yang tidak penting secara klinikal pada ibu kelenjar tiroid dapat menyebabkan gangguan kognitif yang serius dan gangguan perkembangan pada anak.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Kawalan fungsi tiroid semasa kehamilan

Tidak dikenal pasti hipotiroidisme ibu boleh menyebabkan kelahiran pra-matang, berat lahir rendah, dan  sindrom masalah pernafasan dewasa pada bayi baru lahir. Selama bertahun-tahun, bukti yang cukup telah dikumpulkan mengenai peranan thyroxin dalam perkembangan normal otak janin. Kehadiran penerima nuklear tertentu dan hormon tiroid dijumpai di dalam otak janin pada 8 minggu kehamilan, T4 bebas yang terdapat di dalam cecair coelomic dan amnion dan demonstrasi pemindahan hormon tiroid ibu melalui plasenta, menekankan peranan hormon tiroid dalam perkembangan otak janin. Interaksi kompleks antara iodothyronine-deyodazami D2 dan D3 semasa hamil untuk membantu menala halus jumlah jumlah yang mencukupi T3 diperlukan untuk perkembangan otak yang normal.

Oleh itu, tidak selalunya secara klinikal seorang wanita boleh menunjukkan hipotiroidisme, sementara terdapat kekurangan hormon. Oleh itu, pada wanita hamil, tanda-tanda penyaringan kekurangan fungsi tiroid diperluaskan.

Penyebaran hipotiroidisme semasa kehamilan dianggarkan pada 0.3-0.5% untuk hipotiroidisme terbuka dan 2-3% untuk hipotiroidisme subklinikal. Thyroiditis autoimun  adalah punca hipotiroidisme yang paling biasa semasa mengandung. Walau bagaimanapun, di seluruh dunia, kekurangan iodin masih menjadi punca utama hipotiroidisme, kedua-dua eksplisit dan subklinikal.

Hypothyroidism semasa kehamilan biasanya tidak gejala, terutama dengan bentuk subklinikal. Tanda-tanda dan tanda-tanda yang menunjukkan hipotiroidisme termasuk kenaikan berat badan yang tidak mencukupi, intoleransi sejuk, kulit kering dan kelewatan dalam refleks tendon dalam. Fungsi lain, seperti sembelit, keletihan dan mengantuk, biasanya disebabkan oleh kehamilan.

trusted-source[43], [44], [45], [46]

Bagaimana untuk meningkatkan TTG semasa kehamilan?

Ubat yang dikenali sebagai ubat antithyroid - metamizole digunakan untuk tujuan ini. Ubat-ubatan ini bertindak dengan menghalang keupayaan kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon tiroid baru. Ini akan mengurangkan bilangan hormon periferi dan, berdasarkan maklum balas, meningkatkan tahap TSH kepada normal.

TTG dalam kembar kehamilan mempunyai beberapa perbezaan dari kehamilan tunggal. Peningkatan aktiviti tiroid pada trimester pertama lebih mendalam dengan kembar berbanding dengan kehamilan tunggal. Ini disebabkan oleh kehamilan berganda kadar gonadotropin chorionic (hCG) meningkat dengan ketara, dan ini menekan pengeluaran TSH. Oleh itu, apabila dua kali ganda tahap TSH lebih rendah, dan risiko hipotiroidisme dengan kehamilan meningkat, apa yang harus dipertimbangkan ketika melakukan kehamilan seperti itu.

Penyakit tiroid adalah penyakit endokrin yang kedua paling banyak yang mempengaruhi wanita semasa kehamilan. Pengesanan awal patologi kelenjar tiroid semasa kehamilan dikaitkan dengan peningkatan risiko keguguran, gangguan plasenta, gangguan hipertensi dan sekatan pertumbuhan anak. Oleh itu, disyorkan untuk memaparkan wanita berisiko tinggi, termasuk mereka yang mempunyai penyakit tiroid, dengan menentukan tahap TSH semasa hamil, walaupun tanpa klinik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.