^

Analisis umum darah semasa kehamilan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis umum darah semasa mengandung adalah analisis paling mudah yang ditetapkan untuk semua ibu yang akan datang. Petunjuk utama analisis ini memberikan maklumat mengenai peratusan darah dalam darah yang mengandungi platelet, eritrosit, leukosit, tahap hemoglobin dan ESR. Ia adalah penunjuk yang bercakap tentang keadaan kesihatan wanita hamil dan bagaimana tindak fetus berlaku.

Menurut analisis umum, seseorang boleh belajar tentang proses keradangan tersembunyi di dalam badan, permulaan anemia, alergi, helminthiases dan perubahan lain yang mempengaruhi peratusan elemen yang terbentuk dalam darah. Ini adalah cara yang paling mudah dan paling cepat untuk mendiagnosis perubahan fisiologi pada peringkat awal. Bagi wanita hamil, norma-norma tersebut ditubuhkan untuk analisis umum darah:

  • Norma hemoglobin adalah 120-150 g / l.
  • Norma leukosit adalah 4.0-9 n 10 9 sel / liter.
  • Norma eritrosit adalah 3.5 -4.5 setiap 10 12 sel / liter.
  • Norma platelet ialah 150-380 pada 10 9 sel / liter.
  • Kadar ESR semasa kehamilan adalah sehingga 45 mm / h.

Untuk memberikan analisa umum atau umum mengenai darah pada kehamilan, perlu kurang dari tiga kali sepanjang kehamilan. Kali pertama wanita menjadi terdaftar, kemudian pada kehamilan ke-20 dan ke-30. Darah adalah lebih baik diambil pada waktu pagi, sebelum menggunakan untuk sarapan ringan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Siapa yang hendak dihubungi?

Penjelasan ujian darah semasa kehamilan

Tafsiran ujian darah semasa hamil akan memberikan maklumat tentang kadar dan penyimpangan. Norma ini dianggap sebagai turun naik keseimbangan hormon dan membentuk unsur dalam darah. Glukosa adalah normal semasa kehamilan, kekal pada tahap yang tidak berubah, kadang-kadang sedikit meningkat atau jatuh - ini disebabkan oleh hormon yang dihasilkan oleh plasenta.

Peningkatan pengambilan besi semasa mengandung (serum ferritin rendah dan besi dalam darah) boleh mencetuskan perkembangan anemia pada wanita hamil. Di samping itu, tahap vitamin dan mineral berkurangan. Terutamanya keperluan untuk kalsium dan fosforus meningkat, dalam beberapa keadaan kekurangan kalsium akut yang disertai oleh hipoproteinemia dapat berkembang.

Bilangan platelet boleh berbeza-beza pada tempoh kehamilan yang berlainan, bergantung kepada ciri-ciri fisiologi organisma ibu masa depan - 150-380 setiap 10 9 seliter. Erythrocytes dalam darah wanita hamil biasanya terkandung dalam julat 3.5-4.5 hingga 10 12 sel / liter.

Jumlah sel darah putih dalam jumlah ujian darah semasa kehamilan boleh meningkat menjadi 15.0 hingga 10 9, dan banyak leukosit terkumpul di dalam rahim untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan pada janin. Kadar pemendapan erythrocyte juga meningkat, manakala bagi wanita mengandung indeks sehingga 45 mm / h.

trusted-source[11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.