^

Analgesia semasa mengandung untuk jangkitan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis semasa hamil untuk jangkitan perlu diambil dengan segera selepas penetapan pada akaun dalam perundingan wanita.

Mana-mana jangkitan tidak selamat semasa tempoh kehamilan, terutamanya tempoh pemisahan. Ia adalah lebih selamat untuk memeriksa jangkitan sebelum pembuasan, untuk memastikan kesihatan kanak-kanak tidak terancam. Jangkitan yang perlu dikecualikan semasa kehamilan:

 • Jangkitan TORCH. Melakukan analisa pengesanan toxoplasmosis, rubella, cytomegalovirus, virus herpes adalah wajib bagi semua ibu hamil.
 • Ujian Rubella. Jika antibodi semasa kajian disahkan oleh sebilangan kecil antibodi kepada agen penyebab rubella, wanita mengandung harus melindungi dirinya sebanyak mungkin dari hubungan dengan pesakit yang berpotensi. Sekiranya pemeriksaan dijalankan sebelum mengandung, anda perlu mendapatkan vaksin terhadap rubella.
 • Analisis untuk toksoplasmosis. Toxoplasmosis semasa bahaya berbahaya kerana ia boleh menyebabkan malformasi pada janin dan menyebabkan keguguran, kelahiran mati.
 • Analisis untuk sitomegovirus. Tetapi dengan kejutan yang disebabkan oleh virus ini, kebarangkalian keguguran adalah tinggi.
 • Analisis RW. Analisis untuk pengesanan antibodi kepada agen penyebab sifilis. Analisis dilakukan beberapa kali sepanjang kehamilan.
 • Analisis untuk hepatitis B dan C.
 • Melakukan analisis untuk jangkitan seksual - untuk mengenal pasti klamidia, gonorea, ureplasmosis, mycoplasmosis. Penyakit di atas boleh menyebabkan keguguran dan perkembangan kecacatan pada janin.
 • Ujian HIV. Ia dilakukan untuk semua wanita yang mendaftarkan kehamilan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Siapa yang hendak dihubungi?

Analisis untuk hepatitis semasa kehamilan

Analisis hepatitis semasa kehamilan adalah wajib, ia dilakukan beberapa kali untuk kehamilan untuk mengecualikan kemungkinan penyakit dan mengambil langkah-langkah yang tepat pada masanya untuk mencegah jangkitan janin.

Analisis untuk hepatitis B virus atau penentuan antigen HB-s dalam darah adalah cara yang paling tepat untuk mengesahkan diagnosis. Sekiranya diagnosis disahkan, maka pertama-tama akan mewujudkan mekanisme jangkitan, dan kemudian melakukan langkah-langkah perubatan. Biasanya, analisis diambil pada penetapan pada akaun dalam perundingan wanita, tetapi jika wanita itu sering dikunjungi oleh salon kuku, dirawat oleh doktor gigi, maka analisis diulang.

Analisis untuk hepatitis C virus atau penentuan darah antigen AHCV. Jenis penyakit ini adalah paling berbahaya, kerana ia terutamanya berlaku dalam bentuk laten, dan tanda-tanda pertama menunjukkan diri mereka di peringkat akhir, apabila rawatan itu tidak lagi menghasilkan hasil. Jika janin dijangkiti virus hepatitis, ia boleh mati dalam utero atau beberapa hari selepas kelahiran. Satu-satunya kaedah adalah memberi bayi suntikan, tetapi ini berkesan dalam 95% kes.

Analisis hepatitis dalam kehamilan sangat penting untuk kesihatan ibu dan janin, jadi jangan menyerah dan menjalankan risiko kesihatan dan kehidupan anak yang belum lahir.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Ujian HIV untuk kehamilan

HIV semasa mengandung setiap ibu mengandung mesti lulus semasa pendaftaran di klinik antenatal dan sekali lagi selepas 3 bulan. Sebelum mengambil ujian, lebih baik tidak untuk sarapan, tetapi untuk makan makanan ringan untuk makan malam. Immunodeficiency virus adalah penyakit berbahaya, kelamin terutamanya melalui darah dan cecair biologi. Virus ini mengatasi sistem imun dan menjadikannya kebal terhadap sebarang jangkitan. Walaupun sebelum kehamilan, seorang wanita yang akan diuji untuk AIDS, HIV, ia adalah perlu untuk menyerahkan lagi - sering di peringkat awal jangkitan tindak balas serologi tidak memberi hasil yang positif, dan meninggalkan analisis dan membahayakan nyawa dan kesihatan anak dalam kandungan mereka, dan hidupnya tidak wajar bodoh.

Jika hasil analisis ternyata positif, maka rancangan pengurusan dan kehamilan individu yang ditetapkan oleh pakar penyakit berjangkit dilakukan. Ini akan membolehkan kanak-kanak tidak dijangkiti di dalam uterus, di samping itu, jika jangkitan HIV dirawat dengan berkesan, anda boleh meninggalkan bahagian caesarean dan melahirkan secara semula jadi, tetapi mengikuti langkah keselamatan yang diperlukan supaya tidak menjangkiti kanak-kanak. Selepas kelahiran, analisis tambahan dilakukan - sampel darah diambil dari urat bayi bayi.

Analisis sifilis semasa kehamilan

Analisis sifilis semasa kehamilan dilakukan bersamaan dengan ujian lain untuk jangkitan. Arah untuk analisis ini diberikan pada kehamilan awal, untuk mempunyai masa untuk menetapkan rawatan dan mengambil langkah-langkah yang diperlukan dalam kes pengesanan patogen.

Analisis untuk sifilis atau RW dilakukan tiga kali sepanjang kehamilan - selepas pendaftaran pada akaun, pada 30-38 minggu kehamilan dan di hospital di hospital. Untuk analisis, darah vena dikumpulkan, yang terbaik untuk perut kosong, dan sehari sebelum analisis, adalah dilarang keras untuk makan lemak, makanan goreng dan minuman beralkohol atau persediaan berasaskan alkohol.

Hasil analisis boleh jadi positif atau negatif. Keputusan positif adalah klasifikasi ini:

 • + - bermaksud tindak balas yang dipersoalkan.
 • ++ - bermaksud tindak balas yang lemah.
 • +++ bermaksud reaksi positif.
 • ++++ bermaksud tindak balas yang positif.

Sekiranya diagnosis terbukti positif, wanita itu diberi kajian tambahan, mengikut keputusan rawatan tertentu yang ditetapkan untuk mencegah sifilis kongenital pada bayi yang belum lahir. Bentuk sifilis kongenital secara praktikalnya tidak memberi rawatan dan menyebabkan pembentukan komplikasi serius pada kanak-kanak, termasuk otak.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Analisis salmonella pada kehamilan

Analisis salmonella semasa kehamilan, seorang wanita mesti mengambil keterangan. Walaupun jangkitan itu tidak dapat dijangkiti, jangan berlengah-lengah dengan rujukan kepada doktor dan diagnosis. Kenal pasti patogen dalam darah boleh sudah lima hari selepas jangkitan - dalam analisis darah akan muncul antibodi kepada patogen. Sekiranya anda tidak pergi ke doktor dan tidak menjalani rawatan, penyakit itu akan masuk ke dalam bentuk laten.

Analisis spesimen tinja atau smear rektum untuk salmonellosis semasa kehamilan boleh digunakan sebagai kaedah diagnostik pada tanda-tanda awal penyakit, serta analisis bakteriologi yang dirancang semasa pendaftaran pada konsultasi wanita. Analisis menjadi wajib kerana fakta bahawa banyak ibu di masa depan mempunyai penyakit tanpa gejala badai atau dalam bentuk laten.

Dalam melahirkan anak, salmonella boleh menjangkiti bayi yang baru lahir dan menyebabkan beberapa penyakit berbahaya. Untuk mengecualikan ini, jika ibu masa depan mempunyai antibodi kepada salmonella atau salmonella dalam kajian bakteria, kursus rawatan tertentu ditetapkan. Dadah dipilih sedemikian rupa sehingga mereka tidak menembusi plasenta dan tidak menjejaskan janin. Menetapkan antibiotik kursus pendek, selepas pemansuhan ubat disyorkan tiga kali dan dengan selang untuk lulus analisis untuk salmonellosis.

Analisis semasa hamil mengenai jangkitan akan membantu mengenal pasti penyakit ini pada peringkat awal dan melindungi ibu dan anak dari komplikasi yang mungkin berlaku.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.