^

Kesihatan

Kira jumlah darah lengkap

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Penyelidikan klinikal am merupakan salah satu kaedah diagnostik yang paling penting, yang secara tepat mencerminkan tindak balas organ-organ hematopoietik kepada kesan pelbagai faktor fisiologi dan patologi. Dalam banyak kes, ia sangat penting dalam diagnosis, dan dalam penyakit sistem hematopoiesis, dia diberi peranan utama.

Istilah "darah klinikal" (CBC) termasuk menentukan kepekatan hemoglobin, mengira jumlah eritrosit, indeks warna, leukosit, kadar pemendapan eritrosit (ESR) dan formula leukocytic. Di mana perlu, terdiri lanjut menentukan masa pembekuan darah, tempoh pendarahan, beberapa reticulocytes dan platelet. Pada masa ini, kebanyakan petunjuk ditentukan penganalisis hematologi automatik yang membolehkan kajian serentak 5-36 parameter, yang paling penting yang akan memberikan suasana kepekatan hemoglobin, hematokrit, kiraan eritrosit, MCV, kepekatan purata hemoglobin, kandungan purata hemoglobin, pengedaran eritrosit Kelebaran separa saiz, kiraan platelet, bermakna jumlah platelet, bilangan sel putih.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Bersedia untuk ujian darah am

Untuk menjalankan analisis klinikal darah kapilari digunakan, yang diperolehi dari jari (biasanya - yang tidak dinamakan, sekurang-kurangnya - pertengahan dan indeks) menyebelah tusukan permukaan tisu lembut falanks akhir khas pisau bedah pakai buang. Prosedur ini biasanya dilakukan oleh pembantu makmal.

Sebelum mengambil kulit darah dirawat dengan 70% alkohol penyelesaian akueus, penurunan pertama darah dari bola bulu hapuskan, dan kegunaan seterusnya untuk penyediaan smear darah, di dalam sebuah kapilari kaca khas untuk menentukan kadar pemendapan eritrosit, dan penilaian parameter lain yang akan dibincangkan di bawah .

Peraturan asas mengambil darah dari jari

Untuk mengelakkan kesilapan dalam melakukan ujian darah klinikal, anda perlu mengikuti peraturan tertentu. Analisis darah dari jari harus diberikan pada waktu pagi selepas puasa semalaman, iaitu 8-12 jam selepas makan terakhir. Pengecualian adalah apabila doktor disyaki penyakit serius akut, misalnya, apendiks akut, pankreas, infarksi miokardium, dan lain-lain. Dalam situasi ini, darah diambil tanpa mengira masa siang atau makan.

Sebelum melawat makmal, penggunaan air minum sederhana dibenarkan. Jika hari sebelum anda menggunakan alkohol, lebih baik menderma darah untuk analisis tidak lebih awal daripada 2-3 hari kemudian.

Juga, sebelum mengambil darah untuk analisis adalah wajar untuk mengelakkan senaman yang berlebihan (merentasi, angkat berat, dan lain-lain) Atau kesan intensif lain pada badan (melawat sauna wap, berenang di air sejuk, dan lain-lain). Dengan kata lain, rejim aktiviti fizikal sebelum memberikan darah harus menjadi yang paling biasa.

Jangan menguli dan gosok jari sebelum mengambil darah, kerana ini boleh menyebabkan peningkatan tahap leukosit dalam darah, serta perubahan nisbah bahagian cecair dan padat darah.

Petunjuk utama analisis darah klinikal dan apa yang dapat menunjukkan perubahan mereka

Paling penting untuk menilai keadaan kesihatan yg diuji yang mempunyai ciri-sebagai nisbah jumlah cecair dan bahagian-bahagian sel darah, bilangan unsur-unsur sel darah dan formula leukocytic, dan kandungan hemoglobin dalam eritrosit dan kadar pemendapan eritrosit.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.