^

Bilakah gigi mula dipotong?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Apabila gigi kanak-kanak dipotong, tempoh percubaan sebenar untuk ibu bapa bermula. Fenomena ini adalah rumit dan dalam banyak kes sukar. Oleh itu, penting untuk memberikan bayi dengan berhati-hati dan dalam masa yang sama untuk menghapuskan gejala yang tidak menyenangkan.

Tetapi untuk memahami bila, semuanya bermula, ia bernilai memerhatikan gejala. Lebih lanjut mengenai ini akan ditulis di bawah.

Gigi mula dipotong secara spontan dan pada bila-bila masa. Sekiranya gigi pertama bayi muncul pada bulan ke-2, bayi itu berjalan mengikut jejak nenek dan datuk.

Kemudian, rupa gigi sedikit bimbang ibu bapa, tetapi tiada patologi dalam kes ini tidak diperhatikan. Sebelum anda mula panik, anda patut bertanya kepada saudara-mara dan rakan-rakan tentang usia di mana mereka mula memotong gigi mereka. Lagipun, ini adalah satu proses semata-mata individu dan keturunan.

Penetapan gigi di dalam tubuh bermula dengan kira-kira 3-4 bulan perkembangan intrauterin. Oleh itu, walaupun pemakanan ibu semasa kehamilan memberi sumbangan penting kepada perkara ini. Vitamin, unsur surih dan makanan yang sihat boleh mempercepatkan proses ini. Tetapi, sekali lagi, melupakan keturunan adalah tidak berbaloi, anda tidak boleh membantah fakta ini. Secara purata, gigi dipotong dalam tempoh 6-7 bulan.

Gembira dalam 2 bulan

Jika gigi dipotong pada 2 bulan, kemungkinan besar peranan utama dalam kes ini memainkan keturunan. Biasanya sehingga awal mereka tidak muncul. Secara semulajadi, terdapat kes-kes seperti ini, tetapi mereka sangat jarang berlaku. Gigi pertama mula muncul selama 6-7 bulan.

Fenomena ini nyata dengan cara yang standard. Bayi boleh mendapatkan gusi, ia sentiasa cuba menggaru mereka. Semasa tempoh ini kanak-kanak mula bermain dengan mainannya untuk lebih banyak masa. Lebih tepat lagi, ia hanya menarik semua dalam mulut anda. Gusi adalah gatal-gatal, dan dia cuba melemahkan proses ini.

Sekiranya gigi pertama mula muncul pada usia awal, adalah wajar untuk menunjukkan kekangan dan berhati-hati. Dalam sesetengah kes, fenomena ini disertai dengan kesakitan yang teruk. Ia perlu mengeluarkan sindrom kesakitan dengan bantuan ubat sakit. Ini dilakukan dengan ketat di bawah pengawasan seorang doktor. Untuk membahayakan bayi adalah sangat mudah, dan untuk menghapuskan akibat-akibat pengaruh negatif adalah sukar. Oleh itu, jika gigi dicincang, ia perlu berunding dengan ahli terapi kanak-kanak dan dapatkan cadangan.

Gembira pada umur 3 bulan

Jika mereka memotong diri mereka menjadi 3 bulan, maka keturunan memainkan peranan besar. Intinya ialah proses ini terlalu awal untuk proses ini. Kemungkinan besar ini disebabkan perkembangan pesat badan bayi. Dalam kes ini tidak perlu panik. Sebaliknya, pada awalnya kanak-kanak memulakan proses ini, semakin cepat ia akan menyingkirkan gejala yang tidak menyenangkan.

Sesungguhnya, 3 bulan adalah awal. Rata-rata, gigi mula dipotong oleh setengah tahun hidup. Tiada patologi diperhatikan dalam kes ini. Ibu bapa perlu bersedia untuk proses ini. Oleh itu, adalah berbaloi untuk menyediakan terlebih dahulu dan mendapatkan nasihat daripada ahli terapi kanak-kanak.

Secara bebas untuk menghilangkan sindrom kesakitan atau cuba memperbaiki keadaan bayi, jangan. Ini boleh membawa kepada perkembangan masalah yang serius. Adalah disyorkan untuk berbincang dengan doktor dan berdasarkan cadangannya untuk mula bertindak. Dalam sesetengah kes, perlu mengambil dan ubat khas. Apabila gigi dicincang, bayi memerlukan penjagaan khas.

Melahirkan pada 4 bulan

Harus diingat bahawa sebelum ini fenomena ini berlaku pada bulan ke-2-3 kehidupan serbuk. Oleh itu, jika bayi memulakan proses awal, maka kemungkinan besar dia mengikuti jejak kaki neneknya.

Untuk mempertimbangkan patologi ini tidak perlu, sebaliknya, tindakan awal ini berlaku, semakin mudah. Adalah penting untuk sentiasa berjaga-jaga. Ia perlu memantau tingkah laku bayi. Adalah diketahui bahawa bayi suka menggerogoti mainan dan benda lain. Tetapi jika kanak-kanak mula melakukannya dengan gigih dan sentiasa, kemungkinan besar, giginya mula dipotong. Sepanjang tempoh ini kanak-kanak menjadi lebih bersifat menonjol dan sentiasa menangis. Ibu bapa muda tidak dapat memahami sebab tingkah laku ini dan cuba melakukan sesuatu secara rawak.

Sekiranya bayi mula beraktivasi dengan cara ini, ia patut meminta rundingan dengan ahli terapi kanak-kanak itu. Dia akan melihat keadaan bayi dan, berdasarkan ini, akan memberikan cadangan yang berharga. Secara mandiri untuk cuba memudahkan keadaan serbuk itu tidak perlu. Apabila gigi dipotong, anda perlu bertindak dengan betul.

Berjuta-juta dalam 5 bulan

Apabila gigi dipotong pada 5 bulan, ini adalah proses yang sepenuhnya standard. Adalah dipercayai bahawa gigi pertama muncul kira-kira 6-7 bulan. Sememangnya, angka ini boleh turun naik dengan ketara. Intinya adalah bahawa tiada bukti saintifik mengenai proses ini.

Banyak bergantung pada keturunan kanak-kanak dan bagaimana ibunya makan semasa kehamilan. Tetapi terkadang dua faktor ini tidak mencukupi. Proses ini adalah pelik dan sukar untuk diketahui apabila gigi pertama mula meletus.

Walau bagaimanapun, keadaan bayi perlu dipantau. Adalah penting untuk mematuhi tingkah laku dan kesejahteraannya. Selalunya berterusan, air mata dapat menunjukkan permulaan proses ini. Sepanjang tempoh ini, disarankan untuk mengelilingi bayi dengan penjagaan maksimum. Sudah tentu, melupakan lawatan ahli terapi anak juga tidak berbaloi. Dia akan memberikan cadangan berharga dan bantuan untuk menangani "masalah" ini. Sekiranya gigi dipotong, perlu bertindak segera, bayi perlu dibantu.

Gembira dalam 6 bulan

Gigi pertama dipotong dalam 6 bulan dan fakta ini harus diketahui oleh semua ibu bapa. Tetapi selalunya angka ini boleh berbeza-beza. Banyak bergantung kepada pemakanan ibu semasa hamil, dan juga pada keturunan. Oleh itu, proses ini boleh bermula terlalu awal dan terlambat.

Gigi mula muncul secara berpasangan. Yang paling bermasalah adalah gigi 3-4 pertama dan yang terakhir. Dalam tempoh ini, anda perlu mengelilingi bayi dengan penjagaan maksimum. Dalam sesetengah kes, walaupun ubat penahan sakit khas perlu digunakan. Tetapi ini dilakukan hanya dengan kebenaran doktor yang hadir.

Dalam tempoh 6-7 bulan pasangan gigi pertama muncul, ini adalah incisors pusat yang lebih rendah. Mereka dicirikan oleh kesakitan khusus dan sensasi yang tidak menyenangkan. Oleh itu, kanak-kanak itu sangat nakal dan menangis. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan ubat-ubatan yang melegakan kesakitan. Tetapi anda tidak boleh melakukannya sendiri. Tubuh bayi baru mulai berkembang dan sebarang kesan boleh membawa kepada masalah yang serius. Oleh itu, jika gigi dipotong, sudah tiba masanya untuk pergi ke terapis.

Berjuta dalam 7 bulan

Zubki dipotong pada 7 bulan - ini adalah masa standard untuk memulakan tindakan ini. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa semuanya bermula. Sekiranya proses bayi bermula lebih awal atau tidak, tidak ada alasan untuk mengalami. Ini agak biasa dan fenomena ini mempunyai penjelasan.

Hakikatnya adalah bahawa proses ini dipengaruhi oleh keturunan dan makanan, yang ibu hamil mengambil selama kehamilan. Tetapi ini berlaku, ia tidak boleh mempercepatkan perkembangan gigi.

Biasanya, pada usia 2,5 tahun kanak-kanak itu seharusnya mempunyai 20 gigi susu. Selalunya, mereka mula meletus secara berpasangan dalam urutan tertentu. Pertama, incisors pusat yang lebih rendah muncul. Kemudian incisors pusat atas mula meletus. Menjelang 11 bulan, gigi pinggang sisi atas keluar. Pasangan gigi keempat muncul pada kira-kira 11-13 bulan dan ini adalah incisors lateral yang lebih rendah.

Menjelang tahun bayi barisan pertama diisi semula dengan gigi yang terkena. Dalam tempoh yang sama, molar kecil yang lebih rendah mula muncul. Dengan satu setengah tahun - gigi gigi atas, maka taring yang lebih rendah. Dalam 2-2,5 tahun, molar terakhir muncul. Maklumat ini relevan untuk semua ibu bapa, kerana gigi tidak begitu menyenangkan.

Melahirkan anak dalam 8 bulan

Sekiranya kanak-kanak itu mula memotong gigi dalam 7 bulan - proses permulaan yang kecil. Tetapi jangan risau. Banyak bergantung kepada keturunan. Tiada bukti saintifik mengenai proses ini. Oleh itu, tidak ada alasan untuk mengalami.

The incisors pusat pertama mula muncul dahulu. Pasangan ini dicirikan oleh sindrom kesakitan yang tidak menyenangkan. Dalam beberapa kes, penampilan suhu tidak dikecualikan. Oleh itu, perundingan ahli terapi anak akan sesuai. Secara mandiri untuk memulakan rawatan dan penghapusan gejala yang tidak menyenangkan tidak perlu. Ini boleh membawa kepada akibat yang serius.

Gigi mula dipotong secara beransur-ansur, bermula dari gigi pusat pusat yang lebih rendah dan berakhir dengan gigi gerah besar atas dan bawah. Pasangan terakhir dicirikan oleh peningkatan kesakitan. Oleh itu, dalam beberapa keadaan, perlu mengambil ubat khusus. Anda boleh melakukan ini hanya dengan kebenaran doktor yang menghadiri. Ini adalah proses yang panjang, gigi dicincang selama 2 tahun.

Gigi mana yang dipotong dahulu?

Adakah anda tahu gigi mana yang dipotong dahulu? Gigi pertama bermula kira-kira 6-7 bulan. Sekiranya tidak ada keabnormalan, dan segala-galanya berkembang normal, maka 2.5 tahun bayi harus mempunyai semua gigi bayi. Nombor mereka ialah 20.

Selalunya gigi mula meletus secara berpasangan dalam urutan tertentu. Ini bersifat alamiah, dan tidak ada penampilan yang huru-hara. Secara semulajadi, mungkin ada penyelewengan, tetapi tidak ada yang mengerikan dalam hal ini. Biasanya gigi 3-4 pertama dan terakhir paling sukar dipotong. Untuk memindahkan proses ini sukar, jadi anda perlu bersabar dan cuba menenangkan anak.

Untuk tahap ini dalam kehidupan bayi anda perlu bersedia. Tidak ada kes apabila gigi dipotong secara tidak sengaja dan tidak mengganggu kanak-kanak itu sama sekali. Ini biasanya merupakan proses yang sukar. Perkara utama adalah untuk memberikan sokongan yang diperlukan dalam letusan gigi pertama dan terakhir. Ibu bapa perlu bersedia untuk ini. Adalah penting untuk tidak panik dan melakukan segalanya untuk membantu bayi. Lagipun, jika gigi kanak-kanak dipotong, dia boleh menjadi sangat bergetar.

Berapa hari gigi dicincang?

Persoalan berapa hari gigi dipotong dianggap tidak sesuai. Lagipun, sebenarnya, proses ini telah berlaku selama beberapa tahun. Sehingga kanak-kanak berusia 2-2,5 tahun, gigi akan dipotong.

Sukar untuk mengatakan dengan tegas berapa lama tindakan ini berlangsung. Kerana dalam beberapa cara proses ini boleh dianggap individu. Oleh itu, tindakan ini boleh berlangsung seperti satu hari, dan seminggu. Tidak mustahil untuk mengatakan berapa lama masa ini akan berlaku. Banyak bergantung kepada ciri-ciri individu badan. Dan terdapat kes-kes apabila proses ini benar-benar tidak menyakitkan dan asimtomatik.

Oleh itu, gigi pertama dapat dilihat secara tidak sengaja. Dalam kes lain, bayi itu sentiasa nakal, ia terganggu oleh gejala yang tidak menyenangkan, gusi itu gatal dan sakit. Adalah penting dalam tempoh ini untuk menunjukkan peningkatan penjagaan untuk kanak-kanak. Dalam sesetengah kes, bayi tidak merasa sihat, jadi anda perlu mengambil ubat tertentu. Mengenai maklumat ini, anda perlu menghubungi doktor anda. Lagipun, jika gigi bermasalah, anda perlu menangani masalah ini.

Gejala gigi

Untuk memahami apabila proses bermula, anda perlu mengetahui gejala gigi. Terdapat kes apabila semua ini berlalu tanpa sebarang simptomologi. Ini boleh dipanggil kegembiraan sebenar untuk ibu bapa. Benar, kes seperti ini jarang berlaku. Biasanya, air liur berlebihan, kehadiran rahang yang berterusan di mulut dan keinginan tanpa sebab menunjukkan bahawa proses telah bermula.

Ini adalah tanda pertama yang perlu didengarkan. Di samping itu, kanak-kanak mungkin mempunyai gejala lain. Jadi, ini adalah kenaikan suhu hingga 38 darjah. Dalam beberapa kes, angka ini jauh lebih tinggi. Selera makan bayi berkurangan, tidur terganggu dan pembengkakan gusi dimanifestasikan.

Kemungkinan gangguan pada najis. Cirit-birit berlaku agak kerap, kerana hakikat bahawa bayi sentiasa haus dan dia harus minum banyak cecair. Coryza dan batuk tidak dikecualikan. Terhadap latar belakang proses yang sedang berjalan, sistem kekebalan tubuh lemah dengan ketara. Oleh itu, bakteria dan virus dapat masuk ke dalam tubuh anak. Penyembuhan kekal boleh mengakibatkan rupa ruam kecil pada pipi dan dagu. Gejala-gejala sedemikian menunjukkan diri apabila gigi bayi dicincang.

Suhu yang tinggi

Terdapat kes apabila letusan gigi pertama pada kanak-kanak digabungkan dengan demam. Dalam beberapa cara, ia dapat diperhatikan bahawa ini adalah proses yang biasa. Fakta adalah bahawa semasa "keluar" gigi ada proses keradangan yang kuat pada gusi. Ia adalah orang yang menimbulkan kemunculan suhu. Mengalami peristiwa ini tidak perlu, jika penunjuknya tidak melebihi 38 darjah. Sekiranya angka itu lebih besar, anda perlu mendapatkan bantuan daripada doktor. Kemungkinan besar proses pemakanan terlalu rumit.

Perlu difahami bahawa fenomena ini mempunyai banyak gejala biasa. Oleh itu, bimbang tentang kehadiran suhu tidak berbaloi. Ini agak biasa, tetapi hanya jika penunjuk tidak melebihi 38 darjah.

Dalam semua kes lain, ini mungkin menunjukkan kehadiran proses keradangan yang serius. Tidak mungkin untuk melambatkan, anda perlu segera mendapatkan bantuan daripada ahli terapi anak. Gejala ini boleh menjadi individu. Oleh itu, tidak ada ramalan tepat mengenai proses itu. Pahat tidak begitu mudah dipotong, jadi anda perlu memantau fenomena ini.

Sekiranya gigi anak dikombinasikan dengan suhu 39, kemungkinan besar ia adalah proses keradangan yang kompleks. Mengalami tidak perlu, anda perlu mencari bantuan daripada doktor dan cuba untuk menentukan punca fenomena ini. Sememangnya, proses gigi boleh menjadi individu. Oleh itu, fenomena ini tidak semestinya berbahaya.

Dalam sebarang kes, anda perlu berunding dengan ahli terapi anak. Ibu bapa muda mesti sentiasa berunding dengannya. Sehingga pada masa depan tidak ada alasan yang serius untuk dikhawatirkan.

Apabila gigi tumbuh, keradangan gusi, proses ini menimbulkan peningkatan suhu. Dalam sesetengah kes, segala-galanya agak sukar, jadi bayi mula menghidu demam. Adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor. Abaikan proses ini tidak berbaloi. Melalui jangkitan gusi inflamasi boleh menembusi, yang menimbulkan peningkatan suhu yang kuat. Ini boleh membawa kepada akibat yang serius. Sekiranya gigi dicincang, dan terdapat suhu yang tinggi, anda perlu memulakan proses ini.

Batuk dan gigi

Sekiranya terdapat batuk dalam tumbuh-tumbuhan semasa kanak-kanak, maka kemungkinan bayi itu tidak sihat. Hakikatnya, proses ini menjejaskan imuniti. Tubuh tidak mampu memerangi jangkitan dan virus. Oleh itu, fenomena ini boleh membawa kepada perkembangan selsema.

Sistem ketahanan kanak-kanak pada bulan-bulan pertama dalam hidupnya tidak mempunyai fungsi pelindung yang baik. Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati memantau kesihatan bayi. Gigi gigi menyumbang kepada proses ini. Keradangan dan kelemahan sistem imun membolehkan bayi memasuki tubuh pelbagai jangkitan dan virus. Akibatnya, kanak-kanak mula sakit. Ini membawa banyak kesulitan, sama ada kepadanya dan ibu bapanya. Sebagai tambahan kepada gejala-gejala yang tidak menyenangkan standard, penyakit akan ditambah.

Ia tidak berbaloi untuk melawan keadaan anda sendiri. Lagipun, ada risiko merosakkan bayi dan memperburuk keadaan. Oleh itu, jika gigi dicincang dan suhu muncul, langkah segera mesti diambil.

trusted-source[1], [2], [3]

Hidung berair dan gigi

Apabila kanak-kanak mendapat hidung berair dengan gigi, kemungkinan besar bayi itu dijangkiti dengan jangkitan. Imuniti lemah muncul terhadap latar belakang keradangan umum gusi. Pada peringkat ini, anda perlu memberikan perlindungan maksimum untuk bayi anda.

Sistem kekebalan pada bulan pertama kehidupan masih belum dapat melaksanakan fungsi pelindung sepenuhnya. Oleh itu, kemunculan masalah kesihatan adalah tipikal. Terutama dalam tempoh apabila gigi mula dipotong.

Semasa proses ini, bayi perlu memastikan keselamatan. Dia tidak sepatutnya berhubung dengan orang yang menderita penyakit sejuk. Di jalan, kanak-kanak perlu menghabiskan sedikit masa, tetapi hanya dalam keadaan yang serius. Pastikan bayi di rumah selama 2.5 tahun tidak berbaloi.

Coryza dan batuk sering berlaku. Sistem kekebalan bayi mudah dilalui oleh pelbagai jenis jangkitan dan virus. Oleh itu, ia tidak lazim semasa gigi dipotong, anda perlu membersihkan akibat sejuk dan melawannya dalam setiap cara yang mungkin.

Insomnia pada kanak-kanak dan gigi

Kanak-kanak sangat kerap tidur apabila gigi dipotong dan ini agak normal. Semasa proses ini, ia bermasalah dengan gatal-gatal pada gusi dan sakit yang tidak menyenangkan. Kanak-kanak mengalami ketidakselesaan, jadi sukar untuk dia tidur dengan betul.

Secara semulajadi, keseronokan dan kekacauan berterusan membawa banyak masalah dan ibu bapa. Lagipun, mereka tidak tahu apa yang boleh dilakukan dalam situasi ini dan bagaimana untuk membantu kanak-kanak. Sekiranya rasa sakit kuat, anda perlu mengambil ubat sakit. Gunakannya sendiri tidak disyorkan, ada risiko besar merosakkan bayi.

Adalah wajar untuk mimpi buruk seorang kanak-kanak, meminta bantuan daripada pakar. Gunakan kaedah alternatif untuk memerangi fenomena ini tidak berbaloi. Semua ini boleh membawa kepada masalah yang serius. Bayi memerlukan penjagaan, tidak perlu memperburuk keadaan.

Memperbaiki masalah dengan impian buruk adalah sukar. Ia akan lulus dengan sendirinya, apabila gigi yang paling rumit akan dipotong. Secara umum, tempoh ini tidak lama. Tetapi pada masa gigi bayi dicincang, anda perlu bersedia.

Selera makan yang lemah dalam anak ketika gigi pertama meletus

Jika kanak-kanak tidak makan, apabila gigi dipotong, ia dalam keadaan normal. Fakta adalah bahawa kelemahan umum bayi membawa kepada kemunculan masalah yang tidak menyenangkan. Keradangan sengit dan kesakitan gusi menyebabkan banyak kesulitan. Itulah sebabnya anak itu enggan makan. Tetapi dia boleh minum banyak. Kerana semasa letusan gigi sangat haus.

Ia sukar untuk memerangi fenomena ini. Sememangnya, jika bayi secara sistematik menolak makanan, anda perlu melawat ahli terapi anak itu. Kemungkinan besar, ia disebabkan oleh kegelisahan umum, akibatnya selera makan itu hilang sepenuhnya.

Adalah wajar untuk memudahkan aliran proses ini. Anestetik khas akan membantu dalam ini. Mereka akan mengeluarkan bengkak dari gusi dan sindrom kesakitan. Ini akan membantu bayi merasa lebih baik dan akan mengurangkan keadaan. Oleh itu, jika gigi dicincang dan pada masa yang sama selera makan sudah hilang, anda perlu cuba menghilangkan sindrom kesakitan dan melegakan keadaan umum bayi, tetapi hanya dengan nasihat pakar.

Muntah dan tumbuh gigi

Jika gigi dicincang dan ada muntah, maka fenomena ini boleh dikelaskan sebagai tidak tipikal. Hakikatnya ini tidak sepatutnya. Kemungkinan besar, ia hanya bertepatan atau jangkitan badan bayi masuk ke dalam badan. Dalam kes ini, anda perlu mencari bantuan daripada seorang ahli terapi kanak-kanak.

Muntah boleh berlaku kerana air liur yang kuat. Kanak-kanak tidak mempunyai masa untuk menelan air liur dan sering mencekiknya. Akibatnya, muntah berlaku dari proses ini. Ini, mungkin, adalah satu-satunya kes di mana fenomena ini boleh berkembang.

Sekiranya muntah kerap, anda perlu segera berjumpa doktor. Kemungkinan besar, dalam organisma kanak-kanak terdapat jangkitan yang menimbulkan gejala semacam itu. Dalam keadaan apa-apa muntah muncul semasa tumbuh gigi. Sebaliknya, ia bukanlah satu fenomena biasa yang memerlukan diagnosis segera.

Doktor perlu membuat tinjauan dan faham mengapa fenomena ini berlaku. Perlu diingat dan hakikat bahawa tidak semua kanak-kanak dipahat mengikut corak tertentu dan manifestasi tipikal gejala. Oleh itu, muntah boleh menjadi manifestasi individu.

Gigi dan sembelit dipotong

Apabila gigi dicincang dan sembelit berlaku, jangan cari sebarang hubungan dalam kedua-dua fenomena ini. Hakikatnya, masalah dengan bangku tidak terhubung dengan apa-apa cara dengan kehadiran letusan. Kemungkinan besar, ini adalah proses yang bebas.

Sekiranya ibu menyusukan bayi, maka dia harus merevisi dietnya sendiri. Ada kes-kes apabila makanan tetap sama, tetapi masalahnya masih muncul. Ia perlu untuk berjumpa doktor. Ia mungkin kita perlu mempertimbangkan persoalan menambah diet harian campuran asid khusus kanak-kanak.

Ia tidak perlu membuat keputusan sendiri atau mula memberi umpan. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai rawatan. Jangan gunakan apa-apa ubat, tanpa pengetahuan doktor. Adalah dinasihatkan untuk menghubungi ahli terapi untuk setiap soalan yang mengganggu. Untuk bayi itu datang bukanlah tempoh yang paling mudah dalam hidupnya. Gigi yang cacat adalah masalah, dan ini menyebabkan banyak masalah, dan masalah dengan kerusi hanya memperburuk keadaan.

Kelakuan kanak-kanak apabila gigi dipotong

Tingkah laku kanak-kanak, apabila gigi dicincang, boleh menjadi pelik. Terdapat kes-kes aliran asimtomatik fenomena ini. Ibu bapa dalam kes ini sangat bertuah. Tetapi ini berlaku sangat jarang. Kebanyakan bayi sangat bimbang.

Memahami bahawa proses bermula tidak begitu sukar. Kanak-kanak menjadi gelisah. Dia sentiasa mengalami gatal-gatal pada gusi dan mudah dilihat. Kanak-kanak mula menggerutu sesuatu, jika tiada apa-apa di tangan, cam itu bertindak. Bayi boleh menggosok gusi tentang satu sama lain, sementara terdapat air liur yang berterusan.

Banyak perkara mula bimbang dia, kerana ini terdapat kerengsaan yang berlebihan, air mata dan gangguan tidur. Seorang kanak-kanak boleh menolak makanan, ia hanya menyakitkan untuk mengambilnya.

Perhatikan dan gejala seperti hidung berair, cirit-birit, demam dan muntah-muntah. Semua ini timbul secara individu. Walau bagaimanapun, tidak semestinya seperti gejala yang menyifatkan hakikat bahawa gigi dipotong, jadi anda perlu memberi perhatian kepada tanda standard.

trusted-source[4]

Apa yang perlu saya lakukan jika kanak-kanak mempunyai gigi yang menyakitkan?

Sekiranya seorang kanak-kanak menyakitkan, maka ini adalah proses yang sama sekali normal. Hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku semuanya berjalan tanpa sebarang gejala khas. Jadi ibu bapa sangat bertuah. Kerana sebagai malam yang tidak dapat tidur, lawatan berterusan kepada ahli terapi dan rompakan bayi akan memintas mereka.

Zubki boleh menjadi sangat tidak menyenangkan untuk dipotong. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gusi mula menjadi radang dan pada masa yang sama bayi berasa gatal-gatal, terbakar dan sakit. Kanak-kanak cuba menggaru kawasan yang menggangu dan pada masa yang sama menguatkan rasa sakit. Dalam kes ini, anda perlu memantau tindakan kanak-kanak itu. Kita tidak boleh memberi dia mainan dan barang-barang yang dia dapat dengan selamat dimasukkan ke dalam mulutnya.

Sekiranya kesakitan teruk, adalah disyorkan untuk menggunakan ubat sakit. Adalah perlu untuk memahami bahawa ubat-ubatan biasa untuk orang dewasa dalam kes ini tidak akan berfungsi. Jangan menindas badan bayi. Perlu menggunakan bantuan ubat-ubatan kanak-kanak. Adalah wajar bahawa isu ini diselesaikan dengan doktor. Gigi sangat tidak menyenangkan dan perlu untuk membantu kanak-kanak itu terus hidup.

Apa yang kelihatan seperti gigi?

Adakah anda tahu cara memotong gigi? Satu gambar tertentu, boleh dikatakan, tidak wujud. Jika bayi mempunyai proses ini tanpa sebarang gejala, maka ibu bapa dapat melihat gigi gigi secara tidak sengaja.

Dengan adanya sensasi yang tidak menyenangkan dan kesakitan yang berterusan, seseorang harus mengharapkan letusan. Muncul semua secara beransur-ansur. Pada mulanya, anda dapat melihat keradangan gusi. Bayi sangat bimbang tentang ini, dan dia cuba mengunyah apa-apa objek. Pada masa yang sama, proses itu dicirikan oleh kegatalan dan kesakitan. Oleh itu, cuba menggaru gusi, kanak-kanak menguatkan sindrom kesakitan.

Gigi mula muncul secara beransur-ansur. Pertama, ia adalah titik putih pada gusi, maka ia keluar sepenuhnya. Terdapat kes apabila gigi muncul dalam sehari. Oleh itu, proses ini sedikit sebanyak bersifat spontan. Jika bayi menderita selama seminggu, maka semuanya berlaku secara beransur-ansur. Gigi cincang perlahan dan keluar dari gusi sedikit demi sedikit, ia adalah proses yang membawa banyak sensasi yang tidak menyenangkan kepada bayi.

Gigi gigi atas

Gigi atas tidak dipotong segera. Proses ini berlaku secara beransur-ansur dan hanya untuk tahun hidup bayi. Mula-mula, incisors yang lebih rendah mula muncul.

Gigi atas tidaklah bermasalah seperti yang lain. Tetapi, ia tidak bernilai menegaskan. Lagipun, dalam majoriti kes, keturunan memainkan peranan yang besar. Sumbangan khas untuk proses ini disediakan oleh pemakanan ibu semasa kehamilan.

Tetapi seolah-olah segala-galanya tidak berlaku, gigi atas kelihatan sedikit lebih lambat daripada yang bawah dan ini adalah proses biasa. Biasanya, dalam kes ini, tidak ada masalah dan patologi. Segala-galanya berjalan mengikut "jadwal" tertentu gigi.

Satu-satunya perkara yang boleh menjadi penyimpangan, jadi sudah tiba masanya. Pada sesetengah kanak-kanak gigi pertama muncul, kerana perlu, pada orang lain prosesnya diperketat. Tetapi jangan risau. Tiada bukti saintifik mengenai proses ini. Tetapi tidak ada sebab untuk mengalami sama ada. Perbezaan istimewa adalah apabila gigi dicincang, tidak, peranan penting dimainkan oleh fenomena ini.

Menggoda molar

Gigi akar dipotong terakhir. Pertama mereka muncul pada rahang atas, kemudian pada rahang bawah. Mereka dipanggil molar. Gigi ini agak bermasalah. Mereka boleh membawa banyak kesulitan kepada kanak-kanak. Gejala yang tidak menyenangkan, kesakitan semua ini adalah perkara biasa bagi molar.

Dalam tempoh ini, bayi boleh diseksa oleh kesakitan yang teruk, yang boleh dihapuskan melalui penggunaan ubat sakit. Mengambilnya sendiri tidak boleh. Tubuh bayi itu lemah, imuniti tidak sepenuhnya melaksanakan fungsi pelindungnya. Oleh itu, ada risiko besar membahayakan kanak-kanak.

Ubat harus dikawal oleh seorang doktor. Lagipun, untuk mengambil dana itu yang direka untuk orang dewasa, bayi tidak dibenarkan. Ini boleh merosakkan hati dan buah pinggang. Dalam kes ini, bentuk ubat khas kanak-kanak digunakan. Semua ini berlaku di bawah bimbingan seorang doktor. Gigi akar sangat bermasalah dan fakta ini perlu diambil kira oleh orang tua muda, dan sedang bersedia untuk menggunakan langkah-langkah tertentu.

Bagaimana jika gigi dipotong dengan teruk?

Sekiranya gigi dicincang teruk untuk mencari sebab dalam beberapa patologi tidak bermakna. Hakikatnya, setiap kanak-kanak mempunyai jadual sendiri untuk perkembangan gigi. Sememangnya terdapat "kalendar" standard di mana ia diterangkan, kapan dan apa yang sepatutnya muncul. Tetapi tidak selalu apa yang berlaku sepadan dengannya. Ini sebahagian besarnya disebabkan keturunan.

Ramai ibu mula bimbang tentang hakikat bahawa pada tahun itu anak mereka tidak mempunyai 12 gigi, sepatutnya. Sekali lagi adalah perlu diperhatikan bahawa angka ini adalah anggaran. Semuanya melepasi secara eksklusif secara individu.

Panik bermula pada masa ini ketika tiada zubik pernah meletus sebelum bulan ke-6-7. Anda boleh memastikan ibu bapa anda sepenuhnya bahawa tidak ada yang salah dengan itu. Proses ini benar-benar individu dan tidak memberi pinjaman kepada penjelasan saintifik. Sesetengah kanak-kanak mempunyai segala-galanya pada masa yang tertentu, ada yang berlarutan. Terdapat juga kes-kes apabila gigi dipotong tanpa gejala sama sekali dan ia hanya kegembiraan sebenar untuk ibu bapa.

Bilakah saya perlu pergi ke doktor gigi?

Diagnosis gigi mengandungi pemeriksaan visual. Tiada prosedur dalam kes ini dijalankan, dan di dalamnya tidak masuk akal. Ia tidak begitu sukar untuk memahami permulaan proses. Bayi itu menjadi air mata, mudah marah, dia sentiasa mencalar gusi dan sesuatu yang mengerikan.

Mungkin gejala ini berkaitan dengan diagnosis. Selepas gigi pertama muncul, mereka akan segera kelihatan. Dan proses yang diberikan boleh, lulus untuk satu hari, dan selama seminggu.

Diagnosis berdasarkan simptomologi dan tidak lagi. Oleh itu, anda perlu mematuhi tingkah laku bayi. Anda boleh melihat ke dalam rongga mulut. Dalam kes ini, anda akan melihat dengan jelas keradangan gusi. Ini boleh dikaitkan dengan diagnosis eksplisit prosesnya.

Anda boleh memahami permulaan proses tanpa penglibatan doktor yang hadir. Ibu bapa sendiri boleh memerhatikan kanak-kanak dan, berdasarkan ini, membuat kesimpulan tertentu. Tetapi, masih perlu untuk berunding dengan ahli terapi untuk mendapatkan nasihat. Dia akan memberitahu anda bagaimana untuk meneruskan lagi dan apa yang perlu dilakukan apabila gigi dipotong dan gejala ciri fenomena ini muncul.

Bagaimana untuk memahami bahawa gigi dicincang?

Adakah anda tahu bagaimana untuk memahami bahawa gigi dicincang? Malah, semuanya sangat mudah. Adalah perlu untuk memerhatikan keadaan kanak-kanak. Jika dia mula berubah dan terus menangis, maka ini mungkin merupakan gejala pertama fenomena ini.

Untuk tumbuh gigi dicirikan oleh keradangan gusi, yang disertai oleh kehadiran gatal-gatal. Oleh itu, kanak-kanak cuba dalam setiap cara yang mungkin untuk menghapuskan masalah ini. Dia mula menggigit segala-galanya yang datang ke tangannya. Jika tiada apa yang muncul di sana, dia menggosok gusi atau gingiva mengenai gusi atau gingiva.

Selain gatal-gatal yang tidak menyenangkan, sindrom kesakitan mungkin juga muncul. Oleh itu, tidak jarang apabila gusi menggosok dengan gusi, bayi mula menangis. Dia cuba untuk menghapuskan gatal-gatal, tetapi pada masa yang sama mendapat banyak kesakitan.

Dalam sesetengah kes, bayi mula menolak makanan. Ini disebabkan oleh kehadiran kesakitan. Selalunya terdapat cirit-birit, dengan latar belakang penggunaan berterusan sejumlah besar cecair. Mungkin ada kenaikan suhu, yang juga berlaku untuk proses yang sama sekali normal. Oleh itu, ia agak mudah difahami apabila gigi dipotong.

Bagaimanakah saya boleh membantu jika gigi dicincang?

Rawatan gigi harus terlebih dahulu dipersetujui dengan doktor yang hadir. Untuk mengeluarkan gatal-gatal, disyorkan untuk menggunakan gel khas, yang mempunyai kesan anestetik. Antaranya ialah Kalgel, Bobodent dan Dentinox. Menggosok mereka ke dalam gusi harus dilakukan beberapa kali sehari. Ini akan membuang gejala yang tidak menyenangkan. Ia juga disyorkan untuk menjalankan rawatan dengan penyelesaian soda, merebus bijirin dan chamomile. Oleh sebab kesan ini, keradangan boleh dikeluarkan.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai demam, ia patut memberi ubat antipiretik, seperti Paracetamol dan Ibuprofen. Secara semulajadi, ubat-ubatan ini perlu untuk kanak-kanak. Secara bebas memberi bayi mereka tidak berbaloi. Mengenai dos, ia berbaloi dengan doktor.

Ia perlu memberi makan kepada bayi yang tidak terlalu panas atau sejuk. Adalah wajar bahawa ia adalah panas, supaya tidak mengganggu gusi sekali lagi. Anda boleh menawarkan sesuatu kanak-kanak untuk mengunyah, seperti keropok atau epal. Di samping itu, anda perlu berhati-hati memantau keadaan bayi. Lagipun, apabila gigi dicincang, penyakit serius boleh timbul.

Pada peringkat awal, anda boleh cuba melakukan urut gusi. Tetapi hanya jika kanak-kanak itu tidak merasakan banyak kesakitan. Urutan gusi akan membantu meringankan keadaan. Lakukan tindakan ini dengan gerakan jari telunjuk jari indeks anda.

Untuk mengeluarkan kesakitan dan bengkak yang teruk, anda boleh menggunakan gel khas dan krim. Antaranya ialah Kalgel, Kamistad dan Dentinoks. Mereka bukan sahaja akan membiak, tetapi juga melegakan keradangan. Anda perlu menggosok dana ini ke dalam gusi, beberapa kali sehari. Ubat-ubatan ini benar-benar selamat untuk kesihatan kanak-kanak.

Untuk mengurangkan gatal-gatal, anda boleh menggunakan gigi khas, yang dipenuhi dengan termogel. Sebelum digunakan, "ubat" dihantar ke peti sejuk selama satu jam. Menggerakan mainan sedemikian tidak hanya selamat, tetapi juga berguna. Seorang penagih sejuk akan melegakan bengkak dan mengurangkan sindrom kesakitan.

Jika bayi mempunyai demam, perlu mengambil ubat antipiretik. Antaranya ialah Panadol dan Efferalgan kanak-kanak. Mereka perlu diambil dengan sewajarnya dengan dos yang disyorkan oleh doktor yang bertanggungjawab. Gagang gigi sangat tidak menyenangkan, jadi anda perlu mengelilingi bayi dengan penjagaan maksimum sepanjang tempoh ini.

Pencegahan gigi

Adakah profilaksis untuk tumbuh gigi? Sememangnya, soalan ini agak tidak bermakna. Amaran permulaan gigi tidak boleh. Proses ini adalah individu dan bergantung kepada keturunan.

Sudah jelas bahawa anda tidak boleh menghalangnya, sama ada. Tidak mustahil untuk menghentikan pertumbuhan gigi. Oleh itu, ia hanya tetap mematuhi keadaan bayi. Sebaik sahaja gejala pertama mula muncul, proses itu mungkin akan bermula.

Ibu bapa perlu berhati-hati mempersiapkannya. Lagipun, gigi adalah tekanan sebenar bukan sahaja untuk kanak-kanak, tetapi untuk ibu dan ayah. Oleh itu, adalah perlu untuk mempersiapkan terlebih dahulu untuk semua kemungkinan hasil keadaan. Ya, letusan boleh lulus dan tanpa gejala yang dinyatakan, tetapi ia adalah kes yang sangat jarang atau jarang. Kebanyakan kanak-kanak itu disertai dengan bengkak, kelembutan dan gatal gusi.

Adalah disyorkan untuk hanya membaca kesusasteraan, bersiap sedia untuk tindakan ini. Untuk mengambil persiapan yang diperlukan dan perkara yang paling penting, mengelilingi kanak-kanak dengan penjagaan yang luar biasa. Lagipun, apabila gigi dipotong, kanak-kanak itu sangat muram dan jengkel.

Prognosis untuk gigi

Prognosis untuk gigi adalah positif. Dalam kebanyakan kes, semuanya berjalan lancar. Secara semulajadi, mustahil untuk mengelakkan simptom gejala. Ia hadir dalam hampir semua kes.

Sekiranya ibu bapa melihat kelakuan yang aneh dari bayi, dan semua ini menandakan permulaan susu, ia layak untuk kelihatan seperti pakar. Dalam sesetengah kes, segala-galanya mudah dan kanak-kanak itu tidak menderita. Tetapi kebanyakannya terdapat gejala yang tidak menyenangkan.

Adalah penting untuk membantu kanak-kanak dalam masa dengan bantuan ubat-ubatan dan bantuan. Dalam kes ini, tempoh kehidupan yang sukar ini hanya dapat bertahan. Perkara utama ialah mengelilingi kanak-kanak itu dengan berhati-hati, kerana ia sukar untuk memindahkan proses ini.

Patologi-gejala pertumbuhan gigi tidak diperhatikan. Proses ini boleh bermula pada masa atau dengan kelewatan yang baik. Tidak ada yang salah dengan itu. Kemungkinan besar, ini dipengaruhi oleh beberapa faktor, termasuk keturunan. Apabila gigi dipotong, prognosis selalu positif, hanya 2 tahun dan semuanya akan jatuh ke tempatnya.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.