^

Kanak-kanak prasekolah

Ini adalah kategori umur kanak-kanak dari 3 hingga 7 tahun, iaitu dari awal kanak-kanak hingga permulaan persekolahan. Masa prasekolah perkembangan kanak-kanak adalah yang paling penting dari segi fisiologi dan psikologi.

Pada masa ini, kanak-kanak mula berkembang lebih cepat, terutamanya tangan dan kaki, dan purata berat badan purata adalah dua kilogram. Sistem kekebalan tubuh menjadi lebih kuat.

Sepanjang tahun ini kanak-kanak prasekolah belajar banyak keperluan untuk kemahiran hidup, mengadopsi dan menyatukan norma-norma etika dan tingkah laku sosial. Dan kemahiran dan kualiti peribadi dibentuk dalam proses aktiviti utama kanak-kanak prasekolah - permainan dan kreativiti.

Kelas dengan kanak-kanak dengan alalia

Pada kanak-kanak dengan motor alalia - gangguan pertuturan ekspresif - kelas terapi pertuturan bertujuan untuk mengaktifkan fungsi pertuturan dan direka untuk mengajar mengenali bunyi, menghasilkan semula dengan secukupnya dan menggunakannya untuk komunikasi.

Mengobati kanak-kanak prasekolah: prinsip, cara, jenis, kaedah

Pengerasan adalah salah satu kaedah tertua, tetapi sangat berkesan.

Ibu bapa dan kanak-kanak: bagaimana untuk mencapai persefahaman bersama?

Ibu bapa dan kanak-kanak sering berbeza, sering timbul pergaduhan dalam keluarga, kerana sesetengah orang tidak memahami orang lain. Bagaimana untuk mencapai persefahaman bersama antara ibu bapa dan anak-anak?

Bahagian sukan untuk kanak-kanak: lelaki - bola sepak, kanak-kanak perempuan - gimnastik

Selalunya ibu bapa tidak tahu bahagian sukan mana untuk memberi anak kepada mereka. Kami akan memberitahu anda tentang dua yang paling popular di antara mereka - gimnastik bola sepak dan irama. Yang pertama adalah baik untuk kanak-kanak lelaki, yang kedua - untuk kanak-kanak perempuan.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk dikira?

Belajar mengira kanak-kanak adalah pencapaian sebenar untuk kanak-kanak. Ramai ibu bapa tertanya-tanya bagaimana mengajar kanak-kanak untuk dikira? Dalam kes ini, terdapat keseluruhan sistem yang ibu bapa perlu mematuhi agar proses belajar menjadi cepat dan gembira.

Apa yang patut dapat kanak-kanak dalam 4 tahun?

Anak anda sedang berkembang secara aktif. Dan kini dia berusia 4 tahun. Pernahkah anda perhatikan bahawa bayi berusia 4 tahun anda semakin mandiri dan percaya diri? Jika tidak, kami berharap anda tahun depan. Dan apa yang sepatutnya dapat kanak-kanak dalam 4 tahun?

Apa yang sepatutnya dapat kanak-kanak dalam 3 tahun?

Psikologi memanggil umur tiga tahun dan beberapa tahun akan datang "umur ajaib" - sebahagiannya kerana sekarang, seolah-olah dengan sihir, anak anda akhirnya belajar untuk mendengar anda, dan sebahagiannya kerana ini adalah masa yang paling pesat perkembangan anak anda. Apa yang sepatutnya dapat kanak-kanak dalam 3 tahun?

Bagaimana untuk membantu anak anda untuk menunjukkan kebolehannya?

Walaupun anak anda menarik seekor kucing dan bukan seekor kuda, anda tidak boleh menafikannya daripada kegembiraan kreativiti. Agar seorang kanak-kanak menunjukkan kemampuannya sepenuhnya, perlu untuk merangsangnya untuk kreativiti. Dalam pelajaran ini, perkara utama bukanlah ketepatan garis dan kebenaran imej, tetapi kegembiraan kanak-kanak dari apa yang dia lakukan: menarik, membentuk, mengikat atau menulis.

10 cara untuk mengeratkan hubungan dengan anak selepas perceraian

Jika anda baru-baru ini bercerai, dan kanak-kanak itu tersinggung oleh anda, maka dia merindui ibu bapa, yang kini akan hidup secara berasingan, komunikasi anda dengan kanak-kanak itu boleh menjadi tegang. Jika terdapat pengasingan di antara anda, terdapat beberapa cara yang berkesan untuk memperbaikinya. Anda dapat menguatkan hubungan anda dengan kanak-kanak seperti ini.

Bagaimana untuk bertindak dengan anak yang cepat marah?

Untuk memahami, marah kepada anda kanak-kanak itu atau tidak, anda sudah boleh ketika itu 2 - 2,5 tahun akan berubah. Pada zaman ini, dia mula menunjukkan perasaan dan reaksinya secara lisan, iaitu kata-kata. Dan kemudian sangat penting untuk memberitahu kanak-kanak apa tindak balasnya betul, dan yang akan membahayakan dia dan orang lain. Mengapa seorang kanak-kanak marah dan apa yang perlu dilakukan?

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.