Kanak-kanak prasekolah

Ini adalah kategori umur kanak-kanak dari 3 hingga 7 tahun, iaitu dari awal kanak-kanak hingga permulaan persekolahan. Masa prasekolah perkembangan kanak-kanak adalah yang paling penting dari segi fisiologi dan psikologi.

Pada masa ini, kanak-kanak mula berkembang lebih cepat, terutamanya tangan dan kaki, dan purata berat badan purata adalah dua kilogram. Sistem kekebalan tubuh menjadi lebih kuat.

Sepanjang tahun ini kanak-kanak prasekolah belajar banyak keperluan untuk kemahiran hidup, mengadopsi dan menyatukan norma-norma etika dan tingkah laku sosial. Dan kemahiran dan kualiti peribadi dibentuk dalam proses aktiviti utama kanak-kanak prasekolah - permainan dan kreativiti.

Mengobati kanak-kanak prasekolah: prinsip, cara, jenis, kaedah

Pengerasan adalah salah satu kaedah tertua, tetapi sangat berkesan.

Ibu bapa dan kanak-kanak: bagaimana untuk mencapai persefahaman bersama?

Ibu bapa dan kanak-kanak sering berbeza, sering timbul pergaduhan dalam keluarga, kerana sesetengah orang tidak memahami orang lain. Bagaimana untuk mencapai persefahaman bersama antara ibu bapa dan anak-anak?

Bahagian sukan untuk kanak-kanak: lelaki - bola sepak, kanak-kanak perempuan - gimnastik

Selalunya ibu bapa tidak tahu bahagian sukan mana untuk memberi anak kepada mereka. Kami akan memberitahu anda tentang dua yang paling popular di antara mereka - gimnastik bola sepak dan irama. Yang pertama adalah baik untuk kanak-kanak lelaki, yang kedua - untuk kanak-kanak perempuan.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk dikira?

Belajar mengira kanak-kanak adalah pencapaian sebenar untuk kanak-kanak. Ramai ibu bapa tertanya-tanya bagaimana mengajar kanak-kanak untuk dikira? Dalam kes ini, terdapat keseluruhan sistem yang ibu bapa perlu mematuhi agar proses belajar menjadi cepat dan gembira.

Apa yang patut dapat kanak-kanak dalam 4 tahun?

Anak anda sedang berkembang secara aktif. Dan kini dia berusia 4 tahun. Pernahkah anda perhatikan bahawa bayi berusia 4 tahun anda semakin mandiri dan percaya diri? Jika tidak, kami berharap anda tahun depan. Dan apa yang sepatutnya dapat kanak-kanak dalam 4 tahun?

Apa yang sepatutnya dapat kanak-kanak dalam 3 tahun?

Psikologi memanggil umur tiga tahun dan beberapa tahun akan datang "umur ajaib" - sebahagiannya kerana sekarang, seolah-olah dengan sihir, anak anda akhirnya belajar untuk mendengar anda, dan sebahagiannya kerana ini adalah masa yang paling pesat perkembangan anak anda. Apa yang sepatutnya dapat kanak-kanak dalam 3 tahun?

Bagaimana untuk membantu anak anda untuk menunjukkan kebolehannya?

Walaupun anak anda menarik seekor kucing dan bukan seekor kuda, anda tidak boleh menafikannya daripada kegembiraan kreativiti. Agar seorang kanak-kanak menunjukkan kemampuannya sepenuhnya, perlu untuk merangsangnya untuk kreativiti. Dalam pelajaran ini, perkara utama bukanlah ketepatan garis dan kebenaran imej, tetapi kegembiraan kanak-kanak dari apa yang dia lakukan: menarik, membentuk, mengikat atau menulis.

10 cara untuk mengeratkan hubungan dengan anak selepas perceraian

Jika anda baru-baru ini bercerai, dan kanak-kanak itu tersinggung oleh anda, maka dia merindui ibu bapa, yang kini akan hidup secara berasingan, komunikasi anda dengan kanak-kanak itu boleh menjadi tegang. Jika terdapat pengasingan di antara anda, terdapat beberapa cara yang berkesan untuk memperbaikinya. Anda dapat menguatkan hubungan anda dengan kanak-kanak seperti ini.

Bagaimana untuk bertindak dengan anak yang cepat marah?

Untuk memahami, marah kepada anda kanak-kanak itu atau tidak, anda sudah boleh ketika itu 2 - 2,5 tahun akan berubah. Pada zaman ini, dia mula menunjukkan perasaan dan reaksinya secara lisan, iaitu kata-kata. Dan kemudian sangat penting untuk memberitahu kanak-kanak apa tindak balasnya betul, dan yang akan membahayakan dia dan orang lain. Mengapa seorang kanak-kanak marah dan apa yang perlu dilakukan?

Bagaimana jika kanak-kanak ketinggalan dalam pembangunan?

Jika kanak-kanak ketinggalan dalam perkembangan fizikal dan mental, ini boleh dikira dari tingkah lakunya.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>