^

Bahagian sukan untuk kanak-kanak: lelaki - bola sepak, kanak-kanak perempuan - gimnastik

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Selalunya ibu bapa tidak tahu seksyen sukan mana untuk memberi anak kepada mereka. Kami akan memberitahu anda tentang dua yang paling popular di antara mereka - gimnastik bola sepak dan irama. Yang pertama adalah baik untuk kanak-kanak lelaki, yang kedua - untuk kanak-kanak perempuan.

trusted-source[1], [2]

Keperaman sebagai gaya hidup

Gimnastik artistik adalah jenis pekerjaan sukan (untuk menjadi tepat, cara hidup) yang akan meninggalkan kanak-kanak itu satu jejak untuk semua kehidupan. Dalam bentuk bahu yang diluruskan dengan cantik, berjalan lancar dan bangga mengangkat dagu. Penari dan senam seni boleh dilihat walaupun dalam kerumunan besar - terima kasih kepada sikap mereka yang cantik dan keupayaan untuk memegang - elegan dan plastik.

Latihan peralatan vestibular, keupayaan untuk menari dengan objek yang berbeza (pita, jaring, tongkat), regangan - inilah yang diajar oleh kanak-kanak dalam kelas gimnastik irama pertama.

Terima kasih kepada kemahiran ini, kanak - kanak itu mula berasa lebih yakin dalam mana-mana pasukan, dia secara sensitif memberi reaksi terhadap keindahan dalam semua manifestasinya. Belum lagi bahawa otot, sendi dan ligamennya menjadi fleksibel, kuat dan terlatih, dan pernafasan adalah lebih dan lengkap. Latihan memori tambahan: anda tahu berapa banyak latihan dalam gimnastik berirama yang anda perlu ingat dan lakukan dengan sempurna?

Berapa banyak gimnastik berirama yang dibelanjakan untuk setiap senaman?

Anda akan terkejut: tidak lebih daripada satu setengah minit. Dan kemudian satu lagi latihan dijalankan. Perubahan aktiviti yang berterusan tidak menanggung anak itu, ia melatih kumpulan otot yang berbeza.

Kontraindikasi untuk gimnastik artistik

Penyakit sistem muskuloskeletal, khususnya, tulang belakang serviks.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Pakaian apa yang diperlukan untuk gimnastik berirama?

Cheshki (kasut balet), ketat - itu sahaja.

Bila bermula?

Ada kemungkinan sudah berusia tiga tahun. Tetapi hanya dengan jurulatih berpengalaman. Dan masih memerlukan sijil dari pakar pediatrik yang kanak-kanak itu boleh menghadiri kelas.

Berapa kos pengajaran?

Dari 50 hingga 200 UAH. Tetapi ia berbaloi!

Bola sepak. Sekolah kanak-kanak di Dynamo

Bola sepak hari ini adalah tahap sukan paling tinggi yang paling besar dan profesional. Ini adalah permainan pasukan antara 22 atlet, dibahagikan kepada 2 pasukan, iaitu 2 separuh masa selama 45 minit. Bola sepak sangat disayangi sehingga tidak berhenti bermain sejak zaman dahulu.

Pemain pertama adalah orang Mesir kuno, orang Yunani, yang sering menendang bola untuk melatih tubuh, kecepatan reaksi dalam pertempuran tentera. Tetapi aturan bola sepak pertama dalam bentuk yang kita kenali sekarang, telah dibangunkan dan diluluskan secara rasmi pada akhir 40-an pada abad ke-18.

Kanak lelaki pemain

Di Dynamo Kyiv yang terkenal terdapat akademi bola sepak kanak-kanak. Di sana mereka mengambil anak-anak yang paling berbakat dari semua pasukan, bermula dari usia 10 tahun. Mereka adalah calon untuk pasukan kebangsaan Ukraine. "Dengan 14 tahun mereka hidup, makan dan kereta api dalam kumpulan akademik secara percuma, - kata Anatoly Kroschenko, jurulatih mulia Ukraine, jurulatih yang terkenal jurulatih kanan Youth Academy" Dynamo "dinamakan sempena Lobanovsky. "Ini adalah daerah Nivok atau Konchy-Zaspa, di mana semua syarat untuk pembangunan yang berjaya dicipta untuk kanak-kanak." Dan pada mulanya anak-anak menghadiri sekolah bola sepak di "Dynamo".

Bagaimana untuk sampai ke sekolah bola sepak kanak-kanak di "Dynamo"?

Lulus pemilihan kanak-kanak dari sekolah sukan, bermula pada umur 7 tahun. "Jika pemilihan itu selesai, kanak-kanak itu didaftarkan di sekolah asrama di mana mereka belajar bermain bola sepak secara profesional," kata Anatoly Kroshchenko. Bintang bola sepak Rusia Vashchuk, Shovkovsky, Shevchenko, Golovko dan ramai pemain bola sepak lain - murid sekolah ini. Sekarang di sekolah di 1200 kanak-kanak "Dynamo" belajar.

Ujian di sekolah bola sepak

Dari usia 7 tahun - berlari dengan kelajuan 20 m, melompat jauh dari tempat itu, bola cepat dari lima rak, menyesuaikan bola dengan kedua kaki dan langsung perlawanan bola sepak. Sekiranya kanak-kanak menunjukkan keputusan yang baik, dia mendaftar di sekolah bola sepak dengan Dynamo. Cawangannya wujud di bandar-bandar yang berbeza.

Oleh itu, bahagian sukan untuk kanak-kanak membawa banyak manfaat. Jangan lepaskan peluang untuk membangunkan anak anda dan bantu dia mengatasi kompleks-kompleks yang menghilangkan sukan, tetapi pada masa yang sama membantu meningkatkan kesihatan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.