^
A
A
A

Saya mempunyai diabetes, bolehkah saya hamil sekarang?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Anda boleh membuat keputusan untuk diri sendiri atau mendengar nasihat doktor. Bagaimanapun, maklumat ini akan membantu anda untuk benar-benar menilai keadaan dan membincangkan dengan kemungkinan pilihan doktor.

Sekiranya anda menghidap diabetes dan ingin mempunyai bayi, bacalah dengan teliti dengan teliti:

 • Adakah anda mempunyai paras gula darah normal atau lebih tinggi (lebih rendah)? Ibu-ibu yang akan datang dengan diagnosis kencing manis sebelum mereka hamil harus mempunyai paras gula darah yang hampir normal. Ini akan mengurangkan kemungkinan kanak-kanak dengan kecacatan kongenital, kelahiran pramatang dan komplikasi lain. Semak paras gula darah sepanjang hari untuk memastikan ia normal. Sekiranya ini tidak berlaku, gunakan kontraseptif sehingga ia normal.
 • Adakah anda mengambil ubat untuk mengawal diabetes? Doktor anda boleh menukarnya untuk insulin atau meresepkan orang lain sebelum mengandung. Jika anda mengikuti nasihat doktor, pastikan ubat-ubatan baru mengawal paras gula darah, dan kemudian hanya berfikir tentang kehamilan.
 • Adakah anda menyuntik insulin? Rujuk doktor sebelum hamil supaya ia boleh mengubah dos atau pentadbiran laluan, jika perlu. Jika anda memilih dos yang betul sebelum kehamilan, risiko turun naik kadar gula darah akan menurun dengan ketara semasa kehamilan.
 • Adakah anda mengambil ubat untuk merawat penyakit lain? Bincang ini dengan seorang doktor sebelum hamil supaya dia dapat mengubah perjalanan rawatan atau melarang penggunaannya.
 • Diabetes menimbulkan penyakit buah pinggang atau mempengaruhi penglihatan? Jika ya, maka kehamilan hanya boleh memburukkan kesihatan anda. Tekanan darah tinggi pula boleh menjejaskan perkembangan anak semasa kehamilan.
 • Adakah anda sudah mempunyai anak? Jika ya, adakah diabetes mempengaruhi perkembangan mereka?
 • Adakah anda mengambil vitamin B6 (asid folik)? Pengambilan harian multivitamin dan vitamin pranatal yang mengandungi asid folik mengurangkan risiko kanak-kanak yang mengalami kecacatan kongenital.

Bagaimana jika diabetes perlu diambil sebelum kehamilan?

Kehamilan boleh pergi tanpa komplikasi jika anda menormalkan paras gula darah sebelum ia bermula pada tekanan normal dan tidak ada masalah dengan buah pinggang. Mengendalikan tahap gula darah menurunkan risiko memiliki bayi dengan cacat kongenital, kelahiran pramatang dan komplikasi lain yang mungkin. Pakar menasihatkan untuk membawa tahap kembali kepada normal selama 3-6 bulan sebelum kehamilan. Untuk melakukan ini, anda harus secara aktif terlibat dalam sukan, makan makanan yang sihat, menurunkan berat badan jika perlu dan mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor.

Apa yang perlu anda cakapkan dengan doktor anda?

Persediaan

Adalah sangat penting untuk memberitahu doktor bahawa anda akan hamil. Jika anda mengambil ubat untuk mengawal diabetes, doktor anda boleh menggantikannya dengan insulin atau ubat lain. Jika anda mengambil insulin, berunding dengan doktor supaya jika perlu, anda boleh menukar dos atau mod pentadbiran (dispenser insulin atau suntikan). Juga, beritahu doktor tentang ubat-ubatan yang anda gunakan untuk merawat penyakit lain. Bincangkan semua ini dengan doktor sebelum mengandung supaya dia dapat membetulkan perjalanan rawatan atau melarang penggunaannya untuk mengelakkan merosakkan anak masa depan.

Pemeriksaan

Sekiranya anda menghidap diabetes, anda perlu kerap melawat doktor untuk pemeriksaan pencegahan. Ini amat penting sebelum kehamilan yang dirancang. Ujian pemeriksaan termasuk:

 • Diagnosis penglihatan tanda-tanda retinopati (lesi retina bukan keradangan).
 • Analisis darah dan air kencing untuk menentukan penyakit buah pinggang.
 • Pengukuran tekanan darah. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi semasa hamil dan merosakkan anak masa depan, serta mencetuskan kelahiran pramatang (apabila plasenta dipecah).
 • Ujian darah untuk tahap gula. Doktor, jika perlu, akan memberi cadangan untuk mengawal paras gula darah sebelum dan semasa kehamilan.

Kencing manis yang tidak terkawal, dan bagaimana ia boleh muncul semasa kehamilan.

Kencing manis yang tidak terkawal meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan, baik untuk ibu dan bayi.

Komplikasi yang mungkin

 • Kecacatan kelahiran
 • Kelahiran pramatang
 • Gula darah rendah
 • Jaundice
 • Kelahiran seorang kanak-kanak seberat lebih biasa, yang membawa kepada komplikasi kesihatan bayi yang baru lahir.
 • Kelahiran seorang kanak-kanak dengan berat badan yang tidak mencukupi, yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang dan gangguan fungsi plasenta.
 • Hasilnya yang mematikan, walaupun ini berlaku dalam kes-kes yang jarang berlaku, kerana kebanyakan wanita hamil menggunakan insulin untuk mengawal paras gula darah.

Faktor risiko bagi calon ibu:

 • Kelahiran pramatang.
 • Penyakit buah pinggang jika tahap kreatinin adalah 2.0 mg / dl.
 • Tekanan darah tinggi semasa kehamilan.
 • Penurunan visi, yang boleh dinormalisasikan tidak lama lagi selepas kelahiran anak.

Kehamilan dan kencing manis: Perancangan kehamilan

Rujuk doktor jika anda mempunyai diabetes jenis 1 atau 2 dan anda ingin menjadi seorang ibu. Anda harus menormalkan paras gula darah sebelum mengandung dan menyokongnya selama 9 bulan. Hanya dalam kes ini kesihatan dan kesihatan bayi masa depan anda akan selamat.

Sorotan

 • Jika anda menghidap diabetes, dan anda merancang kehamilan, membawa paras gula darah kembali normal. Ini akan membantu mengelakkan risiko kelahiran pramatang, kecacatan kelahiran pada kanak-kanak dan untuk mengekalkan kesihatan.
 • Seringkali periksa paras gula darah.
 • Lakukan senaman secara teratur dan berpegang kepada diet yang sihat. Ini akan membantu mengekalkan berat badan yang sihat atau, jika perlu, kehilangan pound tambahan sebelum kehamilan bermula.
 • Sebelum mengandung, ambil makanan tambahan yang mengandungi asid folik. Ini akan mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf kanak-kanak.
 • Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan bukan preskripsi, pastikan anda berunding dengan doktor tentang menghentikan penggunaannya atau menukarnya kepada orang lain sebelum mengandung.
 • Jika anda merokok, cuba sendiri atau dengan bantuan doktor untuk meninggalkan kebiasaan yang merosakkan ini, kerana tembakau menjejaskan bayi dan meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan.
 • Sekiranya anda mempunyai penyakit buah pinggang dan penglihatan yang lemah, pastikan anda berunding dengan doktor, kerana penyakit ini boleh menjadi teruk semasa mengandung.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Bagaimana untuk merancang kehamilan dengan diabetes?

Sekiranya anda menghidap diabetes dan anda merancang untuk menjadi seorang ibu, ambil langkah untuk memperbaiki kesihatan anda sebaik sebelum pembuahan. Ini akan membantu anda dan anak anda untuk mengelakkan komplikasi semasa kehamilan dan selepas bersalin. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membawa gula darah kembali normal. Ini boleh membantu senaman yang kerap, pemakanan yang betul dan kehilangan berat badan yang tidak penting.

Anda mempunyai diabetes. Apakah yang perlu saya fikirkan semasa hamil?

Pada minggu pertama kehamilan, organ bayi mula terbentuk. Tahap gula dalam darah meningkat dan perkembangan bayi dapat masuk ke dunia dengan kecacatan kelahiran. Tetapi jika anda mengawal kencing manis, risiko mempunyai bayi kurang upaya dikurangkan dengan ketara. Kebanyakan wanita mengetahui bahawa mereka hamil, hanya selepas beberapa minggu. Jika dalam tempoh ini tahap gula dalam darah tidak sesuai dengan norma, risiko buruh preterm pada wanita tersebut meningkat dengan ketara. Sebab itulah sangat penting apabila merancang kehamilan untuk menjaga kencing manis tidak membahayakan anda dan anak masa depan anda.

Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan:

 • Kelahiran seorang kanak-kanak dengan berat badan berlebihan. Sekiranya ibu mempunyai paras gula darah tinggi semasa kehamilan, ini boleh dihantar kepada kanak-kanak. Kanak-kanak itu berlebihan berat badan dan oleh itu kelahiran adalah rumit.
 • Kelahiran seorang kanak-kanak dengan gula darah rendah. Ini berlaku apabila badan bayi menghasilkan lebih banyak insulin untuk menghilangkan gula berlebihan semasa mengandung. Dalam sesetengah kes, tubuh kanak-kanak terus berfungsi walaupun selepas lahir. Ini, seterusnya, membawa kepada tahap rendah gula dalam darah. Sekiranya anda membiarkannya, kesihatan kanak-kanak akan terjejas.

Jaundis, akibat dari itu kulit dan sclera mata mempunyai warna yang icteric. Perkembangan jaundis dikaitkan dengan kandungan bahan yang khusus dalam darah dari sekumpulan pigmen empedu yang dipanggil bilirubin. Ia mempunyai warna kuning keemasan ciri dan merupakan hasil pecahan hemoglobin dan beberapa komponen darah lain. Penyakit ini sering dijumpai pada kanak-kanak yang dilahirkan oleh wanita dengan gula darah tinggi.

Bagaimanakah cara menormalkan gula darah saya sebelum saya hamil?

Pertama sekali, anda sendiri harus berminat dengan ini. Rujuklah dengan doktor anda dan cuba untuk membawa paras gula darah menjadi normal sebelum kehamilan bermula. Untuk melakukan ini, anda harus:

 • Makanan seimbang. Sekiranya anda berlebihan berat badan sebelum mengandung, anda harus kehilangan berat badan, kehilangan 5-10 kg dan menormalkan gula darah. Terdapat banyak cara untuk mengawal masa dan berapa banyak yang anda makan. Di sini, anda boleh membantu pakar pemakanan dan doktor.
 • Bersenang-senang bermain sukan. Pilih sekurang-kurangnya 30 minit untuk senaman harian. Semasa latihan, badan mengawal gula darah dengan menyerapnya semasa dan selepas sesi intensif. Sukan membantu mengekalkan berat badan yang sihat, menurunkan kolesterol tinggi, dan meningkatkan lipoprotein berkepekatan tinggi (kolesterol baik), dan menurunkan tekanan darah tinggi. Berjalan, berlari, berbasikal dan berenang adalah baik untuk pesakit kencing manis. Rujuk doktor sebelum memulakan latihan.
 • Ambil ubat atau insulin dengan ketat mengikut preskripsi doktor. Pastikan anda memberitahu doktor bahawa anda bercadang untuk menjadi seorang ibu. Anda juga harus bercakap tentang ubat-ubatan lain yang anda ambil, termasuk ubat-ubatan yang berlebihan.
 • Secara sistematik memeriksa paras gula darah. Ini akan membantu menentukan bagaimana ubat-ubatan, senaman dan pemakanan menjejaskan gula darah. Ia juga penting untuk mengambil asid folik sebelum dan semasa hamil, yang seterusnya akan menghalang perkembangan kecacatan tiub saraf pada kanak-kanak.
 • Sekiranya anda merokok, cubalah melepaskan kebiasaan buruk ini. Tembakau boleh membahayakan kanak-kanak dan meningkatkan risiko penyakit yang semakin membesar.
 • Sekiranya anda mempunyai penyakit buah pinggang dan penglihatan yang lemah, pastikan anda berunding dengan doktor, kerana penyakit ini boleh menjadi teruk semasa mengandung.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.