^

Ujian ovulasi: prinsip tindakan, kepekaan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ovulasi dianggap sebagai peringkat utama semasa haid, di mana kemungkinan maksimum persenyawaan dapat diwujudkan. Tarikh ovulasi adalah penting dari sudut pandangan perancangan keluarga, kerana pasangan yang cuba melahirkan bayi harus tahu dengan jelas tempoh ketika fenomena ini terjadi. Ovulasi bermaksud kesediaan fizikal maksimum untuk konsepsi. Hari ini, untuk menentukan tarikh yang jelas tidak sukar, untuk membantu membuat  ujian ovulasi - Sistem ujian yang dibangunkan khas, yang memungkinkan untuk menentukan masa yang tepat ovari keluar dari ovari. Ini bermakna kematangan penuh. Prinsip ujian adalah berdasarkan penumpuan kepekatan hormon, tahap yang berbeza-beza dalam tempoh ini. Mengaplikasikan ujian, anda boleh meningkatkan peluang untuk mengandung anak dengan ketara, kerana pengetahuan yang tepat tentang masa ovulasi menjadikannya mungkin untuk melakukan hubungan seksual dalam tempoh ini.

Kepekaan ujian ovulasi

Ia dianggap tinggi. Ujian adalah berdasarkan fakta bahawa mereka boleh menentukan tumpuan pada setiap kali penemuan hormon luteinizing. Ini adalah hormon yang bertanggungjawab untuk kemungkinan persenyawaan. Kepekatannya meningkat dengan ketara apabila ia dirancang untuk memasuki tiub fallopian, di mana persenyawaan selanjutnya berlaku. Apabila merangsang atau merancang keluarga, doktor, menggunakan ultrasound, menentukan bagaimana matang folikel itu. Mencapai saiz kira-kira 18-20 mm, menunjukkan bahawa dia dapat ovulate. Kemudian, di rumah, doktor mengesyorkan agar seorang wanita diuji dengan kerap. Keputusan selanjutnya akan diperolehi yang akan menunjukkan masa pelepasan oosit secara tepat. Untuk meningkatkan ketepatan, lebih baik untuk memantau petunjuk dalam dinamik.

Bolehkah ujian ovulasi menjadi salah?

Risiko kesilapan dan ketidaktepatan, malangnya, juga wujud. Ini disebabkan mekanisme ujian. Ia menangkap hanya perubahan kepekatan LH, yang meningkat dengan ketara berkaitan dengan ovulasi. Tetapi disebabkan pelbagai sebab, ovulasi mungkin tidak berlaku.

Di samping itu, lonjakan hormon yang ketara juga berlaku disebabkan oleh pelbagai patologi sistem pembiakan, dalam beberapa keadaan fisiologi dan fungsi. Peningkatan tahap LH boleh menyumbang kepada kekurangan ovari, gangguan metabolisme hormon normal dan proses saraf dalam badan. Malah kegagalan buah pinggang boleh mengganggu secara mendadak hasilnya. Ramai wanita mengalami letupan yang sama semasa tempoh menopaus.

Perubahan sedemikian boleh kekal dan berubah-ubah. Banyak perubahan seperti berlaku selepas seorang wanita tiba-tiba berhenti mengambil ubat hormon. Malah perubahan diet (keras) boleh menjejaskan tahap hormon. Contohnya, jika seseorang tiba-tiba memutuskan untuk menjadi makanan mentah, atau beralih kepada vegetarianisme. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa makanan sayuran mengandungi sejumlah besar phytohormones, yang juga mempengaruhi latar belakang emosi seseorang.

Kesalahan ini juga berlaku di bawah pengaruh kegagalan hormon, yang bukan disebabkan oleh lompat LH, tetapi berkaitan dengan petunjuk lain. Oleh itu, LH di peringkat molekul mempunyai identiti struktur dengan progesteron, yang dihasilkan semasa kehamilan. Tahap persamaan tertentu wujud antara hormon lain, terutamanya dari glycoprotein asal: hCG, FSH, TSH. Mereka juga dihasilkan, tindak balas tindak balas berlaku, yang dicerminkan sebagai hasil positif palsu. Keadaan ini berlaku dalam kes apabila seorang wanita sengaja menyuntik ubat hormon yang secara buatan merangsang ovulasi. Oleh itu, perlu mengambil masa ini dalam keadaan terlebih dahulu, dan tidak melakukan ujian secara langsung selepas prosedur tersebut, ia akan benar-benar tidak berformat. Penunjuk negatif palsu hampir tidak pernah berlaku, kecuali jika ujian tersebut terlambat atau salah diterapkan. Elakkan kekeliruan, anda tidak dapat menghitung dalam situasi kontroversi, dan juga apabila terdapat kegagalan hormon. Lebih tepat ialah kajian perkakasan.

trusted-source[1], [2]

Prinsip ujian untuk ovulasi

Ia terdiri daripada keupayaan sistem ujian untuk mengiktiraf LH, untuk berkomunikasi dengannya, yang dinyatakan sebagai hasil positif. Dalam ketiadaan (kepekatan kecil LH), tindak balas tidak berlaku, hasil ujian adalah negatif.

Ini adalah kerana proses pematangan disertai dengan lonjakan LH yang tajam, menunjukkan ovulasi yang mendekati, di mana mungkin untuk hamil.

Apakah ujian untuk ovulasi?

Pertama, mereka dibezakan oleh beberapa persamaan luaran dengan ujian kehamilan. Bahan kajian adalah air kencing. Terdapat ujian yang dihasilkan oleh pelbagai pengeluar. Mereka mengandungi ciri-ciri dan ketepatan tertentu. Dijual dalam akses percuma, berbeza dalam kategori harga yang berbeza. Pelbagai ini diwakili oleh jalur ujian tradisional, sistem jalur dan tablet. Inkjet dan sistem digital juga digunakan.

Ujian murah dan murah untuk ovulasi

Perbezaan utama antara ujian adalah ketepatan dan kebolehpercayaan pengukuran. Hari ini, tiga pengeluar telah membuktikan diri mereka yang terbaik: Frautest, Eviplan dan Clearblue. Mereka agak murah. Mereka adalah pilihan terbaik jika anda mengambil nisbah kualiti harga. Dijual dalam akses percuma.

Syarikat Frautest boleh menarik minat pembeli dengan tiga produk yang berbeza-beza, yang mempunyai ketepatan yang berbeza dan arah diagnosis. Parameter utama boleh disifatkan sebagai tinggi. Versi pertama dibentangkan oleh jalur ujian, yang boleh didapati dalam 5 keping setiap pek. Adalah dinasihatkan untuk memohon sekiranya seorang wanita dapat bermegah dengan keteraturan kitaran. Set kedua terdiri daripada 5 jalur ujian yang membolehkan anda menentukan tempoh permulaan ovulasi, serta 2 ujian untuk memeriksa jika kehamilan telah berlaku. Set ketiga sesuai untuk wanita yang tidak mempunyai kitaran biasa. Dalam pakej, anda boleh mencari 7 jalur. Kategori harga purata adalah antara 350 hingga 800 rubles.

Syarikat Eviplan menawarkan sistem ujian serupa dalam jumlah sebanyak 5 buah. Kebolehpercayaan tidak lebih rendah daripada versi pertama. Kosnya berbeza - harga purata ialah 300-310 rubel.

Clearblue boleh menawarkan ujian digital unik kepada pengguna. Hasilnya akan diiktiraf oleh smiley, yang akan muncul di skrin digital. Pilihan yang agak mahal: kos purata dalam 1000 ringgit.

Juga, terdapat banyak sistem domestik yang menjamin ketepatan kaedah dengan 99%. Ini adalah kebolehpercayaan yang cukup tinggi. Tetapi sebagai amalan menunjukkan, sistem ini praktikal tidak menarik perhatian wanita.

trusted-source[3]

Jalur ujian untuk ovulasi

Mereka bertindak balas dan memerangkap LH dalam cecair. Ia berbeza dari ujian kehamilan kerana ia mengandungi pelbagai reagen yang bertindak balas terhadap bahan yang tidak sama rata. Digunakan untuk mengenal pasti hormon yang sangat berbeza. Prinsip permohonan cukup primitif: anda hanya perlu mengambil jalur dan letakkannya dengan peralatan yang dipenuhi dengan air kencing. Selepas beberapa minit, anda sudah dapat mengetahui hasilnya. Sememangnya, kaedah ini tidak mempunyai kekurangannya. Mereka tidak boleh dipanggil ketepatan tinggi. Walau bagaimanapun, tidak seorang wanita mendakwa bahawa mereka membenarkan anda merancang kehamilan anda dengan cukup berkesan. Ia agak mudah untuk melakukan ini. Jika terdapat kesan positif, seorang wanita memerlukan tindakan seksual, kerana dia sudah bersedia untuk persenyawaan. Jika anda tidak mahu mengandung, anda perlu berhati-hati sebaik mungkin, melindungi diri anda atau mengelakkan hubungan seksual.

Ujian berbilang untuk ovulasi

Hari ini, terdapat juga ujian yang boleh digunakan berulang kali. Mereka biasanya dibentangkan dalam bentuk set alat mudah alih yang diwakili oleh jalur pembaca dan ujian. Jalur harus dijatuhkan beberapa minit ke dalam air kencing, dan selepas itu ia mesti dimasukkan ke dalam peranti khas, yang memungkinkan untuk membaca hasilnya.

Ujian mikroskop untuk menentukan ovulasi

Ia adalah versi digital. Sangat bermaklumat. Ia digunakan berulang kali. Air liur digunakan sebagai bahan ujian. Mengandungi peranti pembesar. Dia memberi peluang untuk memeriksa smear tersebut. Apabila anda meninggalkan telur di dalam air liur akan muncul gambar yang menyerupai cakrawala, fros pada tingkap musim sejuk.

Ujian ovulasi untuk air liur

Hampir setiap syarikat boleh mengemukakan ujian kepada pengguna, bertindak balas dengan air liur. Pelbagai ujian-mikroskop dan sistem digital terutamanya menggunakan air liur sebagai objek penyelidikan. Kaedah ini berdasarkan fakta bahawa komposisi air liur wanita berbeza dan komposisi air liur ditentukan oleh fasa kitaran haid. Kebarangkalian ralat hampir hampir dihapuskan.

Ujian dakwat untuk ovulasi

Hari ini mereka telah menemui aplikasi luas, agak sangat bermaklumat. Untuk menjadikannya lebih mudah: tidak perlu dimasukkan ke dalam bekas, hanya ganti terus di bawah jet semasa tandas. 

Hari apa selepas ovulasi melakukan ujian?

Ia semua bergantung pada berapa lama kitaran berlangsung. Diagnosa mestilah 5-6 hari berturut-turut. Anda tidak boleh terlepas satu hari, kerana anda boleh melangkau ovulasi. Ia agak mudah untuk membuat pengiraan. Jadi, dengan tempoh kitaran 28 hari, ujian harus bermula dari 11 hari. Dalam kes ini, hari pertama perlu dipertimbangkan tarikh haid bermula. Sekiranya kitaran berlangsung lebih lama daripada 28 hari, anda harus mula memegang 17 hari sebelum permulaan haid yang akan datang. Jika kitaran itu tidak teratur, ia perlu membuat pilihan dan membuat beberapa pengiraan. Oleh itu, anda perlu mengetahui kitaran terpendek dalam 6 bulan yang lalu. Dan mulakan dari parameter ini.

Ujian ovulasi untuk kitaran yang tidak teratur

Kesukaran tertentu timbul apabila wanita tidak mempunyai kitaran biasa. Dalam kes ini, kita mula dari data awal, khas untuk kitaran minimum untuk 6 bulan yang lalu. Ia adalah parameter ini yang menjadi asas untuk mengira masa mula ujian. Ia juga perlu diambil kira bahawa jika kitaran itu tidak berfungsi dan tidak kerap, pengujian itu boleh menjadi tidak rasional, kaedah yang lebih khusus diperlukan.

Bagaimanakah saya melakukan ujian ovulasi?

Sebelum menggunakan ujian, adalah perlu untuk menentukan masa yang tepat bahawa kitaran haid berlangsung. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira berapa banyak masa yang telah berlalu dari awal satu haid ke permulaan seterusnya. Dan ambil data purata. Sebelum meneruskan ujian, adalah dinasihatkan untuk membaca arahan. Kemudian anda boleh meneruskan.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan peralatan, di mana anda boleh mengumpul air kencing. Mengambil sedikit air kencing, mencuci jalur ujian di sana. Plot, yang mesti direndam, akan ditandakan. Dengan label ini dan perlu meletakkan makanan. Kemudian anda hanya perlu menunggu beberapa saat untuk hasilnya. Penunjuk pertama boleh dianggarkan selepas 5 saat, tetapi untuk mendapatkan ketepatan dan kebolehpercayaan maksimum, perlu menunggu selama 10 minit.

Apabila ujian dijalankan, beberapa mata mesti dipertimbangkan. Pertama, ujian harus dijalankan setiap hari, pada waktu yang sama, yang akan meningkatkan ketepatannya dengan ketara. Jangan lakukan ujian segera selepas tidur, kerana pada masa ini air kencing mengandungi peningkatan kepekatan hormon. Kemudian jumlah ini stabil. Oleh itu, hasilnya lebih tepat.

Juga, tidak disyorkan untuk minum air sebelum ujian. Ia juga penting untuk mengekalkan kemandulan dan ketat. Keluarkan dari pakej asal dengan segera sebelum digunakan. Ia mesti disimpan steril, tahap kelembapan optimum mesti dikekalkan.

Bilakah untuk menguji ovulasi: pada waktu pagi atau petang?

Selepas pematangan telur, tahap hormon yang tinggi memegang selama satu hari berturut-turut. Meningkatkan kemungkinan hasil positif dengan menguji dua kali sehari. Setelah dinasihatkan untuk memeriksa di pagi hari, kali kedua - pada petang sebelum tidur. Ia tidak rasional untuk menjalankan ujian dengan segera, sebaik sahaja anda bangun. Selepas tidur, kepekatan hormon dalam air kencing meningkat dengan ketara, dan secara beransur-ansur menormalkan. Masa yang optimum ialah selang masa antara 10-00 hingga 20-00, yang akan memungkinkan untuk mengelakkan keputusan positif palsu.

Keputusan ujian untuk ovulasi

Hasilnya boleh menjadi negatif atau positif. Juga, anda tidak boleh mencetuskan kemungkinan mendapatkan hasil palsu, tidak kira betapa tepat teknik itu. Ketepatan sentiasa ada, walaupun dalam makmal yang sangat khusus. Hasilnya ditentukan dengan membandingkan keputusan dengan ujian kawalan. Kawalan boleh didapati di tepi medan ujian. Selepas ujian, bar muncul. Hasilnya tidak lama lagi akan datang. Anda boleh mula mentafsirnya dalam masa 1-2 minit.

Sekiranya anda menerima keputusan negatif - ini bermakna tiada ovulasi. Sejurus selepas ovulasi, keputusan negatif juga muncul apabila sel telah muncul dari ovari. Proses ini disertai oleh pengurangan tahap LH. Juga, varian negatif muncul jika ujian terlambat, dan reagen tidak bertindak balas. Mengiktiraf hasilnya boleh disebabkan oleh ketidaksempurnaan jalur ujian. Dia akan menjadi sangat pucat berbanding dengan kawalan.

Sekiranya hasil positif diperoleh, ini akan dilihat dengan penampilan jalur gelap. Ia akan menjadi lebih gelap, atau tidak akan ada perbezaan dari kawalan. Ini adalah tanda langsung pembebasan hormon. Ia juga mungkin bahawa jalur tidak muncul sama sekali. Ini berlaku apabila aturan pelaksanaan tidak dipatuhi, jika terlambat, rosak.

Ulasan mengenai ujian untuk ovulasi

Terdapat pelbagai dan ulasan yang sangat bercanggah tentang ujian. Ujian mikroskopik adalah menarik. Dia telah menjadi seorang penolong yang benar untuk banyak keluarga yang merancang anak. Ia membolehkan anda mengawal masa permulaan ovulasi. Hanya setetes air diperlukan dan selepas beberapa minit anda boleh mendapatkan hasilnya. Juga, manual mengandungi komen terperinci, yang memungkinkan untuk mengira masa yang optimum untuk konsepsi, dan juga mula menguji.

Mikroskop ujian adalah mudah bagi mereka yang mempunyai masalah dengan keteraturan kitaran. Peranti ini memungkinkan untuk memantau dengan jelas dinamika permulaan ovulasi. Kesalahan dalam kerja adalah minima, kebolehpercayaan hasilnya sangat tinggi. Sebagai seorang wanita menulis, dia tidak hanya mengira masa, tetapi juga untuk menjangka kelahiran seorang gadis.

Juga minat adalah tindak balas seorang wanita yang berkongsi pengalamannya tentang bagaimana dia berjaya hamil seorang lelaki. Sebelum itu, 3 tahun tidak dapat difahami. Ujian ovulasi disarankan kepadanya oleh pakar sakit puan selepas pemeriksaan. Doktor dinasihatkan menggunakan mikroskop mini. Selepas penggunaan mikroskop, ia mungkin untuk hamil dari kali pertama, kerana hari ovulasi dipilih tepat. Kelebihannya adalah bahawa penggunaan mikroskop sedemikian menjadikan ia sentiasa memantau prosesnya dalam badan. Untuk keburukan boleh dikaitkan dengan kos yang agak tinggi. Ujian biasa  untuk ovulasi  jauh lebih murah.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.