^

Ujian untuk ovulasi: jenis, penilaian keputusan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Hari ini, ujian untuk ovulasi sangat diperlukan di kalangan penduduk. Ia digunakan bukan sahaja oleh wanita di rumah, tetapi juga oleh doktor yang berkelayakan di institusi perubatan. Ia memungkinkan untuk menentukan dengan tepat masa apabila ovum membesar di dalam badan, dan apabila keluar dari ovari direalisasikan. Ia telah lama menjadi alat yang amat diperlukan dalam perancangan kehamilan. Ia membolehkan anda dengan jelas menentukan masa ovulasi, dan pada masa ini melakukan persetubuhan, yang akan meningkatkan peluang untuk mendapatkan konsep. Dengan kaedah ini, anda dapat dengan cepat mencapai hasil yang diinginkan.

Ujian Ovulasi Positif

Akan menunjukkan saat matang telur dan kesediaan untuk keluar. Biasanya, selepas sel sudah matang, pelepasannya berlaku dalam 24 jam akan datang. Sekiranya anda ingin hamil pada masa ini, keadaan ideal untuk pelaksanaan hubungan seksual. Mereka yang ingin mengelakkan kehamilan, anda harus mengelakkan hubungan seksual atau melindungi diri anda.

Stripe lemah dan pucat pada ujian ovulasi

Hasilnya adalah negatif. Ovulasi belum dijangka. Ia sama ada masih jauh, atau baru-baru ini berlaku.

Strip kedua lemah pada ujian ovulasi

Terdapat juga aplikasi bukan standard, sebagai salah satu cara kontrasepsi. Jika jalur kedua telah diserlahkan, biarkan ia menjadi sangat pucat dan tidak jelas - satu tanda bahawa tempoh ovulasi sedang menghampiri. Mula menggunakan hanya hubungan seks yang dilindungi, atau elakkan keintiman. Walau bagaimanapun, kaedah perlindungan ini tidak praktikal, sering diamalkan.

Ujian untuk ovulasi menunjukkan dua jalur

Kebarangkalian ovulasi tinggi. Telur telah matang, hubungan seksual diperlukan jika wanita ingin hamil.

Dua jalur terang pada ujian untuk ovulasi

Pengesanan dua jalur terang pada ujian yang baru dilakukan menunjukkan bahawa hasilnya positif. Ini bermakna bahawa telur sudah masak, dan tidak lama lagi akan menjadi permulaan permulaan ovulasi. Ia mungkin untuk menjalankan sejenis analisis kuantitatif: lebih cerah band, semakin besar pembebasan hormon itu berlaku dalam persekitaran dalaman organisma, dan lebih cepat telur akan keluar. Pada masa ini ia adalah dinasihatkan untuk merancang hubungan seksual. Kemungkinan kehamilan kini berada di puncak kemungkinan pelaksanaan.

Ujian untuk ovulasi menunjukkan jalur kedua yang terang

Mengenai mendekati ovulasi, yang akan berlaku semasa 1-2 hari semasa, kata jalur kedua yang terang dan ekspresif, muncul pada ujian. Ini adalah tanda bahawa kepekatan hormon dalam darah telah mencapai had yang cukup tinggi.

Smiley pada ujian ovulasi

Apabila menggunakan versi digital ujian, hasil positif pada medan digital membentuk senyuman. Ia adalah masa yang ideal untuk menumpukan diri kepada hubungan intim, kerana kebarangkalian persenyawaan adalah maksimal.

Jalur pada ujian ovulasi lebih ringan daripada kawalan

Jika keputusan sedemikian diperoleh, ini bermakna bahawa dalam masa terdekat tidak ada apa-apa perbincangan tentang konsepsi. Telur tidak masak, bertanggungjawab, ovulasi tidak akan.

Ujian positif untuk ovulasi semasa kehamilan

Pertimbangkan intipati kedua-dua sistem, yang akan memberi kita pemahaman mengenai mekanisme, cara mereka beroperasi, dan juga apa yang diharapkan dari mereka. Kedua-dua ujian mempunyai mekanisme tindakan yang sama sekali berbeza, dan oleh itu tidak ada persimpangan di antara mereka. Mereka menangkap hormon yang sama sekali berbeza. Semasa kehamilan, tentukan hCG, untuk menentukan ovulasi, anda perlu mengetahui kepekatan LH. Dalam kes pertama, anda mendapat maklumat mengenai sama ada persenyawaan telur itu berlaku, sama ada ia ditanam dalam membran mukus rahim. Ujian kedua menjawab persoalan sama ada ia telah matang dan sama ada persenyawaan boleh berlaku.

Seperti yang anda boleh lihat, ujian untuk ovulasi benar-benar tidak boleh mengatakan apa-apa mengenai kehamilan. Tetapi dalam beberapa kes, mereka menunjukkan hasil yang positif. Ia dianggap positif palsu, kerana ia adalah akibat dari reaksi salib, ketidakseimbangan dengan kekuasaan PH. Tetapi ia bukan pengesahan langsung kehamilan.

Walaupun kes-kes yang dihadapi, mereka agak jarang berlaku. Kebanyakan akan menjadi negatif sebaik sahaja ovulasi selesai, tanpa mengira sama ada telur disenyawakan di masa depan, atau tidak.

Ovulasi selepas ujian ovulasi

Mendapatkan hasil positif sudah menjadi pencapaian yang baik dalam reproduktologi. Ini bermakna bahawa langkah pertama telah diambil: iaitu, anda tahu masa apabila telur matang akan keluar dari ovari. Anda hanya perlu menangkap masa ini. Apabila cuba hamil, seorang wanita harus merancang hubungan seksual. Kebarangkalian untuk hamil sekarang adalah yang tertinggi, dan kira-kira 33%, yang merupakan petunjuk yang baik untuk kebidanan dan ginekologi. Sekiranya tiada patologi dan faktor rumit, persenyawaan berlaku.

Ujian untuk ovulasi ialah eviplan (eviplan)

Jenama ini menghasilkan ujian yang sangat sensitif yang membolehkan penentuan tepat proses ovulasi, walaupun dengan tahap keparahan yang minimum (LH = 25mU / ml). Di samping itu, ujian jet juga tersedia. Dengan kepekaan, mereka praktikal tidak mempunyai sebarang perbezaan dari jalur. Satu-satunya kelebihannya adalah bahawa mereka menyediakan prestasi kebersihan yang tinggi dalam kajian ini. Arahan pembungkusan dilampirkan pada bungkusan, di mana semua pelaksanaan prosedur dan penafsiran data yang diterima diterangkan secara terperinci.

Ujian ovulasi untuk ovuplan (ovuplan)

Ini adalah sistem domestik, yang direka khusus untuk menentukan ovulasi. Kaedah yang menjamin keputusan yang agak tinggi. Kebolehpercayaan adalah sangat tinggi dan mencapai 99%. Merujuk kepada sistem ujian yang murah, harga antara 200-250 rubel.

Ujian ovulasi frautest (frautest)

Salah satu ujian yang paling popular, yang sangat menyukai wanita Rusia. Ia disyorkan oleh pakar sakit puan sebelum memulakan rawatan ketidaksuburan dan rangsangan ovari. Yang agak logik, kerana anda tidak boleh jatuh untuk tempoh ovulasi. Mengetahui tepat pada waktunya, apabila ia berlaku, masalah itu dapat diselesaikan secara semula jadi, tanpa perlu campur tangan perubatan tambahan. Memohon ujian adalah mudah. Pertama, anda perlu mengambil bahan untuk penyelidikan lanjut. Ini memerlukan dos air kencing pagi. Pertama, tandas alat kelamin luar dilakukan, cukup ringan, dangkal, tanpa menggunakan apa-apa cara tambahan. Kemudian, bahagian pertama dibebaskan, bahagian tengah dikumpulkan, selepas itu residu air kencing juga dikeluarkan di luar balang. Lebih baik menggunakan balang steril boleh guna, yang dijual di farmasi. Dalam balang, kurangkan satu jalur, tunggu sistem bertindak balas dan tunjukkan hasilnya. Anda dapat melihat hasil awal dalam beberapa saat. Tetapi untuk mendapatkan keputusan yang tepat dan mantap, ia mengambil masa kira-kira 10 minit. Kemudian anda akan memastikan kebolehpercayaan semua hasil, tidak termasuk kemungkinan kesalahan dan kesilapan.

Syarikat yang sama menubuhkan pengeluaran kit khas yang sudah mengandungi ujian ovulasi dan ujian kehamilan. Pertama, menggunakan ujian pertama, ovulasi ditentukan, masa yang ideal untuk hubungan seksual dipilih. Selepas beberapa minggu (purata 7-14 hari), ujian kehamilan dilakukan, menunjukkan sama ada sel telah disenyawakan. Syarikat ini memberi tumpuan kepada pelbagai pengguna, hampir semua orang akan dapat mencari jenis produk yang sesuai untuknya. Contohnya, ada jalur ujian yang berasingan untuk wanita yang tidak mempunyai kitaran biasa. Ramai orang yang ragu-ragu mengenai jalur itu, menyatakan ketidakpercayaan jelas terhadap mereka. Dan orang-orang semacam itu juga mempunyai sesuatu untuk menyenangkan dan mengejutkan. Terdapat kaset ujian khas. Kemudahan kaedah kaset juga berbeza kerana ia tidak dikehendaki menghasilkan koleksi air kencing khas, cukup untuk menggantikan kaset untuk aliran air kencing.

Ujian ovulasi saya pasti

Ini, mungkin, salah satu sistem ujian terbaik, yang sangat berkesan. Ia sangat dipercayai dan tepat, membolehkan anda mencapai definisi ovulasi dengan kebarangkalian 90%. Kos purata adalah 150 rubel.

Jawapan ujian ovulasi

Dengan bantuan teknik ini, adalah mungkin untuk menentukan tahap LH, dan dengan itu, tempoh ovulasi. Ketepatan adalah 90-92%.

Ujian Ovulasi Femiplan

Dalam kes ini kita bercakap tentang sistem ujian flatbed. Bahan kajian adalah air kencing. Peranti boleh diguna semula, agak selesa untuk digunakan. Untuk kajian ini, tetingkap peranti diarahkan di bawah aliran air kencing, dan hasilnya dijangka. Ia dipaparkan pada skrin dalam bentuk satu atau dua jalur. Ujian adalah yang paling mahal, bagaimanapun, ia berbaloi - sangat berkesan dan tepat.

trusted-source[1], [2], [3]

Ujian ovulasi solo

Ia adalah sistem ujian dalam jalur. Ia ditujukan kepada definisi ovulasi, yang dihasilkan oleh Pharmasco. Bilangan ujian adalah 5 keping. Dalam manual, jalur khas disediakan, dengan mana anda boleh mengira hari dari mana anda mula menguji. Bagi kebanyakan wanita, satu pakej cukup untuk menentukan hari dari mana untuk memulakan ujian. Dalam sesetengah pakej, ujian kehamilan dimasukkan sebagai bonus, yang membolehkan anda mengesahkan atau menafikan permulaan kehamilan.

Uji diagnostik premium ovulasi

Anda boleh membeli ujian syarikat ini, kedua-duanya dalam bentuk sistem ujian, dan dalam bentuk jalur dan tablet. Kebolehpercayaan keputusan adalah 95%.

Uji ovulasi dengan bulanan

Jika anda mempunyai haid, ujian tidak berguna. Dari sudut pandang fisiologi, tidak ada telur yang disenyawakan di dalam badan. Ia dikumuhkan bersama dengan zarah-zarah membran mukus. Telur baru akan mula terbentuk secara beransur-ansur hanya selepas yang sebelumnya dikeluarkan sepenuhnya, yang belum dibuang. Ujian ini dijalankan pada masa ovum dijangka berakhir, yang tidak lebih awal daripada 12 hari selepas haid, atau kira-kira 17 hari sebelum permulaan seterusnya.

Ujian Ovulasi Rumah

Ujian boleh dilakukan di rumah sendiri, tanpa campur tangan pakar yang berkelayakan. Mereka tidak memerlukan kemahiran khas, peralatan yang kompleks dan pematuhan kepada syarat, keperluan, teknik khas. Ia adalah untuk pengguna biasa bahawa ujian itu direka, jadi arahan dilampirkan kepadanya, di mana ia diterangkan dengan terperinci bagaimana ujian harus dijalankan. Mereka memerlukan air kencing atau air liur. Tempoh ovulasi boleh diiktiraf dengan menukar warna penunjuk, selepas ia tinggal dalam cecair di bawah kajian. Warna telah berubah, masing-masing, ini adalah tempoh kebarangkalian maksimum persenyawaan, yang mana perlu untuk "menetapkan" hubungan seksual.

Bagaimana cara menentukan ovulasi tanpa ujian?

Salah satu kaedah yang paling terkenal dan sering digunakan ialah pengukuran suhu basal. Kaedah ini boleh dipercayai, tidak memerlukan pelaburan. Kelebihannya ialah kaedah tidak memerlukan sebarang kos bahan.

Intipati kaedah ini adalah keperluan untuk pendaftaran suhu harian di rektum. Grafik suhu dibina yang mempunyai puncak dan naik. Oleh itu, ia mengira tempoh yang menggalakkan - mereka menyumbang penurunan maksimum dalam penunjuk suhu.

Bilakah hamil dengan ujian positif untuk ovulasi?

Sebaik sahaja, mengaplikasikan  ujian untuk ovulasi, anda menerima keputusan positif, anda boleh bersiap untuk melakukan hubungan seksual. Ia harus bermula tidak lebih awal daripada 2 jam selepas ujian, sebagai hasil "+" bermakna telur akan dikeluarkan selepas kira-kira 2 jam. Daya tahannya adalah purata 24 jam. Untuk mengetatkan hingga akhir hari juga tidak perlu, kerana persenyawaan tidak akan berlaku atau berlaku selepas hubungan seks, dan masih diperlukan beberapa waktu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.