^

ABC mudah metabolisme

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Dasar metabolisme adalah makanan yang kita makan. Sukar untuk berfikir apa yang akan berlaku jika kita tidak menerima bahan api dalam bentuk makanan. Iaitu, mereka tidak akan menerima tenaga untuk hidup. Bagaimanakah sistem metabolik berfungsi di dalam badan?

Bagaimanakah sistem metabolik berfungsi?

Apabila makanan mula dicerna, tubuh membahagikannya ke dalam struktur yang sangat kecil: asid amino, glukosa, lemak. Kemudian makanan lebih mudah dicerna. Dengan darah molekul minit ini bahan-bahan berguna dibawa ke seluruh tubuh. Organ dan tisu memakan bahan-bahan ini, memprosesnya dan mendapatkan tenaga kerja.

Dari protein yang diproses asid amino, dari asid lemak lemak, dan semua ini ditukar menjadi glukosa (kami menyebutnya "gula dalam darah"). Glukosa berinteraksi dengan oksigen dan kita mendapat tenaga untuk sel-sel badan.

Sekiranya seluruh sistem diterangkan semudah mungkin, ternyata metabolisme adalah nama keseluruhan proses besar, apabila makanan dibahagikan kepada zarah, oksigen mengoksidakan dan memberi kita tenaga untuk hidup.

Apakah glukosa dan bagaimana ia berfungsi?

Glukosa adalah salah satu bahan yang dikonversi oleh tubuh daripada makanan semasa pencernaannya. Apabila molekul fruktosa dan glukosa bergabung, elemen lain diperoleh, sukrosa. Elemen ini boleh dengan mudah dan cepat menjadi glukosa.

Gula dalam darah kita disimpan dalam bahan yang dipanggil glikogen. Ia sebagai wadah untuk glukosa, menyediakan simpanannya di dalam otot dan hati.

Penyambungan glukosa dalam bentuk tenaga untuk hidup boleh dilepaskan dari sana apabila tahap gula dalam darah berkurangan. Sebagai contoh, apabila seseorang perlu melompat dengan cepat dan cepat, glukosa dibebaskan dari hati dan otot dalam bentuk tenaga untuk pergerakan ini.

Bagaimana untuk menentukan tahap glukosa?

Glukosa adalah bahan yang ada dalam darah dan bekalan tenaga kepada sel-sel, terutamanya sel-sel otak.

Sekiranya tiada glukosa di dalam darah, otak tidak berfungsi dengan normal. Apabila glukosa tidak mencukupi, doktor boleh mendiagnosis hipoglikemia.

Anda boleh memahami bahawa anda mempunyai tahap glukosa yang rendah dalam darah anda (atau ia berkurangan selepas makan), ini adalah untuk gejala-gejala ini.

 • Sensasi yang tidak menyenangkan di dalam perut
 • Mual
 • Kelemahan
 • Denyutan jantung yang kerap dan kuat
 • Peluh sejuk
 • Kerosakan
 • Fikiran yang disenangi
 • Memori dips

Semua simptom ini boleh bererti bahawa otak bertindak balas negatif kepada stres. Pusat-pusat otak menghantar isyarat kepada hormon norepinephrine, yang mempunyai sifat meningkatkan tekanan dalam darah. Ini adalah kelenjar adrenal.

Ini adalah penyediaan badan untuk mengelak. Latihan semacam itu adalah kos zaman purba, apabila seseorang melarikan diri dari raksasa atau beruang liar. Sekarang kita tidak berjalan di mana-mana, tetapi letupan hormon masih ada. Pertama sekali, tahap gula yang memberi tenaga untuk berlari atau melompat meningkat.

Apabila tahap glukosa darah sangat tinggi

... Ia mengancam seseorang yang menghidap diabetes. Pada tahap gejala ia kelihatan seperti ini.

 • Kelemahan, keletihan, terutamanya selepas makan tengah hari
 • Kecenderungan untuk tidur pada sebelah petang pada momen yang tidak sesuai
 • Kesulitan mengingati
 • Rasa keprihatinan yang tinggi

Gejala-gejala ini adalah penunjuk bahawa tahap glukosa dan tahap hormon serotonin di otak meningkat dengan ketara.

Tetapi anda harus tahu bahawa kedua-dua glukosa tinggi dan rendah dalam badan menimbulkan kerosakan pada otak atau akibat yang paling teruk dalam bentuk kematian.

Bagaimana saya boleh menyesuaikan tahap glukosa?

Kita sudah tahu bahawa untuk operasi yang stabil otak, oksigen dan glukosa diperlukan. Untuk memantau tahap glukosa darah, badan yang disediakan untuk mekanisme khas.

Dalam proses ini, insulin dan glukosa turut terlibat. Peranan insulin adalah untuk menurunkan tahap glukosa dengan memindahkannya ke sel-sel lemak yang disebut. Terdapat glukosa yang dibakar dan ditukar menjadi tenaga.

Peranan glukosa adalah untuk meningkatkan tahap glukosa dalam darah atau untuk menormalkan tahapnya, mencegah peningkatan jumlah glukosa. Ini berlaku apabila sel-sel hati dan sel-sel otot dirangsang oleh glikogen.

Oleh itu, glukosa dimusnahkan, dan sel-sel glukosa bergerak dari hati ke darah. Kemudian tahap gula dalam darah meningkat.

Tindakan insulin dan glucogen

Adalah penting bukan sahaja bahawa tahap glukosa dalam darah dapat berkurang atau meningkat. Ia penting, dengan kelajuan dan kekerapan yang berlaku. Melompat pada tahap glukosa mencetuskan peningkatan tahap glukagon dan insulin. Dan kemudian seorang wanita boleh mula sembuh. Dan kemudian satu perkara yang pelik berlaku.

Apabila beratnya didail, glukogen dan insulin tidak lagi dapat mengawal tahap glukosa dan juga sebelum ini. Dan kemudian ia boleh naik dan turun dengan tidak terkawal.

Ini boleh menyebabkan gula darah rendah (hypoglycemia) atau terlalu tinggi glukosa, yang bertukar menjadi terlalu rendah. Sebagai proses tambahan, intoleransi glukosa dan diabetes mellitus bermula.

Bagaimana tahap hormon mempengaruhi kenaikan berat badan?

Kami sering memerhatikan selera makan kejam semasa haid atau seminggu sebelum mereka. Satu keinginan istimewa untuk wanita untuk coklat dalam semua manifestasi - dari gula-gula hingga kek.

Ini adalah perkara biasa: semasa keadaan stres seseorang memerlukan glukosa.

Apa yang berlaku kepada hormon ovari, yang mana kita kehilangan keupayaan untuk mengawal diri kita dalam makan pada separuh kedua kitaran dan sebagai pendekatan klimaksik?

Dalam peranan besar ini dimainkan oleh glukosa, atau sebaliknya, jumlahnya dalam darah. Dan insulin, yang menentukan intensiti pengambilan glukosa ke dalam darah. Tetapi ia berlaku bahawa tubuh tidak mengambil glukosa. Lebih banyak mengenai peranan insulin dan bagaimana ia mempengaruhi tahap glukosa dalam badan.

Ketergantungan insulin

Apakah insulin untuk manusia? Ia adalah hormon yang membantu menguatkan tisu dan mengaktifkan metabolisme, serta mengawal pengumpulan tisu adipose. Dia melakukan ini dengan mengawal tahap glukosa.

Sekiranya insulin dalam badan tidak mencukupi (dan dia menyampaikan darah ke sel-sel badan), seseorang akan berasa sangat teruk. Insulin membantu sel-sel untuk mengumpul tenaga dan juga membantu menyimpan lemak (satu proses yang disebut lipogenesis).

Ternyata nisbah tisu otot dan lemak, serta pemisahan mereka disebabkan oleh insulin, perubahan dalam tubuh. Semakin insulin, insulin yang lebih aktif merangsang mereka. Jadi, sel-sel otot kini tidak banyak membakar lemak. Dan orang itu menjadi lebih baik.

Iaitu, dengan insulin yang berlebihan, berlebihan berat badan berlebihan diberikan kepada seorang wanita, terutamanya jika dia mempunyai kecenderungan untuk kelengkapan sebelum ini.

Bagaimana untuk mengenali lebihan insulin di dalam badan?

Ia menjadi sangat baik apabila seorang wanita bertambah tua. Setiap tahun tahap insulin dapat meningkat, jadi berjaga-jaga dan periksa.

Insulin dalam kuantiti yang banyak boleh diiktiraf oleh tanda-tanda ini.

 • Menu dengan banyak karbohidrat (terutama manis dan tepung)
 • Tekanan yang berterusan dan berpanjangan - ini meningkatkan tahap hormon stres kortisol, yang menghalang pengeluaran glukosa dan menghalang pengeluaran insulin
 • Penindasan ovari, kerana tahap estradiol hormon yang menghasilkan ovari berkurangan. Tahap testosteron hormon lelaki kerana kenaikan ini, yang menyumbang kepada pemendapan lemak dalam tubuh
 • Tidur yang tidak sihat dan mengganggu
 • Tahap peningkatan hormon kelenjar tiroid DGEEA, oleh itu shchitovidka lemah dapat melaksanakan peranan pada pembuatan hormon
 • Hipodinamy, atau kekurangan aktiviti fizikal

Peningkatan tahap glukosa, yang sukar dikawal kerana kekurangan hormon yang melaksanakan peranan ini.

Sekiranya anda mendapati simptom kekurangan insulin yang jelas, sila hubungi pakar endokrinologi untuk pemeriksaan. Jadilah sihat!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.