^

Apa yang perlu makan untuk mengurangkan berat badan?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Dalam usaha berterusan yang ideal, yang terutama berlaku untuk wanita, mereka boleh membuat banyak usaha untuk menurunkan berat badan dan mencapai berat yang dilihat sebagai optimum. Sangat banyak, memilih untuk diri mereka sendiri, melalui mana ia menjadi mungkin untuk datang ke hasil yang diinginkan, menghentikan pilihan mereka di semua jenis diet. Oleh itu, ia menjadi sangat mendesak untuk menentukan yang mana preskripsi dan cadangan diet yang paling boleh diterima dan yang paling berkesan, dengan kata lain - apa yang perlu dimakan untuk mengurangkan berat badan?

Untuk kemunculan rasa lapar, Gorelin bertanggungjawab - hormon yang dipanggil kelaparan. Penemuannya berlaku baru-baru ini, dan ia hadir dalam tubuh dalam ukuran yang sangat besar dengan penyakit psikosomatik seperti anoreksia.

Mengalahkan kelaparan dan keperluan untuk "jamming" yang berterusan, yang membawa kepada pengumpulan berat badan yang berlebihan, dapat dipandu oleh prinsip-prinsip berikut.

Pencapaian kesegaran dan pemeliharaan perasaan ini untuk masa yang lama menyumbang terutamanya kepada makanan protein.

Ia juga penting untuk mengelakkan makan berlebihan, dan hanya makan pada peringkat kelaparan, yang dalam jarak dekat dengan pertengahan skala khayalan, dengan satu kelebihannya adalah kelaparan akut, dan sebaliknya - ketepuan mutlak.

Cara yang luar biasa untuk membawa bekalan kuasa kepada yang optimum ialah sistem kuasa pecahan. Inti darinya ialah jumlah jumlah makanan setiap hari dibahagikan kepada 5 majlis, di mana masa mesti lewat, tidak melebihi 3 jam. Ia perlu tubuh menerima 400kcal tiga kali sehari, dan 200 kkal semasa dua makanan ringan.

Oleh itu, ia boleh dikatakan bahawa kepentingan khas tidak begitu banyak apa yang perlu makan untuk menurunkan berat badan, tetapi organisasi diet yang betul dan pilihan makanan dan produk adalah yang seimbang dari segi untuk memuaskan kelaparan anda, tanpa memiliki kalori berlebihan.

Berapa banyak makan kalori untuk menurunkan berat badan?

Oleh itu, mari kita pertimbangkan bagaimana untuk makan kalori untuk mengurangkan berat badan, dan pada masa yang sama menyediakan pemakanan yang mencukupi yang diperlukan untuk berfungsi normal badan. Bagi wanita, kandungan kalori total jumlah makanan yang digunakan sepanjang hari adalah dari 2000 kepada 2500 kcal. Berkenaan dengan lelaki, nilai yang sama sedikit berbeza dalam angka yang lebih besar. Dari hasil ini, kesimpulan menunjukkan bahawa penurunan berat badan dapat dicapai dengan mengalihkan jumlah kalori maksimum harian yang diterima oleh tubuh ke bar bawah norma yang disebutkan.

Sehingga kini, pengiraan sering dibuat menggunakan formula Harris-Benedict. Walau bagaimanapun, kebolehpercayaan dan ketepatan yang paling besar dipastikan dengan menggunakan formula Muffin-Geor yang diketahui sejak tahun 1990.

Dalam formula ini, salah satu indikator adalah jumlah kalori yang digunakan dalam keadaan rehat lengkap, yang disebut pertukaran asas. Tenaga dalam kes ini dibelanjakan untuk proses pernafasan dan peredaran, pertumbuhan rambut, kuku, dan lain-lain. Seterusnya, terdapat koefisien bergantung kepada jenis gaya hidup orang yang memimpin: tidak aktif; dengan sedikit aktiviti - bermain sukan dari 1 hingga 3 hari seminggu; tahap aktiviti purata (3-5 hari sukan seminggu); sangat aktif - kelas sukan hampir setiap hari dalam seminggu; atau dengan aktiviti yang sangat tinggi, apabila beban kerja fizikal yang besar digabungkan dengan latihan sukan harian. Pekali yang sama didarabkan dengan kadar metabolik basal.

Untuk memastikan bahawa proses penurunan berat badan tidak disertai dengan rupa semua komplikasi dan kesan kesihatan negatif, disarankan untuk mengurangkan jumlah pengambilan kalori sebanyak 20%. Iaitu, untuk pengiraannya, norma harian dikalikan sebanyak 0.8. Kurangkan berat badan dalam masa yang lebih singkat, jika anda mengurangkan pengambilan kalori setiap hari sebanyak 40%. Walau bagaimanapun, dalam kes ini adalah perlu untuk mengambil kira bahawa tidak disyorkan untuk mengurangkan jumlah kandungan kalori produk yang digunakan pada hari di bawah 1,200 kkal kepada wanita, dan 1,600 kkal untuk lelaki, masing-masing.

Berapa banyak untuk makan kalori untuk menurunkan berat badan dikira secara individu, dan pada masa yang sama ketinggian dan berat badan, usia dan ciri-ciri cara hidup yang membawa seseorang yang ingin berpisah dengan pound tambahan diambil kira.

Apa yang boleh anda makan untuk mengurangkan berat badan?

Mereka yang mengambil jalan perjuangan dengan tubuh mereka sendiri, untuk berjaya mencapai pencapaian yang sempurna, perlu untuk memahami apa yang boleh dimakan untuk menurunkan berat badan?

Kalori dan hidangan yang tinggi, serta produk yang boleh memudaratkan angka itu adalah lebih baik untuk makan pada waktu pagi. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pada waktu pagi, proses metabolik berlaku dengan intensiti yang lebih besar daripada dalam tempoh lain hari, yang memberikan asimilasi makanan lebih baik. Jangan lari dari rumah untuk bekerja tanpa sarapan. Sarapan pagi membantu badan bergerak dari tidur, mengaktifkan berfungsi, menggalakkan pengawalan pankreas.

Untuk makan malam, yang paling boleh diterima adalah produk putih kandungan lemak rendah. Pencernaan protein mengambil masa lebih lama daripada karbohidrat dicerna, dan proses ini hanya mengambil sedikit kurang daripada separuh daripada kalori yang diperolehi dengan makanan protein. Di samping itu, protein mengurangkan aktiviti hormon kelaparan.

Ia berlaku bahawa ada keinginan yang sangat menarik untuk menghantar makanan dan makan sesuatu yang sama sekali tidak berguna. Dalam kes sedemikian, jika anda tidak dapat menyerahkan idea ini, anda mesti, sekurang-kurangnya, cuba memastikan bahawa hidangan terus campuran produk yang betul. Sebagai contoh, spageti atau pasta lain tidak boleh dengan keju parut atau dengan sos dari daging berlemak, tetapi dengan sayur-sayuran rebus atau mentah. Apabila anda mahu coklat, sebelum anda menanggalkan tingkap dari jubin, beberapa minit lebih awal adalah disyorkan untuk memakan sebiji roti hitam atau roti gandum.

Apa yang boleh anda makan untuk mengurangkan berat badan? Jawapan kepada soalan ini boleh menjadi sangat berbeza dan bergantung kepada ciri individu setiap individu. Dalam semua perkara di atas, prinsip umum dan cadangan disenaraikan, berikut yang boleh membantu sedikit sebanyak menghampiri indeks jisim badan yang optimum.

Apa yang perlu anda makan untuk mengurangkan berat badan?

Apa yang perlu anda makan untuk mengurangkan berat badan? Tidak peranan paling sedikit dalam hal ini dimainkan dengan cara kalori harus diagihkan dalam setiap makanan sepanjang hari. Faktor ini sangat penting dalam sistem pelangsingan dengan cara pemakanan pecahan - menyikat. Adalah penting untuk membuat menu supaya kandungan kalori dari hidangan di dalamnya sama rata. Makan dalam porsi kecil pada selang masa yang tetap menyumbang kepada perkembangan irama tertentu berfungsi sistem pencernaan dalam organisma, akibatnya rasa lapar dan, dengan itu, keperluan untuk makanan ringan yang tidak sah menjadi kurang dan kurang akut.

Dalam gabungan produk, seseorang harus mematuhi hubungan tertentu. Jadi daging mesti digabungkan dengan sayuran hijau, dalam nisbah satu hingga tiga yang memihak kepada yang terakhir. Sayur hijau adalah kalori rendah, mempunyai masa penghadaman yang panjang, membantu untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan dari badan.

Penghapusan lemak berlebihan dari badan menyumbang kepada kalsium, yang kaya dengan produk susu. Lebih disukai adalah produk tenusu, serta mereka yang mempunyai kandungan lemak rendah. Di samping itu, sumber kalsium adalah air mineral.

Satu masa yang positif yang akan membantu mematuhi diet yang betul adalah bahawa di dalam peti sejuk ada bekalan eksklusif produk-produk yang berguna semasa melawan berat badan yang berlebihan. Ketidakhadiran semua jenis makanan berbahaya dan "salah" akan menjimatkan anda dari godaan untuk memintas sesuatu yang berlebihan di antara makanan asas.

Apabila menimbangkan apa yang perlu makan untuk menurunkan berat badan, membuat kesimpulan bahawa faktor asas dalam mencapai dan mengekalkan berat badan yang optimum adalah untuk mencapai keadaan seimbang antara jumlah yang memasuki badan melalui kalori makanan dan penggunaan tenaga kepada tiga bidang yang berikut. Untuk memastikan kehidupan dalam keadaan rehat yang lengkap, lebih daripada separuh jumlahnya diperlukan; kira-kira sepertiga daripada itu diambil dari aktiviti fizikal; dan selebihnya diperlukan untuk proses pencernaan dan pencernaan yang betul.

Sekiranya kalori memasuki badan lebih daripada yang diperlukan untuk pengeluaran fungsi-fungsi ini, semua yang berada di luar yang diperlukan akan terkumpul di dalam tisu kerana terdapat rupa berat badan yang berlebihan. Oleh itu, untuk menghilangkan berat badan yang berlebihan, anda perlu memakan makanan yang, dengan kandungan kalori yang rendah, mengambil banyak tenaga untuk asimilasi mereka.

Apa yang perlu makan pada waktu pagi untuk mengurangkan berat badan?

Untuk berjaya menghilangkan berat badan berlebihan dan seterusnya mengekalkan pencapaian sebegini dalam tempoh yang panjang, sangat penting untuk memahami bahawa diet yang hampir kritikal, semasa diet dan dalam kehidupan seharian secara umum, adalah sarapan pagi. Prosiding dari ini, adalah perlu untuk memahami apa yang perlu makan pada waktu pagi untuk menurunkan berat badan?

Masa terbaik untuk makan pagi, menurut pakar dalam bidang dietologi - segera selepas membasuh, memberus gigi dan prosedur kebersihan yang lain. Kalori memasuki badan semasa sarapan pagi, mengisi tenaga, menyebabkan pengaktifan metabolisme, menyumbang kepada peralihan tubuh dari keadaan tidur hingga terjaga. Menu pagi harus dibuat dengan mengambil kira bahawa kandungan protein, vitamin dan mineral yang diperlukan, dan tambahan, terdapat beberapa lemak berguna. Hidangan sarapan tidak perlu rumit dan memerlukan banyak masa untuk memasak. Dan anda perlu berhati-hati bahawa semua bahan dan ramuan yang diperlukan selalu ada di dalam peti sejuk.

Sebagai contoh, berikut adalah beberapa pilihan untuk sarapan pagi, yang boleh dianggap sesuai dan betul semasa diet untuk penurunan berat badan.

Oleh itu, sepasang telur rebus rebus, satu buah buah sitrus, dan satu atau dua keping.

Seterusnya, oatmeal atau buckwheat, bijirin atau sebiji barli di atas air, satu atau beberapa buah, dan yogurt tanpa gula.

Anda juga boleh sarapan dengan telur dadar dari empat telur tanpa kuning telur, dan satu telur dengan cendawan, sayuran atau bayam.

Di samping itu, sebagai hidangan pagi disyorkan smoothie yoghurt dengan separuh pisang dan 200 gram buah beri atau buah secukup rasa.

Sama seperti sarapan pagi boleh membuat roti dalam jumlah 30 gram bijirin penuh ditambah satu sudu teh jem, dengan yoghurt.

Mematuhi itu, sebenarnya, tidak mewakili apa-apa yang rumit, peraturan tentang apa yang hendak makan pada waktu pagi untuk menurunkan berat badan, anda boleh mencapai hasil yang hebat. Dan jika anda betul-betul mendekati masalah makanan pagi, tubuh akan menerima tepu yang mencukupi dari awal hari dan perasaan lapar yang teruk akan tidak mengalihkan perhatian dari kerja dan perkara-perkara penting pada siang hari. Di samping itu, terima kasih kepada sarapan pagi yang baik, risiko gastritis dikurangkan.

Apa yang perlu makan pada waktu petang untuk mengurangkan berat badan?

Terdapat kepercayaan popular yang dipegang oleh sejumlah besar orang yang paling berbahaya untuk angka adalah kalori yang memasuki tubuh dengan makanan pada sebelah petang, dan terutama lebih dekat dengan waktu malam. Walau bagaimanapun, tesis ini telah menerima penolakan untuk masa yang lama, kerana hasil penyelidikan saintifik menunjukkan bahawa jumlah kalori harian adalah sangat penting, dan bukannya masa makan. Iaitu, pada siang hari, sarapan pagi dan makan tengahari boleh menjadi hidangan rendah kalori, dan untuk makan malam untuk mengatur "perut percutian" sebenar, tanpa risiko mendapat berat badan yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peraturan pemakanan tertentu dan cadangan praktikal yang makan di waktu petang untuk menurunkan berat badan, yang kita pertimbangkan seterusnya.

Memandangkan keunikan pencernaan pelbagai jenis makanan, proses ini berlaku masing-masing pada kadar yang berbeza. Sebagai contoh, untuk penyerapan daging merah lemak, babi, sistem pencernaan, diperlukan 4 hingga 6 jam. Jika sebentar lagi sebelum tidur makan makanan itu, daging akan berada di dalam perut sepanjang malam, dan kerana pengaktifan proses pencernaan adalah sebahagian besarnya dapat menyulitkan proses tidur, dan mencegah rehat normal ini.

Untuk berkesan menangani pound tambahan, selepas pukul enam petang, disarankan untuk menahan diri dari makanan, yang mengandungi sejumlah besar lemak dan karbohidrat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada waktu malam, kebanyakan lemak yang ada di dalam badan dibakar. Tenaga yang dikeluarkan dalam arah ini diarahkan untuk mengekalkan fungsi sistem otot dan organ dalaman. Dan, kerana pada waktu malam sumber tenaga ini tidak datang dari luar dalam bentuk makanan, rizab lemaknya tersendiri. Oleh itu, jika makanan berlemak atau karbohidrat diperkenalkan ke dalam badan terlebih dahulu, ia akan diproses terlebih dahulu, dan tidak ada lemak yang sedia ada.

Makanan protein untuk makan malam adalah disyorkan untuk dipilih, dipandu oleh kriteria kadar asimilasi dalam sistem pencernaan. Proses-proses ini tidak boleh mengambil lebih dari satu setengah jam. Kategori ini termasuk kefir, yogurt, keju cottage dengan kandungan lemak rendah, telur, daging putih jenis rendah lemak, fillet ayam atau daging kelinci, serta ikan putih.

Sayuran hijau dibenarkan, tanpa sebarang sekatan, tomato dan sayur-sayuran.

Di samping itu, memandangkan kalori, anda boleh merebus kentang, bit rebus dan lobak merah.

Ia juga mungkin untuk mengubah menu petang dengan kekacang dan cendawan.

Dalam senarai permit, sebagai tambahan kepada ini, buah-buahan dan buah berminyak tidak hadir.

Jadi, apa yang perlu makan pada waktu petang untuk menurunkan berat badan? Menganalisis isu ini adalah penting untuk ingat bahawa seseorang itu perlu mengelakkan makanan berat dan lemak, dan membuat menu seharian supaya kalori telah diedarkan sama rata seboleh mungkin dalam had jumlah keperluan harian yang diperlukan untuk membawa berat badan untuk parameter yang dikehendaki.

Apa yang perlu makan dengan cepat mengurangkan berat badan?

Apa yang perlu makan dengan cepat mengurangkan berat badan? Dalam konteks masalah yang berkaitan dengan peluang untuk mengucapkan selamat tinggal kepada berat badan yang berlebihan dan membawa angka ke keadaan ideal, pernyataan yang lebih tepat tentang perkara itu seolah-olah menjadi "apa", tetapi sebaliknya - "berapa banyak". Berapa banyak (atau sedikit) yang anda perlu makan untuk mencapai penurunan berat badan dalam masa yang singkat kepada keadaan yang dilihat sebagai optimum.

Jelas sekali bahawa disebabkan oleh pengambilan makanan, jumlah kalori yang terkandung di dalam tubuh meningkat, dan fakta ini tidak berubah, kerana tidak sama sekali-tidak mustahil. Oleh itu kesimpulan menunjukkan bahawa untuk mengurangkan berat badan dan menurunkan berat badan, anda perlu membakar lebih banyak kalori berbanding dengan makanan. Oleh itu, faktor penentu di sini ialah jumlah nilai kalori semua makanan yang dimakan sepanjang hari.

Terdapat juga bahagian risiko yang dalam usaha mengejar ideal, seseorang boleh menyerang ekstrem dan sepenuhnya untuk sementara waktu meninggalkan makanan itu sepenuhnya. Penyelesaian sedemikian boleh menyebabkan kemudaratan besar kepada badan. Di samping itu, sering hasil daripada berpuasa untuk menurunkan berat badan menjadi peningkatan yang ketara dalam kelaparan, dan dibuang dengan cara kilogram dalam masa yang singkat selepas datang kembali dan juga berganda akibat berikutnya keterlaluan gastronomi yang tidak terkawal. Di samping itu, kandungan kalori yang diarahkan oleh matlamat yang sangat rendah adalah makanan yang dipenuhi dengan makanan yang penuh dengan ancaman semua jenis gangguan kesihatan, baik fizikal dan mental, seperti yang ditunjukkan, sebagai contoh, dalam perkembangan anoreksia.

Hitung kandungan kalori makanan dan hidangan semasa pemakanan untuk penurunan berat badan yang cepat adalah perlu, dengan mengambil kira fakta bahawa diet yang dibentuk oleh jumlah kalori tidak dikurangkan oleh lebih daripada seperempat dari kadar harian yang diperlukan.

Oleh itu, apa yang perlu makan untuk menurunkan berat badan dengan cepat, ditentukan oleh bilangan kalori yang boleh membawa penggunaan makanan tertentu. Untuk penurunan berat badan yang berkesan, diperlukan pengambilan kalori lebih rendah daripada nilai-nilai yang merupakan norma pengambilan harian. Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh menyeberangi ciri berbahaya margin yang boleh diterima yang lebih rendah daripada tenaga minimum yang diperlukan untuk berfungsi normal organisma.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.