^

Bagaimana estradiol menjejaskan badan kita?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Kajian mengesahkan bahawa hormon dari kumpulan estradiol estrogen membantu otot-otot jantung untuk menguatkan, dan jantung berfungsi lebih aktif. Kumpulan otot dan organ yang mana yang masih terkena estradiol dan bagaimana ini mempengaruhi pergerakan badan dan berat badan kita?

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Bagaimanakah estradiol berfungsi pada badan?

Bagaimanakah estradiol berfungsi pada badan?

Estradiol (pada paras normalnya di dalam badan) tidak hanya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular, tetapi juga otot-otot licin. Otot-otot ini adalah sebahagian daripada pundi kencing dan usus. Iaitu, kerja organ-organ ini juga bergantung kepada jumlah estradiol dalam darah.

Hormon ini juga mengawal otot rangka. Ia meningkatkan mobiliti kita, meningkatkan kekuatan tisu tulang. Kajian di pusat sukan menunjukkan bahawa jika semasa menopaus wanita mengawal tahap estradiol dalam darah, dia akan mempunyai tulang yang lebih kuat, tidak akan ada kecenderungan untuk patah tulang.

Bagaimana estradiol menjejaskan fungsi otot?

Terima kasih kepada estradiol, kekuatan penguncupan otot bertambah baik, dan ini menjadikan wanita lebih sihat dan sesuai. Sekiranya estradiol menjejaskan daya penguncupan, maka kemungkinan kelonggaran yang lebih cepat juga.

Ini memberi peluang kepada wanita untuk melayan lebih banyak situasi dengan tekanan, untuk menahan tekanan. Oleh itu, keletihan berkurangan dan peningkatan kapasiti kerja. Dengan kesan aktif estradiol berat badan tidak meningkat, ia tetap normal.

Hasil kajian tentang kesan estradiol pada kerja otot menunjukkan hasil yang menarik. Para saintis dari negara Colorado Colorado mendapati bahawa daya mampatan tangan pada wanita yang semasa menopaus menambah rizab estradiol, lebih tinggi daripada wanita, hormon tidak diambil.

Estrogen dan sukan

Dan jika estradiol diambil bersama dengan sukan, kesannya lebih tinggi lagi. Yang paling kuat hasilnya ialah wanita yang menggunakan terapi penggantian hormon dan bekerja pada simulator.

Saintis Killlonen Jensen dan pada masa yang berlainan eksperimen dengan hormon, mendapati bahawa estrogen digabungkan dengan senaman aerobik meningkatkan angka itu, meningkatkan jisim otot dan jumlah lemak di pinggang dan paha mengurangkan.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Estrogen dan berat badan

Benar, berat tidak melompat ke kiri atau ke kanan, tidak berubah. Para saintis telah belajar mengapa. Tisu lemak adalah 6 kali lebih ringan daripada tisu otot. Dan apabila lemak dalam badan menjadi lebih kecil, dan tisu otot - lebih banyak lagi, terdapat penggantian. Dan beratnya tetap pada tahap yang sama.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Apa lagi yang dipengaruhi oleh estrogen?

Di samping itu, bahawa otot semakin kuat, kekuatan menjadi lebih besar, keletihan dikurangkan. Tetapi, selain itu, tisu tulang juga menjadi lebih kuat. Tetapi kesan ini diperhatikan hanya dalam hal menggabungkan senaman dan terapi hormon. Apabila seorang wanita, ketika melakukan olahraga, tidak menggunakan hormon, tisu tulang semakin kuat secara perlahan.

Satu ciri kajian ini adalah bahawa wanita lebih mudah mendapat kegemukan daripada terapi hormon. Hakikatnya adalah bahawa wanita-wanita yang mempunyai lebih banyak tisu otot dan lemak mempunyai pertukaran hormon yang lebih aktif.

Ini dijelaskan hanya: lebih banyak lemak dan tisu otot, lebih banyak estrogen di dalamnya. Jadi, pertukaran estrogen lebih aktif. Plus - tulang dan otot wanita yang terdedah kepada penggemukan, lebih kuat daripada rakan-rakan mereka yang kurang lemak. Tetapi wanita penuh selepas terapi hormon cenderung untuk menaikkan berat badan atau sekadar tidak menurunkan berat badan, tinggal dalam kategori berat badan yang sama.

Estrogen dan kitaran haid

Hormon semasa haid juga boleh menjejaskan berat dan pergerakan badan, serta kekuatan otot. Dan keupayaan mereka untuk berkontrak. Ini dibuktikan oleh kajian Dr. Phillips, yang dijalankan pada tahun 1993. Sekumpulan pesakit dari 20 hingga 30 tahun semasa ovulasi menyatakan kekuatan otot, meningkat pada masa-masa tertentu.

Marilah kita terangkan: semasa ovulasi dalam badan, kadar hormon estradiol meningkat, pesakit mendapat peluang untuk menguatkan badan mereka. Jika pada masa ini untuk melibatkan diri lebih banyak dan sukan, jumlah otot semakin meningkat, dan jumlah tisu lemak berkurangan.

Bagi tempoh haid, iaitu ketika wanita mengalami pendarahan, progesteron hormon menindas tahap estradiol. Dan kemudian kekuatan otot hilang, seorang wanita merasa lemah, dia mungkin mengalami perubahan mood mendadak, peningkatan keletihan.

Percubaan Dr. Sauer pada tahun 1996 menunjukkan bahawa keletihan dan perubahan dalam daya kontraksi terutama diperhatikan di pinggul dan lengan bawah. Dan terapi hormon juga tidak memberikan hasil khas dalam kes ini. Alam telah menyediakan tempoh masa ini untuk seluruh wanita, dan bukan untuk kegiatan aktif.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Ciri-ciri kerja estradiol

Kajian menunjukkan bahawa apabila tahap hormon estradiol dalam badan jatuh, tisu otot menjadi lebih kecil. Iaitu, wanita kelihatan lebih kurus, kulitnya lebih serong. Tetapi, apabila tahap estradiol dalam darah dipulihkan, jisim otot juga dipulihkan kepada normal. Sama seperti berat badan.

Sebagai hasil penyelidikan saintifik, ia juga telah diketahui bahawa estradiol bertindak secara langsung pada otot. Oleh kerana kehadirannya, otot dilindungi dari pengaruh radikal bebas (bahan yang menyebabkan penuaan). Ini amat berharga dalam tempoh aktiviti fizikal aktif (berenang, aerobik, kecergasan, berjalan).

Para saintis membuat kesimpulan bahawa apabila kita kehilangan estradiol, otot-otot lebih cenderung untuk meruntuhkan keletihan. Di samping itu, mereka tidak dapat pulih sehingga tahap estradiol diselaraskan.

Perlu diketahui bahawa agar otot berkembang secara normal, mereka memerlukan lebih banyak kalori daripada seluruh tisu. Apabila kita kehilangan jisim otot, lemak dibakar kurang cekap, dan seseorang boleh sembuh. Untuk memastikan bahawa otot yang baik, kuat, dan lemak dibakar lebih aktif, penting untuk mengambil hormon dan senaman yang diperlukan.

Apakah paras estrogen anda dalam tubuh, khususnya estradiol, boleh ditentukan dengan bantuan ujian hormon. Pada waktunya, hubungi endocrinologist dan sihat! Bagaimana estrogen menjejaskan metabolisme?

Kajian mengenai kesan estrogen pada badan menunjukkan bahawa semasa klimaks dalam tubuh perubahan tidak dapat dipulihkan berlaku. Dan estrogen menyumbang kepada peningkatan banyak proses, termasuk pengaktifan metabolisme. Bagaimana keadaan ini berlaku?

trusted-source[22], [23], [24]

Semasa kalium menopaus hilang

Ini terbukti dengan penyelidikan saintis Amerika pada tahun 1991. Apabila seorang wanita mempunyai tempoh klimaks, tahap kalium dalam tubuh menjadi lebih kurang, dan kerugian ini tidak dapat dipulihkan. Mengapa kalium menjadi lebih kecil? Kerana tahap estradiol, hormon dari kumpulan estrogen, hilang. Dan kerana penindasan pengeluaran kalium ini.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Kesan estradiol pada perkembangan otot dan tulang

Kerana ini, otot boleh berkembang dengan teruk, menjadi lusuh dan lesu. Di samping itu, jika anda ingin menambah badan dengan bekalan bahan yang berguna, kerana tahap estradiol yang rendah, mereka akan kurang dicerna. Ini adalah bahan seperti magnesium, kalium dan zink, yang penting untuk kerja-kerja organ dalaman.

Estradiol membantu bahan-bahan ini diserap, dan ketiadaan atau dos kecil - sebaliknya. Tanpa kalium, magnesium dan zink, metabolisme dalam badan akan lembab, lambat, dan kemudian lemak akan berkumpul. Metabolisme yang lemah juga melambatkan kekuatan dan kepadatan tisu tulang, dan juga menjejaskan kerja dan perkembangan otot.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Kesan estradiol pada kolesterol

Kolesterol adalah buruk dan baik. Yang pertama mempunyai kesan negatif pada tubuh, yang kedua - positif. Jika tahap estradiol dalam darah tinggi, maka tahap kolesterol yang baik juga meningkat, dan tahap kolesterol yang buruk akan menurun. Dan sebaliknya: rendahnya estradiol menimbulkan aktiviti kolesterol jahat, dan akibatnya - penyakit yang berbeza.

Kajian menunjukkan bahawa doktor kolesterol yang lemah memerhatikan pesakit yang gemuk. Oleh itu, adalah perlu untuk memeriksa darah sekali setahun sekali setahun untuk tahap kolesterol untuk menjalani ujian hormon. Ini akan memberi peluang untuk menambah tahap estradiol pada masa untuk menormalkan kerja seluruh organisma.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49]

Kesan estradiol pada darah

Apabila estradiol dalam darah tidak mencukupi, tahap lemak dalam sel darah meningkat, terutamanya pada wanita dengan obesiti. Sebagai akibatnya, wanita tersebut lebih cenderung untuk menghidap diabetes, kerana paras gula darah juga meningkat.

Kadar baik estradiol yang normal dalam darah mengurangkan kandungan lemak darah, serta pembentukan thrombus. Sekiranya anda meningkatkan tahap estradiol kepada normal, elakkan risiko penyakit kardiovaskular.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55]

Estradiol dan tidur sihat

Pernahkah anda perasan bahawa kadang-kadang anda tidak tidur dengan baik, dan pil tidur juga tidak dapat membantu? Penyebab keadaan melecehkan ini tidak dapat lagi menjadi hormon. Sekiranya tidak cukup estradiol dalam darah - hormon seks dari kumpulan estrogen - seseorang dalam mimpi tidak dapat berehat sepenuhnya. Malah pertumbuhannya untuk sebab ini sangat perlahan.

Badan menghasilkan lebih banyak progesteron, dan hormon ini memiliki kemampuan untuk menekan produksi hormon pertumbuhan. Tetapi di mana berat tambahan?

Hakikatnya ialah hormon pertumbuhan secara langsung mempengaruhi bagaimana otot tumbuh dan jika lemak berlebihan terkumpul. Jika terdapat hormon pertumbuhan yang cukup dalam tubuh, maka dengan pertumbuhan dan keanjalan otot, tidak akan ada masalah.

Pada perkembangan wanita penuh hormon pertumbuhan dalam organisma semakin perlahan. Itulah sebabnya tisu lemak mereka terkumpul, dan tisu otot tidak berkembang. Malah sebaliknya, ia hilang, maka otot menjadi lamban dan tidak taat.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Menopaus dan hormon pertumbuhan

Pada masa seorang wanita memulakan tempoh sebelum klimaks, latar belakang hormonnya berubah drastik. Estradiol dalam badan kurang, dan ini mengurangkan tahap hormon pertumbuhan. Dan kemudian kita mendapat situasi yang menarik: tidak kira berapa banyak anda bermain sukan dan beban apa yang anda tidak memberi diri anda, jisim otot tidak akan berkembang.

Tulang akan tetap lemah, dan otot - gatal. Iaitu, sukan tanpa hormon yang diperlukan tidak membawa apa-apa hasil.

Mengikut beberapa laporan, terima kasih kepada testosteron, jisim otot orang kedua-dua jantina berkembang. Tetapi sebenarnya kerja normal otot dapat menyokong hormon wanita estradiol. Terima kasih kepadanya, jisim otot dibina, selain lemak berlebihan dibakar. Ini tertakluk kepada latihan.

Di samping itu, terima kasih kepada estradiol, kerja seluruh organisma disesuaikan, dan bukan sahaja fungsi individunya akan bertambah baik.

Pada masa yang sama, meningkatkan tahap hormon dalam badan anda dan kekal sihat. Bagaimana estradiol menjejaskan mood?

Untuk selera makan tidak menyakitkan kita, dan kita mempunyai peluang untuk membakar lemak, kita cuba untuk meningkatkan jumlah serotonin dalam badan. Kenapa dan bagaimanakah hormon boleh mempengaruhi mood kita? Khususnya, hormon dari kumpulan estrogen.

Serotonin dan berat badan kita

Penyelidikan saintifik, yang berlangsung lebih dari tiga dekad, menunjukkan hasil yang menarik. Tahap serotonin yang diturunkan dalam darah seseorang menyebabkan berat badan berlebihan. Di samping itu, kekurangan serotonin menyebabkan penurunan mood, air mata, kerengsaan, ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian. Dan orang lain dengan tahap serotonin yang rendah mula merasakan kesakitan yang sangat sedikit. Ia boleh mengganggu saluran pencernaan, penyerapan dan pencernaan makanan.

Rasa jiwa juga berubah: idea-idea obsesif boleh timbul, tidur terganggu, mood dapat menjadi sangat buruk sehingga seseorang tidak menginginkan apa-apa.

Mengapa keadaan sedemikian timbul?

Setiap tahun, seseorang boleh mengurangkan tahap serotonin. Sekiranya anda tidak mengikutinya, tentu saja, dan jangan mengambil hormon yang diperlukan atas cadangan doktor. Mengurangkan tahap serotonin juga dicetuskan oleh tekanan berterusan, kurang tidur, diet yang tidak baik, penggunaan alkohol yang berterusan, penggunaan ubat-ubatan yang tidak terkawal, terutamanya penenang.

Ubat dari alahan, yang diambil oleh orang secara berterusan dan dalam dos yang tinggi, juga boleh mengurangkan pengeluaran serotonin. Kesan negatif yang sama terhadap pengeluaran serotonin menyebabkan merokok. Perokok mengalami perubahan mood lebih kerap daripada orang lain.

Kumpulan risiko

Dalam kumpulan risiko di kalangan mangsa ketidakseimbangan hormon - wanita dari 45 hingga 49 tahun. Dalam kategori wanita ini, berat badan yang berlebihan dan keadaan depresi akibat perubahan hormon dapat memperlihatkan diri mereka dengan jelas. Mereka mempunyai tahap estradiol jauh lebih rendah daripada sebelumnya.

Dalam wanita pra-menopaus, mood dan keadaan perubahan kesihatan secara dramatik. Mereka sukar untuk mengawal diri mereka. Wanita mengakui bahawa mereka berasa seperti roller coaster, dan ia menakutkan.

Bagaimanakah tubuh wanita berubah semasa menopaus?

Fikirkanlah: tubuh seorang wanita dalam tempoh ini boleh pulih, dan sensasi - untuk berubah. Seorang wanita melemparkan sesuatu di dalam haba, kemudian di dalam sejuk. Suasana juga boleh bergerak dari perasaan bahagia ke kemurungan yang teruk.

Perkara ini adalah penting untuk tidak terlepas dan perlu berunding dengan doktor tentang terapi penggantian hormon.

Bagaimanakah hormon mempengaruhi fungsi otak?

Jika badan mempunyai estradiol yang cukup, ia boleh menjejaskan kerja hormon lain yang dihasilkan oleh otak. Ini memberi kesan langsung kepada perubahan mood. Jadi, kesan estradiol pada endorfin, hormon vasopressin, oxytocin dan vasopressin.

Ini meningkatkan selera makan, sementara metabolisme dihalang. Dan wanita itu pasti menjadi lebih baik. Di samping itu, kerana pengaruh aktif hormon pada pusat otak, mekanisme yang mengawal selera makan terganggu.

Seorang wanita tidak boleh lagi mengawal berat badannya. Ia menakutkan dan menjengkelkan dia. Dan anda hanya perlu memeriksa tahap hormon, setelah menjalani ujian hormon.

Estradiol dan endorfin

Hormon-hormon ini sangat kuat dalam kesannya ke atas wanita hamil. Kebanyakan semua - dalam minggu-minggu lepas. Kemudian endorfin, seperti estradiol, dalam tubuh ibu masa depan agak banyak, lebih daripada biasa.

Ini bagus kerana selera tidak lagi begitu kejam, kerana endorfin mempunyai hak untuk mengurangkannya.

Tetapi apabila seorang wanita melahirkan, tahap endorphin dalam darah berkurangan dengan ketara. Ini bermakna bahawa seorang wanita dan mood dapat menurun dengan ketara - sehingga tanda kritikal. Ini adalah mengapa wanita sering mengalami kemurungan selepas bersalin.

Ini semua hormon, bukan masalah kehidupan. Keadaan ini boleh dibandingkan dengan pemberhentian penggunaan ubat-ubatan narkotik. Pada mulanya wanita itu gembira, dan kemudian sumber ini diambil dari dia - jumlah endorphin menurun dengan ketara.

Sudah tentu, seorang wanita bertindak balas dengan air mata, serangan pencerobohan, kemudian sikap apatis, menderita gangguan panas, kebimbangan, menderita penyakit perut.

Ini tidak hanya berakhir dengan gangguan mental, tetapi juga dengan perubahan fizikal. Seorang wanita sangat sukar untuk menurunkan berat badan, melainkan jika ia menambah kekurangan endorfin. Ini boleh dilakukan dengan mengambil hormon yang ditetapkan oleh doktor, bersempena dengan sukan.

Pada masa yang sama, hubungi pakar sakit puan dan pakar endokrin dan sihat.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.