^

Kesan testosteron pada badan wanita

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Testosteron hormon , yang dianggap sebagai hormon lelaki, benar-benar boleh mengubah semua proses dalam tubuh seorang wanita. Khususnya, bagaimana figurnya, kulit dan rambut kelihatan. Bagaimana keadaan ini berlaku?

Bagaimanakah testosteron berfungsi pada otot wanita?

Bagaimanakah testosteron berfungsi pada otot wanita?

Apa yang akan menjadi jisim otot wanita - lembab dan lembab atau kenyal dan kuat - bergantung kepada kerja testosteron. Jika testosteron dalam tubuh wanita kurang, maka jisim ototnya akan berkurangan. Metabolisme akan melambatkan, dan wanita akan bertambah gemuk.

Sebaliknya, tahap normal testosteron memastikan bahawa senaman dan diet yang sihat anda akan melunasi dengan baik: anda akan mempunyai otot elastik dan cantik.

Apabila semasa menopaus testosteron dalam tubuh seorang wanita menjadi kurang dan kurang, deposit lemak, terutama di kawasan payudara dan perut, bentuk. Testosteron mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi pembentukan otot baru. Dia juga membantu mengekalkannya dengan baik.

Semakin banyak anda, kerugian testosteron yang lebih tinggi dijangkakan. Untuk memastikan metabolisme dan otot normal, anda memerlukan keseimbangan testosteron dan estradiol.

Testosteron penting untuk membina tulang

Tulang tulang - keadaannya - juga bergantung pada tahap testosteron dalam badan. Sekiranya testosteron sudah mencukupi, ini adalah pencegahan osteoporosis yang sangat baik.

Pengaruh testosteron pada keadaan tulang lebih kuat daripada estrogen hormon wanita - hormon yang dikenali sebagai "positif" yang mempunyai hak melindungi tisu dan tulang dari kerosakan.

Apabila seorang wanita memulakan tempoh menopaus, dia mula dengan cepat kehilangan hormon estradiol dan testosteron, yang sangat penting untuk kekuatan tulang dan otot.

Proses ini berjalan lebih cepat daripada pada lelaki - mereka mempunyai tempoh kelemahan tisu badan yang bertahan selama bertahun-tahun, kerana mereka kehilangan testosteron lebih perlahan dan sedikit.

Ia mesti diambil kira dan perlu menyemak latar belakang hormon anda dalam masa yang singkat.

Testosteron terhadap sindrom keletihan kronik

Hormon ini, seperti tidak ada yang lain, membantu wanita berasa lebih amaran dan kencang. Kajian membuktikan bahawa tahap testosteron yang mencukupi membantu melawan keletihan kronik, keletihan.

Ada keadaan apabila seorang wanita yang mengambil vitamin dan tidur yang sihat, serta menu, masih terasa keletihan, kelemahan, kelemahan yang cepat.

Wanita sedemikian pasti akan pergi ke tahap testosteron dalam darah. Jika tidak, ia mungkin tidak mendedahkan sebab-sebab keadaan negatifnya.

Bagaimanakah testosteron menjejaskan otak wanita?

Testosteron mempunyai hak untuk mengaktifkan kerja reseptor seksual melalui arahan otak. Iaitu, mempunyai tahap testosteron yang mencukupi, seorang lelaki (lelaki dan wanita) mempunyai keinginan seksual.

Tetapi itu bukan semua. Testosteron memberi kesan kepada bahagian-bahagian otak sedemikian rupa untuk meningkatkan mood seorang wanita, mengurangkan tahap kemurungan dan menyebabkan rasa kepuasan.

Terima kasih kepada testosteron, seseorang boleh lebih ingat, menumpukan perhatian, melihat pengetahuan baru.

Oleh itu, jika anda mempunyai perasaan melompat, tidak berpikiran dan bahkan kemurungan, anda semestinya perlu memeriksa tahap testosteron. Sekiranya anda mengalami kekurangan hormon ini, anda perlu menambah rizabnya, dan masalah dengan keadaan tertekan boleh dengan mudah dikeluarkan.

Apa yang mengancam tahap testosteron yang meningkat?

Penyebab tahap testosteron yang tinggi dapat menghasilkan pengeluaran organ-organ seksual atau resepsi berlebihan dalam bentuk persiapan kimia.

Hasil menaikkan tahap hormon ini adalah insomnia, mimpi buruk semasa tidur, pencerobohan seksual.

Pada tahap tingkah laku seseorang boleh memecahkan kayu. Dia boleh menjerit tanpa sebab pada orang lain, bereaksi dengan marah kepada setiap perkara kecil, marah tanpa alasan yang jelas.

Sekiranya testosteron berlebihan diperhatikan pada wanita yang terlibat dalam sukan, mereka juga mempunyai selera makan yang meningkat. Di samping itu, atlet ini mula membina otot dan lemak secara intensif.

Dengan lebih banyak testosteron pada wanita, angka itu berubah. Di pinggang dan abdomen kelihatan lemak, mengingatkan gelombang. Di skirt atau seluar kegemaran anda tidak boleh memanjat.

Kesan yang sama diperhatikan dengan tahap yang tinggi bukan sahaja dari testosteron, tetapi juga dari androgen lain, khususnya, androstenedione dan bahkan DHEA.

Apa yang perlu dilakukan dengan berat badan?

Anda berjuang untuk kehilangan pound tambahan, tetapi mereka semua terkumpul? Adakah selera makan berkembang? Itu semua untuk dipersalahkan untuk testosteron, yang meningkatkan pengeluaran di otak tahap hormon norepinephrine.

Oleh itu, jika anda ingin mengambil antidepresan, mulalah hubungi seorang ahli endokrinologi untuk memeriksa tahap testosteron. Kerana bersama dengan antidepresan, peningkatan dos testosteron dan estradiol menggalakkan peningkatan berat badan yang cepat.

Kajian saintifik menunjukkan bahawa testosteron bertindak lebih baik apabila ia mempunyai nisbah optimum dengan estradiol.

Estradiol menggalakkan fakta bahawa testosteron menjejaskan badan dengan lebih kuat, memberikan semua ciri bergunanya. Sekiranya estradiol dalam badan tidak wujud atau jika terdapat jumlah yang kecil, reseptor testosteron tidak dapat berfungsi dengan baik di dalam otak kita.

Bagaimanakah testosteron menjejaskan tidur yang sihat?

Sekiranya anda tidak tidur nyenyak, anda berada dalam kawalan yang lemah terhadap berat badan anda. Ini dibuktikan oleh banyak kajian saintifik. Sekiranya anda mengalami tekanan, walaupun dalam ketidakseimbangan hormonal mimpi tidak akan memberi anda tidur yang normal.

Hormon cortisol dan insulin, rembesan yang meningkat secara dramatik, meningkatkan lagi kebimbangan wanita walaupun dalam tidur.

Dan peningkatan dos testosteron dengan penurunan dalam jumlah estradiol semakin memburukkan lagi keadaan ini. Anda tidur lebih teruk, sambil mendapat berat badan yang berlebihan, dan kesihatan keseluruhan semakin merosot.

Jika anda mengambil hormon testosteron sebelum tidur, anda akan diseksa oleh gangguan tidur yang berterusan, dan mimpi akan menjadi mimpi buruk. Seseorang di negeri ini akan merasa terharu dan lemah.

Hal ini dijelaskan oleh fakta bahawa testosteron paling mempengaruhi orang dalam fasa tidur yang ke-4. Ia adalah pada fasa ini bahawa tisu otot dan tulang dipulihkan, sel-sel saraf dipulihkan, kita berehat yang terbaik. Pada remaja (dan pada orang hingga 21 tahun) pada masa ini, hormon pertumbuhan berkembang.

Jika dalam tidur fasa ke-4 anda tidur dengan teruk, tanpa henti, semua proses ini akan dimusnahkan. Oleh itu, adalah yang terbaik untuk mengambil testosteron pada waktu pagi untuk merangsang badan, dan bukan pada waktu petang.

Apa yang perlu dilakukan dengan lebihan testosteron?

Kita sudah tahu bahawa dengan lebih banyak testosteron di pinggang dan di kelenjar dada, lemak terkumpul, dan beratnya sukar untuk dikawal. Lebih banyak tanda testosteron yang berlebihan:

 • Rambut tinggi, terutamanya pada kaki, lengan, atas bibir atas dan ketiak
 • Kehilangan rambut tajam kepala
 • Jerawat, yang sangat sukar untuk dikurangkan - mereka muncul semula
 • Aggressive yang berlebihan, yang bergantungan dengan kelemahan dan kekecewaan
 • Gangguan tidur
 • Sakit di ovari
 • Sakit di kawasan lumbar

Jika anda mempunyai semua tanda-tanda ini, anda perlu menyemak tahap hormon:

 • DGEA
 • Testosteron
 • Dehydrotestosterone
 • DHEA-C

Sekiranya hormon-hormon ini lebih tinggi daripada biasa, anda boleh menemui penyakit berikut:

 • Sindrom ovarium polikistik
 • Tumor ovari
 • Tumor di Wilayah Adrenal

Kaedah pemeriksaan tambahan: ultrasound, diagnostik resonans magnetik, tomografi yang dikira. Peperiksaan ini akan membantu anda menyingkirkan penyakit pada peringkat awal mereka.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.