^

Bagaimanakah vitamin menjejaskan imuniti?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Jika kita tidak mempunyai sistem imun yang kuat, maka kita akan sering sakit. Inilah aksiom. Vitamin membantu sistem imun tahan terhadap kulat musuh, bakteria dan virus. Bagaimana keadaan ini berlaku? Kami akan menerangkan secara terperinci.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Vitamin dan imuniti adalah persahabatan yang tepat

Kekebalan adalah keupayaan seseorang untuk menahan selesema dan penyakit lain. Sekiranya ia kuat, kita sakit lebih kerap berbanding dengan sistem imun yang lemah. Contohnya, sel imun melawan sel kanser, memusnahkannya. Dan kemudian risiko kanser untuk seseorang berkurang.

Tetapi bagaimana dengan vitamin? Mereka membantu dengan betul membangunkan sel-sel imun, serta antibodi dan bahan-bahan lain (mereka dipanggil isyarat, mereka bertanggungjawab untuk tindak balas organisma kepada agen penyebab penyakit).

Sekiranya vitamin tidak mencukupi, kita boleh menjadi sakit lebih kerap daripada jika kita peduli dengan kesihatan kita.

Bagaimana untuk menyesuaikan fungsi normal sistem imun?

Anda perlu beralih kepada pakar pemakanan atau ahli terapi dan mengira keperluan harian anda untuk vitamin, serta kompleks vitamin dan mineral yang diperlukan untuk badan anda.

Keperluan harian untuk vitamin untuk anda mungkin tidak terlalu besar. Tetapi tanpa itu anda boleh letih lebih cepat di tempat kerja, berada dalam suasana yang tidak baik, nampaknya, tanpa sebab. Kulit dan rambut tanpa vitamin yang diperlukan juga tidak bersinar dengan kesihatan. Untuk memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin, penting untuk mengetahui bahawa mereka boleh diambil dalam kompleks (dibeli di farmasi) atau dari produk semula jadi.

Apa yang berlaku apabila terdapat kekurangan vitamin dalam badan?

Jika badan tidak mempunyai vitamin tertentu, ia memberi kita lebih kurang dan lebih teruk. Dengan kekurangan vitamin tertentu, penyakit serius akan berkembang. Jadi berjaga-jaga!

Kekurangan dalam tubuh vitamin A membawa masalah kepada perkembangan antibodi yang menentang selesema

Kekurangan vitamin B-B5, B9, B12 menyebabkan kelemahan sistem imun, perencatan tindak balas terhadap agen musuh dan ketidakupayaan untuk menentang mereka. Makanan berat dengan kekurangan vitamin B, khususnya, vitamin B6 juga mula kurang dicerna dan dicerna, yang membawa kepada sejumlah besar racun dalam badan, kelemahan, keletihan dan deposit lemak.

Vitamin kumpulan B dalam kombinasi dengan vitamin A, D, E membantu berkesan memerangi virus. Penerimaan mereka adalah pencegahan penyakit virus yang sangat baik.

Vitamin C (atau, seperti yang kita panggil juga, askorbik) sangat baik dalam pertempuran terhadap jangkitan, ia memberi kita tenaga tambahan, nafsu makan.

Kekurangan vitamin E dalam tubuh menyebabkan kemerosotan dalam kerja sistem saraf dan visual. Vitamin E adalah cara yang sangat baik untuk meningkatkan penglihatan, menjadikan sistem kekebalan tubuh lebih kuat, meningkatkan daya tahan terhadap selesema, terutama pada orang-orang di usia tua.

Mengapa mengambil vitamin?

Menurut ahli diet, kanak-kanak yang menerima jumlah vitamin yang tepat pada masanya dan mencukupi pada rekomendasi doktor kurang kerap, tetapi berkembang dengan lebih baik. Sistem saraf dan motor mereka berfungsi lebih baik daripada rakan sebaya mereka, yang tidak mendapat cukup vitamin. Mereka kurang berkemungkinan terjejas oleh penyakit virus dan yang berkaitan dengan kerja sistem kardiovaskular.

Ibu, yang semasa mengandung secara aktif mengambil vitamin, mengurangkan risiko keguguran dan mereka sering melahirkan bayi yang sihat daripada mereka yang dietnya miskin vitamin.

Kita semua di musim sejuk, semasa musim sejuk, memiliki harta sakit dan berbaring di tempat tidur kerana selesema atau sejuk. Jadi, jika kita secara berkala mengambil vitamin yang kompleks, felings di tempat tidur dan peninggalan kerja akan mengganggu kita lebih jarang. Semua kerana dengan pengambilan vitamin kita dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan. Baik ARI mahupun selesema akan menjadi buruk bagi kami.

Ia adalah sangat penting untuk berhasrat untuk mengambil vitamin, berjumpa doktor tentang dos mereka. Dosis vitamin perlu dipilih dengan betul, dan vitamin-vitamin itu sendiri seimbang.

Di samping itu, komposisi kompleks vitamin yang dipilih dengan baik akan memungkinkan untuk mengurangkan risiko alahan dan tindak balas badan yang tidak diingini kepada produk atau persediaan yang lain.

Ini akan memastikan anda dengan tepat hasil yang anda telah berusaha - kesihatan yang baik dan semangat yang baik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.